Peking bi mogao označiti FedEx kao “nepouzdan entitet” usred prepucavanja oko Huaweia

fedex
3 komentara

Američki dostavljački gigant ogorčio je kineske komentatore nakon što nije uspio isporučiti paket Huaweia u SAD povećavajući tako tekući jaz između Washingtona i Pekinga još i više. Američka korporacija inzistirala je kako je riječ o “operativnoj pogrešci”.

Tvrtka FedEx se ispričala što nije dostavila Huawei paket u SAD, objašnjavajući incident kao operativnu pogrešku. Buka je potaknuta incidentom s piscem PC Magazina Adamom Smithom koji je, kako se izvješćuje, pokušao poslati mobitel Huawei P30 iz Velike Britanije u SAD, ali se njegova pošiljka vratila u London nakon što je provela nekoliko sati u Indianapolisu, kako je otkrila usluga praćenja pošiljke.

“Spomenuti paket pogrešno je vraćen pošiljatelju, a mi se ispričavamo zbog ove operativne pogreške”, izjavila je glasnogovornica FedExa Reutersu, odbijajući komentirati što se nalazi u toj pošiljci.

Ovo objašnjenje bilo je u suprotnosti s odgovorom američke tvrtke putem Twitter računa na adresu PC Magazina, Adama Smitha. U tom odgovoru su istaknuli  kako je Huawei i njegovih 68 globalnih podružnica uključeno na popis entiteta s kojima su američke tvrtke ograničile poslovanje.

Ovo nije prvi put da FedEx, usred tekućeg sukoba između Washingtona i Peking, ima problema s isporukom Huawei paketa. Kako ističe Reuters, FedEx je ranije pogrešno usmjerio Huawei pakete na pogrešne adrese bez navođenja informacija zašto se to dogodilo. Kina je počela istraživati ​​incident. Međutim, kineska državna tiskovna agencija Xinhua izjavila je da ovu istragu neće smatrati odmazdom protiv američke tvrtke.

Ovaj i nedavni neuspjesi izazvali su kritike na kineskim društvenim medijima, kako izvještava Global Times, navodeći komentare na kineskoj društvenoj mreži Weibo.

Kineski tehnički bloger Kejiyu izgrdio je FedEx zbog promjene svoje izjave, ističući “Prvo poriče, a zatim se ispričava? Kakva je to politika tvrtke?”

“Ako isprika djeluje, što nam onda treba zakon? Čini se da je isprika postala propusnica za besramno ponašanje”, objavio je jedan komentator, prema Global Timesu, koji kaže da su mnogi pozvali da se ova kurirska služba stavi na “crnu listu” na kineskom tržištu.

Stručnjak kineske federacije za logistiku i za nabavu, Yang Daqing, izjavio je za Global Times da se čini da je to vjerojatan scenarij.

“Vrlo je vjerojatno da će FedEx biti dodan na popis” nepouzdanih subjekata “”, istaknuo je sugerirajući kako “FedEx ima prešutno razumijevanje s američkom vladom da blokira Huawei širom svijeta”.

crna listaFedExHuawei
Pretplatiti se
Obavijesti o
3 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
4 godine prije

Ma ne treba ga stavljati na bilo koje liste – samo proširiti usmenom i internetskom predajom ovu priču. Isto kao kad sam ja otkazao narudžbu robe kupljene u trgovini u Dubravi i udaljene od mene 11 km. nakon što sam čekao 11 dana da mi HP dostava preda robu…i još su htjeli naplatiti 35 kuna troškove!

iewgvnegrqwerufqiuerwfnquwfrnuq
4 godine prije

Kinezi se trebaju odreći suradnje sa svijetom kojeg kontroliraju isti oni koji su im podvalili opijumske ratove. Koliko treba biti lud ići u dil sa istima dva puta. Kinezi su toliko veliki da mogu biti svijet za sebe samo se trebaju odreći pohlepe koju im postiće stvor. Nek naprave savez strateški sa Indijom, Rusijom, Iranom, Korejom i ostalima koji žele biti dio svijeta koji je stvarno neovisan o tami koja vlada svijetom. No to je samo moja lijepa želja jer je i Kina dijete istog stvora.

Tupko Glupko
4 godine prije

Kada se hegemonistička politika umiješa u međunarodno gospodarstvo, ide eskalacija sankcija na sankcije, što kod velikih gospodarskih i nuklearnih sila (čemu svjedočimo) može dovesti do gadnih posljedica, uključujući globalnu recesiju.
Moje je mišljenje da će SAD pokušati ići ubrzo na drastično povećanje cijena nafte i plina u svijetu, obzirom da su im glavni gospodarski konkurenti Kina i EU uvelike ovisni o tim energentima, dok je SAD postao najveći izvoznik nafte zbog čega internom nižom cijenom nafte i plina mogu učiniti svoje proizvode jeftinijima, tj. konkurentnijima na svjetskom tržištu.
Što znači daljnja eskalacija u Hormuškom tjesnacu, i daljnji pokušaji izolacije Irana i Rusije od američkih vazala.
EU će se vremenom prikloniti Rusiji, Kini i Iranu, naročito ako Trump osvoji još jedan predsjednički mandat i nastavi voditi ovakvu politiku.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI