fbpx

Jemenski Huti su srušili Golijata, ali se EU-3 pravi slijepa i optužuje Iran

Jemenski Huti su srušili Golijata, ali se EU-3 pravi slijepa i optužuje Iran 1

„Jasno nam je da Iran snosi odgovornost za ovaj napad. Nema drugog uvjerljivog objašnjenja. Podržavamo trajne istrage radi utvrđivanja dodatnih detalja”.

Izjavu gore nije napisao Franz Kafka.  Zapravo ju je napisao derivat Kafke u obliku europske birokracije sa sjedištem u Bruxellesu. Trio Merkel-Macron-Johnson, koji predstavlja Njemačku, Francusku i Veliku Britaniju, čini se da zna što nije pronašla nijedna “tekuća istraga” i da je Teheran definitivno odgovoran za dvostruke zračne udare na saudijska naftna postrojenja.

“Ne postoji drugo uvjerljivo objašnjenje” u prijevodu je zanemarivanje Jemena. Jemen djeluje samo kao područje začaranog saudijskog rata, kojeg su de facto podržali Washington i London i navođeno oružjem iz SAD-a i Velike Britanije, što je stvorilo strašnu humanitarnu krizu.

Ali slika snimljena iz videozapisa kojeg je 7. srpnja 2019. godine objavio tiskovni ured jemenske skupine Huti prikazuje balističke rakete s oznakom “Izrađene u Jemenu”. Projektil je prikazan na nedavnoj izložbi projektila i bespilotnih letjelica na skrivenom mjestu u Jemenu. Na snimci su prikazani modeli najmanje 15 bespilotnih letjelica i projektila različitih veličina i dometa.

Jemen

FOTO: Projektil s nedavne izložbe na skrivenom mjestu u Jemenu

Hasan Ali Al-Emad, jemenski vjerski učenjak i sin istaknutog plemenskog vođe s utjecajem na preko deset klanova moli se to razlikuje.

„S vojne perspektive, naše snage u Jemenu nikada se nisu ozbiljno shvaćale. Možda su to počeli razumjeti kada su naše rakete pogodile Aramco”, rekao je Hasan Ali Al-Emad.

Dakle, Iran je krivac, nema dokaza, kraj priče, čak i ako se “istraga nastavi”.

Al-Emad je rekao: “Jemenski narod je opkoljen embargom. Zašto su jemenske zračne luke još uvijek zatvorene? Djeca umiru bez liječenja. U ovom trenutnom ratu, prva vrata koja su bila zatvorena bio je Damask. Druga vrata su Jemen.”

Al-Emad smatra da su glavni tajnik Hezbollaha Sayed Nasrallah i Huti uključeni u istu borbu.

Hasan Ali Al-Emad je rođen u Sani u zaidskoj obitelji. Ipak kad mu je bilo 20 godina, 1997. prešao je u Ahlulbayat i nakon komparativnih studija sunita, zeida i imamita, ogranaka šiitskog islama koji vjeruje u 12 imama, odustao je od bivših uvjerenja u onome što bi se moglo smatrati Voltaireovskim činom, jer jedna sekta ne može podnijeti kritičku analizu.

„Razgovarao sam i lomio kruh s Al-Emadom u Bejrutu, tijekom konferencije „Novi horizonti“ među znanstvenicima iz Libanona, Irana, Italije, Kanade, Rusije i Njemačke. Iako kaže da ne može ući u detalje o vojnim tajnama, potvrdio je:

“Prošle jemenske vlade imale su projektile, ali nakon 11. rujna Jemenu je zabranjena kupovina oružja iz Rusije. Ali još uvijek smo imali 400 projektila u skladištima u Južnom Jemenu. Koristili smo 200 Scudova, a ostatak je još uvijek…(smijeh)“, kaže pepe Escobar, koji prepričava svoj susret s Hasanom Alijem Al-Emadom.

Al-Emad stavlja oružje Hutija u tri kategorije. Stari raketni fond, “kanibalizirane” rakete od različitih rezervnih dijelova čija je „transformacija izvršena u Jemenu“ i one s novom tehnologijom koja koristi obrnuti inženjering.

Naglasio je: “Prihvaćamo pomoć svih”, što upućuje na to da se ne oslanjaju samo na Teheran i Hezbollah.

Ključni zahtjev Al-Emada zapravo je humanitarni: “Tražimo da se zračna luka Sana ponovno otvori radi pomoći jemenskim narodima.”

Ima i poruku za globalno javno mnijenje da EU-3, što je oznaka za London, Pariz i Berlin nakon nedavnog obrata u optužbama protiv Irana, da očito nisu svjesni “da Saudijska Arabija propada i Amerika je podupire u njenom padu”.

„Na energetskom frontu, energetski trgovci u Perzijskom zaljevu na koje se oslanjam dva desetljeća kao pouzdani izvori potvrđuju da, suprotno saudijskom ministru nafte Abdulazzizu bin Salmanu, šteta od napada Hutija na Abqaiq može trajati ne samo “mjesecima”, već čak godine“, piše Pepe Escobar.

Kao što je rekao trgovac iz Dubaija: „Kada je sredinom 2000-ih oštećen irački naftovod, pumpe su uništene. Bile su potrebne dvije godine da zamijenite crpku. Zbog toga su Saudijci, kako bi osigurali svoje naftovode nabavili rezervne crpke. Ali nisu ni sanjali da se može oštetiti Abqaiq. Da napravite rafineriju treba vam tri do pet godina, ako ne i više. To bi se moglo učiniti za mjesec dana samo ako bi svi dijelovi bili dostupni odjednom, jer bi onda zadaća bila samo zamjena i sastavljanje uništenih dijelova.”

Uz to, Saudijci sada duguju naftu svojim kupcima u Aziji, koju kupuju od susjeda.

“Čuli smo da Saudijci kupuju od Iraka 20 milijuna barela nafte. Sada bi Saudijci trebali imati čak 160 milijuna barela dnevno uskladištenog sirovog materijala. Pa što to znači? Ili nije bilo pohranjene sirove nafte ili je ona trebala proći kroz Abqaiq da bi bila prodana”, kaže trgovac iz Dubaija.

„Al-Emad mi je izričito rekao da napadi Hutija nisu gotovi i da su daljnji rojevi dronova neizbježni“, kaže Escobar.

Sada to usporedite s analizom jednog trgovca: “Ako u sljedećem valu napada bespilotnih letjelica dnevno bude nedostajalo 18 milijuna barela dnevno, ako se saudijska sirova nafta u skladištima uništi, to bi predstavljalo katastrofu epskih razmjera. SAD ne žele vjerovati da Huti imaju takvu moć s oružjem četvrte generacije ratovanja kao bespilotne letjelice koje se ne mogu obraniti. Ali oni to čine. Ovdje na malom prostoru se može srušiti ne samo Golijat poput SAD-a, već i cijeli svijet.”

Upitan o posljedicama mogućeg američkog napada na Iran, podsjetivši na čuvenu primjedbu Roberta Gatesa iz 2010. godine da se “Saudijci žele boriti protiv Irana do posljednjeg Amerikanca”, trgovci nafte su složni da će to biti još jedna katastrofa.

“Ne bi bilo moguće isporučiti iransku naftu u svijet niti nekom drugom zamijeniti uništenu”, rekao je jedan.

Primijetio je da je senator Lindsey Graham rekao da “želi uništiti iranske rafinerije, ali ne i naftne bušotine”. Ovo je vrlo važna stvar. Užas nad užasima bio bi naftni rat gdje svi jedni drugima uništavaju bušotine, sve dok ne ostane ništa od njih”.

„Dok „užas nad užasima“ visi o niti, slijepi vođeni slijepcima se drže scenarija: Krivite Iran i zanemarujte Jemen“, upozorava Pepe Escobar, misleći na Angelu Merkel, Emmanuela Macrona i Borisa Johnsona koji su istovremeno, po odlasku za New York, promijenili mišljenje i za napade na „Saudi Aramco“ optužili Iran.

Zbog toga ih je vođa Islamske revolucije, ajatolah Sayed Ali Hamnei, nazvao malim vođama europskih naroda, koji ne zaslužuju poštovanje Irana, niti da im se vjeruje, a posebno ne da se udovoljava njihovim zahtjevima oko nuklearnog programa.

U međuvremenu je sve više stručnjaka koji da Huti borci, kojima se pridružio dio bivše jemenske vojske i gotovo cijele raketne snage i Republikanska garda ubijenog predsjednika Saleha, imaju znanja, kapaciteta i sposobnosti provesti ove napade i srušiti Golijata kojeg čine Saudijska Arabija i njeni zapadni sponzori.

The Saker

Dronovi jemenskih boraca mogli gađati udaljene ciljeve (FOTO/VIDEO)

 

0 0
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
13 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
apolo
Gost
apolo
1 godina prije

Citav zapadni svijet je uzasnut cinjenicom da je zrtva u stanju uzvratiti udarac. Bravo za Jemen i njihove raketne snage.

tihobl
Gost
tihobl
1 godina prije

Zapadni svijet ne zna ni gdje je supalj. Pazi ovo iz teksta:
Uz to, Saudijci sada duguju naftu svojim kupcima u Aziji, koju kupuju od susjeda.
“Čuli smo da Saudijci kupuju od Iraka 20 milijuna barela nafte.
Niko da se zapita koliko kupuju iz Irana da podmire ugovore?

Damir
Gost
Damir
1 godina prije
Damir
Gost
Damir
1 godina prije

Možda i najzanimljiviji dio članka:
With tensions rising quickly, the Hashd al-Shaabi immediately started to implement the concrete resolutions reached during the secret visit to Baghdad of Qods Force Commander Maj.-Gen. Qassem Soleimani on September 16, 2019. Two days later, on September 18, Hashd al-Shaabi launched Operation The Will of Victory under the command of Col. Qassem Masliyah of the Qods Force.

The objective of the operation was to have sizeable units of Hashd al-Shaabi seize Iraq’s borders with Saudi Arabia and Jordan, on top of the Iraqi border with Syria which it already controlled. In key points along both borders, Hashd al-Shaabi was to build staging facilities for surges by Shi’ite forces against Riyadh from the north and Jerusalem from the east. The actual seizure of the entire border with Saudi Arabia and Jordan was completed on September 21, 2019. Hashd al-Shaabi deployed several thousand mechanized troops with artillery and support units. The local Iraqi units withdrew peacefully.

Meanwhile, the IRGC [Iranian Revolutionary Guard Corps] started to transfer dozens of ballistic missiles to Hashd al-Shaabi. Initially, these missiles would be deployed in Diyala province. To reduce their vulnerability to Israeli strikes, the missiles were dispersed among numerous bases and concealed sites. These missiles were intended to both replace the losses caused by the recent Israeli bombings and to increase the arsenals in accordance with the contingency plans for the forthcoming surge and escalation by the Axis of the Resistance.

The Iranians also started delivering supplies for the newly announced air force of Hashd al-Shaabi. The first weapons delivered were “anti-drone weapons” and a wide variety of anti-aircraft guns.

Official Baghdad was not oblivious to both Operation The Will of Victory and the massive resupply effort.

Hence, on September 22, 2019, Iraqi Prime Minister Adil Abdul-Mahdi announced a new “restructuring initiative” for Hashd al-Shaabi which would expedite and smooth their “ongoing integration into the Iraqi Army”. Abdul-Mahdi appointed Falah al-Fayyad of Hashd al-Shaabi to be in charge of implementing these steps. Baghdad’s rhetoric notwithstanding, the real objective of the new initiative was to provide fig-leaf legitimization for the surge of Hashd al-Shaabi, the dramatic changes along Iraq’s borders, and the Iran-controlled war preparations.

Frodo
Gost
Frodo
1 godina prije

Cijeli pasusi su nejasni. Postoje i čitatelji koji nisu upućeni u materiju.

Moreno
Gost
Moreno
1 godina prije

Frodo Evo ja nisan baš upućen u materiju i neda mi se navijat . . . ali evo imaš priliku za uputit neupućene u problematiku . . .

eu kolonija
Gost
eu kolonija
1 godina prije

lijepo čovjek zbori. ako hoće litru benzina po 50€ neka podržavaju ameriku.

Dub Miroslav
Gost
Dub Miroslav
1 godina prije

Ja ne želim litru benzina po 50$ no neće me nitko pitati za želje!

patriot
Gost
patriot
1 godina prije

nek pošalju još jednu turu sa videom….

Tugomir
Gost
Tugomir
1 godina prije

Ja za sve krivim medije. Oni su ti koji stvaraju lažnu sliku i pogrešnu svijest. Ne razotkrivaju sve laži i prljavštinu iza svakog poteza i odluka političara nego se još okome na onoga ko to pokuša. Istina je danas nepoželjna i zabranjena.

samo tako
Gost
samo tako
1 godina prije

Samo rokajte Jemenci, neka napadači kušaju uzvračanje

Max
Member
Max
1 godina prije

zlostavljani su uzvratili zlostavljačima.

Ana
Gost
Ana
1 godina prije

EU se ne pravi slijepa. EU JESTE slijepa!….i gluha ….i nijema……i mrtva…..i ..sagnjila.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik
13
0
()
x