Novi navodi o Litvinjenku i Skripalju protiv Moskve usmjereni na odvraćanje pažnje od poraza Zapada u Afganistanu, tvrdi glavni špijun Rusije

Alexander Litvinenko
10 komentara

Novi val tvrdnji koje Rusiju vežu za navodna trovanja bivših špijuna Aleksandra Litvinjenka i Sergeja Skripalja u Britaniji osmišljen je kako bi odvratio pozornost od vlastitih neuspjeha Zapada, inzistira šef obavještajne službe Moskve.

U razgovoru s novinarima u četvrtak, Sergej Nariškin, čelnik ruske tajne agencije SVR, rekao je da su sumnjičavi zbog posljednjih optužbi objavljenih u utorak. “Po mom mišljenju, ovo je pokušaj prikrivanja, gomilanja laži povrh laži”, rekao je.

“U svjetlu nedavnih događaja u Afganistanu, to je vjerojatno i dio pokušaja odvraćanja javnosti od sramotnog bijega američkih trupa i njihovih saveznika, uključujući Veliku Britaniju”, dodao je Nariškin. “To odvlači pažnju javnosti od činjenice da NATO trenutno nije u stanju održavati sigurnost u jednom ili drugom dijelu svijeta.”

Europski sud za ljudska prava (ECHR) presudio je u utorak da je Rusija stajala iza Litvinjenkove smrti u Londonu 2006. Istražitelji kažu da je otrovan rijetkim radioaktivnim izotopom, polonijem-210, za koji vjeruju da mu je ubačen u čaj na sastanku u glavnom gradu Velike Britanije. Bivši agent sigurnosti, prebjegao je u Veliku Britaniju 2000. godine, a prethodno je vodio agente u ratom razorenoj Čečeniji tijekom krvavog sukoba u regiji prije nekoliko godina.

ESLJP tvrdi da iza incidenta stoje dva ruska državljanina i zaključio je da su se oni “ponašali kao agenti ruske države”. Moskva je dosljedno opovrgavala optužbe, a odgovarajući na izjavu, tajnik za tisak Kremlja Dmitrij Peskov nazvao ih je “neutemeljenima” i rekao da sucima nisu predočeni čvrsti dokazi.

Kasnije tog dana, britanska policija također je objavila da je teretila trećeg ruskog državljanina za navodni pokušaj otrovanja Skripalja, još jednog bivšeg obavještajnog časnika, u Salisburyju 2016. Vlasti su već optužile dvojicu muškaraca, za koje tvrde da su ruski agenti, da su razmazili živčani agens Novičok na ručku ulaznih vrata Skripalove kuće.

Hitne službe pozvane su nakon što su Skripal i njegova kći Julia otkriveni u teškom stanju na klupi u parku u gradu u južnoj Engleskoj. Kasnije je potvrđeno da su se oporavili. Međutim, policajac poslan kako bi istražio njihovu kuću naknadno je primljen u bolnicu, a druga žena, Dawn Bailey, umrla je nakon što se navodno poprskala odbačenom bočicom parfema za koju se tvrdi da je držala smrtonosni otrov.

No Rusija je kategorički negirala bilo kakvu umiješanost. Glasnogovornica Ministarstva vanjskih poslova Maria Zaharova rekla je da je “prošlo dosta vremena otkad se bavimo ovom temom, a nisam sigurna zašto se to sada ponovno pojavljuje”, tvrdeći da su optužbe osmišljene tako da gomilaju pritisak na Moskvu i “kompliciraju naše bilateralne odnose.”

Optužbe su iznesene dan nakon objavljivanja rezultata na parlamentarnim izborima u Rusiji, a vladajuća stranka Jedinstvena Rusija objavila je da je zadržala ustavnu većinu i privukla nešto manje od polovice svih glasova.

AfganistanAlexander LitvinenkorusijaSergey Skripal
Pretplatiti se
Obavijesti o
10 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Zvrk
2 godine prije

Još malo tzv geopolitke.
Zaista želi netko rajcati tkz pravovjerne?

Realno
2 godine prije

Europski sud za ljudska prava (ECHR) nije izglasao novcanu globu, nije dao nikakve dokaze i ispada kao kangaroo sud. Svi dokumenti su i dalje klasificirani od strane britanske vlade. Na Google kaze da jedan gram polonija moze ubiti 100 miliona ljudi. A u blizini Litvinjenka nije se nitko razbolio. Izrael se hvali da su ubili iranskog znastvenika a Rusija ne bi smila ubiti svog izdajnika koji je radio za MI5? Smide ubiti ali ne s Novichokom ili Polonijom. Da su mu Rusi ispalili metak u tijelo, bacili ga pod vlak, da je pao s balkona ili stotine drugih stvari onda bi bilo dozvoljeno. Stoga su u ovim slucajevima Englezi iskoristili tzv. WMD ili oruzje masovnog unistenja pa bacili Rusima pod noge. Slicno su napravili i u Iraku. Sad dolazi novi val napadaja na Rusiju od strane Britanije i Amerike. Litvinjenko, pa treci agent umjesan u Skripal igrokaz i sad najnovija… Čitaj više »

Max
2 godine prije

Pa to sa Skripal je i bila bajka

Yup
2 godine prije

Amerika s cijelim NATO I Japanom I Australijom I Jos mnogo drugih zemalja Koji cine preko miljardu stanovnika ne moze vojno pobijediti Rusiju pa je krenula ovim putem fabriciranja lazi, demoniziranja Rusije, umanjivanjem njihovog uspjeha I nagladavaju I svaki neuspjeh, financirane svakog uRusiji tko moze stvoriti kaos.

Jery
2 godine prije

Izdajice i treba trovati!

Lucija, prva
2 godine prije

Analiza polonija je pokazala da nije ruski.

Ako netko misli da je lako preći granicu sa radioaktivnim materijalom…podsjećam da su na jednoj takvoj granici kao što je Hrv.-CG, uhvaćena Poljakinja sa nekim ampulama…

Ni Novičok ne dolazi u obzir: trajne posljedice u količinama 300 puta manjim od smrtonosne.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI