Njemačka bi ponovo trebala poslovati sa Rusijom

olaf scholz
50 komentara

Kada Rusija okonča sukob u Ukrajini, trebalo bi joj dati priliku da ponovo posluje s Njemačkom, rekao je u ponedjeljak njemački kancelar Olaf Scholz. Ponovio je da Moskva ipak neće pobijediti.

Ruskoj vladi koja okonča neprijateljstva “potrebna je šansa da ponovo pokrene ekonomsku saradnju, u nekom drugom trenutku kada je to moguće”, rekao je Scholz u Berlinu na sastanku Istočnog komiteta za njemačko poslovanje (OA), trgovinskog udruženja fokusiranog na odnose sa Istočnom Evropom. “Sada nije to vrijeme.”

“U ovom trenutku, odnosi koje imamo su smanjeni”, rekao je Scholz, prema nedeljniku Zeit. EU sada “pooštrava sankcije” , ali Rusija će ostati najveća zemlja na evropskom kontinentu nakon što se sukob riješi “Zbog toga je veoma važno da se pripremimo za ovo vrijeme.”

Scholz je opisao trenutni sukob kao pokušaj predsjednika Vladimira Putina da ponovo stvori Rusko carstvo koje umjesto toga uništava budućnost zemlje, i optužio Moskvu za zločine nad ukrajinskim civilima. Rusija ne smije pobijediti “a Rusija neće ni pobijediti”, rekao je on poslovnoj grupi.

Odlučnost Berlina da odustane od uvoza ruske energije – koju su uglavnom gurali Scholzovi partneri iz Zelene koalicije – stvorila je probleme za Njemačku čak i prije nego što su isporuke plina prekinute sabotažom na plinovodima Sjeverni tok u septembru. Nijemci sada pokušavaju da nadoknade nestašice odnekud, ali bezuspješno.

Ranije ovog mjeseca, njemačka ambasadorica u Washingtonu priznala je ekonomske probleme, ali je rekla da je to mala cijena za “duboku transformaciju” njene zemlje u remilitariziranu kontinentalnu silu, neprijateljsku prema Rusiji i bližu SAD-u.

I pored svih Scholzovih obećanja da će pomoći Ukrajini, Kijev je nastavio da nadmeće Berlin oko isporuka tenkova i još više artiljerije. Prethodnica kancelarke Angela Merkel je prošle sedmice priznala da sporazum iz Minska iz 2014. nije imao za cilj rješavanje sukoba u Donbasu, već da “daje Ukrajini vremena” da se naoruža protiv Rusije.

Putin je rekao da je razočaran priznanjem Merkelove i da je povjerenje između Moskve i Berlina sada “skoro na nuli”.

Rusija je poslala trupe u Ukrajinu 24. februara, navodeći neuspeh Kijeva da sprovede sporazume iz Minska, čiji je cilj da regionima Donjecka i Luganska da poseban status u okviru ukrajinske države. Kremlj je priznao republike Donbasa kao nezavisne države i tražio da se Ukrajina zvanično proglasi neutralnom zemljom koja se nikada neće pridružiti nijednom zapadnom vojnom bloku. Kijev insistira da ruska ofanziva nije bila potpuno ničim izazvana.

njemačkarusijaScholz
Pretplatiti se
Obavijesti o
50 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Petar
1 godina prije

Rusija mora biti porazena u ovom ratu Zapad-Rusija, sto bi uzrokovalo cijepanjem Ruske Federacije na novih 20-tak dijelova, tad bi Njemacka trgovala s Rusijom koja bi bila oko Moskve s mozda 20-tak milona stanovnika. Rusija ne bi trgovala s EU kao NEravnopravni partner, bila bi beznacajna zemljica, bez resursa. Scholz ima u sebi nacisticke misli kao sto je imala i Merkel, kao sto ima svaki njemacki think tank. Staljina Nijemci mrzu zato jer ih je porazio I zato jer je Istocnu Njemacku oslobodio od nacizma od 45 do 90.

Tupko Glupko
1 godina prije

“Kada Rusija okonča sukob u Ukrajini, trebalo bi joj dati priliku da ponovo posluje s Njemačkom.” Ovaj još smatra da je Rusija vazal, da će odmah zaboraviti što joj Njemačka radi sa ekonomskim sankcijama i slanja vojne pomoći Ukrajini i da će mu Putin puzeći doći moliti ne samo za ekonomske odnose, već za priliku da Rusija opet posluje sa Njemačkom. I to nakon javnog priznanja bivše Scholzove šefice Merkelove. Koji likovi vladaju Europom, to je nevjerojatno. Izjava ipak pokazuje da podkapacitiranom polako dolazi iz guzice u glavu, ali tektonske političke i ekonomske promjene u svijetu su već nezaustavljivo krenule. Bolje da razmišlja gdje će sa još par milijuna izbjeglih Ukrajinaca u EU sada kada je došla zima. Inače je izašao podatak UN-a da je 17,5 milijuna Ukrajinaca, tj. 40% stanovništva zavisno od strane ekonomske pomoći. To je duplo više nego što ih je izbjeglo iz Ukrajine. Do toga je… Čitaj više »

tihobl
1 godina prije

Sta kaze, isporucivao bi i tenkove, a bundesver ima samo 300 tenkova. To je dovoljno da drzi front od Torecka do Limana jednu mjesec dana, ako i toliko prezive.

Schwarze Hunderte
1 godina prije

Herr Scholz – jeste li zapitali Ruse , ZELJE LI ONI UOPCE suradjivat sa vami – takovima ?! STO im uopce VI mozete PONUDIT a da se barem priblizi , razini onoga od ranije ?! Na koncu Russia BEZ Belarus NECE vise cinjet nist – nekoordinirano !!! A Belarus je UPRAVO JUCER —> KONFISKOVALA SVE ASSETS EUROPEAN UNION !!! Dakle — OROBLJENI STE 😎 ! KAKO mislite ponovno doc do toga ako uopce ?! Kanite li i nadalje ganjat agendu lgbtq+ , digitalno , zeleno , cjepljenja ……??? Ocevidno – iza Poljske granice NECETE TO MOC VISE — A VOJSKE NEMATE ZA TO SPROVEST ! Dakle — STO DALJE , osim se poigravat i preigravat 😜 BEZVRIJEDNIM FLOSKULAMA za —- DOMACU uporabu 😁
ili sto bi iztocni susjedi rekli —-> LJURCU TI NE VRIJEDIS MOJ GOSPON !!!!

borjana
1 godina prije

Ovo je Šolcova direktna ucjena njemačkim smrznutim stanovništvom koji Rusija na dulje staze neće moći izdržati. Rusija će se morati pokoriti Šolcovoj mudrosti i njegovoj vizionarskoj politici.

borjana
1 godina prije

Ovo je Šolcova direktna ucjena njemačkim smrznutim stanovništvom koji Rusija na dulje staze neće moći izdržati. Rusija će se morati pokoriti Šolcovoj mudrosti i njegovoj vizionarskoj politici.

farree
1 godina prije

Kad Amerika okonca sukob u Ukrajini od Njemacke nece ostati nista vrijedno uspostavljanja trgovinskih odnosa

nekoime
1 godina prije

Nisu Rusi pobijedili ni 45. Sieg Olaf!

nekoime
1 godina prije

Kada se očekuje referendum u bivšoj DDR o ponovnom priključenju Rusiji?

MrKamenjarac
1 godina prije

…SOLCU JE KRENULO IZ DUPETA U GLAVU ALI JE PUT DUGACAK DOK STIGNE DO BEZVAZDUSNE KOMORE …(A ONA PRAZNA)…..

Faust
1 godina prije

Jadničak okreće teze.Pitanje je hoće li Rusija pružiti priliku Njemačkoj.Rusija ima ono što Njemačkoj treba,energiju i sirovine, a Njemačka nema ništa što Rusija ne može proizvesti sama ili nabaviti iz drugih izvora.

eukolonija
1 godina prije

Rusija u Ukrajini vodi specijalnu vojnu operaciju a ne rat. Razlika je ogromna. Rusija nikada nije rekla ni da neće ni da hoće poslovati s Njemačkom i nije nikome uvodila sankcije kao što ovaj tvrdi u suprotnom. Prvo je uveo sankcije a onda se nada poslovnoj suradnji. Kaže nada se da će Rusije izgubiti a onda u istoj rečenici kaže Rusija će izgubiti. U ostalom njemu je vrijeme u vlasti odbrojano a Njemačkoj je životni prostor znatno sužen. Ostala im je Poljska

Žile
1 godina prije

Hahahahha jel ovaj zaboravio ko je 45 došao do
Berlina 😆

ForSale
1 godina prije

Haha, sanja svinja kukuruz.

Grdi
1 godina prije

Svabenland je trebalo podijeliti na 3 zasebne drzave poslije drugog svj. rata ……………… Herr Schulz, to su vam prvi uvijeti da dobijete jeftin ruski plin ………….suprotno tome, pisi kuci propalo ….

FATIH
1 godina prije

KANCELAR BI OPET POSLOVAO SA RUSIMA.VJEROVATNO MISLI DA BI DOBIVAO PLIN PO 20 DOLARA KAO ZA VRIJEME JELJCINA.E MALO MORGEN NAKAZO.

Max
1 godina prije

Pa i trebali bi.

gigi pinna
1 godina prije

Više ti trebaš Ruse nego oni tebe.
Kada Putko ode u vječna lovišta tek su onda zio-naziji u Kijevu na.ebali.

nessy
1 godina prije

Kako bi to bilo slatko za lesinare da uspiju rascjepkati Rusiju. Mislim da ce prije rasti gljive (ne jestive) po zapadu, nego se to dogodi. Nesto slicno im je uspjelo sa YU, drzava sa 22.000.000 stanovnika je faktor, sest samostalnih, nazovimo drzava, lako je drzti na lancu.

Ivan
1 godina prije

Za to sto je Ursula napravila cijeloj EU a najvise Njemackoj niti smrtna kazna nije dovoljna. Kada ce EU rastjerati i pozatvarsti Europsku komisiju?

Mario
1 godina prije

Nije angela baš prasica, ovim istupom je raskrinkala zapad a pretpostavljam da je putina diskretno i upozorila. putin je čekao moment za eskalaciju a to je drugi ciklus ekonomske krize sa ispucanom monetarnom municijom. Ima i pet godina da je Rusija nagomilala zlato. Zašto, zato šta su planirali duži sukob, uništenje uvijek problematične ukrajine i iscrpljivanje okupirane Evrope.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI