Poljska kritikuje Njemačku zbog nedostatka podrške Ukrajini

Mateusz Morawiecki
21 komentar

Njemačka ne uspijeva podržati Ukrajinu potrebnom vojnom i ekonomskom pomoći, izjavio je u petak poljski premijer Mateusz Morawiecki.

U intervjuu za Politico, Morawiecki je oštro ukorio stav Berlina o ukrajinskom sukobu, tvrdeći da “nije bio tako velikodušan koliko je trebao biti”.

Njemačka bi trebala  slati više oružja, slati više municije i dati više novca Ukrajini, jer je ona daleko najbogatija i najveća zemlja  u EU, rekao je on.

Uprkos oštrim kritikama, Morawiecki je insistirao na tome da “ne napada” nemačku vladu, već da “iznosi očigledno”.

Poljski premijer je napomenuo da je Njemačka nekoliko puta promijenila svoj stav tokom sukoba, što je ilustrovano njenom odlukom da odobri isporuku glavnih borbenih tenkova Leopard 2. “Prije tri mjeseca Njemačka je rekla da to nije moguće – sada je moguće”, prisjetio se on.

Međutim, Morawiecki je ipak uzeo zamah na energetsku politiku Berlina, koja se donedavno u velikoj mjeri oslanjala na ruska fosilna goriva. “Kroz svoju vrlo pogrešnu politiku gasa i nafte prema Rusiji, oni su suodgovorni za ono što se dešava, za ovaj nered na energetskom tržištu.”

Prošlog mjeseca premijer je osudio Berlin zbog njegove ovisnosti o ruskoj energiji, uporedivši ga u jednom trenutku sa ovisnikom o drogama koji je “prodao svoju dušu” Moskvi. Te komentare kasnije je ponovio i poljski ministar odbrane Mariusz Blaszczak, koji je optužio Njemačku da je dozvolila ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu “da dobije novac koji je koristio za jačanje svoje vojske” prodajom gasa.

Ove izjave izazvale su bijes u Berlinu, a njemački ambasador u Varšavi, Thomas Bagger, uzvratio je rekavši: „Da li ministar zna koliko je milijardi zlota Poljska prebacivala Moskvi svake godine u zamjenu za rusku energiju?“

Prema Institutu za svjetsku ekonomiju Kiel, Njemačka je od januara 2022. ukupno izdvojila više od 6 milijardi eura (6,46 milijardi dolara) raznih vrsta pomoći Ukrajini, od čega je oko trećina vojna pomoć. Rusija je više puta upozoravala Zapad da ne isporučuje Kijev oružjem, tvrdeći da takva politika samo produžava sukob, a istovremeno ga čini direktnim učesnikom u neprijateljstvima.

njemačkaPoljskarusija
Pretplatiti se
Obavijesti o
21 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Ivan
1 godina prije

Poljaci bas traze da dobiju po njusci? Sto ih Njemacka ne stjera u tri PM, ako im je do rata neka idu sami za Ukrajinom ali neka poslije ne cvile ko Zelenski..

Valter
1 godina prije

Fuj, ovo već prelazi u neki perverzni sado-mazo igrokaz tko će se više uvući u dupe židovskoj Americi.

burt
1 godina prije

Leopard 2, Leopard 1, Challenger 2, Abrams, Bradley, Stryker, Marder, Bulldog, PT-91, CV90, dolaze kako je i planirano tako da su sve priče o nesuradnji NATO-a prema Ukrajini obične dezinformacije

Max
1 godina prije

Ne laje pas radi sela nego zbog sebe .

gogo
1 godina prije

pa neka napadnu rusiju bem im mater blesavu !

Ivan
1 godina prije

Vrijeme je da Poljaci zatuku ovu budalu prije nego li produ kao i Ukrajina. Previse su se drznuli i vuku macka za rep pa ce se cuditi kada dobiju po piksi..

Jomla
1 godina prije

Poljaci prcaju švabe, non-stop! Nekrofili jedni!
P.S: Švabo je mrtav, samo mu to još nitko nije rekao, jbg… 😛 😛

Cane
1 godina prije

Ovi poljaci samo cvile, pa nek skupe muda i napadnu Ruse! Brže bolje bi se zavukli u mišju rupu kad bi rujo međed prislonio šapu!

zubenelakrab
1 godina prije

Ako “evropske hijene” (kako anglosaksi nazivaju Poljake) nastave cvileti, možda uskoro bude potpisan pakt “Berbok – Lavrov”

ogo
1 godina prije

PODLACI A NE Poljaci napadaju kao hijene kad su u coporu

Karma
1 godina prije

Burt idi u stalingrad i usisaji koku sa narokanim GMO anti slavenima

zac
1 godina prije

poljska i njemacka, zemlje gov*ara, kme kmeeee

Hogar
1 godina prije

Hazarska posla

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI