Njemački socijaldemokrati pobijedili na izborima nakon što su osvojili 25,7 % glasova, otkriva izborna komisija

olaf scholz
43 komentara

Nedjeljni izbori označavaju veliki zaokret za Njemačku, posebno s obzirom da je konzervativni blok ostvario najgore rezultate od izbora 1949. godine.

Njemačka Socijaldemokratska partija (SPD) pobijedila je na nacionalnim saveznim izborima osvojivši 25,7 % glasova, otkrili su rezultati izborne komisije rano u ponedjeljak.

Konzervativni blok Hrišćansko-demokratska unija/Hrišćansko-socijalna unija osvojio je drugo mjesto sa približno 24,1 % glasova, a na trećem mjestu su Zeleni, koji su nakratko vodili, sa rezultatom 14,8 %.

U prvih pet, Slobodna demokratska stranka ušla je sa 11,5 % glasova, a stranka Alternativa za Njemačku je peta sa 10,3 %.

Ljevica (DIE LiNKE) nije uspjela da pređe prag od 5 %.

U svjetlu izlaznih anketa koje su ranije pokazale da su socijaldemokrate odnijele pobjedu, i Zeleni i Slobodni demokrati su dali do znanja da bi bili voljni da se pridruže trosmjernom savezu, zajedno sa bilo kojim od dva veća rivala, za formiranje vlade.

Za stvaranje koalicije u državi mogle bi biti potrebne nedjelje, ako ne i mjeseci.

Pomno posmatrani izbori označavaju kraj ere za Njemačku i evropsku alijansu, koja sada utire izlaz njemačkoj kancelarki Angeli Merkel, koja je na toj funkciji bila posljednjih 16 godina. Ne očekuje se da će Merkel odstupiti sa funkcije dok se njen nasljednik zvanično ne proglasi.

Ranije je generalni sekretar CDU Paul Ziemiak prenio svoje razočarenje zbog ranijih izlaznih rezultata, opisujući izbore kao “trku rame uz rame”.

Izborinjemačka
Pretplatiti se
Obavijesti o
43 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Yup
2 godine prije

Nastavljaju dalje s igrokazom

Jery
2 godine prije

Bye, bye smrdljiva krmača!

tuf
2 godine prije

Tzv. “zeleni” će se agresivno izboriti za ključne pozicije kako bi mogli nesmetano provoditi zadani fašizam. Pa neka se Nijemci ne čude kada im cijena ionako najskuplje struje se još udvostruči, dođe odredba o zabrani aktivnosti koje su do sada bile normalne (sjetite se epizode njemačkih ‘Zelenih’ sa zabranom roštilja), podmetne se klipove pokretanju NS2 (trenutno u fazi certifikacije) i dovede još koji milijun vrijednih, integriranih muških migranata. A to će biti tek početak.

Greven
2 godine prije

Jupiiiiii! Sa’će bit’ bolje! Ako ne sad’, onda za 4 godine! Ako ne za 4, onda za 8…

Praetorian
2 godine prije

Pvaj sistem treba kompletno ukinuti.kakva je to pobjeda s 25% glasova. Pobjeda cega, koga? Pobjeda ispod 50% nije pobjeda, nego cirkus. Ukinuti ovaj sustav, radije dajte da imamo kralja pa barem kad si rob, da bude i sluzbeno da si rob, a ne da imas dojam da iams prava, a zapravo si kmet
Mislim da bi kraljevi ipak manje stete radili nego ova gamad

2 godine prije

1.Njemačka Socijaldemokratska partija (SPD) pobijedila je na nacionalnim saveznim izborima osvojivši 25,7 % glasova
2.Konzervativni blok Hrišćansko-demokratska unija/Hrišćansko-socijalna unija osvojio je drugo mjesto sa približno 24,1 % glasova

Ja koliko vidim ovdje nema pobjednika jer i jedni i drugi ne mogu samostalno formirati vlast tj. vlast će formirati onaj koji koji prije okupi većinsku koaliciju !

qints
2 godine prije

Samo 20% Nijemaca je ucestovalo u glasanju/cirkusu.

jezevakucica
2 godine prije

Ljevica (Die linke)iako nije prešla “prag”,ušla je u parlament jer po njihovom zakonu tko ima tri izravna ulaska,a oni imaju,cijela stranka ulazi u parlament.

Čudan lik
2 godine prije

Čestitam svim uhljebima, podrepnim istraživačima, dupeliscima, političarima,… okupljenim oko stranke SPD!
Čestitam, pobjedili ste!
Nadam se da ćete pametno iskoristiti idućih nekoliko godina pljačkajući, lažući i uvodeći još veću tiraniju…
Isto tako, izražavam saučešće Njemačkom narodu koji je OPET izgubio na izborima! Spremite se za još nekoliko godina još gore tiranije i pljačke…

zbljuvvvvvvv
2 godine prije

ako za ista volim trumpa to je zato jer je kao predsjednik najjace drzave za svijetu rekao i dokazao: car je gol!! Izbori su farsa!! Ako je u usa tako, sta je tek onda po ovim sluganskim eu pokrajinama …

Max
2 godine prije

Unaprijed znano

Perun
2 godine prije

Ovo pisem samo da izrazim zadovoljstvo pobjedom Njemačke Socijaldemokratske partije (SPD) na izborima za Bundestag…..PS…Zivio socijalizam …. Weine nicht, wenn der Regen fällt, dam-dam, dam-dam Es gibt einen, der zu dir hält, dam-dam, dam-dam Marmor, Stein und Eisen bricht Aber unsere Liebe nicht Alles, alles geht vorbei Doch wir sind uns treu Kann ich einmal nicht bei dir sein, dam-dam, dam-dam Denk daran, du bist nicht allein, dam-dam, dam-dam Marmor, Stein und Eisen bricht Aber unsere Liebe nicht Alles, alles geht vorbei Doch wir sind uns treu Marmor, Stein und Eisen bricht Aber unsere Liebe nicht Alles, alles, alles geht vorbei Doch wir sind uns treu Nimm den goldenen Ring von mir dam-dam, dam-dam Bist du traurig, dann sagt er dir, dam-dam, dam-dam Marmor, Stein und Eisen bricht Aber unsere Liebe nicht Alles, alles geht vorbei Doch wir sind uns treu Marmor, Stein und Eisen bricht Aber unsere, unsere Liebe… Čitaj više »

Neću ti reć
2 godine prije

Jel kao u dojče Potjeri?

2 godine prije
Lobos
2 godine prije

Izgleda da je ARD od petka bio u pravu. Znalo se ko je pobjednik.

Greven
2 godine prije

Da. Viša je klasa uvijek vladajuča klasa, a “izbori” su samo bacanje prašine u oći sitnozubima.

Jery
2 godine prije

Malo si zalutao! Kod njih su soscijalisti socijalisti a konzervativci konzervativci. A kod nas se samo tako nazivaju i sakrivaju po potrebi!

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI