Poljska bi se mogla na kraju ‘pridružiti’ ukrajinskom sukobu

Poljska i ukrajinski sukob
58 komentara

Poljska bi se mogla na kraju “pridružiti” tekućem sukobu između Rusije i Ukrajine ako potonja ne zaštiti svoju “nezavisnost”, rekao je poljski ambasador u Francuskoj Jan Emeryk Rosciszewski. Visoki diplomata je to rekao u subotu dok je razgovarao uživo za emiter LCI.

Rosciszewski je za neprijateljstva, koja traju već više od godinu dana, direktno okrivio Moskvu, navodeći da „nisu NATO, ni Poljska, ni Francuska i  Slovačka“ te koje pojačavaju međunarodne tenzije, već Rusija. Prema riječima diplomate, situacija je sada takva”ili će Ukrajina uspješno odbraniti svoju nezavisnost, ili ćemo u svakom slučaju biti primorani da se pridružimo ovom sukobu”.

“U suprotnom, naše glavne vrijednosti, koje su osnova naše civilizacije i naše kulture, bit će u fundamentalnoj opasnosti, tako da nećemo imati izbora”, rekao je Rosciszewski.

Ova jastrebova izjava odmah je dospela na naslovne strane u međunarodnim medijima, što je navelo poljsku misiju u Francuskoj da dalje elaborira primedbe koje je izneo njen šef. Prema poruci koju je ambasada objavila u nedjelju, komentari Rosciszewskog zapravo nisu bili priznanje da je Varšava spremna za rat s Rusijom, već samo “upozorenje” i obećanje da će nastaviti podržavati Kijev.

„Pažljivo slušanje čitavog razgovora omogućava nam da shvatimo da nije bilo najave o direktnom uključivanju Poljske u sukob, već samo upozorenje na posledice poraza Ukrajine – mogućnost da Rusija napadne ili uvuče u rat više zemalja srednje Evrope – baltičke države i Poljsku”, navodi se u saopštenju. Ambasada je također osudila navodno “senzacionalno” izvještavanje o bombaškom intervjuu, sugerirajući da su neki neidentifikovani mediji možda postupili “zlobno”.

Primjedbe su naišle na loš prijem u Moskvi, a visoki ruski senator Aleksej Puškov upozorio je Varšavu na potencijalne posljedice i doveo u pitanje njenu pretpostavljenu odlučnost da se sama bori protiv Rusije.

“Veoma drska izjava poljskog ambasadora u Parizu. Po prvi put, zvanični predstavnik Poljske rekao je ono što njeni lideri odavno imaju na umu. Međutim, sva ‘hrabrost’ Poljaka temelji se na podršci Sjedinjenih Država. Da li je Varšava sigurna da je Vašington spreman za borbu?” rekao je Puškov u postu na Telegramu.

Poljska je bila među najaktivnijim pristalicama Kijeva u neprijateljstvima protiv Rusije, šaljući raznovrsnu vojnu opremu, uključujući tenkove i artiljerijske oruđa, da podupre Ukrajinu. Osim toga, poljski plaćenici su u značajnom broju direktno uključeni u sukob, navodi Moskva. Varšava je također najavila veliku vlastitu vojnu izgradnju, nastojeći uvelike proširiti redove svojih oružanih snaga i nabaviti velike količine moderne vojne opreme iz inostranstva.

PoljskarusijaSAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
58 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Keki
1 godina prije

Poljaci na noge molim vas lijepo.

Emiliano Zapata
1 godina prije

Bas bi bilo dobro da se Poljski politicari skupa s familijama , zatim kompletna vlada i oporba plus razni uhljebi i administracija ukrcaju na tenkove i krenu na Moscwu!
Nitko stetniji od mene, a posten i vrijedan poljski narod neka nakon posla u vijestima gleda kako su prosli a ne da kojim slucajem oni ginu i gube oci, ruke i noge za svoje politicare…

Schwarze Hunderte
1 godina prije

Pa to bi i bilo rješenje , dugotrajna mira u Europi ! I ranije i sada , isto velim .. Cjela Iztočna Pruska – Njemačkoj , ostalo Rusima . Na koncu .. To je i jedino prirodno .

Ivan
1 godina prije

Koji je vrag usao u Poljake i u cijem interesu, jel i oni hoce dobit batina? Umjesto da se smire i vode svoju brigu poceli su cackati gdje im nije mjesto. I onda ce im za sve biti krivi Rusi..

reus
1 godina prije

halo:

10000 rezervista poziva hrvatska… halooo

Žile
1 godina prije

Mene samo zanima je če biti ovaj pijani poljak tako hrabar kao što m je na jeziku i iči u prve redove prema Rusiji ili če ostat u Francuskoj i tjerat sirotinju da se bori mamu mu pokvarenu

pinčunela
1 godina prije

Bivša himna YU bazirala se na poljskoj himni.Hej, Slaveni, zasnovanu na istoj melodiji „Dąbrowskog Mazureka“,( Jošte Poljska ni propala,dok mi živimo..)koju je kasnije prihvatio Prvi Kongres Sveslavenskog pokreta u Pragu kao Sveslavensku himnu. Tijekom Drugog svjetskog rata, prijevod ove himne postaje himna YU. Na melodiji podsjetimo se
Hej, Slaveni, još ste živi
Riječ naših djedova
Dok za narod srce bije
Njihovih sinova
Živi, živi duh slavenski

I eto tako Slaveni slavno jedan protiv drugoga „U boj u boj za USA kroj“

tihobl
1 godina prije

Prvo zaprijete rusima da ce Poljska uci u rat, pa kad su dobili odgovor da Rusija nece stedjeti Poljsku u tom ratu i da ce ameri pobjeci, uslijedio je poziv iz Vasingtona sa dvije rijeci: k nozi!
Zatim su poceli sa objasnjenjima da su rijeci istrgnute izkonteksta, da nije tako mislio i da ambasador ne govori u ime vlade.
Sjetite se kako su poljaci htjeli uci u rat kad je pao S-300 pa je Bajden rekao “k nozi!”.

Xam
1 godina prije

Došlo je vreme da poljaci vrate Pomeraniju nemcima.

tatamata
1 godina prije

jos ce na kraju ukri moliti Ruse da ih zastiti od poljaka

Otpornik
1 godina prije

Ovi luđaci koji vode europske države valjda dobivaju ekstra bonuse ako svoju zemlju uvedu u rat.

abc
1 godina prije

Ako u Ukrajinu otvoreno uđu poljske snage, uči če i Bjeloruske, a vjerovatno i Mađarske i Rumunjske. Sve više je realno, da če Ukrajina biti podjeljena nazad bivšim vlasnicima pre drugog svetskog rata. Možda Ukrajincima ostane nešto, ali to če biti mala i nebitna državica.

Noname
1 godina prije

Rusija če svim sredstvima pomoči afričkim zemljama, da izbore financijsku odštetu od zapadnih bivših kolonialističkih država, koje su stolječima pljačkale afrička bogastva pa čak i odštetu za ropstvo generacija afrikanaca, koji su bili izkorišteni za ekonomsku eksploataciju. Problem isplate odštete afričkim zemljama za štetu koju su prouzročili kolonijalisti još nije riješen, to pitanje treba aktivno pokrenuti, rekla je Valentina Matvijenko, predsjednica Vijeća Federacije. “Mislim da je danas potrebno punim glasom pokrenuti pitanje naknade štete. O financijskim isplatama svim narodima Afrike koji su tijekom kolonijalnog razdoblja patili od europskih tlačitelja, od posljedica kolonijalizma “, rekao je Matvienko na otvaranju plenarne sjednice druge rusko-afričke međunarodne parlamentarne konferencije 20. ožujka. Prema njezinim riječima, problem naknade štete nastale u kolonijalnom razdoblju još nije riješen. “Delegacija Vijeća Federacije upravo je bila u službenom posjetu Alžirskoj Narodnoj Demokratskoj Republici. I mogu reći da je pitanje odštete žrtvama francuskih nuklearnih pokusa u alžirskoj Sahari još uvijek otvoreno i vrlo… Čitaj više »

Ziv je Geza
1 godina prije

Poljaci su od 1990.godine bili EU kamiondzije, sada ce jesnostavno biti tenkisti, ne vidim problem:)

Max
1 godina prije

To će započeti rat na koji je portal upozoravao.

Franjo Vinkovski
1 godina prije

Poljaci su katolički vjerski ekstremisti, koji sanjaju povratak nekadašnje poljske imperije odnosno vračanje poljskih imperialističkih teritorija. Uvjereni su da mogu to postiči pomoču USA, a američku vlast smatraju samo kao privremenu. Druga želja jim je da gospodarski zamjene Njemačku i preuzmu njenu moč. I opet jim tu treba USA, koja če u buduču Poljsku dovesti jake firme i kompanije.

Gnostic
1 godina prije

Poljaci,sretno vam. Samo imajte na umu da će Kremlj upotrijebiti doktrinu brutalnog šoka i strahopoštovanja što nije slučaj u Ukrajini.To važi za bilo koju zemlju koja pokuša ući u klinč sa RF.

Ivan
1 godina prije

Koliko sada vidimo nije Staljin potamanio Poljake u Katinskoj sumi bez razloga. I to je polufasisticka bagra jako slicna ukrajinskoj. Jao si ga poljskom narodu uz glupane na vlasti. I oni bi u rat s Rusijom..

Herc
1 godina prije

Poljaci su jedan pokvaren lešinarski narod, radeći jedno vrijeme sa ukrima,rusima ,bugarima nemam zamjerke ali poljaci užas , jako podli pogotovo ako su u većini.

mRNA-23-24...
1 godina prije

Čemu sve to????

burt
1 godina prije

zadnjih mjeseci Ukrajina je u tajnosti mobilizirala i priprema 25000 vojnika grupiranih sjeverno od Kriviy Ryha, među njima ima veliki broj ljudi iz zapadne Ukrajine, 2000 Krimskih Tatara izbjeglih sa Krima i nešto Turaka i Poljaka, ovo je zasebna grupacija koja nema veze sa ofenzivnom gardom koja je osnovana u veljači, da sam na mjestu ruskih petokolonaša i doseljenika iz Rusije na vrijeme bi se vratio u Rusiju jer ovi sigurno neće imati milosti prema onima koji su izdali Ukrajinu

Dux
1 godina prije

A šta ako Sjeverna Korea pošalje nešto ljudstva rusima, a Kinezi malo municije i dronova, …..fino se kuha.

Noname
1 godina prije

Ispostavilo se da je tužitelj Međunarodnog kaznenog suda Karim Khan, koji je izdao “uhidbeni nalog” za ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, brat britanskog zastupnika, pedofil, koji je prijevremeno pušten, rekla je glasnogovornica Ministarstva vanjskih poslova Maria Zakharova. Zakharova je na svom Telegram kanalu potvrdila da je tužitelj ICC-a Karim Khan, koji je izdao “nalog za uhićenje” Putina, brat političara britanske Konzervativne stranke koji je bio u zatvoru 18 mjeseci nakon što je proglašen krivim za seksualno zlostavljanje maloljetnog dječaka. Prijevremeno je pušten iz zatvora tri tjedna prije nego što je za Putinom izdan “uhidbeni nalog”. “Kao što sam jučer rekao, sada je zaštita djece od perverznjaka kriminalizirana na Zapadu. Možete li zamisliti koliko bi nevinih dječjih duša uništili moralni nakaze, poput ovog brata? Ali Rusija ne. Sigurno je već postojao red za tu djecu”, požalila se Zakharova. Tužitelj ICC-a Karim Khan izrazio je žaljenje zbog izdavanja naloga za Putinovo uhićenje. Tužitelj je svoju odluku obrazložio činjenicom… Čitaj više »

Dawor
1 godina prije

Lech Wałesa na prvu liniju !!!!!

Karma
1 godina prije

Poljski cevapi, hahaha

Lucija, prva
1 godina prije

A mogla bi Poljska ne biti usamljena u tome: “…treba obratiti pažnju na incident, koji se dogodio sa 46. brigadom Oružanih snaga Ukrajine. Komandant bataljona ove jedinice, otkrio je za američke medije stvarnu situaciju, koja vlada u redovima ukrajinske vojske. On je govorio o nestašici naoružanja i potpunom odsustvu profesionalnih vojnika, napominjući, da su na prvoj liniji samo neobučeni regruti, koji su poslati u sigurnu smrt. Kijev je brzo reagovao na takvu inicijativu, smenivši ovog komandanta sa funkcije. Incident sa 46. brigadom mogao bi da pokrene lanac opasnih događaja… ———- “Godinu dana nakon početka ruske vojne operacije, Oružane snage Ukrajine izgubile su skoro svu vojsku koju su obučavali stručnjaci NATO- a od 2014. do 2022. godine. …regruti se bacaju na borbene položaje nakon tri nedelje obuke. Poenta nije u tome da će Ukrajina bukvalno ostati bez ljudi, već da se kvalitet njenih Oružanih snaga, i redova i oficira, već pogoršao… Čitaj više »

Lucija, prva
1 godina prije

” u blizini naselja Otradokamenka”: Ruske oružane snage uništile su dva hangara s oružjem Oružanih snaga Ukrajine u regiji Herson, RT 19.3.

U regiji Herson ruske su trupe uništile dva hangara s oružjem i vojnom opremom 122. brigade teritorijalne obrane Oružanih snaga Ukrajine, izvijestilo je rusko Ministarstvo obrane. Istovremeno, u smjeru Hersona u jednom danu uništeno je do 20 ukrajinskih vojnika, tri automobila i dvije samohodne haubice Gvozdika. Osim toga, helikopter Mi-8 ukrajinskih zračnih snaga oboren je od strane borbenih zrakoplova ruskih zračno-svemirskih snaga u regiji Harkov.”

Perun
1 godina prije

Debil i drmoguz( dvocijevac) G.Grlić Radman ..citat..Svaka članica EU mora Ukrajini poslati streljivo ..zar je Hrvatska diplomacija ,,spala” na tako niske grane…sramota i jad …A sto se tice Poljaka, Poljski politicari skupa s familijama mars u ukrajinu i tamo se proseravajte ,americke glupe mazge..P.S..poruka za ,,ministra” vanjskih organa i poslova Gordan Grlić Radman ( citaj Gordona Gerlich Rattmana) jer tu njegovu izjavu mnogi smatraju ratno huskackom ….radi tih izjava mogli bi ga traziti kukom po Jarunu ili nedaj boze u Odessi …

Lucija, prva
1 godina prije

“По подацима војног аналитичара Михаила Онуфриенка, војни врх Украјине према Бахмуту је већ послао четири нове бригаде – по једну моторизовану и тенковску и две састављене од територијалаца. Међутим, Кијев је на прагу да добије још један „Бахмут“. Руси су пробили украјинску одбрану западно од Красногоровке и атакују Степовое, са чијим преузимањем ће под њиховом контролом бити неколико изузетно важних узвишења која ће им олакшати даље напредовање ка Авдејевки. Украјинском гарнизону у том граду, око којег се такође стееже обруч, остаће фактички једино пут ка Орловки којој су се Руси са југа примакли на само 6-7 километара Према њој надиру са југа и југоистока, а прва мета им је насеље Ласточкино. Војни аналитичар Јуриј Подољака процењује: „Исход битака за Бахмут и Авдејевку умногоме ће одредити даљи ток рата. Ко сада победи – аконтирао је своју коначну победу. Другим речима: ко сада изгуби – тешко ће избећи коначни пораз“.”, fakti ————… Čitaj više »

Alp Arslan
1 godina prije

ovi poljaci nisu odavno očito dobili po pič.ki pa se razmeću snagom i bahate, trebala bi ih majčica rusija malo preodgojit i podsjetit da su poljaci uvijek bili samo brbljavi pušioničari

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI