NYC se umjesto prijemnog za elitne javne škole na osnovu akademskih test rezultata prebacuje na lutriju jer se gradonačelnik zakleo na „preraspodjelu bogatstva“

Ucionica
14 komentara

Gradonačelnik New Yorka Bill de Blasio najavio je planove za okončanje prijema zasnovanih na zaslugama u elitnim gradskim školama u gradu. Umjesto toga, lutrija će se koristiti za biranje učenika u nekim slučajevima, postižući osnovni cilj „preraspodjele bogatstva“.

“Naša misija je preraspodjela bogatstva,” rekao je de Blasio u petak. “Mnogo ljudi se naježi na taj izraz. To je zapravo izraz koji moramo da koristimo. Ovaj posao radimo već sedam godina kako bismo pravednije preraspodijelili resurse kroz naš školski sistem.”

Najnoviji korak u tom pravcu uključivat će eliminisanje skrininga učenika na osnovu ocjena i rezultata testova u gradskim selektivnim srednjim školama – umjesto toga izvlačit će se imena nasumičnom lutrijom kada broj prijava premaši broj dostupnih mjesta-najmanje godinu dana.

De Blasio vidi taj pomak kao nešto što će glavne gradske škole učiniti inkluzivnijim. „Na nesreću, skrining je imao učinak ne pružajući svima jednake mogućnosti“, rekao je. “Ovo nije naša budućnost. Naša prošlost uključuje previše isključenja. Naša prošlost uključuje previše nejednakosti.”

Osam specijalizovanih srednjih škola u New Yorku, uključujući Bronx Science, Stuyvesant i Brooklyn Tech, i dalje će zahtijevati prijemni ispit. Ali de Blasio je rekao da te škole više neće davati prioritet učenicima koji žive u njihovom području, otvarajući ih “mnogo većem dijelu grada”.

Planiranje različitosti će biti prošireno na sva 32 okruga u gradu kako bi se pomoglo da škole budu manje segregirane, dodao je gradonačelnik. New York mora imati visokokvalitetno obrazovanje i raznovrsne škole, rekao je de Blasio. „Te dvije ideje moraju da se spoje kako bi grad ispunio svoja obećanja.“

Kritičari plana tvrdili su da će New York u ime pravičnosti smanjiti kvalitet svojih najboljih škola, gurajući tako više učenika s visokim uspjehom u privatne škole. „Ovo je ublažena sramota“, tvitovao je jedan posmatrač. “Ovo će uništiti uspješne javne škole u manjinskim naseljima, navesti uspješne učenike da potraže privatne škole i učiniti da jaz u obrazovanju između siromašnih i bogatih naselja bude trajan.”

Drugi su sugerisali da će biti sve manje bogatstva koje će se preraspodjeljivati, jer de Blasiova poreska politika nastavlja da tjera ljude sa visokim prihodima iz grada. „Preraspodjeljuje bogatstvo – uglavnom na Floridu“, rekao je jedan komentator.

Reporterka New York Timesa Nikole Hannah-Jones, kreator zloglasnog “Projekta 1619”, pohvalila je de Blasioa što je pružio “neko gradsko vođstvo u integraciji i pravičnosti”. Ona je dodala: “To nisu javne škole ako isključuju većinu javnosti. Predugo su bogati u ovom gradu pohađali privatne škole finansirane gradskim novcem.”

new yorkNYCŠKOLE
Pretplatiti se
Obavijesti o
14 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Ico
3 godine prije

Idiot

shumadinac
3 godine prije

Ovo je čekić u glavu koliko toliko zdravom školstvu. Poruka je “zašto se mučiti i učiti kad može i bez toga?”
Kad pomislite da haos negde može da se izbegne – vidite da ne može…

Kometa
3 godine prije

I posle neki “Analitičari” i “Stručnjaci” za sve i svašta na TV kao rešenje nekog problema u državi ili model kako nešto treba da funkcioniše navedu kako to funkcioniše u SAD a oni su sve manje i manje merilo nečega.
Kako se nešto radi u SAD je širok pojam i nekada zavisi od države do države čak i u samoj državi postoje različita rešenja, i opet ne mora da znači da to može kod nas da funkcioniše iako se radi o SAD.

3 godine prije zadnji put uredio Kometa
tihobl
3 godine prije

Da je frajer uveo bi da ovo vazi za sve skole, a ne da privatne budu izuzete.

Slonica
3 godine prije

Najvažnije je “u nekim slučajevima’ će se postići osnovni cilj.
I drugo jako važno “nasumičnom lutrijom će se birati imena”.
Kakva je to inkluzivnost i pravda .
Valjalo bi znati imovinu ovog gradonačelnika ,dali i osobno sudjeluje u podjeli bogatstva.

nekoime
3 godine prije

Možeš zamisliti sreću kada otkriješ kako je neurokirurg na čijem stolu ležiš zvanje dobio na lutriji:

Max
3 godine prije

Možda tu i ima neke pravde.

bauštelac
3 godine prije

američko školstvo pa oni tek u srednjoj uče geometrijske oblike

Brainstorm
3 godine prije

lutrijom birati predsjednika i gradonacelnika?

Sebo
3 godine prije

Kakve veze ima preraspodjela bogatstva sa akademskim uspjesima učenika? Pa naravno da ćeš u najbolje škole upisati najbolje učenike. Ovo je neka gadna podvala u smislu velikog reseta

tuf
3 godine prije

Drugim riječima – ionako katastrofalan i nekvalitetan američki školski sustav postati će još gori, smanjujući kriterije za prijem učenika. Čudi me da idu s lutrijom, a ne selekcijom po “poželjnim osobinama” poput boje kože i seksualne orijentacije.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI