Niger očekuje brzo francusko povlačenje

Francuski vojnik
7 komentara

Niger očekuje brzo povlačenje francuskih trupa nakon što su se odnosi između Francuske i te zapadnoafričke zemlje pogoršali nakon državnog udara u julu, rekao je vojni premijer Ali Lamine Zeine.

” Vlada je već opozvala ugovore koji dozvoljavaju francuskim trupama da djeluju na našoj teritoriji “, rekao je Zeine novinarima u glavnom gradu Niameyu u ponedjeljak.

Francuske snage su u Nigeru „ ilegalno “, tvrdi on, dodajući da su „pregovori u toku, koji bi trebalo da omoguće brzo povlačenje. ”

Pariz je povukao trupe iz Burkine Faso ranije ove godine nakon što su vojni vladari te zemlje zatražili od njih da odu. Francuska je također povukla svoje snage iz Malija nakon tenzija s vojnom vladom nakon državnog udara 2020.

Protesti koji pozivaju na povlačenje francuske vojske iz Niameya pojačani su od svrgavanja predsjednika Mohameda Bazouma 26. jula.

Ranije prošlog mjeseca, vođe puča u Nigeru najavili su otkazivanje vojnih sporazuma koji su francuskim snagama omogućili da se bore protiv džihadističkih pobunjenika u regiji Sahel, dajući bivšoj kolonijalnoj sili samo mjesec dana da povuče svojih 1.500 vojnika.

Vojne vlasti su također naredile “ trenutno protjerivanje ” francuskog ambasadora Sylvaina Ittea, nakon što je odbio da se sastane s vojnim vođama, koje je Francuska više puta označila kao “ nelegitimnim”. ”

Pariz je zanemario naredbe o uklanjanju svojih trupa i izaslanika, te je umjesto toga izrazio podršku sankcijama ECOWAS-a (Ekonomske zajednice zapadnoafričkih država) i mogućoj vojnoj intervenciji za obnavljanje Bazoumovog režima.

Francuska vojska je navodno u petak upozorila da je spremna da odgovori ako nove tenzije u Nigeru budu meta njegove baze i diplomatskih objekata.

U ponedjeljak je premijer kojeg je imenovala vojska rekao da vojna akcija ECOWAS-a nije imala podršku svih njenih država članica.

” Od 15 članica ECOWAS-a, možda tri ili četiri stoje iza vojne intervencije “, rekao je Zeine, a prenosi Bloomberg. “ Sve su dispozicije na mjestu, a mi smo spremni da se branimo ako dođe do toga. ”

Međutim, dodao je da se novi vladari, čiji je prijedlog za trogodišnju tranziciju odbio ECOWAS, ” nadaju da će postići dogovor ” sa blokom u ” narednim danima”. 

Ali Lamine ZeinefrancuskaNiger
Pretplatiti se
Obavijesti o
7 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
sram te bilo
7 mjeseci prije

 Francuski Mond napominje da je Pariz donedavno odbijao ideju o povlačenju 1.500 francuskih vojnika stacioniranih u Nigeru u tri baze – u glavnom gradu Nijameju, u Valamu i u Ajori, blizu granice sa Malijem.
„ ..razgovarati o povlačenju vojske je normalno, pošto je antiteroristička saradnja zemalja prekinuta nakon puča“, naveo je jedan  izvor Monda.” broj vojnika, ni uslovi za njihovo povlačenje još nisu zvanično utvrđeni, „ali je princip utvrđen“. Neke jedinice mogu biti premeštene u Čad, druge direktno u Francusku. Zahtjev da francuski ambasador napusti zemlju u roku od 48 sati zbog „akcija francuske vlade koje su u suprotnosti sa interesima Nigera”.
ambasador i Francuska su ignorirali, što jasno pokazuje bahatost i aroganciju bivših kolonijalista , ali izlažući se ignoriranju i marginalizaciji Francuzi će se povući poniženi i omraženi za dugi niz godina… tokovi povjesti se ne mogu odgađati dobeskraja.

Max
7 mjeseci prije

Ja,Također,ali,bit,će,rat,

Lucija, prva
7 mjeseci prije

‘Ajmo.
Isključuj vodu ambasadi.
Isključuj struju.

Davno je ovo trebalo napraviti.

anik
7 mjeseci prije

moguči rat u Sahelu bit če drugi front. Samoubilačka politika Francuza, EU in Amera.

Nena
7 mjeseci prije

Šra očekuju!
More ekspresno nogu u gupe,olop jedan parazitski!

tihobl
7 mjeseci prije

Digli su cijenu urana sa 0.8$ na 260$.
To frnancuze boli.

Ludi Zoka
7 mjeseci prije

Babojebac pedala nema više sirovina za đabalesku plati pa se klati

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI