“Ništa osobno” – Ovo je glavni razlog američke blokade prodaje F-16 Hrvatskoj

F-16 Barack

U Hrvatskoj se trenutno vode rasprave o najvjerojatnije propalom ugovoru o kupnji izraelskih zrakoplova F-16 Barak. Prema ovom ugovoru je hrvatsko zrakoplovstvo trebalo dobiti 10 zrakoplova F-16C i dva zrakoplova F-16D Block 30, rabljenih,ali moderniziranih s izraelskom opremom. Američka strana prodaju ovih zrakoplova uvjetuje uklanjanjem te opreme i vraćanje zrakoplova u njihovo izvorno stanje, kakvo su bili kada ih je američka vojska predala Izraelu.

Međutim, da američki vojno industrijski kompleks računa na prodaju svojih F-16 moglo se naslutiti iz ugovora kojeg su SAD i Bahrein potpisali prošlog ljeta, prema kojem će bahreinsko ratno zrakoplovstvo za 1,12 milijardi dolara dobiti 16 novih zrakoplova F-16 Block 70. Nakon ovog ugovora je raspisan i natječaj za izgradnju proizvodne linije i odlučeno je da će se F-16 proizvoditi u Greenvilleu, Južna Karolina.

Lockheed Martin očekuje da će proizvodnja novih F-16 stvoriti između 150 i 200 novih radnih mjesta samo u Greenvilleu. Proizvodnja F-16 također upošljava stotine američkih inženjera u Lockheed Martinu, te osoblje za nabavu, održavanje i korisničke podrške za američke kupce. Lanac opskrbe F-16 trenutno podržava 450 američkih izvoznika u 42 države svijeta.

Istovremeno, Lockheed Martin je odlučio da u Fort Worthu, u Teksasu, zadrži samo proizvodnju zrakoplova F-35. Proizvodna linija zrakoplova F-16 je već premještena u Greenville, gdje će se proizvoditi samo novi model zrakoplova F-16 V, poznat i kao F-16 Block 70. Iako nije “nevidljiv”, ovaj zrakoplov ima mnogo elemenata zrakoplova F-22 i F-35. Ima poseban motor, najmoćniji od bilo koje verzije F-16 i novi radar AN/APG-83 tipa AESA, kompatibilan s radarom APG-77 na F-22 i  onim APG-81 na zrakoplovima F-35.

Najveća prednost zrakoplova F-16V je što je Lockheed martin ovu verziju proizveo da leti 12 000 sati, dok je radni vijek zrakoplova F-16 A /C/E bio 8 000 sati.

Ovdje dolazimo do ključnog detalja. Američka kompanija navodi da se druge varijante F-16 mogu prilagoditi i modernizirati tako da postanu F-16 V, iako uz odobrenje američkog Kongresa.

Glavni razlog američke blokade prodaje F-16 Hrvatskoj

U svom članku vojni stručnjak i bivši pilot rumunjskog zrakoplovstva  Valentin Vasilescu kaže kako je u ovom kontekstu značajno otkazivanje ugovora od strane Sjedinjenih Država za prodaju izraelskih starih, ali moderniziranih F-16 Hrvatskoj.

Zamjena zrakoplova F-16 s novim borbenim zrakoplovima F-35 se već provodi u Sjedinjenim Državama, Danskoj, Norveškoj, Izraelu i drugim državama.

Američkoj kompaniji je cilj stare F-16 nadograditi prema standardima F-16 V i prodati ih Hrvatskoj, pravdajući to činjenicom da su tako kompatibilni sa standardima NATO pakta.

Tajvan je već dobio odobrenje za modernizaciju 141 zrakoplova F-16 A / C u verziju F-16 V. Grčka je zainteresirana za preinaku svojih 85 zrakoplova F-16, a svojih 60 bi u američkim pogonima mogao nadograditi i Singapur, kao i Južna Koreja, koja ih ima 134. Naravno, sve zemlje prethodno moraju dobiti odobrenje američkog Kongresa.

Iako Lockheed Martin želi proizvoditi ili modernizirati zrakoplove F-16 do 2030 godine, on je u ovoj verziji vrlo skup i stoji gotovo kao F-35. Na primjer, za 14 zrakoplova F-16 V (Block 70/72) će Slovačka platiti 2,91 milijardu dolara.

Rumunjska je zainteresirana za kupnju 48 zrakoplova F-16, a svaka kupovina treba odobrenje američkog Kongresa.

Prema rumunjskom stručnjaku za vojno zrakoplovstvo, teško je pretpostaviti da će Lockheed Martin i dalje prihvaćati narudžbe novih F-16 i vjerojatnije će lobirati za da se stari dovedu u standarde zrakoplova F-16 V, zbog čega od Izraela i traži da skine svu svoju opremu s onih koji su trebali biti isporučeni.

“Rumunjska je od Portugala kupila 12 najstarijih zrakoplova F-16 A/B i platila ih više od 600 milijuna eura, bez zamjene motora ili radara. Što mislite, kolika je cijena da se svih 48 starih rumunjskih F-16 dovede u standard F-16 V?”, pita se Valentin Vasilescu.

Za usporedbu, Kina je kupila 24 ruskih zrakoplova Su-35, sa svim raspoloživim oružjima, koje je platila 2,4 milijarde dolara.

Uz svu promidžbu koja je pratila projekt F-16 V, on ima puno nedostataka. F-16 V bi mogao biti neuspjeh kao F-16 E / F (Block 60) 2007. godine, koji je bio preskup i kupljen je samo od strane Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Međutim, neovisno o tome, logično je da Lockheed Martin lobira i promovira svoje i interese američkog vojno-industrijskog kompleksa s novim ili moderniziranim zrakoplovom F-16 V. Ono što je neobjašnjivo je činjenica da stručnjaci u Hrvatskoj, koji su zaključili ugovor s Izraelom nisu mogli doći do najobičnijih podataka dostupnih na internetu i koji uopće nisu poslovna tajna, te predvidjeti da će SAD obustaviti isporuku izraelskih zrakoplova F-16 Barak Hrvatskoj.

Dakle, Lockheed Martin nudi “rješenje”, iako nimalo privlačno za porezne obveznike Hrvatske.

Lockheed Martin / Vasilescu V.

151
Ostavite komentar

avatar
10000
36 Grupirani komentari
115 Odgovori unutar grupe
0 Pratitelji
 
Komentar koji izaziva reakcije
Najaktivniji komentar
142 Komentatori
bepobepobepobepobepo Zadnji aktivni komentator
  Pretplati se  
najnoviji najstariji najviše ocjenjeniji
Obavijest
Croatia
Gost
Croatia

Za te novce moze se nabavit 2 eskadrile na primjer MIG 29 ili SU 27 moderniziranih i u top stanju rusi bi to odradili bez natezanja. SU 35 vrhunski avion to bi bio pravi izbor ali Hrvatska ne odlučuje suvereno. Rusi nisu ni tjekom 90-tih kočili kupovinu raznih vrsta oruzja za odbranu dok je istovremeno „zapad“ uveo „Embargo“.

Krkan
Gost
Krkan

Rujo voli kad se puca

mmm
Gost
mmm

Normalno da nisu 90 kocili kupovinu oruzje,jer da nisu prodavali oruzje tada pomrli bi od gladi

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović

Dakle, možemo očekivati, ako se Izrael složi, a ne treba mu krš, da skine tu elektroniku i da ih proda po nešto manje novca, a mi ćemo još malo nadodati i i mat ćemo te F-16 V (Block 70) i svi sretni i zadovoljni, osim nas malih Hrvatića, koji ćemo to platiti kroz PDV , prireze, poreze, uzreze i doreze

igi
Gost
igi

…hrvatska treba i mora naručiti i kupiti najmodernije vojne avione…ušteda će se naći u troškovima za vrtiće,dječje doplatke,obrazovanje…

Carlosan
Gost
Carlosan

Upravo tako.
I sta je tu problem? Kad okolo nas ne budu imali ratno zrakoplovstvo nece trebat ni nama.
Dok imaju oni, npr Srbi trebako i mi.
Mozda bi bio dobar dogovor izmedju izmedju dvije susjedne i neprijateljske drzave u stilu nemojte vi necemo ni mi.

igi
Gost
igi

…hrvati imaju vojno zrakoplovstvo a zove se Irish Air Corps i Bundeswehr.

Carlosan
Gost
Carlosan

Zapravo bilo bi dobro da imamo svoje vojno zrakoplovstvo.

giordano bruno
Gost
giordano bruno

Srbija nije neprijateljska zemlja. Za Novu godinu u Beogradu je bilo 40 hiljada turista, od tog broja dosta je bilo gostiju iz Hrvatske. Ali u cemu je problem, zato sto jos nije zavrseno Kosovo, sve okolne zemlje oko Srbije ne mogu normalno da se razvijaju, u njih se ne ulaze kapital, kao na primer u Madjarsku ili Slovacku. Srbija je u ocima Zapadnih mocnika mala Rusija ili produzena ruka, sto i nije daleko od istine, a to cemo videti kada za dve nedelje Vladimir Putin bude dosao u Srbiju i doneo poslove u oblasti inovacija i digitalizacije i tu pozivamo… Pročitaj više »

stjepan
Gost
stjepan

Hrvatski vrh iz dubine američkig šu-ka ne može vidjeti Rusiju

ne bu islo
Gost
ne bu islo

Da, srbija nije neprijateljska zemlja,a tko je birao Vucica koji ce cijeli Balkan zavit u crno.

Mat
Gost
Mat

ne bu islo,isti oni koji su I Kolindu poslali i ……postavili

Piretis
Gost
Piretis

@giordano- Naravno da si ti u pravu. Ali hajde to objasni takvima kao @antiimperijalista koji se nije maknuo od 40-ih prošlog stoljeća. Takvih je, nažalost, more. Za sav jad i bijedu krivi su im Srbi ili masoni.
Vojko V. je napisao pjesmu o njima “Kako to”.

Rio
Gost
Rio

U srbiju kinezi ulazu 10 milijardi dolara a u hrvatskoj se mozda izgradi kakav hotel na obali… ???

xyx
Gost
xyx

Možda i jedan veliki nosač aviona ,pa da se svi ukrcamo na njega i krenemo bespučima povijesne zbiljnosti.

Duki
Gost
Duki

Stara tema sa očekivanim koncem!
Ne preferiram Ruse ,ali uz malo računice :
F-16(New)blok xyz=cca 220 milj$
Su-35 (isto novi) cca=100 milj$.
A ovaj ruski ga pojede za marendu. !
PA KO JE TU LUD!??
“UGROZA” se u ovom poslu izgleda obratio na krivu adresu !?
Ipak se na kraju Uncle Sam pita za sve??

stjepan
Gost
stjepan

predubogo su zaglavili u njihovom šu-ku …

m.ivanisevic
Gost
m.ivanisevic

F-16 se ne može uspoređivati sa Su-35, nije ista klasa. MiG-29(MiG-35) bi se mogao usporediti sa F-16, Su-35 nikako.

eu kolonija
Gost
eu kolonija

f-16 V 200 mil. $/komadu
su-35 sa svim naouružanjem 100 mil. $/kom

U prolazu
Gost
U prolazu

Cijena je podebljana, jer su u njoj i reket i mito, a i zaštita

stjepan
Gost
stjepan

i bolji od deset F16

Čađo
Gost
Čađo

U potpunosti se slažem sa piscem teksta u zadnjem pasusu gdje kaže da su u hrvatskom ministarstvu obrane znali da ameri nikom nece dopustiti prodaju nadogradjivanih aviona koje je radio netko drugi a ne ameri.
Najajdniji mi je stav oporbenjaka koji su kukali jer se trose silne pare na stare kante, a sad kad posao nije uspio, pozivaju na ostavke vladajucih jer nisu uspjeli kupiti stare kante koje previse kostaju…

Mikojan
Gost
Mikojan

Osim što su znali da tako neće proći a kupujemo stare kante, nije mi jasno kako uz sve te Joze mafioze i kojekakve kumove nisu mogli dogovoriti sa Izraelcima da kupimo “prazne” F16 a nakon kupnje uz sitnu naknadu da naprave remont i vrate sve Izraelske nadogradnje nazad. To ameri nikako ne bi mogli osporiti i do ovog cirkusa ne bi ni došlo.

bepo
Gost
bepo

Šizofrenija.

dinaricus vulgaris
Gost
dinaricus vulgaris

uspjeli smo zavadit amere i židove…to dosad nikom nijer uspjelo….

Ive iz Pecalbe
Gost
Ive iz Pecalbe

he*es i jedne i druge smradovi su i jedni i drugi, daleko im kuca.

Mate
Gost
Mate

:-)))

Ray Luca
Gost
Ray Luca

Ha ha odličan…

Moreno
Gost
Moreno

Ovo sa avionima je prevara. Niko nije da iznos ciloga paketa eksploatacije aviona na primjer 20 godin . . . jer sama kupnja aviona i obuka pilota i tehničara je jedan dil . . . tu ima još prilagodba, infrastruktura, tekuće održavanje za tih predpodstavljenih 20 godin, kamata . . . Vjerojatno kod kupnje švedskih, a kod kupnje ruskih aviona sigurno bi bija moguć offset aranžman odnosno plaćanje aviona u robama i uslugama šta iz priče eliminira kamatu i pozitivno djeluje na ekonomiju . . . za švedske avione nije bilo baš prilike ocjenit kakvi su u stvarnim ratnim djelovanjima… Pročitaj više »

bepo
Gost
bepo

“tu ima još prilagodba, infrastruktura, tekuće održavanje za tih predpodstavljenih 20 godin, kamata” . .Da znaš čitati vidio bi što je sve bilo dogovoreno u paketu za tu cijenu.
Švedskim i Ruskim ne treba nikakva prilagodba, infrastruktura, tekuće održavanje za tih predpodstavljenih 20 godin.Oni mogu stat u običnoj štali a pilotirati slobodno mogu i Mirko i Slavko.

Ante
Gost
Ante

U Hrvatskoj su stručnjaci odlučili da je bolje imati stare F-16 jer će ih moći za desetak godina da ih opet mijenjaju. Osim toga tim stručnjacima bi pripala velika lova od muljnacije sa kupnjom te krame. Još jedan od detalja zbog kojeg su odlučili za tu verziju aviona je da će si moći kupiti nove mercedese i audije. Jer Hrvatski domoljub/stručnjaci moraju da se voze samo u novim autima, ne prolaze oni koji su stari dvije godine, a kamoli 40 godina. Dok Hrvatski vojnik, ah pa tko hebe Hrvatskog vojnika. Ako je mogao u domovinskom ratu da ratuje sa puškama… Pročitaj više »

FelixCro
Gost
FelixCro

Saga s avionima se nastavlja. Za podsjetnik bitno je spomenuti sljedeće: 1. Hrvatska (kao niti ostale zemlje bivše SFRJ) nemaju ekonomsku snagu za ozbiljnu modernizaciju vojnih snaga u bilo kojem segmentu, a posebno kada je u pitanju ozbiljnija avijacija, a kamoli da razmišljaju o nekakvim novim ratovima (koji su ih i doveli na prosjački štap). Kada vidimo tko vodi ove zemlje, možda je i bolje da je tako. 2. Hrvatska (kao i ostale zemlje bivše SFRJ) svojom veličinom teritorije je jednostavno premala za razvoj i efikasnu upotrebu ozbiljnije avijacije. Ekonomski najbolja računica bila bi da se dio bivših republika SFRJ… Pročitaj više »

onaj najgl.....veći Dalton
Gost
onaj najgl.....veći Dalton

@FelixCro
Nemam ništa za nadodati.
Objektivno i precizno.

Georgij Žukov
Gost
Georgij Žukov

Vrlo dobro , vrlo dobro Felix Cro .

Ive Oldtimer
Gost
Ive Oldtimer

Kako su zeznili hrvatskog ministra odbrane Krizevica, a on si taman izracunao pozamsno masnu proviziju da moze platiti promijenu prezimena sa srpskog Krsticevic na hrvatsko Krizevic.

TauCeti_Mk
Gost
TauCeti_Mk

Zanimljivo zapazanje gospon Ive nije mi ovo palo na pamet, sto se stvarno ne preziva Krizevic :)…

Max
Gost
Max

Po toj analogiji bio bi Križičević……. Križević bi bio da se preziva Krstević…. gluposti…. Ali kad smo već kod toga..

bepo
Gost
bepo

Da, ti svoju djecu nisi krstio već križao sa čim ??

Ti Kej
Gost
Ti Kej

Znaći Rumunji platili 12 F-16 a/b 600 mil (to je avion s poćetka osamdesetih-tehnolški), a Baraci s cijelim suportom obukom i naoružanjem za 500 mil su prevara mito i loš posao….

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović

Jel stvarno Rumunjska platila taj krš toliko para? 600 milijuna? Bogami je…. 2013. godine

judomen
Gost
judomen

Rumunjska kupila te zrakoplove od USA, bili oni dobri ili loši ali je pitanje kako nitko ne kupuje ruske “zlatne” zrakoplove? Ruski zrakoplovi sami lete, do Marsa i natrag, imaju svu tehnologiji što se može imati a nitko neće kupiti te “zlatne” zrakoplove.

bepo
Gost
bepo

Prijatelju uzalud se trudiš,ne mogu ti to ovi tu shvatiti.

giordano bruno
Gost
giordano bruno

USA je mogla Hrvatskoj prijateljski posavetovati da kupi njihove avione, zasto to nije uradila, nego je napravila scenu.
Hrvatski dug je oko 40 milijardi, sta bi znacilo jos jedna milijarda, ali bi avioni bili novi.
Czech Air Force – 14× JAS-39C/D Gripen, a ne F 16. Czech GDP je 4 puta veci od Hrvatske.

Georgij Žukov
Gost
Georgij Žukov

Tesko bolesni gradjani RH cekaju na pregled CT ili MR-om po godinu dana ,djeca su pocela umirati od obicnih viroza , jer nema lijecnika niti aparata niti adekvatnih medikamenata, a ti ne vidis nista sporno u kupovanju novih aviona , jos k tome tvrdis da je 40 milijardi eura duga malo , pa eto jos jedna milijarda ni simo ni tamo , o boze moj mili . Gdje ti uopce zivis u RH ili na marsu , moja sestra samohrana majka sa dvoje skolske djece 2 mjeseca nepokretna pa jos 2 mjeseca polupokretna ceka na termin za operaciju diskus hernije… Pročitaj više »

Georgij Žukov
Gost
Georgij Žukov

E da , da ne zaboravim , dok vi kupujete avione ja saljem eure da bi mi roditelji i sestra uspjeli prezivjeti mjesec ,(jer se nisu snasli) , a lesinari ko lesinari i dalje kradu od usta sirotinje i nedaju mi mira ni tamo daleko , daleko od mora .

Major
Gost
Major

Gospon Žukov eure šalješ tvoim roditeljima i sestri a ne nama ,mi oćemo avione i toje to

Georgij Žukov
Gost
Georgij Žukov

A ne ne majstore , prvo cete vratiti pokradeno iz mirovinskih fondova jos iz SFRJ , kao i sve ostale fondove koje ste pocistili , onda ce te poceti isplacivati sve naknade koje proizilaze iz zdravstvenih i drugih osiguranja koje su moji roditelji i sestra uplacivali , tek kad to namirite , jebite si mater i vi i vasi avioni , meni je pun k vase lopovske drzave . Ratni zlocinac merchep se lijeci u toplicama a moja sestra nakon sto je predala 100 dokumenata biva odbijena uz obrazlozenje da nema mjesta u toplicama , da sam bio dolje u… Pročitaj više »

barba tonći
Gost
barba tonći

Bijelo Dugme, druzja Žukov. Drugovi drugarice !

Šok
Gost
Šok

Razlog ne prodaje je politički obračun trumpa i izraelaca zbog njihove izdaje trumpa.
na krivoj ilustraciji je dvosjed F-15I dvomotorni za razliku od F16 jednomotornog

IVEIVEK
Gost
IVEIVEK

Nije razlog politika nego biznis. Ameri žele zaraditi na prodaji aviona hrvatskoj i čine sve da ponište natječaj jer nije prihvaćena njihova ponuda.

Piretis
Gost
Piretis

@Žukov- Iz ova tvoja tri komentara zaključujem da ima dva Žukova. Jedan koji u zadnje vrijeme komentira u stilu Zen budizma i poziva na toleranciju i strpljenje i drugi (sada se ukazao) koji prijeti. Čak i državnom aparatu.
Znamo mi, koji tu živimo, kako nam je, ne treba nam nitko iz “bijelog svijeta” soliti pamet. Ali opet, minimum kulture, bar bez spominjanja matere i “naše lopovske države” (čisto zbog pijeteta prema onima koji su poginuli za državu /možda ne ovakvu ali ipak…/).

Georgij Žukov
Gost
Georgij Žukov

Za tebe je to drzavni aparat , za mene su to obicni drumski razbojnici ,bili i ostali , tu vise ne pomaze zen meditacija vec saka medju rogove . Ja samo inzistiram da se normalnim gradjanima pocnu isplacivati obaveze koje su uplacene u mirovinske i zdravstvene fondove, ( lazni branitelji i politicke sinekure su podmirene ) jer ja i milijuni ljudi koji radimo vani moramo indirektno pomagati rodbini i na taj nacin olaksavati mafiji na vlasti , da nema inozemnih uplata ova drzava bi se raspala odavno , dakle ili konacno krenite odgovorno upravljati drzavom ili gasite svjetlo i razlaz… Pročitaj više »

equalizer
Gost
equalizer

a kome ti to naređuješ žuki…..vrati se pa napravi reda kad si već spreman daviti okolo….pun nam je kufer eksperata koji su zbrisali i sole pamet po netu….i 4000 po glavi ili svaki ??

Georgij Žukov
Gost
Georgij Žukov

Tko je zbrisao ? Hoces da ti ispricam moju zivotnu pricu pa da se useres u gace od tog mog brisanja , ma necu , nema smisla.

Emiliano Zapata
Gost
Emiliano Zapata

tako je! Treba vas Zuki ostavit da se u miru vozite svojim avionima i da zaduzujete pra pra pra pra pra pra pra pra pra pra pra unuke

pingpong
Gost
pingpong

@equalizac
tebi je pamet zbrisala.

Piretis
Gost
Piretis

@Žukov- Nema niko ništa protiv toga što svoj kruh zarađuješ vani. Nisu bitni ni razlozi tvog odlaska. Ali nemoj, kad već tu ne živiš, mesti ispred naših vrata. Ima nas, možda zvuči čudno, koji smo ipak ostali tu. I koji policiju ne doživljavamo kao “drumske razbojnike” i koji ne ovisimo o vašim novcima nego smo se, eto, snašli kako smo znali i ostali ovdje.
A ti ako misliš da znaš bolje možeš doći pa nam pokazati. Otvoreni smo za sve dobronamjerne.
P.S. I dalje stoji-bez prijetnji i vulgarnosti.

Georgij Žukov
Gost
Georgij Žukov

Piretis ne pada mi na pamet vratiti se a kamoli po 4 put u tri generacije boriti se za bolju i pravedniju drzavu , to ce te ovaj put morati obaviti bez mene .

VasilisaPremudra
Gost
VasilisaPremudra

@Georgij Zukov

Meni je tvoj gnjev razumljiv.
Donedavno sam ga intenzivno i sama bila puna, zestila se nad nepravdom, nehajem, koristoljubljem, ma nad svime sto si naveo i jos puno toga pride…uzalud.
Jedino sto ti nakon svega mogu reci:
Blago tebi, ti barem jos uvijek imas nekoga svoga pomagati…Ja to vise nemam komu.

Emiliano Zapata
Gost
Emiliano Zapata

Gospon Zukov, pomozi svojima da napuste apsurdistan, ugasi net i ne raspravljaj se jer nemozes magarca naucit da pjeva, a i mucis jadnu zivotinju…Neka se glodu sami u RH i neka se voze svojim avionima…

Mat
Gost
Mat

Piretis, I velikoj vecini je zao,za sto su….poginuli.

John
Gost
John

@pitetis ima i ljudi koji su poginuli od ovisnosti o heroinu, znači li to da se zalažete za legalizaciju?

Piretis
Gost
Piretis

@John- Ne. Ne zalažem se za legalizaciju, iako je to tema o kojoj bi mogli ali nećemo.
Zalažem se za to da se nikome, ali baš nikome, ne spominje majka u kontekstu koji sam naveo. Stvar kućnog odgoja.

pingpong
Gost
pingpong

@pire
pa, zar nije lopovska ,,,,?!?

Ivi.tz
Gost
Ivi.tz

G.Žukov.od sad imaš plus i prije nego pročitam tvoj komentar.živio

NSU
Gost
NSU

Žukov, mogu se složiti sa tobom u dosta stvari ali ove se rješavaju na izborima!

Sparkling
Gost
Sparkling

@NSU šta Vi još uvijek vjerujete u vilenjake?????

NSU
Gost
NSU

Ja ne,ali oni koji ne izlaze na izbore izgleda da da!

Annabella
Gost
Annabella

Niste još čuli za onu dobru izreku: “Kad bi se na izborima moglo bilo što riješiti, vlasti bi ih već davno ukinule”

NSU
Gost
NSU

Najlakše je sjediti doma kukat i prigovarati. Dajte prijedloge, ja smatram da su za promjene jedino rješenje izbori!

Radio
Gost
Radio

Nista se ne rjesava na izborima, glasanjem samo dajete legitimitet ovoj bagri koja nista ne odlucuje, imate pravnu stecevinu koju su napisali birokrati koju saborski poslusnici uvode i komisiju koja je nedemokratski postavljena i odlucuje za svih nas… Netko stvarno misli da glasom odlucujemo o bilo cemu? Da odluxujemo onda bi zdravstvo funkxioniralo, vojnici ne bi bili u Afganistanu, bilo bi manje opcina itd.

bepo
Gost
bepo

Dobro prijavi se za prvog putnika na mars.

Miki maus
Gost
Miki maus

Bogami Zukov, ti imas gadnih problema u glavi, nije ti lako! Ali vrijedjati neku zemlju( bilo koju) i narod sta je ostao zivjeti u istoj- nerazumijem. Da je bajno- nije, da je smak svijeta- nije, zivi se. I nepada mi napamet otici iz svoje zemlje, pa da i crni vrag vlada sa njom! Jer je moja! Neovisim o drzavi, radim, snalazim se. Ima posla u ovoj zemlji koliko hoces, ako ista znas raditi i ako hoces raditi. Obican covjek zivi u njemu manje- vise datim okolnostima i nepreostaje mu nista nego da se snalazi u njima kako god moze! Gledati… Pročitaj više »

Piretis
Gost
Piretis

@Miki maus- Ima ljudi, i nije ih malo, koji ne znaju razlikovati svoju zemlju od sabora i vlade. Pa kad bude izabrna loša, ili gora, vlast, njima je kriva njihova domovina. I nevalja ništa pa ju treba na vrat na nos što prije napustiti i onda iz daljine pljuvati žestoko po svemu što je za njima ostalo. Da su principijelni uhvatili bi se bistrenja politike u “svojim novim” zemljama, komentirali na njihovim portalima a manili bi se nas koji smo ostali. Sit sam, više gastarbajtera, koji me cijeli život uče gdje griješim i zašto je loše jer oni ipak znaju,… Pročitaj više »

Rio
Gost
Rio

Razlikovati zaelju od sabora? Ne nasmijavaj nas, svake godine vise ljudi na jadranu a svw manje para u proracunu, vojni invalidi koji se bave krivolovom, voze turiste, motore a mi im uplacujemo za mirovine, ugostitelji koji sve na crno rade a mi im uplacujemo za zdravstvo za njihovu djecu… Velika je razlika kazes između naeoda i sabora…

pingpong
Gost
pingpong

eto, @Piretis cijeli zivot uci ali nikako da nauci. ali dobro,barem je sit.

bepo
Gost
bepo

Žukov mlati praznu slamu tu bi ganjao mak na konac a tamo di je otiša nema vremena za politiku i filozofiju rad,rad ,i rad.Da je tu radio samo pola vremena koliko tamo puno bi lagodnije živio.

Bruno
Gost
Bruno

Baš su se uplašili tvojih prijetnji… Srećom, pravi general Žukov nije bio galamdzija i lakrdijas. Lik poput tebe može samo završiti u zatvoru. Treba se bojati opasnih ljudi koji šute i rade, a ne jeftinih galamdzija poput tebe. Hrabrih Internet – ratnika. Moralan si ti čovjek veoma, pa bi sudio svima. Mirovinski fondovi I SFRJ pokradeni? A Jugoslavija je bila potpuno propala ekonomija sa inflacijom od preko 1.000 %. Nije bilo ničega krajem 80-ih. I ništa se nije moglo ukrasti. Zemlja preživljavala od turizma i novca naših gastarbeitera. P. S. Ratni avioni su Hrvatskoj potrebni, jer se zračna sposobnost mora… Pročitaj više »

zoran
Gost
zoran

sve sto si napisao je tacno.isto se desava i u srbiji.ocito je dosla na vlast bagra i tu i ovamo preko dunava i jase li jase.naravno uvek i samo uvek prodaju maglu!

vlado
Gost
vlado

Zukov da ste nekaj vrijedani ti i tvoja sestra, nebi bilo problema za Toplice. Ali ti si Traktorista pa te boli Mercep.Ja kaj se tu moze Mercep je pobjedil, pa ste ga zatvorili a tebi Bumbar to nije dosta.

I jos nekaj nitko nema interes na tvojoj osobi svi znaju da si retardiran.

VasilisaPremudra
Gost
VasilisaPremudra

@vlado

Koliko zlobe i zloce stane u jedan komentar od cetiri recenice?

tabula
Gost
tabula

Tko to vi? Četvrtina gladnog stanovništva?

Bruno
Gost
Bruno

Pa trebaš pomoći članovima obitelji koji su u nevolji, internet-galamdzijo. Šta je u tome loše? To rade svi ljudi, pa ne prave dramu od toga.

Rio
Gost
Rio

Zalosno je da ne kuzis o cemu on pise, da nakon 40 godina rada ljudi nemaju normalnu mirovinu, prijatelj ored par njeseci imao blafi mozdani i jos nije napravio sve pretrage a politicari odlaze na operacije u druge drzave…

maliboro
Gost
maliboro

Gospon dragi ti isti koje si nabrojio i dalje glasaju za hadeze i ne bune se protiv te iste vlasti koja im to radi, tak da nemoj voditi tuđu brigu.

Georgij Žukov
Gost
Georgij Žukov

Gospon maliboro , ne vodim tudju brigu nego svoju , iskreno me boli kita tko za koga glasa , kreteni koji salju pare da bi hdz ostao na vlasti nisu moja briga ,moja briga su posteni i casni ljudi koji pomazu svojim najmilijima u ovom hororu od drzave , e sad ima li nas milijun ili 10 o tome mozemo pricati , ja sam uvjeren da vecina pomaze svoje najmilije ali preko toga i pokvarenu klero fasisticku , nacionalisticku i podmuklu komunisticku kliku na vlasti i oko nje .

crodaemon
Gost
crodaemon

S obzirom da nemamo monetarnu samostalnost i da novac = dug/kredit zaista miljarda gori doli dođe na isto 🙂
Avioni tribaju da nam sutra ne sruše te toplice i bolnice di će ti mater ipak prije ili kasnije doć na red i neće tribat platit 10-20 ijada € operaciju

Annabella
Gost
Annabella

Ako ikad dođe do rušenja bolnica, toplica i sličnog, bit će to inicirano od onih koji nam sada hoće prodati preskup glomazni otpad. Realno, koga briga za neke jadnike tamo negdje u nekom kraju koji ni ne znaju naći na karti. Razni projektili i rakete su preskupi da bi ih bez veze trošili na nas, osim ako nam te iste rakete prije lijepo ne prodaju pa se mi fino opet pobijemo međusobno tu na Balkanu, a može se vidjeti da se radi na tome (There’s no business like war business)

Rio
Gost
Rio

Pa onaj kojeg nam stalno prikazuju kao velikog nepeijatelja ce unistit te avione prije polijetanja, mazu li vam oci…hrvatska podrzava najgoru zlocinacku vojsku na svijetu, cak i u Afganistan su kreteni otisli da bi lizali dupe. A ta ista vojska nije sposobna borit se s talibanima a nemaju muda reci da su im vojnici stradali za necije milijarde.

IVEIVEK
Gost
IVEIVEK

Nije sposobnost obrane hrvatskog suvereniteta to mjesto koje će spašavati bolesnike.

rvoje
Gost
rvoje

NATO je biznis, oni vam prodaju oruzje i nuze zastitu od nepostojeceg neprijatelja te u isto vrjeme ne daju svojim nevladinim sektorima da vam podrivaju drzavu. Ako necete nato onda ce ti isti sektori da vam podrivaju drzavu i na kraju je uniste. ovo je moderno ropstvo kreirano od strane starih dobrih engleskih lordova heheeh ali vama hrvatima nista bolje ni ne treba 🙂

Sparkling
Gost
Sparkling

Ma… Kako se ono kaže “nothing personally just business”
Kaže Amer ja imam samo jednog boga, a to je US$.
Kakvi crni dogovori, radi se samo dobrom poslu i taj koji ima mogucnosti da nekom izbije milijone dolara, pa makar to bio i sam Izrael, nece propustiti priliku za zaradu na puglim Hrvatima. Pa kad smo im tako” važni” geostrateški, šta nam nisu poklonili nekoliko komada? Ma možeš mislit!!!!!!!
LP

Milanče
Gost
Milanče

Ma Ceskoj je sita stvar kao u Hrvatskoj,ovdje kad idu na zahod polticari,moraju nazvati u ameriku da im tamo neki sluzbenik odobri.

m.ivanisevic
Gost
m.ivanisevic

To se sigurno ne odnosi na Miloša Zemana.

bepo
Gost
bepo

i?

Janoš
Gost
Janoš

Lijepo sam već davno rekao da ništa ne fali Galebovima i Jastrebovima. Ali neće da slušaju i sad imaju sranje.

Miki maus
Gost
Miki maus

RH ce kupiti one avione koje joj Ameri narede( ovo sa Izraelom je zajebancija), jer ih ni nekupuje za sebe, za odbranu RH. Letice tamo di im Ameri narede. Uostalom, di se sada nalaze Patrie?!

xyx
Gost
xyx

Možda je predviđeno da netko drugi bude kontrolor neba nad Hrvatskom.To bi moglo bit najprije ,jer da nije tako ne bi se izbjegle provizije makar za neke avione bez krila.A dobrodragomilovoljci hoće hrvatska krila nad hrvatskim nebom,pa se moralo organizirati igrokaz u tu svrhu.Kao ,eto,zeznuli Ameri.Njih je sad moderno pljuckat.

Petar
Gost
Petar

Žukov je u pravu nas građane Hrvatske udaraju sa lijeva i desna uzimaju djeci kruh iz usta,zdravstvo se raspalo doslovno, potjerali sve mlade van i sad se kurče sa kupnjom starih zrakoplova.Nije stvar zrakoplova nego svega ostalog rezerni djelovi,logistika,servis , održavanje tu je lovaaaa avioni su najeftinija stavka iza toga ide pravo deranje kože .TRZ više neće servisirati ništa sve će raditi privatnici .Sere mi se od ovakvog puzanja moje domovine.

Tadmur Palmirović
Gost
Tadmur Palmirović

Da mi je sada pitati onu kalašturu Jelenu Milić da li je ovo šikaniranje “saveznika” blagodet jer za nju je najveća sreća biti član Nato/SS društva.

Spock
Gost
Spock

Jednostavno, neda Trump da Bibi pokupi vrhnje u kompi sa HR lopinama. Izjavio je nedavno da Izraelu USA daje dosta u pomoći da se sami brane, pa onda da im još izbijaju lovu sa avionima koju su oni dali Izraelu.. Neće proći razbojniče, ima da kupiš što ti unlcle Sam ponudi..

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović

Braća su braća, ali “kese” nisu sestre. To znaš, poslovicu…… (kesa bi bio stari “novčanik” od kože s dukatima)

Pokušaj3puta
Gost
Pokušaj3puta

I potpuno ste u pravu. Ili kao što bi rekli: https://www.youtube.com/watch?v=sBLj_jzDdbA

jupiter
Gost
jupiter

sta ce im te teledirigovane cigle….uz to i “nevidljive”

stjepan
Gost
stjepan

Bilo bi im pametnije kupiti Ruske Migove 29. Naši piloti su već dobro upoznati sa njima a i poznato nam je i Rusko servisiranje poput nedavnih helikoptera. Ja bi to sada napravio za inat Amerima.

Alex
Gost
Alex

E da ima tu neko muda…

Duki
Gost
Duki

Stjepane@ bilo bi lijepo malo kopirati maršala ali to više ni kod Rusa neće proći,?????
.Pitajte . Barbiku i Vecu gdje su isparili ruski S-300 ?? ??

onaj najgl.....veći Dalton
Gost
onaj najgl.....veći Dalton

Naslov odlično opisuje ovu trakavicu oko nabave izraelskih F-16. Hrvatska je odlučila kupiti borbene zrakoplove i održati tu komponentu u svom RZ-u. Da li je takva odluka ispravna ili nije, ostavljam na prosudbu drugima, to nije smisao mog komentara. Hrvatska je raspisala natječaj, koji je u stvari bio pro forma, jer je u izgledu bio posao sa kupovinom izraelskih F-16. Po svemu ponuđenom, a to nisu samo zrakoplovi, izraelska ponuda je bila najpotpunija. Kad ovo kažem, mislim na sve ono što je potrebno da bi mi sa zrakoplova sovjetske DRUGE generacije, prešli na zrakoplove zapadne ČETVRTE generacije. A Izrael je… Pročitaj više »

Tadmur Palmirović
Gost
Tadmur Palmirović

Tekst se “kiseli” ovdje satima a nema Daltona na svome terenu.Gdje si do sada..?? ???

onaj najgl.....veći Dalton
Gost
onaj najgl.....veći Dalton

Oporavljam se od alkohola i žena. 🙂
Lakog sam morala.
Čisti patnik.

Ivi.tz
Gost
Ivi.tz

Mnogo toga bi se moglo reći o svim vladama od kako je Hrvatska konačno nezavisna.ja ću se samo malo nasmijati.hehe.a pametni znaju za čije interese rade ti veliki domoljubi.

Alex
Gost
Alex

Koji put, onako iz zajebancije, komentiram u Večernjem kad je tema “ izraubane kante” … ajme meni, kockoglavi da mi oci izvade … ubacia sam jedan članak iz Dalmacije, prije neki dan, koliko se čeka na pojedine pregleda … dobija sam miljun minusa ha ha. Narodni heroji ne čekaju na pregled. Oni preko reda, bogati … zašto smo se borili!

bepo
Gost
bepo

A ti si srpoglav, da se i to ispraviti na nakovnju.

Debeli pas
Gost
Debeli pas

Možda su ti avioni predobro opremljeni za “partnera” takve važnosti kao što je Hrvatska. Kao odgovor bi lako mogao biti neki ruski pzo sustav u regiji. Sirijski scenarij sa S-300 npr.

Mat
Gost
Mat

Iz teksta mogu izvuci samo jedan zakljucak,da su Hrvatski strucnjaci…… nepismeni.

bepo
Gost
bepo

Like you.

mladen3x
Gost
mladen3x

Glavni razlog je što se nema novaca i sve ovo je bila predstava za javnost.

Dadi
Gost
Dadi

Tako je to kad si u Nato-U

tihobl
Gost
tihobl

Citam o ovim avionima preko 100 miliona, F-35, Su-57 i ostalima. A kad pogledam u Siriji najkorisniji avion se pokazao Su-25 od 11 miliona. I kod amera je ista prica, jos uvijek im je najkorisniji A-10 slicne cijene. Ameri su sa F-35 do sada samo jednu bombu bacili, a tolike su milijarde slupali u njega. Isto vazi i za Su-57, ali oni se mogu vaditi da im je avion nedavno usao u naourzanje. Nekako imam utisak da je razvoj avijacije otisao u pogresnom smijeru. Svi hoce da imaju skuplji auto od komsije, nije vazno da li je bolji, bitno je… Pročitaj više »

Tadmur Palmirović
Gost
Tadmur Palmirović

A10 i Suhoi 25-ica su jurišnici tihobl, nemaju istu namjenu kao hrvatski F16 ili srpska 29-ka.
Problem je tzv. airpolising jer neće valjda niko nikome gađati bunkere ili tenkove na zemlji.

tihobl
Gost
tihobl

Moze li nositi AA rakete – moze. Moze li stici putnicki avion – moze. Kad rusi mogu sa Su-34 presretati F-22 i obezbjedjivati iranske konvoje moze i stariji bombarder toj svrsi posluziti.
Ja na stvari gledam iz drugog ugla – najezda ce ici zemljom, a ne nebom. Pokusavam sagledati sta je prakticnije uzeti: fin auto koji ce zenema zapadati za oko ili traktor sa prikljucima (a mogao bi dici kredit samo za jedno, nikako za oboje).

bepo
Gost
bepo

Veliki putnički avioni lete brzinom i do 900 km/h. A10 i Suhoi 25-ica lete istom tom brzinom.Moj vrsni analitićaru .

m.ivanisevic
Gost
m.ivanisevic

Su-25 je teško oklopljeni podzvučni jurišnik koji je namijenjen bliskoj zračnoj potpori kopnenim snagama, on nije namijenjen zračnom presretanju. Njegove zrak-zrak rakete služe samo za nužnu samoobranu i montiraju se samo u misijama u kojima su neposredno zračno ugroženi. Leti jako nisko i zato je laka meta MPADS oružju iako su Rusi montirali President-S (ili sličam sustav na pojedine avione) – sjetimo se Romana Filipova.

tihobl
Gost
tihobl

Sve je to u redu sto si napisao, mene interesuje da li u pravilima o airpolicingu pise da on ne odgovara? Ako nije izricito zabranjen moze se nabaviti. A potrebniji je jurisnik nego lovac. Male su opasnosti sa neba, dok za kopno i more nisu. Koji su ono avioni nadlijetali ukrajinske brodove kod kreckog mosta? Ja pokusavam da sagledam sta je korisnije i jeftinije, a ne sta je fensi. Vrijeme von Richthofena je davno proslo. Sjeti se kad je bio zadnji vazdusni duel lovaca. Sad se sve rjesava raketama – skines protivnika i prije nego sto ga ugledas. Ako si… Pročitaj više »

alfa33
Gost
alfa33

Lud,zbunjen,nenormalan….Od početka ova nabava nije štimala,6 mjeseci prije otvaranja ponuda znalo se tko dobiva posao, i sam izračun nije baš najtočniji. Pa tko je tu lud, naši političari na opet šišaju kao ovce. Nitko normalan neće kupiti auto za sebe koji je star30 godina a govoriti svima da je obnovio svoj vozni park…..

barba tonći
Gost
barba tonći

Ropleni tribaju agresorskim vojskami a mi to nismo. Naša je stara deviza; tuđe nećemo svoje ne damo ! Za te pinezi moremo kupit odlične protu rokete s kojima se moremo branit od svih vrst nebeskih nevoja i još da nam ostane za napravit jedan velebni muzej od glupost na kojem bi mogli dooobro zaradit 🙂

Davor
Gost
Davor

Dok GOD ti gladni sjede u kući i čekaju da neko drugi riješi probleme za njih bit će i dalje gladni.Kad se pokuša organizirat prosvijed dođe 10ljudi očito nema gladni

jajo
Gost
jajo

Hrvatski “stručnjaci” loooool. Mislite briselski krvoločni potplačeni krpelji…. to bi bio mnogo točniji opis.

Tomi
Gost
Tomi

Majko mila pa neka se više otkače od Amera. Muljatori.

Naivac
Gost
Naivac

Sve je to prizemnije nego se u javnosti špekulira i podvaljuje.Jednostavno je izbio problem o podjeli “plijena”(370 mil. dolara) izmedju lobista SAD,Izraela,Hrvatske,Milorada Dodika i Krstičevića sa svojom podrškom od strane generalskog zbora.
Zašto mislite da Krstičević nikada nije procesuiren zbog zločina u Mrkonjić Gradu i tko ga štiti,pa naravno Dodik.

Gogo
Gost
Gogo

Możda nisi informiran ali avioni u originalnome stanju, bez izraelskih nadogradnji vrijedi 140 miliona i zato je tu cijenu kongres navodio i odobrio što znači da izraelska nadogradnja vrijedi 360 miliona.

Tadmur Palmirović
Gost
Tadmur Palmirović

Tačno je aktuelna vladajuća garnitura u B. Luci izdvaja novac za lobiranje ali nije druže Laktaški polu svijet toliko uticajan da Krstičevića štiti od kaznenog progona. Ko štiti onoga glavonju Rojsa.? Dodik i hrvatski F16 i Krstičević??? i podjela pinke.?!?!

Carlosan
Gost
Carlosan

Kojim zlocinima gen. Krsticevica?

1950
Gost
1950

zato ce se Nato i raspasti, ča ima Amerika govoriti članicana EU. Triba EU vojska, zasto nebu kupili ruske

Milanče
Gost
Milanče

Hrvatska Vlada i ministarstva o nicem neodlucuju sto se tice vojske.Ocito s enisu mogli dogovoriti kome d aplate,amerima trebaju pare a ne izraelu,vazalstvu kad ste o nicemu neodlucujete,morate slusati,pokriti se po usima da neostanete bez usiju.

Tikkirotto
Gost
Tikkirotto

A je li netko razmislja kako bi bilo unajmiti baracke/brakeete umjesto ih kupovati?

antiimperijalista
Gost
antiimperijalista

najbolja opcija za r. hrvatsku je kupnja potpuno nove eskadrile vipera, block 70/72 c 10 i d2 komada, s pripadajućim rezervnim djelovima i simulatorom za obuku mladih pilota, sa naoružanjem, i naredno stoljeće se osigurala sa ratnim zrakoplovima, ako u obzir uzmemo činjenicu da proizvožač uz sleep program jamči 27000h naleta za ovaj tip zrakoplova.

bez obzira na nešto povišenu inicijalnu cijenu, u konačnici, ovo je najisplativija investicija gledajući dugoročno, a, da i ne govorim o sigurnosti zrakoplova i pilota koji na njima lete.

tihobl
Gost
tihobl

Najbolja opcija je MiG-41. Dok Hrvatska digne standard za jaki avion dotle se se i 41-ca poceti proizvoditi. Ako me pamcenje sluzi svajcarci jos uvijek lete na F-5, jer su na referendumu rekli da nemaju para za njegovu zamjenu sa F-16.

Georgij Žukov
Gost
Georgij Žukov

tihobil , najbolja opcija je umjesto kupovine aviona novac uloziti kao prvo i osnovno u obrazovanje , kada se odgoji i odskoluje prva generacija odgovornih i inteligentnih ljudi, oni ce vec sami znati na referendumu oduciti i kazati NE kupovini aviona . Svicarci upravo to rade , ulazu u znanje da im ne bi neskolovane i primitivne budale upravljale drzavom kao sto je slucaj kod nas .

tihobl
Gost
tihobl

Svaka ti je na mjestu, samo to je nedemokratski. Ima ljudi koji bi zeljeli bar 5 eskadrila aviona i 50 brigada tenkova, jer mrze srbe, slovence i ostale susjede. Treba im pruziti mogucnost da iz svoga dzepa odvajaju priloge za svoje hirove. MiG-41 bi bio avion po njihovoj mjeri: 4.5 maha, naoruzan hiperosnicnim raketama, u dometu mu cijela Evropa, pola Afrike i dobar dio Azije. U redu je uloziti u sklostvo i u zdravstvo, ali treba i ovima pruziti mogucnost da ostvare svoje zelje. Ja vjerujevm da vecina njih nebi zalila izdvajati i 90% svoje plate. To je prava demokratija,… Pročitaj više »

mmm
Gost
mmm

Da svicarci imaju srbe za susjede I mudahedinsku mahalu u bih vrlo brzo bi oni nasli pare za nove avione

nena
Gost
nena

+++++++++++++×++++++

octopus
Gost
octopus

Poljska ima oko 50 kom MIG-29 naštelanih na nato standard. Uskoro se moderniziraju (imaju love) i ove će prodavati. Ne mogu ih vratiti/prodati natrag Rusiji, jer je mijenjana elektronika. Zašto ne bismo tražili da nam poklone, a možda i da ih platimo po niskoj cijeni? Nama zrakoplovi trebaju ionako za parade, ili presretanje nekog putničkog koji je otet ili ne daje podatke….Usto, svo osoblje koje sada radi na migovima treba samo dodatnu obuku da ih može servisirati (nikakva posebna ulaganja). A od ostatka love neka završe npr. Zagreb-Sisak.

m.ivanisevic
Gost
m.ivanisevic

Čime i kako će modernizirati stare R-33 motore koji dime kao parnjače? To mogu napraviti samo Rusi, motor je inače najskuplji i najsloženiji dio aviona.

Miki maus
Gost
Miki maus

MiG- 29 ima cak i Njemacka( nasljedstvo DDR-a) i upravo 29-ke koristi za uvjezbavanje NATO pilota za bliske zracne borbe na poligonu iznad Sardinije. Jasno, 29-ak glumi neprijatelja. Rezultat borbe izmedju 29- ke i F-16 je 29-1!!! Lako provjeriti ovaj podatak.

Drago
Gost
Drago

Njemačka nema više migove, 2003 god. prodani su 23 komada Poljskoj za simboličnu cijenu od 23 eura. U Njemačkoj je ostao samo jedan kao muzejski primjerak

Rio
Gost
Rio

A ja bio u danskoj i tamo je f16 u muzeju
??

POVEZANE VIJESTI

Izbornik