“Ništa osobno” – Ovo je glavni razlog američke blokade prodaje F-16 Hrvatskoj

F-16 Barack
148 komentara

U Hrvatskoj se trenutno vode rasprave o najvjerojatnije propalom ugovoru o kupnji izraelskih zrakoplova F-16 Barak. Prema ovom ugovoru je hrvatsko zrakoplovstvo trebalo dobiti 10 zrakoplova F-16C i dva zrakoplova F-16D Block 30, rabljenih,ali moderniziranih s izraelskom opremom. Američka strana prodaju ovih zrakoplova uvjetuje uklanjanjem te opreme i vraćanje zrakoplova u njihovo izvorno stanje, kakvo su bili kada ih je američka vojska predala Izraelu.

Međutim, da američki vojno industrijski kompleks računa na prodaju svojih F-16 moglo se naslutiti iz ugovora kojeg su SAD i Bahrein potpisali prošlog ljeta, prema kojem će bahreinsko ratno zrakoplovstvo za 1,12 milijardi dolara dobiti 16 novih zrakoplova F-16 Block 70. Nakon ovog ugovora je raspisan i natječaj za izgradnju proizvodne linije i odlučeno je da će se F-16 proizvoditi u Greenvilleu, Južna Karolina.

Lockheed Martin očekuje da će proizvodnja novih F-16 stvoriti između 150 i 200 novih radnih mjesta samo u Greenvilleu. Proizvodnja F-16 također upošljava stotine američkih inženjera u Lockheed Martinu, te osoblje za nabavu, održavanje i korisničke podrške za američke kupce. Lanac opskrbe F-16 trenutno podržava 450 američkih izvoznika u 42 države svijeta.

Istovremeno, Lockheed Martin je odlučio da u Fort Worthu, u Teksasu, zadrži samo proizvodnju zrakoplova F-35. Proizvodna linija zrakoplova F-16 je već premještena u Greenville, gdje će se proizvoditi samo novi model zrakoplova F-16 V, poznat i kao F-16 Block 70. Iako nije “nevidljiv”, ovaj zrakoplov ima mnogo elemenata zrakoplova F-22 i F-35. Ima poseban motor, najmoćniji od bilo koje verzije F-16 i novi radar AN/APG-83 tipa AESA, kompatibilan s radarom APG-77 na F-22 i  onim APG-81 na zrakoplovima F-35.

Najveća prednost zrakoplova F-16V je što je Lockheed martin ovu verziju proizveo da leti 12 000 sati, dok je radni vijek zrakoplova F-16 A /C/E bio 8 000 sati.

Ovdje dolazimo do ključnog detalja. Američka kompanija navodi da se druge varijante F-16 mogu prilagoditi i modernizirati tako da postanu F-16 V, iako uz odobrenje američkog Kongresa.

Glavni razlog američke blokade prodaje F-16 Hrvatskoj

U svom članku vojni stručnjak i bivši pilot rumunjskog zrakoplovstva  Valentin Vasilescu kaže kako je u ovom kontekstu značajno otkazivanje ugovora od strane Sjedinjenih Država za prodaju izraelskih starih, ali moderniziranih F-16 Hrvatskoj.

Zamjena zrakoplova F-16 s novim borbenim zrakoplovima F-35 se već provodi u Sjedinjenim Državama, Danskoj, Norveškoj, Izraelu i drugim državama.

Američkoj kompaniji je cilj stare F-16 nadograditi prema standardima F-16 V i prodati ih Hrvatskoj, pravdajući to činjenicom da su tako kompatibilni sa standardima NATO pakta.

Tajvan je već dobio odobrenje za modernizaciju 141 zrakoplova F-16 A / C u verziju F-16 V. Grčka je zainteresirana za preinaku svojih 85 zrakoplova F-16, a svojih 60 bi u američkim pogonima mogao nadograditi i Singapur, kao i Južna Koreja, koja ih ima 134. Naravno, sve zemlje prethodno moraju dobiti odobrenje američkog Kongresa.

Iako Lockheed Martin želi proizvoditi ili modernizirati zrakoplove F-16 do 2030 godine, on je u ovoj verziji vrlo skup i stoji gotovo kao F-35. Na primjer, za 14 zrakoplova F-16 V (Block 70/72) će Slovačka platiti 2,91 milijardu dolara.

Rumunjska je zainteresirana za kupnju 48 zrakoplova F-16, a svaka kupovina treba odobrenje američkog Kongresa.

Prema rumunjskom stručnjaku za vojno zrakoplovstvo, teško je pretpostaviti da će Lockheed Martin i dalje prihvaćati narudžbe novih F-16 i vjerojatnije će lobirati za da se stari dovedu u standarde zrakoplova F-16 V, zbog čega od Izraela i traži da skine svu svoju opremu s onih koji su trebali biti isporučeni.

“Rumunjska je od Portugala kupila 12 najstarijih zrakoplova F-16 A/B i platila ih više od 600 milijuna eura, bez zamjene motora ili radara. Što mislite, kolika je cijena da se svih 48 starih rumunjskih F-16 dovede u standard F-16 V?”, pita se Valentin Vasilescu.

Za usporedbu, Kina je kupila 24 ruskih zrakoplova Su-35, sa svim raspoloživim oružjima, koje je platila 2,4 milijarde dolara.

Uz svu promidžbu koja je pratila projekt F-16 V, on ima puno nedostataka. F-16 V bi mogao biti neuspjeh kao F-16 E / F (Block 60) 2007. godine, koji je bio preskup i kupljen je samo od strane Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Međutim, neovisno o tome, logično je da Lockheed Martin lobira i promovira svoje i interese američkog vojno-industrijskog kompleksa s novim ili moderniziranim zrakoplovom F-16 V. Ono što je neobjašnjivo je činjenica da stručnjaci u Hrvatskoj, koji su zaključili ugovor s Izraelom nisu mogli doći do najobičnijih podataka dostupnih na internetu i koji uopće nisu poslovna tajna, te predvidjeti da će SAD obustaviti isporuku izraelskih zrakoplova F-16 Barak Hrvatskoj.

Dakle, Lockheed Martin nudi “rješenje”, iako nimalo privlačno za porezne obveznike Hrvatske.

Lockheed Martin / Vasilescu V.

F-16
Pretplatiti se
Obavijesti o
148 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
giordano bruno
5 godine prije

USA je mogla Hrvatskoj prijateljski posavetovati da kupi njihove avione, zasto to nije uradila, nego je napravila scenu.
Hrvatski dug je oko 40 milijardi, sta bi znacilo jos jedna milijarda, ali bi avioni bili novi.
Czech Air Force – 14× JAS-39C/D Gripen, a ne F 16. Czech GDP je 4 puta veci od Hrvatske.

eu kolonija
5 godine prije

f-16 V 200 mil. $/komadu
su-35 sa svim naouružanjem 100 mil. $/kom

jupiter
5 godine prije

sta ce im te teledirigovane cigle….uz to i “nevidljive”

Laki Topalović
5 godine prije

Dakle, možemo očekivati, ako se Izrael složi, a ne treba mu krš, da skine tu elektroniku i da ih proda po nešto manje novca, a mi ćemo još malo nadodati i i mat ćemo te F-16 V (Block 70) i svi sretni i zadovoljni, osim nas malih Hrvatića, koji ćemo to platiti kroz PDV , prireze, poreze, uzreze i doreze

Laki Topalović
5 godine prije

Jel stvarno Rumunjska platila taj krš toliko para? 600 milijuna? Bogami je…. 2013. godine

igi
5 godine prije

…hrvatska treba i mora naručiti i kupiti najmodernije vojne avione…ušteda će se naći u troškovima za vrtiće,dječje doplatke,obrazovanje…

Duki
5 godine prije

Stara tema sa očekivanim koncem!
Ne preferiram Ruse ,ali uz malo računice :
F-16(New)blok xyz=cca 220 milj$
Su-35 (isto novi) cca=100 milj$.
A ovaj ruski ga pojede za marendu. !
PA KO JE TU LUD!??
“UGROZA” se u ovom poslu izgleda obratio na krivu adresu !?
Ipak se na kraju Uncle Sam pita za sve??

antiimperijalista
5 godine prije

najbolja opcija za r. hrvatsku je kupnja potpuno nove eskadrile vipera, block 70/72 c 10 i d2 komada, s pripadajućim rezervnim djelovima i simulatorom za obuku mladih pilota, sa naoružanjem, i naredno stoljeće se osigurala sa ratnim zrakoplovima, ako u obzir uzmemo činjenicu da proizvožač uz sleep program jamči 27000h naleta za ovaj tip zrakoplova.

bez obzira na nešto povišenu inicijalnu cijenu, u konačnici, ovo je najisplativija investicija gledajući dugoročno, a, da i ne govorim o sigurnosti zrakoplova i pilota koji na njima lete.

Croatia
5 godine prije

Za te novce moze se nabavit 2 eskadrile na primjer MIG 29 ili SU 27 moderniziranih i u top stanju rusi bi to odradili bez natezanja. SU 35 vrhunski avion to bi bio pravi izbor ali Hrvatska ne odlučuje suvereno. Rusi nisu ni tjekom 90-tih kočili kupovinu raznih vrsta oruzja za odbranu dok je istovremeno „zapad“ uveo „Embargo“.

Čađo
5 godine prije

U potpunosti se slažem sa piscem teksta u zadnjem pasusu gdje kaže da su u hrvatskom ministarstvu obrane znali da ameri nikom nece dopustiti prodaju nadogradjivanih aviona koje je radio netko drugi a ne ameri.
Najajdniji mi je stav oporbenjaka koji su kukali jer se trose silne pare na stare kante, a sad kad posao nije uspio, pozivaju na ostavke vladajucih jer nisu uspjeli kupiti stare kante koje previse kostaju…

Moreno
5 godine prije

Ovo sa avionima je prevara. Niko nije da iznos ciloga paketa eksploatacije aviona na primjer 20 godin . . . jer sama kupnja aviona i obuka pilota i tehničara je jedan dil . . . tu ima još prilagodba, infrastruktura, tekuće održavanje za tih predpodstavljenih 20 godin, kamata . . . Vjerojatno kod kupnje švedskih, a kod kupnje ruskih aviona sigurno bi bija moguć offset aranžman odnosno plaćanje aviona u robama i uslugama šta iz priče eliminira kamatu i pozitivno djeluje na ekonomiju . . . za švedske avione nije bilo baš prilike ocjenit kakvi su u stvarnim ratnim djelovanjima šta kod modificiranih izraelskih i ruskih je bilo vidljivo i dostupno kakvi su u stvarnome ratu . . . To da ruski avioni nemogu bit korišteni radi NATO je priča za malu dicu, Turska je u NATO i tražila od Rusa rakete S400 pa su sad Ameri uletili puno povoljnije… Čitaj više »

Ante
5 godine prije

U Hrvatskoj su stručnjaci odlučili da je bolje imati stare F-16 jer će ih moći za desetak godina da ih opet mijenjaju. Osim toga tim stručnjacima bi pripala velika lova od muljnacije sa kupnjom te krame. Još jedan od detalja zbog kojeg su odlučili za tu verziju aviona je da će si moći kupiti nove mercedese i audije. Jer Hrvatski domoljub/stručnjaci moraju da se voze samo u novim autima, ne prolaze oni koji su stari dvije godine, a kamoli 40 godina. Dok Hrvatski vojnik, ah pa tko hebe Hrvatskog vojnika. Ako je mogao u domovinskom ratu da ratuje sa puškama iz drugog svjetskog rata može da vozi 40 godina stare avione.

Tadmur Palmirović
5 godine prije

Da mi je sada pitati onu kalašturu Jelenu Milić da li je ovo šikaniranje “saveznika” blagodet jer za nju je najveća sreća biti član Nato/SS društva.

Spock
5 godine prije

Jednostavno, neda Trump da Bibi pokupi vrhnje u kompi sa HR lopinama. Izjavio je nedavno da Izraelu USA daje dosta u pomoći da se sami brane, pa onda da im još izbijaju lovu sa avionima koju su oni dali Izraelu.. Neće proći razbojniče, ima da kupiš što ti unlcle Sam ponudi..

Ive Oldtimer
5 godine prije

Kako su zeznili hrvatskog ministra odbrane Krizevica, a on si taman izracunao pozamsno masnu proviziju da moze platiti promijenu prezimena sa srpskog Krsticevic na hrvatsko Krizevic.

dinaricus vulgaris
5 godine prije

uspjeli smo zavadit amere i židove…to dosad nikom nijer uspjelo….

Milanče
5 godine prije

Hrvatska Vlada i ministarstva o nicem neodlucuju sto se tice vojske.Ocito s enisu mogli dogovoriti kome d aplate,amerima trebaju pare a ne izraelu,vazalstvu kad ste o nicemu neodlucujete,morate slusati,pokriti se po usima da neostanete bez usiju.

mladen3x
5 godine prije

Glavni razlog je što se nema novaca i sve ovo je bila predstava za javnost.

Naivac
5 godine prije

Sve je to prizemnije nego se u javnosti špekulira i podvaljuje.Jednostavno je izbio problem o podjeli “plijena”(370 mil. dolara) izmedju lobista SAD,Izraela,Hrvatske,Milorada Dodika i Krstičevića sa svojom podrškom od strane generalskog zbora.
Zašto mislite da Krstičević nikada nije procesuiren zbog zločina u Mrkonjić Gradu i tko ga štiti,pa naravno Dodik.

stjepan
5 godine prije

Bilo bi im pametnije kupiti Ruske Migove 29. Naši piloti su već dobro upoznati sa njima a i poznato nam je i Rusko servisiranje poput nedavnih helikoptera. Ja bi to sada napravio za inat Amerima.

Dadi
5 godine prije

Tako je to kad si u Nato-U

Debeli pas
5 godine prije

Možda su ti avioni predobro opremljeni za “partnera” takve važnosti kao što je Hrvatska. Kao odgovor bi lako mogao biti neki ruski pzo sustav u regiji. Sirijski scenarij sa S-300 npr.

tihobl
5 godine prije

Citam o ovim avionima preko 100 miliona, F-35, Su-57 i ostalima. A kad pogledam u Siriji najkorisniji avion se pokazao Su-25 od 11 miliona. I kod amera je ista prica, jos uvijek im je najkorisniji A-10 slicne cijene. Ameri su sa F-35 do sada samo jednu bombu bacili, a tolike su milijarde slupali u njega. Isto vazi i za Su-57, ali oni se mogu vaditi da im je avion nedavno usao u naourzanje.

Nekako imam utisak da je razvoj avijacije otisao u pogresnom smijeru.
Svi hoce da imaju skuplji auto od komsije, nije vazno da li je bolji, bitno je da je skuplji. Pa jedan kupi ferari, a drugi lambordzini, a obojica zive na selu sa makadamskim putevima. Dvojica najbogatijih u selu najvise vozaju UAZ i Jeep (otprilike bi ovako izgledao razvoj autoindustrije kad bi se auti nabavljali samo preko drzavnog budzeta).

Tikkirotto
5 godine prije

A je li netko razmislja kako bi bilo unajmiti baracke/brakeete umjesto ih kupovati?

alfa33
5 godine prije

Lud,zbunjen,nenormalan….Od početka ova nabava nije štimala,6 mjeseci prije otvaranja ponuda znalo se tko dobiva posao, i sam izračun nije baš najtočniji. Pa tko je tu lud, naši političari na opet šišaju kao ovce. Nitko normalan neće kupiti auto za sebe koji je star30 godina a govoriti svima da je obnovio svoj vozni park…..

barba tonći
5 godine prije

Ropleni tribaju agresorskim vojskami a mi to nismo. Naša je stara deviza; tuđe nećemo svoje ne damo ! Za te pinezi moremo kupit odlične protu rokete s kojima se moremo branit od svih vrst nebeskih nevoja i još da nam ostane za napravit jedan velebni muzej od glupost na kojem bi mogli dooobro zaradit 🙂

onaj najgl.....veći Dalton
5 godine prije

Naslov odlično opisuje ovu trakavicu oko nabave izraelskih F-16. Hrvatska je odlučila kupiti borbene zrakoplove i održati tu komponentu u svom RZ-u. Da li je takva odluka ispravna ili nije, ostavljam na prosudbu drugima, to nije smisao mog komentara. Hrvatska je raspisala natječaj, koji je u stvari bio pro forma, jer je u izgledu bio posao sa kupovinom izraelskih F-16. Po svemu ponuđenom, a to nisu samo zrakoplovi, izraelska ponuda je bila najpotpunija. Kad ovo kažem, mislim na sve ono što je potrebno da bi mi sa zrakoplova sovjetske DRUGE generacije, prešli na zrakoplove zapadne ČETVRTE generacije. A Izrael je ponudio svoje usluge oko obuke pilota, pratećeg osoblja, infrastrukture, održavanja itd. Izrael je obećao da će prodaju srediti sa SAD, a tko smo mi da ne vjerujemo da to oni mogu. Ispostavilo se, što bi rekao @Laki, da im kese nisu sestre. Ništa nije savršeno, pa tako ni ova izraelska… Čitaj više »

FelixCro
5 godine prije

Saga s avionima se nastavlja. Za podsjetnik bitno je spomenuti sljedeće: 1. Hrvatska (kao niti ostale zemlje bivše SFRJ) nemaju ekonomsku snagu za ozbiljnu modernizaciju vojnih snaga u bilo kojem segmentu, a posebno kada je u pitanju ozbiljnija avijacija, a kamoli da razmišljaju o nekakvim novim ratovima (koji su ih i doveli na prosjački štap). Kada vidimo tko vodi ove zemlje, možda je i bolje da je tako. 2. Hrvatska (kao i ostale zemlje bivše SFRJ) svojom veličinom teritorije je jednostavno premala za razvoj i efikasnu upotrebu ozbiljnije avijacije. Ekonomski najbolja računica bila bi da se dio bivših republika SFRJ dogovori o zajedničkom formiranju ‘air-policing’ snaga, ali obzirom da regijom vladaju tvrdi nacionalisti, to je jednostavno nemoguće. 3. Hrvatska je više puta od USA dobijala elegantne negativne odgovore (na upite za pomoć u modernizaciji avijacije) uz zaključak da RH nema ekonomsku snagu niti za održavanje poklonjenih ozbiljnijih lovaca. A i… Čitaj više »

Petar
5 godine prije

Žukov je u pravu nas građane Hrvatske udaraju sa lijeva i desna uzimaju djeci kruh iz usta,zdravstvo se raspalo doslovno, potjerali sve mlade van i sad se kurče sa kupnjom starih zrakoplova.Nije stvar zrakoplova nego svega ostalog rezerni djelovi,logistika,servis , održavanje tu je lovaaaa avioni su najeftinija stavka iza toga ide pravo deranje kože .TRZ više neće servisirati ništa sve će raditi privatnici .Sere mi se od ovakvog puzanja moje domovine.

Mat
5 godine prije

Iz teksta mogu izvuci samo jedan zakljucak,da su Hrvatski strucnjaci…… nepismeni.

Ivi.tz
5 godine prije

Mnogo toga bi se moglo reći o svim vladama od kako je Hrvatska konačno nezavisna.ja ću se samo malo nasmijati.hehe.a pametni znaju za čije interese rade ti veliki domoljubi.

Tomi
5 godine prije

Majko mila pa neka se više otkače od Amera. Muljatori.

Alex
5 godine prije

Koji put, onako iz zajebancije, komentiram u Večernjem kad je tema “ izraubane kante” … ajme meni, kockoglavi da mi oci izvade … ubacia sam jedan članak iz Dalmacije, prije neki dan, koliko se čeka na pojedine pregleda … dobija sam miljun minusa ha ha. Narodni heroji ne čekaju na pregled. Oni preko reda, bogati … zašto smo se borili!

Davor
5 godine prije

Dok GOD ti gladni sjede u kući i čekaju da neko drugi riješi probleme za njih bit će i dalje gladni.Kad se pokuša organizirat prosvijed dođe 10ljudi očito nema gladni

jajo
5 godine prije

Hrvatski “stručnjaci” loooool. Mislite briselski krvoločni potplačeni krpelji…. to bi bio mnogo točniji opis.

1950
5 godine prije

zato ce se Nato i raspasti, ča ima Amerika govoriti članicana EU. Triba EU vojska, zasto nebu kupili ruske

bepo
5 godine prije

Prijatelju uzalud se trudiš,ne mogu ti to ovi tu shvatiti.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI