Organi za nadzor nad konkurencijom u Velikoj Britaniji i EU-u pokreću dvostruke antitrustovske istrage na Facebooku, zbog upotrebe podataka o oglasima na platformi

Facebook
2 komentara

Facebook će istražiti nadzorni organi Ujedinjenog Kraljevstva i EU-a, jer navodno koristi podatke svojih oglašivača kako bi stvorio nepravednu prednost nad konkurentima, najavile su vlasti EU i Britanije.

Europska komisija priopćila je u petak da je otvorila službenu antitrustovsku istragu, kako bi procijenila je li div društvenih medija prekršio pravila tržišnog natjecanja Unije koristeći podatke o oglasima kako bi stekao prednost.

Istraga će također procijeniti povezuje li tvrtka internetsku uslugu klasificiranih oglasa “Facebook Marketplace” sa svojom društvenom mrežom, za koju je Komisija rekla da bi bila “kršenje pravila tržišnog natjecanja EU-a”.

U međuvremenu, britansko tijelo za zaštitu tržišnog natjecanja i tržišnog natjecanja (CMA) priopćilo je da će istražiti i Facebook Marketplace, kao i Facebook Dating, uslugu pronalaženja partnera platforme, koju je Facebook pokrenuo u Europi prošle godine.

Reagirajući na najave u petak, glasnogovornik Facebooka rekao je da tvrtka “Marketplace and Dating (odnosno trgovina i aplikacija za upoznavanje) nude ljudima više izbora, a oba proizvoda djeluju u vrlo konkurentnom okruženju s mnogim velikim nositeljima”.

“Nastavit ćemo u potpunosti surađivati s istragama, kako bismo pokazali da nisu zaslužne”, dodali su.

Margrethe Vestager, povjerenica EU-a za zaštitu tržišnog natjecanja, rekla je da Facebook prikuplja “ogromne količine podataka” između svojih tri milijarde korisnika mjesečno i gotovo sedam milijuna tvrtki, koje oglašavaju svoje usluge na njegovoj internetskoj stranici.

Komisija je rekla da će njena istraga procijeniti potencijalni sukob između oglašivača na Facebookovoj platformi za društvene medije i njegove usluge Marketplace.

Preliminarna istraga već je pokrenula “zabrinutost da Facebook može narušiti konkurenciju” korištenjem podataka oglašivača, kako bi si pomogao da Marketplace sve Facebookove konkurente nadmaši, dodalo je izvršno tijelo EU-a.

Andrea Coscelli, čelnik CMA-a, rekao je da će britanski regulator “temeljito istražiti upotrebu podataka Facebooka, kako bi procijenio daju li mu poslovne prakse nepravednu prednost u sektorima internetskih mogućnosti upoznavanja i klasificiranih oglasa”.

Dodao je da takve prakse mogu otežati uspjeh konkurentskim tvrtkama i smanjiti izbor kupaca.

CMAMargrethe Vestager
Pretplatiti se
Obavijesti o
2 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Boris M.
2 godine prije

Od silnih podataka i informacija ostali u kmici.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI