Američka vojska u Južnom kineskom moru nije pogodna za mir i poziva na preispitivanje američke politike prema Tajvanu

Americka vojska u Juznom Kineskom moru
6 komentara

Kinesko Ministarstvo vanjskih poslova pozvalo je Washington protiv novog potkopavanja unutarnjih interesa Pekinga, posebno američkih vojnih upada u Južnokinesko more i podržavanja neovisnosti Tajvana.

U ponedjeljak je glasnogovornik kineskog Ministarstva vanjskih poslova Zhao Lijian rekao novinarima da politika Washingtona prema jugoistočnoj Aziji nije pogodna za “mir i stabilnost” na tom području.

“Sjedinjene Države često šalju zrakoplove i plovila u Južnokinesko more kako bi izazvali napetosti. To nije pogodno za mir i stabilnost“, rekao je Zhao.

Glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova također je tvrdio da bi SAD trebale preispitati svoj pristup prema Tajvanu i suzdržati se od slanja bilo kakvih pogrešnih signala pokretima prema neovisnosti Tajvana.

Zhao je pozvao Washington neka se pridržava principa ”jedinstvene Kine” i neka se suzdrži od poduzimanja djela koja bi naštetila kinesko-američkim odnosima te miru i stabilnosti širom Tajvanskog tjesnaca.

Komentari dolaze nakon što je američka prijevoznička skupina, koju su predvodili USS Theodore Roosevelt i tri ratna broda, u subotu ušla u Južnokinesko more. Američka vojska priopćila je da je ovaj potez promicanje “slobode mora,” samo nekoliko dana nakon što je predsjednik Joe Biden stupio na dužnost.

Također u subotu, tajvansko Ministarstvo obrane tvrdilo je da je 13 kineskih ratnih zrakoplova prešlo u njegov zračni prostor.

Nakon incidenta, glasnogovornik američkog State Departmenta Ned Price zatražio je od Pekinga prekid kampanje pritiska na Taipei, dodajući da je predanost Washingtona u obrani Tajvana “čvrsta poput stijene.”

Administracija bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa izravno je svjedočila povećavanju napetosti između dviju velesila. Peking je pozvao administraciju Bidena na usvajanje novog pristupa i na uključivanjeu opširniji dijalog s Kinom.

Južno Kinesko morekinaSAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
6 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Dokurčilomi
3 godine prije

Vrijeme je da Kina počne podupirati demokratsko opredjeljenje i izlazak Kalifornije iz sastava SAD.

Noman
3 godine prije

Pod hitno prznati republiku Tajvan.

Ella
3 godine prije

Ima li Kina protubrodske petarde? Pa rokaj na retarde i vucibatine daleko su od svoje kuce.

Max
3 godine prije

SAD ovime baca rukavicu Kini što neće proći bez odgovora. I naravno da to znači dodatnu militarizaciju JužnoKineskog . mora i daljne napetosti.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI