Poljska maršira u bolju prošlost i goru budućnost

Duda Trump
108 komentara

U Poljskoj se u proteklo vrijeme političari i visoki državni dužnosnici bave uljepšavanjem prošlosti i isticanjem veličine duha i hrabrosti poljskog naroda, a govorimo o razdoblju o kojem su svi arhivi otvoreni i ništa više nije tajna. Tako je na temelju povijesnih činjenica nedavno usvojen zakon o “Volinjskom genocidu” kojeg su kvislinške ukrajinske snage počinile nad Poljacima, ali i Židovima u zapadnoj Ukrajini.

Poljaci su uveli zabranu veličanja ukrajinskih kolaboracionista iz Drugog svjetskog rata i zakon kojim se zabranjuje pripisivati Poljacima sudjelovanje u holokaustu. Ranije su razmatrana pitanja traženja odštete od Njemačke i Rusije, kao pravne sljednice Sovjetskog Saveza, za štete i teritorijalne gubitke koje je Poljska pretrpjela tijekom nacističke okupacije i nakon dolaska Crvene armije.

“Poljake su ubijali njemački okupatori i ruski komunisti”

Nedavno je poljski predsjednik Andrzej Duda javno izjavio da su tijekom Drugog svjetskog rata “njemački okupatori i ruski komunisti ubili 6 milijuna Poljaka”. Što znači ova izjava? Očito da se u umovima Poljaka učvrsti lažna povijesna slika prema kojoj su sovjetski vojnici u Poljskoj bili jednako strašni kao vojnici Wehrmachta.

Međutim, čini se da predsjednik Poljske Andrzej Duda nije vlada elementarnom logikom. Prvo, komunisti nisu bili ruski, već sovjetski.

Sovjetski komunist je bio i etnički Poljak Feliks Dzeržinski, koji je ubio nekoliko desetaka tisuća etničkih Rusa u procesu protiv terora na klasnoj osnovi. Ako zanemarimo klasnu pripadnost i vodili se uvrnutom logikom Andrzeja Dude može se reći da je Poljak Feliks Dzeržinski provodio genocid na etničkoj razini. Sovjetski je komunist, koji je neko vrijeme proveo u sovjetskom zatvoru i bio junak Sovjetskog Saveza i Poljske, bio i Konstantin Rokosovski. Dakle, Feliks Dzeržinski i Konstantin Rokosovski su zajednički dio ruske i poljske povijesti.

Ako su sovjetski komunisti 1939. proveli odmazdu protiv poljskih državljana na poljskom teritoriju, logično je povijesno pitanje tko se prethodno suprotstavio boljševicima? Opet još jedan Poljak po majci i mjestu rođenja, Anton Denikin.

Anton Ivanovič Denikin je rođen u Poljskoj, ali je napravio karijeru i čin generala stekao u carskoj ruskoj vojsci 1916. Potom je bio glavni general antikomunističkog Bijelog pokreta u građanskom ratu u Rusiji.

Denikin je 1919. godine previše računao na Poljsku, dok je poljski rukovodstvo jednostavno očekivalo da će boljševici uništiti Denikinovu vojsku. Denikin je izgubio, a pobijedio je Dzeržinski, oba Poljaka, ali su za “ubojstva Poljaka” iz nekog razloga krivi samo “ruski komunisti”.

Drugo, odakle Andrzeju Dudi 6 milijuna žrtava? Prema nekim procjenama, tijekom sovjetske invazije Istočne Poljske, 1939. godine, ubijeno je više od 3,5 tisuće poljskih državljana, a 20 tisuća ih je nestalo. Jeste tragedija, ali nije isto kao i “sudjelovanje u ubojstvu 6 milijuna Poljaka”.

Andrzej Duda, koji se ponaša kao pudlica Donalda Trumpa, kao da nije pohađao satove povijesti i ne zna da je u bitkama za oslobođenje Poljske od nacista ubijeno najmanje 600 000 sovjetskih vojnika. No, čak i da nije išao u školu i Wikipedia isto iznosi taj podatak, ili Encyclopaedia Britannica, sasvim svejedno.

Hoće li “suvereni Poljaci” ikada vratiti Rusima, Ukrajincima, Bjelorusima, Kazahstancima i drugim sovjetskim narodima 600 000 života za oslobođenje Poljske? Činjenica je da poljske oružane snage tog vremena nisu bile u stanju obraniti ili osloboditi svoju domovinu i samo su mogli pomoći drugima da to učine. Sovjetska okupacija Poljske je na kraju dovela do toga da su spašeni ne samo Poljaci, nego i poljska povijesna baština.

Koliko se Poljaka danas sjeća spašavanja “grada spomenika” Krakova, simbola drevne poljske državnosti? Nacisti su pri povlačenju grad pripremili za totalno uništenje. Međutim, sovjetska vojna obavještajna služba je to spriječila. U Poljskoj se sjećaju samo Katyna, priče koja se toliko urezala u povijesno pamćenje Poljaka, da pri samoj pomisli na SSSR svatko vidi masovna ubojstva  poljskih zatvorenika koje je proveo sovjetski NKVD. U međuvremenu, većina Rusa se ne slaže s ovom njemačkom verzijom povlačenja Wehrmachta i što se posljedično događalo. Postoje i druga mišljenja, koja imaju svoju logiku i mogu se dokazati dokumentima iz povijesnih arhiva. Ali ova mišljenja u Poljskoj nikoga ne zanimaju, a ona i nisu jako poželjna.

Možda Duda to čini po nalogu svoga “gazde” i za sve nevolje krivi  Rusiju, baš kao što to čini “demokratska” Ukrajina, na ponos zločinca Stepana Bandere.

Međutim, Poljska zbog sovjetske okupacije ne samo da je preživjela kao nacionalna država, već je i značajno povećala teritorij na štetu Pruske, povijesnog njemačkog teritorija.

Tko je i ovdje prvi prolio krv zbog “poljske kolonizacije” starog njemačkog teritorija? Opet sovjetski vojnici, čiji se spomenici dana organizirano demoliraju diljem Poljske. Prema nekim procjenama, u razdoblju od 1951. do 1991. godine je stanovništvo Poljske poraslo je za više od 13,3 milijuna ljudi, odnosno za čak 53%. Ovo je veliko “iznenađenje” za razdoblje “rusofobne demokracije” 1992. do 2018. godine.

Proteklih 25 godina je rezultat prirodnog rasta stanovništva umanjen ekonomskom migracijom i ukupni porast stanovništva Poljske je iznosio 290 000 ljudi, jedva 0,76%.

Zaključak je da poljsko stanovništvo još uvijek ima pozitivne demografske pokazatelje, a se oni mogu pripisati starim uspjesima tijekom “sovjetske okupacije” i ovo nije pretpostavka, već činjenica.

Prigovara se kako se poljski predsjednik ponaša kao politički provokator. S obzirom na to da tradicionalna katolička Poljska baš i nema ozbiljne saveznike u Europi, posebno ne u smislu očuvanja identiteta, nije baš preporučljivo svađati se s Rusijom.

No, predsjednik Duda pokazuje spremnost ispuniti antiruske ideološke zapovjedi, umjesto da se u sve težim uvjetima pokušava odlučivati na temelju zdravog razuma. Ovdje više ne govorimo o činjenici da Poljska nudi sve što treba za napad na Rusku Federaciju, uključujući sustave američke proturaketne obrane.

Međutim, ako se poljsko nastavi sa sustavnim provokacijama protiv Rusije, na koga će moći računati? Bez obzira što mislio Duda, čini se na nikoga. Naime, Poljska je običan geopolitički i geostrateški pijun u velikoj igri starijih “partnera”,  Sjedinjenih Američkih Država i Velike Britanije.

Poljaci i dalje mogu zbijati redove za “nacionalnu Poljsku” i dalje se zavaravati “ruskim komunistima”, ali su njihove emocije dobro kontrolirane izvana. Ako se Rusija raspadne, “nacionalna Poljska” će završiti isto tako. Globalizacija ne treba nikakvu suverenu Rusiju, niti nacionalnu Poljsku. Pametni političari i čelnici država na europskom brodu koji tone konsolidiraju svoje napore u spašavanju svojih zemalja, dok se oni koji otvoreno lažu za interese drugih samo mogu sramiti. Andrzej Duda, ali ne samo. Ima ih još, ali riječ “sramota” izgleda da ne postoji u njihovom vokabularu.

Andrzej DudagenocidNATONKVDRokosovski
Pretplatiti se
Obavijesti o
108 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Son of Alerik
6 godine prije

Otprilike ovako poručuje ovaj ničim izazvani tekst: Poljska je američki pijunčić koji pod američkim utjecajem propada, za razliku od vremena pod ruskom čizmom kad je u svakom pogledu napredovao. No, kako stoji stvar s činjenicama? Je li Poljska danas siromašnija nego li je to bila 1990? Je li manje suverena, nego li tada? Je li standard niži, je li socijalna država slabija, nego li tada? Je li to država sa zapuštanom infrastrukturom po kojoj haraju zapadnjačke korporacije i za nisku nadnicu iskorištavaju radnu snagu?
Poljska je danas bogatija, nego li je ikad bila, članstvo u EU je iskoristila za izgradnju infrastrukture, standard je nikad veći u povijesti. Ostaje samo ideološki problem – na čijoj su strani, je li tako?

jozo
6 godine prije

Nitko sretniji od Poljaka da ih je Crvena armija zaobišla kad je već namjerno zaustavila napredovanje čekajući da nacisti uguše Varšavski ustanak.

Koča Popović
6 godine prije

U rušenju socijalizma, kljucnu ulogu za krupni kapital odigrao je nacifasizam. Zapadne demokracije su ga izvozile u velikim kolicinama malim i nesto vecim uglavnom slavenskim narodima. Poljaci svoj gospodarski uzlet i dolazak kapitala duguju upravo svojoj mrznji prema Rusima. Posljednji koji to prolaze su Ukrajinci koji nisu nista naucili iz primjera ostalih ostalih podanika krupnog kapitala kao sto je moja zemlja Hrvatska. Nacifasizam je nekoliko puta u povijesti obavljao prljavi posao za vladajuci kapital uz svesrdnu podrsku socijaldemokracije.

DLM
6 godine prije

U Poljskoj uostalom kao i u ciloj EUropskoj vrsi se krecanje-farbanje proslosti!
Putem kontrole (falsificiranja) proslosti vrsi se kontrola buducnosti. Ako slucajno razgovarate s nekim mladje generacije uvericete se i sami, to su ljudi ispranog mozga – zombi iz nekog horor filma!
Ujedno zelim uputiti poziv citateljima ovog portala za potpis peticije od strane prof. dr. Igora Janeva za resenje problema Makedonije putem Rezolucije u UN,
Solution to the Name problem of the Republic of Macedonia in the UN
https://www.change.org/p/united-nations-solution-to-the-name-problem-of-the-republic-of-macedonia-in-the-un?recruiter=542967713&utm_source=share_petition&utm_medium=copylink&utm_campaign=share_petition&utm_term=share_petition

Xyz
6 godine prije

Poljska pod Dudom rusi rekorde u gospodarskom rastu, investicijama, potrošnji i bogatstvu pojedinca. Jedini koji marsirate ka prošlosti ste vi koji pokušavate prekrojiti povijest namjerno negirajući zločine crvene armije. Inače ste super portal, ne vidim čemu potreba za sramoćenjem ovakvim člancima.

Weteran
6 godine prije

Poljski narod nije toliko antiruski raspoložen kao zvanična Varšava.
Jesu Poljaci malo iskompleksirani u odnosu na Moskvu, ali ne u patološkoj meri.
Istočni deo Poljske, koji su zauzeli Sovjeti 1941, jeste deo Ruske Imperije koji su Poljaci zauzeli u vreme Boljševičke revolucije. Sovjeti su hteli samo svoje?!
A 1934 Poljska i Nacisti sklapaju sporazum o bliskoj saradnji!?
Maršal Plusudski je gajio ideju o zajedničkom napadu Nemaca i Poljaka na SSSR!
Poljacima nije smetalo da sa Nacistima 1938, raskomadaju Češkoslovačku?!
Treba reći i da su Poljaci veliki Slovenofili i gaje simpatije prema svim Slovenskim narodima 🙂
A politika i korumpirani političari, ……
Sve je nama jasno!?

Ivan
6 godine prije

Ima tu i malo neistine ! Naime istočna Pruska nije povijesno Njemački teritorij ! Taj je prostor germaniziran, a povijest zapravo između Labe i Odre bilježi kraljevstvo Ljutića i Bodrića, slavenske zemlje, a Constantin Porfirogenet tu smiješta i Bijelu Hrvatsku. Zbog toga do danas Nijemci nikad nisu preveli na njemački stozerno djelo srednjeg vijeka koje je napisao Constantin, a preveli su egipatske hjeroglife! Itd itd

Georgij Žukov
6 godine prije

Amerikanci , odnosno svjetska banka , odnosno mmf , odnosno federalne rezerve , odnosno Rothschild 1989 godine su odbile prijedlog Ante Markovica o stabilizaciji, odnosno nisu htjeli posuditi niti jedan dolar Jugoslaviji . Nakon sto se jugoslavija godinu dana nakon toga pocela raspadati , odnosno vec tijekom raspada pocele su stizati prve transe kredita novopecenim nacionalistickim poglavicama . Danas su ti zajmovi presli 200 milijardi eura i jos uvijek nitko ne postavlja pitanje prezaduzenosti , hm ?

Ime kardinala
6 godine prije

Komunisti su mi ocu I didi uzeli didovinu u Splitu. Kad dosla demokracija 1991 dobili smo nekoliko tisuca kuna svaki clan sire obitelji odstete za oduzetu nekretninu u gradu.. agonija od odsete.
A opet ljudi onda u nedemokratskim vremenima dobivali stanove od firmi, zimnice, K15, mukte parking u gradu, mukte zdrastveno, skole, fakulteti. Tvornicke eskurzije, stres nije postojao.
Danas kopanje po kontejnerima, skupljanje boca I ambalaze. Penzici bez ponosa bauljaju po gradu polugladni.

krivQ
6 godine prije

….poljska…,” ma moze dat ruku ukrajini”..! U oocetku su se nadali, kao i ameri krimu za svoje bazu, takoi oni preko nekog izmisljenog poligona preko raskomadane ukrajine izlasku na crno more. Ali..svaka cigareta koja se zapali…ili se ispusi ili sagoru sama od sebe! Necu o povijesti od prije par stotina godina i tko je “penetrirao” u tudju zemlju! …IQ…

Prolaznik
6 godine prije

Pogrom nad Židovima u Kielcu – to je zadnji pogrom Židova u Evropi – 1946. Da, 1946.

Georgij Žukov
6 godine prije

Hvala vam , upravo zbog ove promptne reakcije smatram da ste jedan od najboljih portala na prostoru bivse SFRJ,da imate iskrene namjere i da ste svoji .Samo na ovaj nacin mozete odrzati nivo komunikacije na portalu logicno.com . Budite i dalje svoji , spajajate ljude sa prostora SFRJ , do sada ste pokazali i dokazali da je to i te kako moguce , jer na ovom portalu ima divnih ljudi i komentatora kojima je upravo ovaj portal jedna od mogucnosti da zaborave ludilo nacionalizma koje ih okruzuje .

Pozdrav !

Rijecanin
6 godine prije

Što se tiče obrisanih postova povodom ovog članka, prihvaćam odluku admina. Mogu samo reći da smo vidjeli sa kakvim emocijama imamo posla. To se vidi čak i iz neizbrisanih postova. U svakom je slučaju bolje da se takve emocije izliju na forumu nago na nekom mjestu na kojem bi donjele više štete. Ovo samo ukazuje da bi o takovim emocijama trebalo voditi računa. Ukoliko vode katarzi i smanjivanju tenzija onda OK. Valjda smo svi svjesni da postoji opasnost da suočavanje sa emocijama odvede i na crnu stranu.
Osim toga danas je u Rijeci karneval a on je u između ostalog prastari magijski obred suočavanja sa negativnim emocijama. Tako da i tu vidim vezu sa današnjim komentarima.
Za kraj želim samo nešto poručiti:
“Za dogovor je potrebno dvoje” ali želimo li dogovor?

Ivex
6 godine prije

Smiješno je kako se povijest ponavlja prije drugoga svijetskoga rata Poljska i Češka su dale dupe Velikoj Britaniji a ovi nisu mrdnuli kada ih je Njemačka i SSSR napali na kraju su ih takoder prepustili komunjarama lagano bez trunka premišljanja, izgleda da Poljaci kao i narodi s ovih prostora slabo uče iz svojih greška kroz povijest

Papa I
6 godine prije

Kako napisati članak o svađi dvojice a ne spomenuti uzrok svađe? Jednostavno, uvališ u priču Trumpa i ekipu i skreneš pažnju s glavih aktera svađe: Mržnje poljske katoličke crkve prema ruskoj pravoslavnoj crkvi. Poljsko vodstvo koje je katolička crkva dovela na vlast, koja to vodstvo održava na vlasti, koja vlada poljskom preko tih političara, to poljsko vodstvo se po nalogu katoličke crkve mrzi i svađa s pravoslavljem u svom 1000godišnjem ratu do istrebljenja. Nema poljska katolička crkva ništa protiv njemačkog nacizma, sami su surađivali s nacistima tokom II svj. rata a protiv “komunista”, i poljskih i ruskih. Svađaju se s sekularizmom u njemačkoj – protivnicima nacizma. Svađaju se s ruskom pravoslavnom crkvom protivnicima katoličanstva. Ništa drugo nego vjerski ratovi. Trump i USA su tu korisne budale, koje mogu malo pomoći dok su tu.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI