Nizozemske postrojbe nisu uspjele razlikovati ”vojne i civilne ciljeve” tijekom bitke u Afganistanu 2007. godine koja je završila velikim civilnim žrtvama

Nizozemske postrojbe
17 komentara

Nizozemski sud započeo je ročišta u slučaju kojeg su pokrenuli afganistanski civili preživjeli u bici kod Chore 2007. godine. U sukobu talibana i nizozemskih postrojbi, koji su navodno koristili pretjeranu silu, smrtno je stradalo najmanje 80 civila.

Slučaj je pokrenut u ime četvorice Afganistanaca i rođaka petog, koji je u međuvremenu preminuo. Tužitelji traže odštetu od Nizozemske zbog njezinih postupaka u Afganistanu, koje su opisali kao “ratne zločine”.

Slučaj proizlazi iz bitke koja se odvijala u gradu Chora, u južnoj afganistanskoj provinciji Uruzgan iz 2007. godine i oko njega, između talibana i Međunarodnih snaga za pomoć (ISAF). Međunarodne snage na tom području prvenstveno su predstavljale nizozemske postrojbe, koje su se morale braniti od talibanske ofenzive.

Prema procjenama nizozemske vojske, u bitci je ubijeno oko 250 ljudi, uključujući do 80 afganistanskih civila. Tada je grad Chora imao oko 3.000 stanovnika.

Trupe nisu uspjele razlikovati vojne i civilne ciljeve, podvrgavajući grad topništvu i bombardiranju, tvrde tužitelji. Nizozemska vojska također navodno nije pravilno upozorila civile na nadolazeći napad, bombardirajući Choru noću, dok su stanovnici spavali u svojim domovima.

Napad savršeno “odgovara slici da nama životi Afganistanca ne vrijedi puno”, rekla je sudu odvjetnica Liesbeth Zegveld, koja zastupa tužitelje. Odvjetnik je pozvao vojsku na objavljivanje zapisnika bombardiranja, čime će se pružiti više jasnoće o vremenu napada zbog kojeg su deseci poginuli.

”Nizozemska država nije uspjela održati temeljnu razliku između vojnih i civilnih ciljeva.”

Nizozemska, međutim, negira sve navode, ustrajući u tvrdnjama da za vrijeme borbe nije bilo nikakvih kršenja pravila.

“Ozbiljni pregovori koje tužitelji upućuju nizozemskoj državi nisu neutemeljeni”, izjavila je za sud Karlijn Teuben, odvjetnica nizozemske države.

Nizozemske postrojbe bile su smještene u Afganistanu od 2006. do 2010., kao dio ISAF-a. S australskom, nizozemska vojska sastojala se od takozvane Radne skupine Uruzgan, kojoj je povjereno održavanje reda u provinciji.

AfganistanNizozemska
Pretplatiti se
Obavijesti o
17 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tuf
3 godine prije

Jel su Nizozemci došli do istovjetnog zaključka u istrazi o rušenju malezijskog zrakoplova u Ukrajini?

mislim
3 godine prije

kojoj je povjereno održavanje reda u provinciji.
a najlakše se red održava kad ukloniš sve koji bi mogli da naprave nered.

Novi kolac
3 godine prije

Nizozemske postrojbe,hahaha.

nekoime
3 godine prije

Nizozemske su postrojbe još od Srebrenice poznate po hrabrom, samopožrtvovnom, selektivnom i kirurški preciznom djelovanju.

postenlopov
3 godine prije

Ako su to oni nizozemci sto su za vrijeme Krajine , na Baniji ordinirali, onda nikakvo cudo sto nisu razlikovali civile od vojnika. Pijancili su sa Srbima pa su im onda Srbi izvlacili traktorima oklopnjake iz jaraka jer su bili toliko pijani da ni jarak nisu mogli promasit.

Max
3 godine prije

Veliki” “demokrati” Nizozemci su poznati po tome da ne mare za civile i bili su sudionici više zločina.

Bruno
3 godine prije

Napušeni kriminalci!

Jednostavno receno
3 godine prije

Neće bar morati daleko ići kada im sudili u hagu, a i sumnam da će moći za 1000 godina kada im sudili pravedno i pošteno.

DZD
3 godine prije

Imaju oni s tim problema još od 1995.

Pek
3 godine prije

A koja je to uniforma koju nose talibani. Autor teksta Proka pronalazać.

milivoje
3 godine prije

tamo u avganistanu kao da se takmice ”saveznici” ko ce vise da pobije civila. americke snage su volele izgleda najvise da po svatovima tuku a nizozemci nocu po civilima… hrabro vrlo hrabro.ali i razumljivo, sta traze u avganistanu?

Boba Lazarević
3 godine prije

Znajući njih, nisu ni pokušali. Isto kao sa Srebrenicom.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI