fbpx

Otvoreno pismo o ukidanju ili ublažavanju epidemioloških mjera koje se odnose na našu djecu

Djeca škola

Kao roditelj, ali i sveučilišni profesor te odbojkaški trener koji svakodnevno podučava veliki broj mladih sportaša i studenata kineziologije, izražavam svoju ozbiljnu zabrinutost za zdravlje naše djece i molim nadležne, ali i sve roditelje te sve koji rade s djecom i mladima, da promisle o učincima primjene epidemioloških mjera u školama.

Naime, prilikom donošenja bilo kakvih mjera trebamo biti sigurni da štetni učinci tih mjera na zdravlje djece i mladih nisu veći od njihovih pozitivnih učinaka. Stoga mi dozvolite da pokušam napraviti tu usporedbu temeljenu na dostupnim znanstvenim dokazima. Također mislim da se na našoj djeci ne bi smjeli primjenjivati nikakve mjere čiji potencijalni negativni učinci nisu istraženi, pa ću ukazati i na te mjere. Da ne bi ostalo samo na analizi dostupnih dokaza, predložit ću i konkretne mjere koje bi trebalo donijeti s ciljem isključivanja ili smanjenja svih čimbenika rizika koji dugoročno mogu ugroziti zdravlje djece, a da se pritom značajno ne poveća mogućnost zaraze virusom Sars-Cov-2.

Da bih objasnio negativne učinke donesenih mjera, istaknuti ću sljedeće dokaze:

Analizom dokumenta „Usporedba pokazatelja o vodećim javnozdravstvenim problemima u Republici Hrvatskoj i Europskoj uniji“ (glavni urednik doc. dr. sc. Krunoslav Capak), može se zaključiti da prema pokazateljima smrtnosti i pobola u Hrvatskoj dominiraju kronične nezarazne bolesti, na prvom mjestu kardiovaskularne, zatim maligne bolesti, dijabetes, mentalni poremećaji, kronične respiratorne bolesti, te ozljede i njihove posljedice. Procjenjuje se da je čak do 93 % smrtnosti u Hrvatskoj uzrokovano nezaraznim bolestima. Prema podacima iz tog dokumenta u 2014. je u Hrvatskoj oko 39.000 ljudi umrlo samo od kardiovaskularnih i malignih bolesti. Autori dokumenta ukazuju na to da se većina tih smrtnih slučajeva mogla prevenirati promjenom stila života, što uključuje prestanak pušenja, smanjenje ekscesivne konzumacije alkohola, postojanje pravilne i uravnotežene prehrane uz odgovarajuću tjelesnu aktivnost i održavanje primjerene tjelesne mase.

Prema podacima SZO-a samo nedovoljna tjelesna aktivnost uzrokuje oko 3,2 milijuna smrti godišnje na globalnoj razini. Stoga bi nas trebalo zabrinjavati da tjelesna aktivnost mladih u Hrvatskoj značajno opada. Primjerice, 2002. godine 33,5 % hrvatskih petnaestogodišnjaka bilo je u dovoljnoj mjeri tjelesno aktivno, dok je taj udio 2014. godine pao na 25,4 %. Kod učenica u dobi od 15 godina taj udio je pao sa 16,8 % u 2002. na samo 11,7 % u 2014. godini. U razdoblju od 2013. do 2017. u Hrvatskoj je zabilježen najveći porast postotka osoba koje ne vježbaju i ne bave se sportom među svim zemljama EU (sa 17 na 37 %). Prema predviđanjima Svjetske zdravstvene organizacije do 2030. će svako drugo dijete biti pretilo. Vjerojatno će situacija biti još alarmantnija ako se nastavi s trenutnim mjerama koje ograničavaju mogućnosti djece za bavljenje sportom i tjelesnom aktivnošću općenito.

Proteklih godina nastava TZK-a te školski i klupski sport praktično su bili jedini izvor tjelesne aktivnosti velikoj većini djece u Hrvatskoj. To bi nas trebalo zabrinjavati jer svakodnevna višesatna igra na otvorenom trebala bi biti najvažniji izvor kretanja naše djece. Ali stanje je takvo, naša djeca više nisu na otvorenom već sjede u kući pored različitih ekrana i moramo učiniti sve što možemo da dodatno povećamo broj sati koja djeca provode u organiziranom tjelesnom vježbanju na satovima TZK-a te u vannastavnim sportskim aktivnostima i treninzima u univerzalnim sportskim vrtićima, školama i sportskim klubovima. Možda će ti napori rezultirati promjenom njihovih navika pa i slobodno vrijeme budu provodili tjelesno aktivnije? Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji sjedilačke aktivnosti su zaseban čimbenik rizika. Da pojasnim, to znači da za zdravlje nije dovoljno biti tjelesno aktivan preporučen broj sati dnevno, već da ne smijemo previše vremena provesti tjelesno neaktivni. Upravo to naša djeca rade sada, jer osim višesatnog sjedenja u školi, sjede satima i kod kuće uz mobitele i kompjutore.

Odluka nadležnog ministra da zatvori školske sportske dvorane za rekreaciju i sportske klubove značajno će smanjiti tjelesnu aktivnost naše djece. Čak ako se ta odluka i ukine, mogu pretpostaviti, dapače uvjeren sam, da će i učiteljice i profesori TZK zbog straha od širenja zaraze ukinuti ili u najboljem slučaju značajno smanjiti i školske sportske aktivnosti, pa čak i nastavu TZK-a. Zbog istog straha će i roditelji manje poticati svoju djecu na bavljenje sportom, na igru i druženje s vršnjacima odnosno na tjelesnu aktivnost na otvorenom. Netko će tvrditi da je to samo prolazno i da će se brzo vratiti na normalu, ali dovoljno je nekoliko mjeseci da se dosadašnje navike promijene i da sjedilački način života, ionako već previše prisutan u životu naše djece, postane još izraženiji. Istovremeno, djeci su lako dostupni gazirani i zaslađeni napitci, proizvodi od rafiniranog brašna, mesne prerađevine i ostala nezdrava hrana, ali i alkohol i cigarete. Već smo pri vrhu neslavnog poretka u pretilosti djece te konzumaciji alkohola i cigareta među mladima u EU. Upitajmo se koliko će još djece u nedostatku vannastavnih sportskih i kulturnih aktivnosti, otežanog druženja i igre i u uvjetima kada se egzistencijalni strah uvukao u sve veći broj obitelji, novi smisao života i način borbe protiv stresa pronaći u nezdravoj hrani, cigaretama, alkoholu ili drogi?

Sve prethodno spomenuto daje mi za pravo pretpostaviti da će se broj oboljelih i umrlih od kroničnih nezaraznih bolesti u idućim godinama značajno povećati, a da još jednom ponovim, 2014. godine samo od bolesti srca i malignih bolesti umrlo je 39.000 građana Hrvatske. Lako je zaključiti da preventivnim mjerama koje bi se odnosile na stvaranje zdravih životnih navika (pravilna prehrana, nekonzumiranje alkohola i cigareta, tjelesna aktivnost i regulacija stresa) možemo spasiti tisuće, pa i desetke tisuća života svake godine. Vjerujem da je iz priloženih dokaza svima jasno da trenutne epidemiološke mjere situaciju dodatno pogoršavaju i direktno utječu na znatno povećanje oboljelih i umrlih od kroničnih nezaraznih bolesti u budućnosti.

Osim dokazane povezanosti smanjene tjelesne aktivnosti i povećane učestalosti kroničnih nezaraznih bolesti koja do izražaja može doći primjenom epidemioloških mjera, osobno sam zabrinut i mogućim negativnim utjecajem nošenja maski i česte primjene sredstava za dezinfekciju na zdravlje djece. Nije dokazano da maske i dezinficijensi dugoročno nisu štetni za djecu jer bi za to trebalo provesti longitudinalna istraživanja u kojima bismo imali eksperimentalne grupe koje bi nosile maske i/ili koristile dezinficijense i kontrolne grupe koje ta sredstva ne bi koristile. Ta su istraživanja prije svega neetična, a zbog nedavnog početka primjene tih mjera, nije bilo ni vremena da itko istraži te dugotrajne učinke na zdravlje djece. Zato smatram da bismo trebali postupati vrlo oprezno kada primjenjujemo mjere čiji nam učinci na zdravlje nisu poznati.

Dakle, s jedne strane imamo opasnost od povećanja broja oboljelih i umrlih od kroničnih nezaraznih bolesti koje se može mjeriti u tisućama godišnje. Kolika je onda opasnost od povećanja broja umrlih ako prestanemo primjenjivati epidemiološke mjere na našoj djeci? Od početka epidemije u veljači 2020. pa do danas (9. 9. 2020.), ukupno je 206 umrlih. Nemam podatke koliki je postotak od tog broja bolovao od ozbiljnih kroničnih bolesti, ali je za pretpostaviti da je velika većina umrla „s COVIDOM“ a ne „od COVIDA“. Dakle i ovaj broj bi se znatno smanjio kada bi se provodile mjere s ciljem sprječavanja kroničnih nezaraznih bolesti. Istovremeno rezultati nekih preliminarnih istraživanja u Hrvatskoj (primjerice dr. Stemberger Marić na uzorku 110 djece pozitivne na koronavirus) ukazuju da djeca blago obolijevaju i da najčešće nisu prenosioci zaraze. To bi trebao biti dodatni razlog da ozbiljno razmislimo o ukidanju ili barem znatnom ublažavanju epidemioloških mjera kod djece.

Zbog svega navedenoga, za zdravlje naše djece puno bi važnije od mjera epidemiološkog stožera bilo osnivanje i djelovanje stožera za borbu protiv kroničnih nezaraznih bolesti koje svake godine uzrokuju smrt desetaka tisuća stanovnika Hrvatske. U tom stožeru, osim stručnjaka iz područja javnog zdravstva, trebali bi sudjelovati i nutricionisti, psiholozi i kineziolozi. Neke od mjera koje bi takav stožer mogao donijeti s ciljem sprječavanja pojave kroničnih nezaraznih bolesti kod djece, a samim time i na spašavanje tisuća života u budućnosti su:

  1. Velik dio boravka djece u predškoli i općenito u obrazovnim ustanovama odraditi u prirodi na čistom zraku, a ne u učionicama. Pritom osigurati da djeca budu što više tjelesno aktivna. I nemojmo se izvlačiti na vremenske uvjete, jer ako mogu djeca u skandinavskim zemljama onda mogu i naša. Nemojmo se izvlačiti ni na organizacijske probleme. Tko želi pronaći će način, a tko ne želi pronaći će razlog zašto ne može. Ostatak nastave odraditi kontakt nastavom i iznimno online nastavom.
  2. U školama maske ne nositi ili ih nositi samo izvan razreda.
  3. Otvoriti školske dvorane za nastavu TZK-a i za školske sportske klubove, jer je nažalost to nekoj djeci jedini oblik tjelesne aktivnosti koju provode.

I dok velika većina građana disciplinirano prihvaća sve epidemiološke mjere, pa i one kojima se ugrožava biotička potreba djece za kretanjem i socijalnim kontaktom, pitam se kako bi ta ista javnost prihvatila neke od dolje navedenih restriktivnih mjera koje bi mogao donijeti taj stožer za borbu protiv kroničnih nezaraznih bolesti? Te mjere bi ugrozile neke druge, premda nezdrave, navike djece i odraslih ljudi. Pritom bi spasile na desetke tisuća života građana Hrvatske svake godine. Da ne bude zabune, ja u načelu nisam pobornik restriktivnih mjera i smatram da je edukacija i stvaranje zdravih životnih navika od ranog djetinjstva najbolja prevencija. Ali uzmimo u obzir da bi dolje navedene mjere, iako nepopularne, spasile mnogo više života od trenutnih epidemioloških mjera, pa ih ipak navodim kao povod za razmišljanje, sagledavanje šire slike i preispitivanje „novog normalnog“. Sve mjere su temeljene na preporukama vodećih svjetskih stručnjaka u području javnog zdravstva o pitanju poticanja tjelesne aktivnosti i sprječavanja sjedilačkog načina života djece.

Evo nekih mjera:

  1. Potpuna zabrana konzumacije alkohola i cigareta u društvu.
  2. Zabrana konzumacije nezdrave hrane i pića u obrazovnim ustanovama, na dječjim rođendanima i na drugim javnim okupljanjima.
  3. Zabrana sjedenja u predškolskim ustanovama duže od 30 minuta u kontinuitetu i dnevno duže od 60 minuta.
  4. Zabrana sjedenja u osnovnoj školi duže od 30 minuta u kontinuitetu i ukupno duže od 2 sata.
  5. U predškolskim ustanovama minimalno 3 sata boravka na otvorenom neovisno o vremenskim uvjetima, u osnovnoj i srednjoj školi minimalno 2 sata dnevno.
  6. Za djecu do 3 godine minimalno 180 minuta tjelesne aktivnosti i maksimalno jedan sat neprekinute sjedalačke aktivnosti, za djecu 5-17 godina minimalno 60 minuta dnevno umjerene ili jako intenzivne aktivnosti + nekoliko sati dnevno aktivnosti niskog intenziteta + barem 3 puta tjedno intenzivna aktivnost koja jača kosti i mišiće + svesti sjedilačke aktivnosti na minimum.
  7. Za djecu do 3 godine potpuna zabrana gledanja u ekrane (TV, mobitel, kompjuter…), za djecu 5-17 godina ne više od 2 sata dnevno.

Vjerujem da se dosta vas koji ste pročitali ove mjere pomalo zgrozilo zbog silnih zabrana (iako je svaka od tih zabrana dokazano korisna za zdravlje djece). Dozvolite onda i meni kao kineziologu i roditelju koji se svakodnevno brine za odgoj djece s nastojanjem da usvoje zdrave životne navike da se, ako ne zgrozim, onda barem ozbiljno zabrinem zbog trenutnih epidemioloških mjera. Te mjere kod naše djece pridonose sjedilačkom načinu života, uzrokuju udisanje nekvalitetnog zraka ispod maske, višekratno dezinficiranje ruku kemijskim sredstvima i nemogućnost bavljenja sportom u školi. Potrudio sam se dokazati da neke od tih mjera imaju štetne posljedice na zdravlje djece jer ugrožavaju njihovu biotičku potrebu za kretanjem, dok za preostale mjere nema dokaza da nisu štetne. Također sam se potrudio dokazati da ukidanje tih mjera ne bi trebalo rezultirati povećanim širenjem zaraze bolesti COVID-19, a čak i u slučaju značajnijeg širenja posljedice za zdravlje naše djece bit će daleko manje od posljedica uzrokovanih trenutnim epidemiološkim mjerama.

Dragi roditelji, učiteljice, profesori, sportski djelatnici i svi ostali koji radite s djecom i kojima je stalo do njihovog zdravog i sretnog djetinjstva, pozivam vas tako često korištenim riječima „BUDIMO ODGOVORNI“! Budimo odgovorni prema zdravlju naše djece. Ali dobro promislite što to zaista znači. Ako smatrate da je ovaj način života za njih trenutno najbolji odnosno najzdraviji izbor, ja to poštujem. Ali ako se slažete sa mnom i smatrate da bi djeca trebala drugačije provoditi svoje djetinjstvo, onda poduzmite nešto. Neka vas u vašim postupcima vodi ljubav, a ne strah. Omogućimo našoj djeci zdravo i sretno djetinjstvo u igri i druženju.

Prof. dr. sc. Zoran Grgantov

4.7 39
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
33 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Planet zemlja
Gost
Planet zemlja
1 mjesec prije

Ne moze se Ici na ublažavanje mjera prema djeci jer ona su jedan od glavnih ciljeva psihološkog rata protiv covjecanstva..neproglasenog ali započetog 2020 godine.

AI
Gost
AI
1 mjesec prije

Veza kineziologije i Wuhana je nepojmljivo velika.

Planet zemlja
Gost
Planet zemlja
1 mjesec prije
  AI

Veza objavljenog clanka(pisma),kineziologije i wuhana je pojmljivo vidljiva.iako nitko nije spomenuo Wuhan poimence.

cro crv
Gost
cro crv
1 mjesec prije

e pa tu bi se slozio da je to i cilj ovih kreatora sto mrmore uvjek i vjecito o nekom virusu naravno oni su dobili naredjenje da se bez obzira na sve moraju sprovoditi ove mjere samo okupljanje kod njih izaziva mucninu a strajkanje ne dolazi u obzir i pogotovo ne ispred glavnih centara odlucivanja i sta im ko moze pa oni su tu zbog nas samih da mi ne bi odlucivali oni su se odlucili da misle mesto nas samih sto je najbolje za nas same a to je da polako ali sigurno nestajemo ukoliko se mi sami ne trgnemo i na svjetskoj razini ne KAZEMO DOSTA JE BILO BAGRO VELESVJETSKA

Planet zemlja
Gost
Planet zemlja
1 mjesec prije

CRO,2stavke u nadolazećem vremenu su najbitnije:djeca i ekonomski kolaps koji pristiže.to su 2 najbitnije točke pucanja ljudi.ako ne izbije globalni otpor na tim točkama,prica je zavrsena za nasu civilizaciju.da djelomično parafraziram izdajnike:sljedeće 2godine su kljucne.

Emiliano Zapata
Gost
Emiliano Zapata
1 mjesec prije

Odlicno otvoreno pismo,o kojemu cemo mi sada pisati komentare, a oni kojih se tice nece ni procitat!
Oni ce slijedit upute od Sotonista naravno…

Eto i mene
Gost
Eto i mene
1 mjesec prije

Svaki dan po nekoliko pisama, cisto da se stvori pritisak. Evo sad su i vrijeme izolacije skratili zbog pritiska epidemiologa. Ali treba se javljati sto vise ljudi i govoriti u ime svoje struke, treneri, psiholozi, nastavnici, lijecnici, tegovci i svi ostali da pritisnemo sa svih strana.
I zaboravila sam napisati sto se tice skola i izostanaka nekidan, bitno da su izostanci opravdani da dijete moze na razredni ispit i da zapravo ide, a ne ide u skolu (da se tu svasta iskombinirati) jer ako nije opravdano, onda idu ukori pa iskljucenje i potencijalni dolazak socijalne sluzbe (cisto da imas sve podatke).

Dayal
Gost
Dayal
1 mjesec prije

A što ako se slijedeći prosvjed za slobodu ili kako god se bude zvao, što ako se održi oko Sabora i zgrade Hrv. vlade i to baš za vrijeme dok političari zasijedaju i donose odluke o plandemiji. Što ako se oko njih okupi 10, 20, 50, 100000 ljudi i ne puste ih vani dok ne ukinu sve ove debilne mjere? Pa neka plandemija prvo pukne u Hr. Zašto ne? Pa neka se Andrej opravdava za svoju nesposobnost pred svojim nalogodavcima. Što ako se onda iz Hrvatske proširi požar koji će spaliti plandemiju u pepeo na cijelom svijetu? I propadne NWO svjetska vlada koju je Bush baš na danasnji dan plasirao ujavnost prije 19 godina. Kada su sa dva lazna aviona i sa puno exploziva srusili tri nebodera. I zapoćeli rat protiv “terorizma”, u biti rat protiv vlastitih građana.

CAN
Gost
CAN
1 mjesec prije

taj dan sam umrao od smijeha

Emiliano Zapata
Gost
Emiliano Zapata
1 mjesec prije

Dayal, nije da nebi volio no prije ce na vrbi grozde da rodi!

Emiliano Zapata
Gost
Emiliano Zapata
1 mjesec prije

Ajmo se svi uclanit u HDZ pa se mozemo i dalje okupljat, nenosat maske a i cijepivo su narucili za obicne siromahe, samo milion i pol. Dakle ni cjepit se necemo morat ako imamo HDZ ispricnicu!

Mario
Gost
Mario
1 mjesec prije

Ovo je tekst za sve one koji slušaju, a ne vide…ili tako nešto.

Minor
Gost
Minor
1 mjesec prije

Koju posluku porati…

robnriubtniuertnbiue
Gost
robnriubtniuertnbiue
1 mjesec prije

Nema tu pomoći, rade oni što hoće od kad postojimo.

Mario
Gost
Mario
1 mjesec prije

HVALA ZORANE

čudila se aman ja
Gost
čudila se aman ja
1 mjesec prije

Sada je važno skinuti djeci te masketine.Problem NEKRETANJA je odavno prisutan, ali najprije sad uništiti maske! Usput, molim, ostavite se (MOG) duvana.

VasilisaPremudra
Gost
VasilisaPremudra
1 mjesec prije

Zaista bi bilo krajnje vrijeme da se oglase i roditelji i pedijatri i pedagozi i sociolozi i dječji pravobranitelji, zapravo svi oni kojima dobrobit djece treba biti životni prioritet.
Djeca su ovako svedena na pokusne kuniće u experimentu čije posljedice mogu biti nesagledive.
Zvanični je stav nizozemskog stožera kako učinkovitost maski nije dokazana, pa iste nisu obavezne. Dakle, nizozemski školarci maske ne nose. Najelementarnija logika – za početak – nalaže upitati (se) – kako obrazložiti eventualne razlike između zdravstvene svrsishodnosti ili (ne)učinkovitosti nemaskiranja nizozemskih odnosno maskiranja hrvatskih školaraca?

Zdravstvenih blagodati nošenje maski – nema.

Međutim…
Sociološki studij pokazao je da nošenje maski modificira ponašanje – atribut i svjesno i podsvjesno aktivira alarm/opasnost/reakcija mehanizam čovjekova funkcioniranja.

Strah kao bazalna emocija po sebi nije negativan jerbo kao reakcija na opasnost i pokretač akcije – “lijepi strah” život spašava…
Ali nametnuti strah kao modus vivendi je -pogibeljan. Osobito na samom početku života, na početku djetinjstva.

Nedopustivo.
Ne – do – pus – ti – vo!

Planet zemlja
Gost
Planet zemlja
1 mjesec prije

Vasilija,mislim da kod nas nije najbitniji element strucnost i Sha bi nekome trebao biti prioritet u poslu.kod nas vecu ulogu ima postovanje autoriteta.u 90%slucajeva u Hrvatskoj su maske preporuka ali nize instance a onda jos nize ovce,stocni fond,tu preporuku shvate kao obvezno.autoritet,Tv i gotovo.daleko je obični covjek ovdje od običnog Nizozemca.

VasilisaPremudra
Gost
VasilisaPremudra
1 mjesec prije

Planet zemlja,

Odrasla, odgojena i odškolovana sam u SFRJ. Naučena sam da poštujem starije. Respekt prema starijima usadila mi je i prababa koja se itekako aktivno “petljala” u moj odgoj kao neprikosnoveni obiteljski autoritet.
Osim lekcija iz ljubavi i poštovanja prema starijima, osobnim primjerom bezgranične ljubavi i istinske skrbi i brižnosti koju je pružala djeci pokazala je i što je (bila njena) svrha života…djeca…( i ne samo njena djeca, a niti samo njena svrha)!
Autoritet koji se stiče znanjem, umijećem, iskustvom i uglavnom se kao takav prepoznaje… i lako ga je slijediti.

Slijepo prihvatiti autoritet zasnovan na samoproglašenju ne ide u prilog razboritosti, nikomu.
Poruke koje današnja djeca iščitavaju od “autoriteta” potpuno se kose s razboritosti i usput bešćutno osakaćuju upravo one najnježnije.

Uz stručnost ipak najglasniji apel na – ljudskost…

tihobl
Gost
tihobl
1 mjesec prije

Vaslisa nemoj da se oglasavaju strucnjaci, dosta nam je epidemiologa koji su nam uveli obavezne maske. Evo sad se javio kineziolog koji bi da mi zabrani duvan i uvede obavezno trcanje. Svako od njih gura ono sto je naucio.

VasilisaPremudra
Gost
VasilisaPremudra
1 mjesec prije

@tihobl
Mda.
Evo ugrizla sam se za jezik.
Zbilja jesam.
Upravo pročitah netom objavljeni članak “Maske u školama – više štete ili koristi” na Indexu koji je (nakon obećavajućeg uvoda gdina Bakića) dao prostora nekakavom zbrdazdola skupu stručnjaka kojima je očito bitnije zadržati titulu i status nego poradi dobrobiti djece iskoračiti iz nametnutog narativa i istinski zastupati pravo djeteta na nesputano odrastanje i bezbrižno djetinjstvo.
Poseban osvrt na brižljivu expertizu zaslužio je mlađahni dječji psiholog posebice svojim zaključkom kako će i ovaj izazov – proći. As simple as that.
‘Oće, ‘ oće.
Nego…Ne lipši magarče dok trava ne naraste…(rekla bi moja prababa).

Empatija koja se tobože razvija nošenjem maski kao argument? Makaršta!
Uostalom, zar zahtijevati empatičnost od nekoga tko ispašta nije bliskije sadizmu negoli empatiji?
Maskirana lica izazivaju tjeskobu kod malenih a tjeskoba dokazano trajno i dugoročno ostavlja traga, možda i pogubnijeg od covid/kojegod nedovoljno istražene/nedokazane pošasti.
Struka bi toliko ipak trebala znati…nije zaludu niti ona doskočica o uspješnoj operaciji i preminulom pacijentu.
Ispit iz ljudskosti je izgleda najteži.

Kakogod – meni preostaje posuti se pepelom jerbo mi je uopće palo na pamet zazvati…tja … ove koji su se nažalost oglasili. (Časna iznimka/glas razuma i ljudskosti = gospodin Bakić)

(Skrušeni pozdrav)

Max
Member
Max
1 mjesec prije

Puna Podrška.

KUDidot
Gost
KUDidot
1 mjesec prije

Bespredmento je uopće diskutirati o upotrebi medicinskih i ostalih krpenih maski za zaštiru od virusa, jer je “genij” Capak i ostali razbojnici na početku ovog cirkusa tvrdili da se maska ne nosi ako si zdrav (uostalom postoje video zapisi svih tih “stručnjaka” o štetnosti nošenja maski). Nekad imam osjećaj da se na forumima i u diskusijama želimo sami sebe uvjeriti u nešto što je notorna činjenica i to mi ide na živce koliko uzalud trošimo enormno puno vremena u virtualnom svijetu i pitam se čemu to. Ovdje se radi o tome da dok smo u virtuali nikome ne možemo “naškoditi” osim samima sebi jer jedan drugome “solimo pamet” i pokazujemo koliko smo “pametni” dok bjelosvjetska bagra i domaći kvislinzi stežu obruč i sustavno nam oduzimaju dio po dio slobode u vodeći nas u totalnu patologiju a da toga nismo niti svjesni. Objašnjavati nekom da je on u krivu a mi u pravu je totalno pogrešno i ispada kao da se narkomanu ili notornom pijancu želi u kratkim crtama objasniti da su droga i alkohol štetni, što je totalno gubljenje vremena i živaca. Ljudi spašavajmo svoju djecu i svoje najmilije dok se još može i izađite iz jbn virtuale na ulice ako treba svaki dan pa da to bude naše novo normalno , gdje svim tim kvazi znanstvenicima i ostalim kvislinzima bude jasno da će to i njima biti njihovo novo normalno i to svaki dan. Vjeruj te mi da ako ovo ne budemo radili jako brzo izgubit ćemo djecu i obitelji , a na kraju krajeva i vlastite živote. Da li pretjerujem i kako bi neki od komentatora kazali histeriziram, vrijeme će jako brzo pokazati a da toga nećemo biti svjesni.
U ovom slučaju maske samo služe za preodgajanje i totalnu promjenu svijesti i dajte više završimo s tim, jer ovo natjecanje u teoriziranju ne vodi nigdje osim u “incestne” i jalove diskusije.

https://dokumentarac.com/covid-19/medicinska-maska-se-koristila-u-guantanamu-kako-bi-u-zarobljenika-izazvala-senzornu-deprivaciju-otezala-im-disanje-i-stvorila-traumu/

ove snimke su nastale 2013. godine i možete ih naći na netu bez problema ako ne vjerujete Dokumentarcu.

https://www.medicinskasestra.eu/2020/03/17/maska-kiruska-ili-respirator-n95-ffp1-ffp2-ffp3-koja-stiti-i-koliko-od-covid-19/

Jer pobogu shvatite da smo već sad duboko zaglibili u ludilo i patologiju, gdje nam u trgovini prodavaćica govori da stavimo masku jer ona zna, gdje učiteljice u školama postaju medicinski specijalisti , gdje vam izbacivači iz noćnih klubova mjere temperaturu, a doktori ako ste umorni ili vas boli grlo šalju u COVID centre,gdje djeca lagano postaju strojevi bez osjećaja, distancirana od zdravog razuma……da nastavimo blejati kao virtualne ovce, a u isto se vrijeme rugamo ovcama sa maskama. Pitam se da li smo i mi postali idioti koji ne žive u realnom svijetu i koji se “bore” protiv genocida tj. depopulacije kako to tumači “dobrotvor” Kill the Bill tako što ćemo gubiti vrijeme za tipkovnicama i “lajkanjima” i tako se suprostaviti najezdi ludila bjelosvjetskih psihopata potpomognutim domaćim kvislinzima psihopatama.

Planet zemlja
Gost
Planet zemlja
1 mjesec prije

Kud idiot,potpisujem!!ja vise nikome ni ne objasnjavam isha oko plandemije.ako do sad nije shvatio,ni nece.jedino o ekonomskom kolapsu i djeci vodim rasprave jer covid19 je svakoj razumnoj osobi zavrsena prica.

Suzy
Gost
Suzy
1 mjesec prije

Sto li Ce C(P)apak i crna kukavica M(S)arkotic na ovo reci
A tek prvi pendrek Hrvatske?
Vojsku Ce angažirati

Jxlspsp
Gost
Jxlspsp
1 mjesec prije

Capak je već zatvorio svoj mail zbog ljutih mladenki.

Josip
Gost
Josip
1 mjesec prije

Tko li će ga znati? – viknu netko našoj S(G)uzy.

Josip
Gost
Josip
1 mjesec prije

Zašto sveučilišni profesor Grgantov nema podršku šire akademske zajednice?
Zašto sveučilišni profesor svoja opažanja ne predstavi u stručnim publikacijama poput Lancet-a?

Jxlspsp
Gost
Jxlspsp
1 mjesec prije

Vidimo da ti “stručnjaci” (čije ime si naučio iz njihovih medija) nisu zainteresirani za njegovo mišljenje. Nisu im tako naredili.

Josip
Gost
Josip
1 mjesec prije

A tko tebi izdaje naredbe? Ako tebi nitko ne izdaje naredbe, znači li to, da uopće nisi bitan?
Ako postoje njihovi mediji, koji su to naši mediji?

CAN
Gost
CAN
1 mjesec prije

Stoji.

Perun
Gost
Perun
1 mjesec prije

Tko bi trebao pokrenuti pitanje odgovornosti radi neodgovornog pristupa i polupismeno kreiranih nadripravila na podrucju drzave Hrvatske i drugih clanica EuRopske Unije …Zasto su predstavnici EuRopskih naroda i sami Europski narodi podvrgnuti torturi represivnog aparata EuRopske Unije …Da li je Evropa i ideja Evropske Unije iscezla sa tribine Europskog Parlamenta u Briselu ….Vrijedi li se boriti za ideju Ujedinjene Evrope i ostaviti narastajima koji dolaze jaku Evropu sposobnu da se brine i odbrani ideju Ujedinjenih Naroda Europe i Nacija kontinenta nazvanog EUROPA….

Trt
Gost
Trt
1 mjesec prije

Ništa osim potpunog ukidanja mjera u školama neće pomoći djeci.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik
33
0
()
x