fbpx

Njemačka prigovorila SAD-u zbog nametanja sankcija radi Sjevernog toka 2, rekavši kako nitko nikome nema pravo diktirati energetsku politiku

Sjeverni tok 2

Njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas upozorio je Sjedinjene Države da se ne miješaju u završetak ruskog projekta plinovoda Sjeverni tok 2, naglasivši da Europa ima pravo izbora vlastitih izvora energije.

“Sankcije između partnera definitivno su pogrešan put”, rekao je Maas tijekom zajedničke konferencije za novinare s ruskim kolegom Sergejem Lavrovim u Moskvi, dodajući da bi svaki pokušaj sprečavanja dovršetka cjevovoda predstavljao kršenje suvereniteta njegove zemlje.

”U konačnici naša je suverena odluka odakle ćemo se opskrbljivati energijom. Nijedna zemlja nema pravo diktirati europsku energetsku politiku i prijetiti. To neće završiti dobro”.

Maas je u ponedjeljak rekao da je izrazio “nezadovoljstvo” u vezi s državnim tajnikom Mikeom Pompeom, nakon što su američki zakonodavci zaprijetili “snažnim pravnim i ekonomskim sankcijama” protiv njemačke tvrtke uključene u energetsku inicijativu.

Njemački mediji prošlog su mjeseca objavili da su američko Ministarstvo vanjskih poslova, Ministarstvo financija i Ministarstvo energetike upozorili europske naručitelje na potencijalne posljedice u slučaju sudjelovanja u izgradnji cjevovoda.

Washington se jasno protivi završetku izgradnje cjevovoda Sjeverni tok 2, čija je izgradnja prošle godine privremeno zaustavljena, nakon što su SAD zaprijetile plovilima država koje su bile uključene u projekt, sankcijama.

Američki predsjednik Donald Trump nedavno se požalio da Njemačka pokazuje nezahvalnost time što sklapa energetske dogovore s Rusijom.

“Njemačka plaća Rusiji milijarde dolara godišnje za energiju, a mi bismo trebali štititi Njemačku od Rusije. O čemu se ovdje radi?”, stoji u Trumpovoj objavi na Twitteru.

Naftovod vrijedan 11 milijardi dolara, u vlasništvu ruskog Gazproma, udvostručit će količinu ruskog prirodnog plina koji se transportira u Njemačku. Moskva je osudila stajalište Washingtona kao predstavnika nelojalne konkurencije i obećala je razviti novu strategiju za dovršetak projekta, ako SAD krene naprijed sa sankcijama.

Sviđa vam se portal Logično?
LAJKAJTE NAŠU STRANICU

(samo jednom, ako kliknete drugi put, Facebook će smatrati da nas ne volite)
Pretplati se
Obavijest
guest
11 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Tupko Glupko
Gost
Tupko Glupko
6 mjeseci prije

Njemačka spominje SAD-u da je EU gospodarski suverena. Ma jest, i politički i vojno isto tako.
Vjerovat ću kada zaprijete SAD-u adekvatnim protusankcijama.
A Trump ih fino trola da zašto SAD vojno štiti Njemačku od Rusije dok ovi trguju plinom sa njima u milijardama dolara godišnje. Koji car 🙂

Spacevoodoo
Gost
Spacevoodoo
6 mjeseci prije

Borba oko preraspodjele kontrole nad energetskim resursima je u tijeku na globalnoj razini i ovo nije ništa neuobičajeno. Njemačka kao i cjela EU s energetskim resursima ne stoji dobro, a kad se u obzir uzme američka vojska na tlu Njemačke kako bi Njemce štitila od zle Rusije onda se postavlja logičko pitanje kako i zašto poslovati s potencijalnim neprijateljem, a istovremeno zadržavati i plaćati “zaštitu” od tog istog potencijalnog neprijatelja. Logika ne kaže tko tu koga u mozak . . . . i trenutni red stvari nema veze s logikom. Nameće se pitanje kako Njemci i ostali europljani stoje s magijom kad ih već logika ne ide.

Stara kuka
Gost
Stara kuka
6 mjeseci prije
Reply to  Spacevoodoo

Njemačka s energetskim resursima stoji kako stoji zahvaljujući premudroj energetskoj strategiji Angele Merkel koja je pozatvarala nuklearke i elektrane na ugalj (kojeg Njemačka ima na bacanje) i, valjda po savjetima “energetskih stručnjaka” iz think tanka Grete Thunberg počela po čitavoj zemlji ekološki prihvatljivo krčiti šume i betonirati livade za vjetrenjače i solarne panele.

Uz “Willkomen” politiku prema “izbjeglicama”, prebacivanje gubitaka banaka na leđa poreznih obveznika, konačno uništenje njemačke voske i instaliranje Ursule Van der Leyen na čelo Euriopske komisije to je jedno od najepohalnijih dostignuća dugugodišnje vladavine “Mutti” Merkel.

Tupko Glupko
Gost
Tupko Glupko
6 mjeseci prije
Reply to  Stara kuka

U slučaju da nema veće havarije i ako se nuklearni otpad pravilno skladišti, nuklearke ne zagađuju okoliš. Forsiranje skupe zelene energije i snaga Zelenih u njemačkom parlamentu posljedica je visokog njemačkog standarda. Koji postaje sve slabiji. Plin je ipak najsigurnije gorivo, a uz to i čisto (ako nema primjesa poput sumporovodika, ali i on se da riješiti), jer nema katastrofičnih posljedica u slučaju havarije/sabotaže/bombardiranja kao što imaju nuklearke. Do tog zaključka su došli i Nijemci kada su sa Rusima krenuli u projekt Sjevernog Toka, a sada i Sjevernog Toka 2. Ameri se ne mogu pomiriti sa time, jer ne mogu konkurirati ruskom plinu iz plinovoda u Europi sa svojim LNG-em, niti cjenovno, niti sigurnošću isporuke, a ponajmanje brzinom isporuke. Onda slijede njihove klasične ucjene, prijetnje sankcijama bez pokrića.. Jedino što ih hebe jest da EU države nisu latinoameričke, da svrgnu vlast kada i kako hoće. Nešto im ni tamo ne ide u zadnje vrijeme. Glavni moto izuzetnih je – tko nije s nama, uništi ga na bilo koji način. Zato i jesu izuzetni. Ali EU je gospodarski jaka kao i SAD, a izuzetni ne mogu NATO koristiti javno da svrgnu vlast u bilo kojoj EU državi. Onda kreće američka mobilizacija… Pročitaj više »

Lucija
Gost
Lucija
6 mjeseci prije
Reply to  Tupko Glupko

Tupko

Dolazi Pompy u Sloveniju.
Jedna od tema razgovora – Krško.
Hrvatskoj uopće ne trebaju nikakve nove elektrane.
Industrije nema. A građana – sve manje. Prema tome…?

Btw, otkantali ga Česi – neće am.vojsku na svom teritoriju.

Spacevoodoo
Gost
Spacevoodoo
6 mjeseci prije
Reply to  Stara kuka

Sve je tako kako pišeš uz ispravak kako “energetski stručnjaci” nisu izašli iz Gretinog “think tanka” nego je Greta izašla iz njihovog 😊😊😊
Nadalje nije to samo problem Njemaca i njihove zle babe Merkelice nego je to problem svih Europljana uključujući i naše prostore gdje je također prihvaćen moratorij na termo i atomske centrale, a istovremeno se od svih građana u cjeni kilowata struje sufinanciraju vjetroelektrane kojima je između ostalih i Hrvatska stranim korporacijama garantirala dobit u roku od 15 godina do kad bi im se investicija trebala isplatiti. Ta politika se vodi i od prije zle babe Merkelice i provodile su je sve vlasti koje su se izmljenjivale u zadnjih 20 gpdina.
Nisu nama i ostalim Europljanima krivi tamo neki Ameri, Rusi, Greta i ostali, nego smo mi sami dopustili da nam bude tako.

fićo
Gost
fićo
6 mjeseci prije

I sa istog mesta zahtevao da Lukašenko pod hitno oslobodi majdandžije.Ni ovo prvo nema težinu,on mora da sluša amerikance,a da kevće može.

Janoš
Gost
Janoš
6 mjeseci prije

Ja mislim da je krajne vrijeme da Njemačka zaprijeti Americi sankcijama. Ili će Sjeverni tok ići dalje ili ćemo vam prestati izvoziti automobile.

Zadranin
Gost
Zadranin
6 mjeseci prije
Reply to  Janoš

Janoš, jesi normalan. Amerokenjci bi rastavili Njemačku za sat vremena. Rusima je važan ovaj projekt jer su ih sankcije zatukle. Moraju biti agresivni da dođu do novca. Ali mislim da Amerokenjci i Njemci igraju istu igru. Dobar i zao, a na kraju su isti. Bojim se da će Rusija popušiti.
P***!

Zadranin
Gost
Zadranin
6 mjeseci prije
Reply to  Zadranin

“Janoš, jesi normalan. Amerokenjci bi rastavili Njemačku za sat vremena. Rusima je važan ovaj projekt jer su ih sankcije zatukle. Moraju biti agresivni da dođu do novca. Ali mislim da Amerokenjci i Njemci igraju istu igru. Dobar i zao, a na kraju su isti. Bojim se da će Rusija popušiti.
P***!”

Vidi, vidi, neko mi *ubre želi oteti ime/nickname.

Nemaš ti moj stil. Pretpostavljam da je ovo Ad astra..😂

Jadno i bijedno.

P***!

Splitexpres
Gost
Splitexpres
6 mjeseci prije

Govoriti o suverenitetu dok imate strane trupe na svojem teritoriju je šuplja priča,a kada znate kako su došli onda je to nedostatak pameti?Dok njemački parlament deklaracijom ne otkaže gostoprimstvo okupacijskim snagama na svom teritoriju,svaka priča o njemačkom suverenitetu je mlaćenje prazne slame!

POVEZANE VIJESTI

Izbornik