Nova vojna vlada Nigera ocrtava prelazni period

Abdourahamane Tiani
7 komentara

Niger će se vratiti pod civilnu vlast u roku od tri godine, obećala je nova vojna vlada te zapadnoafričke nacije, istovremeno upozoravajući obližnje države da ne pokušavaju intervenirati u unutrašnja pitanja Niameya.

U televizijskom obraćanju u subotu navečer, general Abdourahmane Tchiani – koji je smijenio predsjednika Mohameda Bazouma krajem jula – rekao je da će njegova vlada odlučiti o principima tranzicije u roku od mjesec dana. Očekuje se da će sam proces trajati “ ne duže od tri godine ”, rekao je Tchiani.

Takođe je naglasio da iako ni njegova vlada, ni narod Nigerije ne žele rat i „ ostaju otvoreni za dijalog“, zemlja je spremna da se brani od bilo kakve spoljne „ agresije“. “Tchiani je predvidio da takva intervencija “ neće biti šetnja parkom za koju neki vjeruju.

Komentarišući svoj prvi sastanak sa predstavnicima Ekonomske zajednice zapadnoafričkih država (ECOWAS), general je izrazio uvjerenje da će dvije strane “raditi zajedno na pronalaženju izlaza iz krize, u interesu svih. ”

U petak, povjerenik bloka za politička pitanja, mir i sigurnost Abdel-Fatau Musah upozorio je da je ECOWAS odlučio za ” Dan D ” za vojnu akciju u Nigeru, dodajući da su se zemlje članice ” složile i dotjerale šta će biti potrebna za intervenciju. ” Prošle sedmice, organizacija je naredila raspoređivanje “ spremnih snaga ” za ponovno postavljanje predsjednika Bazouma u Nigeru.

Prema Musahovim riječima, 11 od 15 država članica pristalo je da rasporedi svoje trupe, ukoliko dođe do intervencije.

Međutim, nisu svi članovi ECOWAS-a u sastavu. Čad i Gvineja protivili su se i sankcijama Nigeru i bilo kakvom vojnom rasporedu. Vojne vlade u Burkini Faso i Maliju otišle su toliko daleko da su upozorile da će vojnu operaciju protiv Nigera smatrati jednakom objavom rata samima sebi.

Nova vojna vlada u Niameyu, sa svoje strane, optužila je ECOWAS da djeluje po nalogu bivšeg kolonijalnog vladara Francuske.

Nigerski rudnici su važan izvor uranijuma za francuske nuklearne reaktore. Pariz ima 1.500 vojnika stacioniranih u zemlji, za koju novi vojni vladari žele da nestane. SAD ima 1.000 vojnog osoblja u zemlji, koje je također proglašeno nepoželjnim. Kontigenti su raspoređeni u Niger da se bore protiv brojnih terorističkih i pobunjeničkih grupa koje djeluju u regiji Sahel.

ECOWASNigerNova vlada
Pretplatiti se
Obavijesti o
7 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
8 mjeseci prije

Diplomatski manevar.

xyz
8 mjeseci prije

A francuska i američka okupaciona vojska neče da sa maknu iz Nigera. Ignoriraju zahtjeve nigerskog vojnog štaba i nove nigerske vlasti.

Jomla
8 mjeseci prije

Dešavanje u Nigeru vidim ovako: vojska je smjenila civilno vođenje zemlje zbog pokazane nemogučnosti / nesposobnosti rješavanja kompleksnih loših uvjeta za bitak zemlje i naroda. Za stvaranje uvjeta i otpočinjanja procesa poboljšanja cijele situacije potrebno je minimalno oko godinu dana. S obzirom na ne baš naklone susjede, partnere i močnike, ta godina će sigorno postati dvije, tri, a možda i više. Sačekajmo barem prve konkretne poteze vojne uprave. Ako Nigerija i njeni suučesnici u zavjeri dopuste…

HRvoje
8 mjeseci prije

Sve najbolje i svako dobro svim ljudima dobre volje i čistoga srca! Podrška kolika, tolika afrikancima i svima drugima ugnjetavanima narodima u borbi protiv zla i nepravde!

Keki
8 mjeseci prije

Od kad je Biden došao na vlast ovo isto se prognozira u Americi, żeljno zapravo iščekuje.

Patriot
8 mjeseci prije

Vojni udar moze samo ako ga odobri USA i Englezi onako kao u Ukrajini ovi mudrijaši znaju koji je „udar“ pravi i demokratski a koji nije. Pametnom dosta

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI