Novi američki zakon bi stvorio Saveznu službu za praćenje Kine koja bi prevodila publikacije na engleski

Mikrofon
15 komentara

Godine demonizacije Kine od strane američke vlade i medija imale su značajan uticaj na američko javno mnjenje, anketa Gallupa iz marta pokazala je da 67 % Amerikanaca ima negativno mišljenje o Kini, a 46 % vidi Kinu kao glavnog neprijatelja SAD – dvostruko u odnosu na godinu dana ranije.

Grupa republikanskih i demokratskih članova kongresa predstavila je zakon koji poziva na stvaranje posebne službe za praćenje medija koja bi se specijalizovala za prevođenje kineskih emisija i članaka na engleski za analizu u američkoj vladi.

Prijedlog zakona, koji su u srijedu predstavili predstavnici Joaquin Castro (D-CA), Bill Keating (D-MA), Mike Gallagher (R-VI) i Brian Fitzpatrick (R-PA), stvorio bi Otvoreni centar za prevođenje i analizu ( OTAC) sa saveznim budžetom od 80 miliona dolara, počev od 2022.

Pomoćnik kongresa rekao je za Reuters da je njihov cilj u suštini “ponovo stvoriti FBIS barem” za Kinu, pozivajući se na Službu za informisanje stranih emitera stvorenu tokom Drugog svjetskog rata za presretanje, prevođenje i objavljivanje emisija sila Osovine. Dokumenti su se redovno distribuirali ratnim agencijama.

FBIS je trajao do 2005. godine, kada je postao Open Source Enterprise, sada dio CIA Direkcije za digitalne inovacije, koja „osigurava da timovi imaju alate i tehnike potrebne za rad u savremenom, povezanom svijetu, a da i dalje budu tajni“, prema veb stranici agencije.

Prema Reutersu, nova kancelarija OTAC bi „sistematski prevodila govore, dokumente, izvještaje, strategije, novinske članke, komentare, članke u časopisima, ugovore o nabavci“ Narodne Republike Kine (NR Kina), Komunističke partije Kine (CPC), i Narodnooslobodilačke vojske (PLA) „na engleski jezik i objavljivala ih slobodno na mreži“.

“Nijansirano razumijevanje stranih zemalja nemoguće je bez shvatanja načina na koji komuniciraju na svom jeziku”, rekao je Castro, koji je napomenuo da će prijevodi biti označeni i popraćeni analizom koja će čitateljima objasniti žargon i značaj materijala.

Sinolozi spremni za „kineski izazov“

Kako se SAD strateški preusmjeravaju ka „konkurenciji velikih sila“ sa Rusijom i Kinom, novi fokus je stavljen ne samo na razumijevanje tih zemalja, njihovih vlada i njihovih društava, već i na stvaranje njihove posebne slike koja bi se usadila u američko stanovništvo i druge nacije kako bi shvatili zašto se protiv Kine mora boriti.

U januaru je Savjet za nacionalnu bezbjednost Bijele kuće deklasifikovao i objavio svoj „Američki strateški okvir za Indo-Pacifik“ za 2018. otkrivajući da je Bijela kuća američkoj javnosti predstavljala rastuću borbu protiv Kine drugačije nego što je sama shvatala tu međusobnu borbu.

Kako je izvještavao Sputnjik, dokument iz 2018. godine, za koji je prvobitno predviđeno da ostane tajna do 2042. godine, odnosi se na sukob između SAD i Kine koji je ukorijenjen u njihove različite socioekonomske sisteme; međutim, u Strategiji nacionalne bezbjednosti, javnom dokumentu iz 2017. godine na kome se zasniva okvir, američko-kinesko takmičenje prikazano je kao proizvod izbora kineskog rukovodstva.

Taj način razmišljanja takođe je bio u središtu nacrta State departmenta o „Elementima kineskog izazova“ objavljenog u novembru 2020. koji je preporučio višedecenijsku strategiju zadržavanja prema socijalističkoj zemlji srodnu onoj koja se koristila protiv Sovjetskog Saveza. Prema tom prijedlogu, SAD će pokušati da izoluju Kinu u inostranstvu tako što će pridobiti svoje potencijalne saveznike i partnere i pridobiti američko stanovništvo kod kuće kroz reforme u obrazovnom sistemu.

Kako je Sputnjik izvijestio, to uključuje obuku nove generacije javnih službenika koji su dobro upućeni u kineski jezik i kulturu, ali koji takođe podržavaju viziju ograničavanja Kine. Kancelarija OTAC predložena u srijedu morala bi uzložiti značajan napor, jer bi joj bili potrebni Amerikanci koji tečno govore različite kineske jezike i sa poznavanjem kineske kulture, politike i javnih ličnosti kako bi nstvorili prevedeni, komentarisani materijal. Takođe je potrebno stvaranju nove generacije takvih „sinologa“ koji bi uređivali teško i pravilno uokvirene verzije događaja i komentara u Kini.

Suzbijanje kineskog „malignog uticaja“

U skorije vrijeme, račun za izdvajanja američkog State departmenta za fiskalnu 2022. godinu traži značajne iznose novca za suzbijanje „zloćudnog uticaja“ Kine. Na primjer, izdvaja 155 miliona dolara za Fond za borbu protiv uticaja PRC (CPMIF). Američka agencija State departmenta za globalne medije (USAGM), koja nadgleda američke vijesti, takođe je izdvojila 47 miliona dolara za 2022. godinu za finansiranje Radija Slobodna Azija, njegovog propagandnog dijela vezanog za Kinu.

„Na mnogo načina, Kina trenutno predstavlja najveću prijetnju nezavisnim medijima širom svijeta“, kaže se u budžetskom dokumentu USAGM. „Ne samo da Kinezi potiskuju slobodu informacija u svojoj zemlji, već i izvoze pogrešne informacije i dezinformacije putem dobro finansirane globalne mreže usmjerene na ključna tržišta širom svijeta. S obzirom na to da Sjedinjene Države žele da se ponovo angažuju sa globalnim partnerima o pitanjima od diplomatskog i ekonomskog značaja, morat će da se bore protiv zlonamjernog uticaja kineskog napadača na dezinformacije.

To uključuje i posebnu „Ujgursku službu“ koju nazivaju „primarnim izvorom vijesti“ o autonomnoj provinciji Ksinjiang sa većinski muslimanskim stanovništvom, gdje SAD tvrde, na osnovu pogrešnih dokaza, da Kina vrši „genocid“ nad Ujgur narodom. USAGM kaže da se nada da će 2022. proširiti ovu i slične operacije na Tibet i Hong Kong, uključujući „istražni rad u borbi protiv kineskih lažnih narativa“ i „dugoročne projekte za razotkrivanje istina iza propagandnih napora CPC“.

Na samitu u ponedjeljak, kineski zamjenik ministra spoljnih poslova Xie Feng dao je svojoj američkoj koleginici Wendy Sherman spisak poteza koje bi SAD trebalo da preduzmu kako bi popravile svoje odnose s Kinom i druga pitanja koja zabrinjavaju Peking. U njih su uključeni ukidanje opsežnih sankcija protiv kineskih zvaničnika povezanih sa Hong Kongom, Sinđijangom, Tajvanom i drugim, kao i retorički i ideološki napadi na kineske kulturne institucije poput Konfucijevih instituta i kineskih medija, te brzo povećanje ciljanog rasističkog nasilja prema Kinezima i Amerikancima iz Azije u Sjedinjenim Državama, što je direktno povezano sa sve većom demonizacijom Kine od strane američke vlade i medija.

kinaSAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
15 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Paja
2 godine prije

Amerikanci su zombirani ljudi, ako su jos uvek ljudi ! Oni su polupismeni ! Posle njihove drzavne srednje skole, ne umeju da popune upitnik za berzu ! Od postanka, od kad su horde ubica, lopova i kurvi naselile ameriku, uglavnom iz engleske, pobili oko 100 miliona domorodaca i pri tom nadenuli im ime misleci da su u Indiji, sta vise reci ? Vaspitanje putem skolovanja, holivuda, svih laznih cionistickih medija, stvorilo je demonsko-zivotinjsku sortu koje se najbolje objasnjava preko njihovih zombi filmova. Takva im je dusa, za filmski izgled sacekacemo jos samo malo, dok bili zavrsi sa cipovanjem/vakcinisanjem !

Vukašin Mandrapa
2 godine prije

Poranili su Ameri na megdan.

tihobl
2 godine prije

…prijevodi biti označeni i popraćeni analizom koja će čitateljima objasniti žargon i značaj materijala….

Znaci nece prevoditi na engleski vac na novogovor i jos ce davati objasnjenja zasto tekst podriva demokratiju.

rade de niro
2 godine prije

neovisno sad o kurtoni, plandemiji i covidiotizmu, Kina zaista JEST prijetnja, ne samo SAD-u, nego skoro svima. kakvi god Amerikanci bili, a ako se već mora živjeti pod nečijom čizmom, sve je bolje od kineske.

Mikojan
2 godine prije

Jel to netko od nas radi budale ? To je sad “vijest” ? Pa svaka američka ambasada ima odjel (ko zna koje službe) koja prati svu štampu koja je izašla iz tiskara zemlje u kojoj se nalaze. Od nacionalnih tiskovina, lokalnih do tvorničkih biltena. Sad je to prošireno na elektronske medije tj portale, vjerujte da sigurno imaju prevode ovog portala u nekoj bazi podataka. I sad oni izmišljaju nešto novo, valjda je počela sezona kiselih krastavaca.

nessy
2 godine prije

Pokojni Goebbels se okrece u grobu. U propagandi su ga USA toliko nadmasili, da on izgleda kao neuki amater. Za USA ne postoji nijedna istina, osim one koja ide njima u prilog, a stanovnistvo (ne svi, ali velika vecina), je toliko otupilo, da ni ne pokusava ni zbrojiti 1+1, nego na rijec vjeruje medijima, da to moze biti i 3 ili 5, ovisno o trenutnom diskursu njihove imperijalisticke politike. Svakome sa osnovnom skolom je jasno, da ne ugrozava Kina USA, nego je obratno. Ne grade Kinezi vojne baze, na granicama drugih zemalja nego USA. Cak imaju naziv za baze kojima pokusavaju opkoliti Kinu, “Biserna ogrlica”. Ali, mogla bi im se agresivna politika lako razbiti o glavu, imaju i Kinezi tajni plan, ‘Stoljetni plan’, da zapocev od 1948, pa do 2048, postano najjaca drzava na svijetu. Do nedavno su njihovi politicati negirali postojanje tog plana, ali, kako im sve ide u… Čitaj više »

Max
2 godine prije

Zaoštrrava se sukob s Kinom.

Mare
2 godine prije

Kad specijalci iz kineske provincije Henan umarširaju u Washington, biće bežanije u Kanadu.

Scorpiorex
2 godine prije

Kinu treba atomskom bombardovati dok je jos na vrijeme. Amerikanci kakvi hod da su,dali su nam 70god prosperiteta I ugodnog zivota. Zamislite da kina bude jedina sila 70godina,miskim da bi nas sve pobilo. Rade za dolar,jedu stakore,ne sahranjuju mrtve,koja mraka

Sven
2 godine prije

Ne lovim se na udice razdora. Moze da peca i sam galactus uz pomoc srebrnog letaca. Znaci na price iz bilo koje zemlje koja generalizira bilo koga pazljivo pristupam. Nisam lijevi ni desni. Ni kapitalist ni komunist. Niti me zanimaju izbori bilo koje vrste. Pogotovo ne izbori sa drugog kontinenta. Ne biram olako stranu. A nisam ni vjernik a ni nevjernik pa ni ateista. I ne mogu izabrati da budem samo na jednoj strani tako velikih nacija. Amerika i kina su ogromne. Svaka ima i mane i prednosti kao i sve ostalo. Hvala americi na filmovima uz koje sam odrastao a kini na jeftinoj tehnici….amen. Dobrih ljudi ima i u kini i u americi i to u ogromnom broju.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI