„Ne testirajte nas, Kina ima dovoljno snage da zaustavi proteste u Hong Kongu“

Liu Xiaoming
17 komentara

Ako situacija u Hong Kongu “izmakne kontroli” Kina neće sjediti mirno, naglašava kineski veleposlanik u Londonu, Liu Xiaoming.

“Mislimo da hongkonška vlada čini sve što je moguće da bi se situacija držala pod kontrolom, ali ako situacija izmakne kontroli, središnja vlada neće sjediti mirno, bez da učini nešto“, rekao je Liu Xiaoming jučer na konferenciji za novinare održanoj u Londonu.

Diplomat je jasno dao do znanja da Kina “ima dovoljno odlučnosti i snage da okonča” protuvladine demonstracije koje od nedjelje traju i na Sveučilištu u Hong Kongu, posebno nakon što je skupina prosvjednika okupirala objekte centra za studije.

Također je aludirao na kineske trupe raspoređene u Hong Kongu, te rekao da su one tamo da pokažu i brane suverenitet Kine u ovoj bivšoj britanskoj koloniji. Upozorio je na bilo kakvo strano uplitanje tamo, prozivajući pri tome Veliku Britaniju i Sjedinjene Države.

„Želimo poručiti stranim silama da će se kineska vlada odlučno suprotstaviti bilo kakvom vanjskom uplitanju u hongkonške poslove”, rekao je kineski diplomat.

Izjave Liu Xiaominga dolaze nakon što je glasnogovornik britanskog ministarstva vanjskih poslova izrazio zabrinutost zbog eskalacije nasilja oko spomenutog sveučilišta.

Sukobi nakon najave i prvih pokušaja deložacije kampusa produžili su se tijekom nedjelje navečer, kada su prosvjednici bacali cigle i Molotovljeve koktele na policiju, koji su, kako bi ih rastjerali, odgovorili vodenim topovima.

VIDEO: Sukobi u noći s nedjelje na ponedjeljak i paljenje mosta koji vodi u kampus Politehničkog sveučilišta u Hong Kongu

Od 9. lipnja Hong Kong su potresale masovne demonstracije protiv zakona koji bi omogućio izručenje osumnjičenih s autonomnog teritorija kontinentalnoj Kini i Tajvanu.

Iako je lokalna vlada u Hong Kongu sporni zakon suspendirala 15. lipnja, protesti su nastavljeni, uz eskalaciju nasilja i zahtjeva za ostavkom vlasti i političkim promjenama u autonomnoj regiji, sve do odvajanja od Kine. Prosvjednici opravdavaju nastavak demonstracija, tvrdeći da inicijativa sa zakonom o izručenju nije u potpunosti povučena.

Trenutno su se nasilne skupine zabarikadirale u Politehničkom sveučilištu u Hong Kongu, a policija je okružila objekt.

Ranije su pobunjenici zapalili veliku vatru na mostu koji vodi do tog područja, ali nisu uspjeli spriječiti sigurnosne snage da ih opkole u kampusu spomenutog sveučilišta. Sinoć, u trenutku završavanja pisanja ovog članka, u tijeku je bila operacija „čišćenja“ kampusa Politehničkog  sveučilišta u Hong Kongu.

VIDEO: Čišćenje kampusa Politehničkog  sveučilišta u Hong Kongu

protesti
Pretplatiti se
Obavijesti o
17 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Fabijan
4 godine prije

Fućkas drzavu koju na silu drzis na okupu 🙂

gost
4 godine prije

Bravo huligani, uvijek treba stati na stranu ubojice koji je zadavio svoju trudnu djevojku. Bra-vo!

Ante
4 godine prije

Trebali su napraviti kao Amerikanci sa Indijancima stavili ih u rezervate. Dati im slobodu kao što je imaju indijanci u Americi. ali čim nađu naftu u tom rezervatu odmah im tu naftu otmu pod prijetnjom oružja.

Laki Topalović
4 godine prije

Kakva je sad situacija , ovoje od jučer poslijepodne. Navodno je još samo 100 ostalo u Politehničkom fakultetu, zabarikidirano, imaju “Molovljeve kokele”, lukove i strijele, palice, nije isključeno koji komad vatrenog oružja. Je*ali su ježa u leđa.

Hong Kong nije kina
4 godine prije

Hong Kong mora biti slobodna suverena republika nezavisna od kine

Pi-zdro
4 godine prije

Samo zaustavi Kina to je sve Anglosakssonska peta kolona…. Li tzi Aaron, Kung chu Jakob, Fuck chu David …itd itd

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI