fbpx

Poljska maršira u bolju prošlost i goru budućnost

Duda Trump

U Poljskoj se u proteklo vrijeme političari i visoki državni dužnosnici bave uljepšavanjem prošlosti i isticanjem veličine duha i hrabrosti poljskog naroda, a govorimo o razdoblju o kojem su svi arhivi otvoreni i ništa više nije tajna. Tako je na temelju povijesnih činjenica nedavno usvojen zakon o “Volinjskom genocidu” kojeg su kvislinške ukrajinske snage počinile nad Poljacima, ali i Židovima u zapadnoj Ukrajini.

Poljaci su uveli zabranu veličanja ukrajinskih kolaboracionista iz Drugog svjetskog rata i zakon kojim se zabranjuje pripisivati Poljacima sudjelovanje u holokaustu. Ranije su razmatrana pitanja traženja odštete od Njemačke i Rusije, kao pravne sljednice Sovjetskog Saveza, za štete i teritorijalne gubitke koje je Poljska pretrpjela tijekom nacističke okupacije i nakon dolaska Crvene armije.

“Poljake su ubijali njemački okupatori i ruski komunisti”

Nedavno je poljski predsjednik Andrzej Duda javno izjavio da su tijekom Drugog svjetskog rata “njemački okupatori i ruski komunisti ubili 6 milijuna Poljaka”. Što znači ova izjava? Očito da se u umovima Poljaka učvrsti lažna povijesna slika prema kojoj su sovjetski vojnici u Poljskoj bili jednako strašni kao vojnici Wehrmachta.

Međutim, čini se da predsjednik Poljske Andrzej Duda nije vlada elementarnom logikom. Prvo, komunisti nisu bili ruski, već sovjetski.

Sovjetski komunist je bio i etnički Poljak Feliks Dzeržinski, koji je ubio nekoliko desetaka tisuća etničkih Rusa u procesu protiv terora na klasnoj osnovi. Ako zanemarimo klasnu pripadnost i vodili se uvrnutom logikom Andrzeja Dude može se reći da je Poljak Feliks Dzeržinski provodio genocid na etničkoj razini. Sovjetski je komunist, koji je neko vrijeme proveo u sovjetskom zatvoru i bio junak Sovjetskog Saveza i Poljske, bio i Konstantin Rokosovski. Dakle, Feliks Dzeržinski i Konstantin Rokosovski su zajednički dio ruske i poljske povijesti.

Ako su sovjetski komunisti 1939. proveli odmazdu protiv poljskih državljana na poljskom teritoriju, logično je povijesno pitanje tko se prethodno suprotstavio boljševicima? Opet još jedan Poljak po majci i mjestu rođenja, Anton Denikin.

Anton Ivanovič Denikin je rođen u Poljskoj, ali je napravio karijeru i čin generala stekao u carskoj ruskoj vojsci 1916. Potom je bio glavni general antikomunističkog Bijelog pokreta u građanskom ratu u Rusiji.

Denikin je 1919. godine previše računao na Poljsku, dok je poljski rukovodstvo jednostavno očekivalo da će boljševici uništiti Denikinovu vojsku. Denikin je izgubio, a pobijedio je Dzeržinski, oba Poljaka, ali su za “ubojstva Poljaka” iz nekog razloga krivi samo “ruski komunisti”.

Drugo, odakle Andrzeju Dudi 6 milijuna žrtava? Prema nekim procjenama, tijekom sovjetske invazije Istočne Poljske, 1939. godine, ubijeno je više od 3,5 tisuće poljskih državljana, a 20 tisuća ih je nestalo. Jeste tragedija, ali nije isto kao i “sudjelovanje u ubojstvu 6 milijuna Poljaka”.

Andrzej Duda, koji se ponaša kao pudlica Donalda Trumpa, kao da nije pohađao satove povijesti i ne zna da je u bitkama za oslobođenje Poljske od nacista ubijeno najmanje 600 000 sovjetskih vojnika. No, čak i da nije išao u školu i Wikipedia isto iznosi taj podatak, ili Encyclopaedia Britannica, sasvim svejedno.

Hoće li “suvereni Poljaci” ikada vratiti Rusima, Ukrajincima, Bjelorusima, Kazahstancima i drugim sovjetskim narodima 600 000 života za oslobođenje Poljske? Činjenica je da poljske oružane snage tog vremena nisu bile u stanju obraniti ili osloboditi svoju domovinu i samo su mogli pomoći drugima da to učine. Sovjetska okupacija Poljske je na kraju dovela do toga da su spašeni ne samo Poljaci, nego i poljska povijesna baština.

Koliko se Poljaka danas sjeća spašavanja “grada spomenika” Krakova, simbola drevne poljske državnosti? Nacisti su pri povlačenju grad pripremili za totalno uništenje. Međutim, sovjetska vojna obavještajna služba je to spriječila. U Poljskoj se sjećaju samo Katyna, priče koja se toliko urezala u povijesno pamćenje Poljaka, da pri samoj pomisli na SSSR svatko vidi masovna ubojstva  poljskih zatvorenika koje je proveo sovjetski NKVD. U međuvremenu, većina Rusa se ne slaže s ovom njemačkom verzijom povlačenja Wehrmachta i što se posljedično događalo. Postoje i druga mišljenja, koja imaju svoju logiku i mogu se dokazati dokumentima iz povijesnih arhiva. Ali ova mišljenja u Poljskoj nikoga ne zanimaju, a ona i nisu jako poželjna.

Možda Duda to čini po nalogu svoga “gazde” i za sve nevolje krivi  Rusiju, baš kao što to čini “demokratska” Ukrajina, na ponos zločinca Stepana Bandere.

Međutim, Poljska zbog sovjetske okupacije ne samo da je preživjela kao nacionalna država, već je i značajno povećala teritorij na štetu Pruske, povijesnog njemačkog teritorija.

Tko je i ovdje prvi prolio krv zbog “poljske kolonizacije” starog njemačkog teritorija? Opet sovjetski vojnici, čiji se spomenici dana organizirano demoliraju diljem Poljske. Prema nekim procjenama, u razdoblju od 1951. do 1991. godine je stanovništvo Poljske poraslo je za više od 13,3 milijuna ljudi, odnosno za čak 53%. Ovo je veliko “iznenađenje” za razdoblje “rusofobne demokracije” 1992. do 2018. godine.

Proteklih 25 godina je rezultat prirodnog rasta stanovništva umanjen ekonomskom migracijom i ukupni porast stanovništva Poljske je iznosio 290 000 ljudi, jedva 0,76%.

Zaključak je da poljsko stanovništvo još uvijek ima pozitivne demografske pokazatelje, a se oni mogu pripisati starim uspjesima tijekom “sovjetske okupacije” i ovo nije pretpostavka, već činjenica.

Prigovara se kako se poljski predsjednik ponaša kao politički provokator. S obzirom na to da tradicionalna katolička Poljska baš i nema ozbiljne saveznike u Europi, posebno ne u smislu očuvanja identiteta, nije baš preporučljivo svađati se s Rusijom.

No, predsjednik Duda pokazuje spremnost ispuniti antiruske ideološke zapovjedi, umjesto da se u sve težim uvjetima pokušava odlučivati na temelju zdravog razuma. Ovdje više ne govorimo o činjenici da Poljska nudi sve što treba za napad na Rusku Federaciju, uključujući sustave američke proturaketne obrane.

Međutim, ako se poljsko nastavi sa sustavnim provokacijama protiv Rusije, na koga će moći računati? Bez obzira što mislio Duda, čini se na nikoga. Naime, Poljska je običan geopolitički i geostrateški pijun u velikoj igri starijih “partnera”,  Sjedinjenih Američkih Država i Velike Britanije.

Poljaci i dalje mogu zbijati redove za “nacionalnu Poljsku” i dalje se zavaravati “ruskim komunistima”, ali su njihove emocije dobro kontrolirane izvana. Ako se Rusija raspadne, “nacionalna Poljska” će završiti isto tako. Globalizacija ne treba nikakvu suverenu Rusiju, niti nacionalnu Poljsku. Pametni političari i čelnici država na europskom brodu koji tone konsolidiraju svoje napore u spašavanju svojih zemalja, dok se oni koji otvoreno lažu za interese drugih samo mogu sramiti. Andrzej Duda, ali ne samo. Ima ih još, ali riječ “sramota” izgleda da ne postoji u njihovom vokabularu.

Sviđa vam se portal Logično?
LAJKAJTE NAŠU STRANICU

(samo jednom, ako kliknete drugi put, Facebook će smatrati da nas ne volite)
Pretplati se
Obavijest
guest
Zaštitite svoje ime u komentarima... REGISTRACIJA
107 Komentara
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
3 godine prije

Otprilike ovako poručuje ovaj ničim izazvani tekst: Poljska je američki pijunčić koji pod američkim utjecajem propada, za razliku od vremena pod ruskom čizmom kad je u svakom pogledu napredovao. No, kako stoji stvar s činjenicama? Je li Poljska danas siromašnija nego li je to bila 1990? Je li manje suverena, nego li tada? Je li standard niži, je li socijalna država slabija, nego li tada? Je li to država sa zapuštanom infrastrukturom po kojoj haraju zapadnjačke korporacije i za nisku nadnicu iskorištavaju radnu snagu?
Poljska je danas bogatija, nego li je ikad bila, članstvo u EU je iskoristila za izgradnju infrastrukture, standard je nikad veći u povijesti. Ostaje samo ideološki problem – na čijoj su strani, je li tako?

Georgij Žukov
Gost
Georgij Žukov
3 godine prije
Reply to  Son of Alerik

U Poljskoj su danas bogatiji samo tajkuni i politicke elite, odnosno pudlice brisela i vasingtona poput ovog dude, identicno kao i kod nas na prostoru bivse SFRJ .Radnicku klasu poljske uredno vidjam kao sofere kamiona u kilometarskim kolonama europskih autocesta.Vidim poljske proletere i kao jeftinu radnu snagu EU(njemacke ) industrije koja odradi najgore i najprljavije poslove za kikiriki. Da bi se to vidjelo potrebna su samo dva zdrava oka , malo logike i otklon od kapitalisticke dogme .

Posmatrač+
Gost
Posmatrač+
3 godine prije
Reply to  Son of Alerik

@Son of Alerik :
“Poljska je danas bogatija, nego li je ikad bila, članstvo u EU je iskoristila za izgradnju infrastrukture, standard je
nikad veći u povijesti”.
Poljska je najveći neto primilac sredstava iz EU. Skoro svaka okolina se može dobro razviti uz veliki dostup do resursa.

neko
Gost
neko
3 godine prije
Reply to  Posmatrač+

Vjeruj mi da sve ovo što si napisao nije slučajno. Jako dobro će Poljska sve to vratiti svojim gazdama, ako ne drugačije onda sa ljudskim životima. Ajde reci zašto misliš da je ona najveći neto primalac…slučajno. Pa USRA-IZRAHELL mogu u par godina Njemačku uništiti a ne jedno Poljsku. Pitanje je i koliko od svega toga u Poljskoj ima običan narod. LP

igi
Gost
igi
3 godine prije
Reply to  Son of Alerik

…standard u poljskoj je naravno bio 1939. veći od standarda u poljskoj 1910. kao što je i standard 1961 veći od standarda 1939….poljska je na putu bez povratka jer bez stanovništva ne postoji ni poljska….sve je dobro dok tiskara radi u FEDu i frankfurtu…

Weteran
Gost
Weteran
3 godine prije
Reply to  Son of Alerik

I u senci, Belorusija, imućnija je nego ikad!
Kompletna planeta je imućnija nego ikad!
Novac?
Znači: Rusi treba da prodaju zemlju na kilo, litre, hektare i time postanu imućni kao niko i nikad u istoriji?
Nije sreća svakom u prokletom Dinaru-Dolaru!
Dobar deo ljudi želi da bude gladni vuk u zavejanoj gori!?
Hoće čovek da bude i vo za punim jaslama u toploj staji?!

Željko
Gost
Željko
3 godine prije
Reply to  Son of Alerik

Samo promijenite Poljska i umetnite Hrvatska i skoro sve je copy-paste!

Koča Popović
Gost
Koča Popović
3 godine prije
Reply to  Son of Alerik

Son of Alerik, trolas. Pola postova je tvojih. Vjerujem da imas placu kako bi ponavljao “istine” ameruckih novinskih agencija. Poljska je dobila i dobiva novac da bi bila bijesan pas koji rezi na istocne susjede. To o pametnom iskoristavanju novca je floskula. Nista manje nisu korumpirani poljski politicari, no hrvatski.

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
3 godine prije
Reply to  Koča Popović

Koča
Ti četiri posta, ja četiri posta. Ja trolam i plaćenik sam,a ti komuniciraš i besplatno radiš za koga?

Mikojan
Gost
Mikojan
3 godine prije
Reply to  Son of Alerik

Pomaže tebi u tvom opstanku! 🙂

tututu
Gost
tututu
3 godine prije
Reply to  Son of Alerik

pa nije bogatija zahvaljujuci amerima tupko, nego europi koju zeli razbiti. zahvaljujuci njemcima kod kojih cijela zapadna poljska odraduje posao i ode natrag trositi to u poljskoj…nemas pojma

Citac
Gost
Citac
3 godine prije
Reply to  tututu

Zaboravljas lovu koju je dobio Valenca od USrA-naca za svoj ‘ustanak’ i rusenje stare vlasti !!!!!!!

progledajte više
Gost
progledajte više
3 godine prije
Reply to  Son of Alerik

Po ovom autor teksta ispada da bi Poljaci trebali bacati cvijeće i rasprostrti crveni tepih da dođu Rusi i spase ih ko u ljeto 1944 kad su stali pred Varšavom?!?!hm???
Pa naravno da “male”zemlje moraju i žonglirati i tražiti pomoć(i to nemojmo se zavaravat će im naplatit jer nikaj nije besplatno) od velikih pa nitko ne može nikaj delat bez dopuštenja velikih.
Kao da bi Slovenija mogla prcat Hrvatsku da joj “veliki” ne dopuštaju i ima takvih primjera kolko hoćeš.
Neda mi se uopće više komentirat kad čitam ovo sve nabacano …

Papa I
Gost
Papa I
3 godine prije
Reply to  Son of Alerik

Narod je tu negdje, siromašniji nego ’75-’80, onda je Regan napravio pritisak na Waršavski pakt, a malo bolji nego 1990. Ogromne pare su ušle u Poljsku početkom članstva u EU ali je to uglavnom otišlo elitama, crkvi i u javne svrhe. Suverena je manje nego onda. Ono što odluči Vatikan, tako će biti. Nema poljaka koji će nešto promjeniti. Osobne slobode su manje, usprkos bajkama o nekim progonima u tim godinama, danas su vjerski progoni puno veći i svirepiji.

jozo
Gost
jozo
3 godine prije

Nitko sretniji od Poljaka da ih je Crvena armija zaobišla kad je već namjerno zaustavila napredovanje čekajući da nacisti uguše Varšavski ustanak.

Koča Popović
Gost
Koča Popović
3 godine prije

U rušenju socijalizma, kljucnu ulogu za krupni kapital odigrao je nacifasizam. Zapadne demokracije su ga izvozile u velikim kolicinama malim i nesto vecim uglavnom slavenskim narodima. Poljaci svoj gospodarski uzlet i dolazak kapitala duguju upravo svojoj mrznji prema Rusima. Posljednji koji to prolaze su Ukrajinci koji nisu nista naucili iz primjera ostalih ostalih podanika krupnog kapitala kao sto je moja zemlja Hrvatska. Nacifasizam je nekoliko puta u povijesti obavljao prljavi posao za vladajuci kapital uz svesrdnu podrsku socijaldemokracije.

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
3 godine prije
Reply to  Koča Popović

Jugoslavija je bila država koju su sanjali najprije Hrvati. U Hrvatskoj je bila Jugoslavenska akademija znanosti i umjetnosti (a ne hrvatska). Jugoslavija je bila najnaprednija ideja koje su se mogli dosjetiti slavenski narodi. Ali je implodirala u sebi do 1990, a potom i eksplodirala. Nismo bili dorasli veličini te ideje. Prokockali smo povijesnu šansu.
Što se tiče suvereniteta, sama Jugoslavija ga je izgubila 1961. godine kad je uzela prvi kredit u stranoj valuti. Od 1961 do 1980 je rast vanjskog duga bio na godišnjoj razini preko 17%. Svake godine za toliko veći. DO 1980 smo dospjeli do tolike ovisnosti o stranom novcu da smo tek 50% uvoza pokrivali izvozom. Nije pomogao ni ‘izvoz’ od preko milijun radnika u inozemstvo, niti turizam. 1983. je Jugoslavija tehnički bankrotirala jer nije na vrijeme uplatila ratu duga stranim kreditorima.Mislim, krajnje je vrijeme da prestanemo govoriti o dobrim starim vremenima u kojima smo bili gladni, u restrikcijama struje, nafte, bez osnovnih životnih potrepština i o tomu kako smo izručeni stranom krupnom kapitalu. Sve je to zbog tog gubljenja suvereniteta u Jugoslaviji još. Ovo danas su posljedice gore povijesti.

Petar Veliki
Gost
Petar Veliki
3 godine prije
Reply to  Son of Alerik

Jugoslavija je propala zbog fašističke gamadi u inostranstvu i domačih izdajnika koji su se pustili podkupit za toaletni papir. Sve u spregi sa medijima i Crkvom. Kučan je dobio 11.000.000 DEM za prve “demokratske” izbore. Tuđman čak 21.000.000 USD iz Australije, Izetbegovič 12.000.000 USD od Saudijca i naravno Miloševič ( bivši bankir u SAD ) direkt od CIE svoj deo za razvoj demokracije u Srbiji. Sve ostalo su samo tipične floskule narodu. BTW: Ukupni neto dug Jugoslavije na dan razpada je bio manji 24 miljardi USD za 24.000.000 ljudi. A sad kad pogledaš zaduženost današnjih “neodvisnih” republika…. 🙂

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
3 godine prije
Reply to  Petar Veliki

Ništa od onog što sam naveo nisi demantirao jer to niti ne možeš. Te sitnice i bezvezarije s Kučanom i crkvom je za malu djecu. Nešto što je istrulilo samo od sebe je -puklo, i to je sve.
Također priča o dugu je za naivne, neznalice. Jugoslavija je mogla opstajati samo na stalnom rastu vanjskog duga. MMF je čak Jugoslaviji oprostio 1,8 milijarda dolara duga u namjeri DA JE SPASI!!!
Je li Jugoslavija bila dužna ‘samo’ 5 ili samo 10 milijarda je nebitno. Nije mogla plaćati taj svoj dug.
Današnje izvedenice iz Jugoslavije,nove države niti ne mogu biti suverene kad su izašle iz Jugoslavije koja je svoju suverenost prokockala još 1961.

Petar Veliki
Gost
Petar Veliki
3 godine prije
Reply to  Son of Alerik

Juga je svakoj republiki dala zlato i devizne rezerve. Vanjski dug je bio razpoređen po ključu na sve republike i davno je več odplačan ( osim Srbije zbog Kosova ). To što danas republike nemaju više za toalet papir nije kriva Juga nego naivni narod kao što si ti i borci za “nacionalne” interese a pre svega za svoje đepove. Nemaš pojma o čemu govoriš i debata s tobom je završena

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
3 godine prije
Reply to  Petar Veliki

Hm, lažno predstavljanje. Veliki ne bježe od debate. A Mali koji ne mogu na kraj s brojkama, već za sve opise koriste emocije, od debate bježe.

Željko
Gost
Željko
3 godine prije
Reply to  Petar Veliki

60447716292.43 € na dan 15.12.2017. vanjski dug Hrvatske!

progledajte više
Gost
progledajte više
3 godine prije
Reply to  Petar Veliki

@petar veliki
Ovo zvuči ko oni propagandi filmovi koji su se puštali od KOS-a UDBE …
Unutrašnji neprijatelji potpomognut belosvetskom reakcijom udružio se da bi itd. itd.
i onda trkeljaš o urotama Crkve i medija?????
Čime uopće možeš dokazati ova bljezgarije???
To ko kad se nađu u birtiji i svatko ima svoju teoriju.

igi
Gost
igi
3 godine prije
Reply to  Son of Alerik

…ja sam živio u jugi u radničkoj obitelji i ne pamtim glad niti restrikcije struje niti nedostatak nafte….ako je i bio nedostatak nafte bio je na svjetskoj razini jer gledao sam fotografije iz njemačke 70tih kada nijemci šetaju praznim auto cestama…..inače danas na svijetlu čitao sam da u sarajevu nema vode a u splitu nije za piće.

Koča Popović
Gost
Koča Popović
3 godine prije
Reply to  igi

Bravo Igi! Istine radi, moji otac i majka, prosvjetni radnici, uspjevaju sagraditi kucu, skolati djecu, priustiti nam ljetovanja, imati auto. Danas supruga i ja sa debelo iznadprosjecnim placama ( supruga diplomirana ekonomistica s poslom u njemackoj firmi i ja dipl. ing. elektotehnike s poslom u odlicnoj proizvodnoj firmi) jedva uspjevamo vracati kredit za stan od 60 m2 u Zagrebu i financirati auto marke Opel Corsa. Dalje zakljucite sami.

Arch
Gost
Arch
3 godine prije
Reply to  Koča Popović

E, moj Koča, uz dužno poštovanje prema tvojim časnim roditeljima, tu je i korijen problema. Naime, jugoslavenski komunisti su bili toliko uspješni da su samo u par desetljeća od svojih najgorljivijih pristaša – proletera, napravili svoje najljuće neprijatelje – sitnu buržoaziju. Pa su filistri pomislili da mogu i zaslužuju bolje i više. Što je kolosalan zajeb. Ići ’90-ih u kapitalizam i NATO je kao ’45-e ići u ustaše/četnike. I većih budala je bilo.

onaj najgl.....veći Dalton
Gost
onaj najgl.....veći Dalton
3 godine prije
Reply to  Koča Popović

I dobili bi stan od firme i ne bi imali taj kredit. Nije bilo lista čekanja u doktora a i fakultet je moglo završiti dijete sirotinje.

tututu
Gost
tututu
3 godine prije
Reply to  igi

tako je igi, moja obitelj je radnicka, imali smo stan i gradila se kuca, godinama ali se gradila, kakva glad, kako se usuduju lagat, a tek kad pocnu kako je bilo zabranjeno ici u crkvu ili izjasniti se kao hrvat…bljak

dr Savo Besarović
Gost
dr Savo Besarović
3 godine prije
Reply to  igi

pa da zato su ljudi kad je tu i bivšem sistemu bilo taaaaaakoooo dobrooo bježali van da vide kako je u njemačkoj,švicarskoj,kanadi,australiji i dr. da bi vidjeli kako se jako loše živi vani i da potvrde da se jaaaaako doooobrooo živi u proletertsvu??? Pa to ti je i potvrđeno uvijek se sjećaš vremena prijašnjih i stari pričaju kako se prije bolje živjelo i ljepše pa i sam samoprozvani jugonostalgičar Milić ti je napravil emisju o tome prije i poslije pa čak se i on iznenadil. Igi i K.p. bez uvrede al vaši i vjerujem da su dobro živjeli dok moji nisu ni mogli se zaposlitii morali su nas krstiti poskrivečki i to sve “veliki osloboditelji” koji su došli u Zagrebu u tuđe stanove a mi smo izbačeni moji djedovi i nikome ništ. Ja sam imao uvide u dokumetne onih koji su u Lepoglavi služili i završili u zatvoru zbog čega bi većina ovdje završila nisi smio ništa pisnut da ne valja. Pa onaj krvolok Tito ( po timesu cca pola milijuna ljudi ubio makar puno više) je dizao kredite i kao dobro se živjelo uzeo zemlju seljacima i pod parolom svi smo jednaki(neki jednakiji) rastepao cijelu ekonomiju pa kome je… Pročitaj više »

Georgij Žukov
Gost
Georgij Žukov
3 godine prije

Dr Savo meni se cini a na osnovu procitanog iz tvog komentara, da si ti blize pacijentu nego doktoru , medjutim posto smo imali prilike na razne nacine upoznati svakojake tudjmanove i miloseviceve doktore i profesore u proteklih 27 godina , moguce je da si za ove i slicne doktorske radove dobio titulu akademika, jer vidim da opasno mnijes i snijes svemiropolisno 🙂

dr Savo Besarović
Gost
dr Savo Besarović
3 godine prije
Reply to  Georgij Žukov

@ Georgij Žukov
I po starom dobrom običaju kad nemaš nikakvih argumenata i dokaza onda udri po vrijeđanjima i pljuvanjima.
Ja ti kažem da mi pokažeš što točno ne valja u mom gore napisanom???
Pobij znanstveno dokazano to da uvijek pamtimo dobro a želimo zaboraviti ono loše što nam se događalo i da zbog toga uvijek idealiziramo ta vremena kad smo mi bili mali,mlađi i jer smo se uvijek primali za glavu kad bi nam stariji to govorili prije je bilo bolje kad smo mi bili mladi??!
Al ne želeći te vrijeđati i spustiti se na tu razinu(pretpostavljam 27 sata i imbex portalaš) uhodanih udaranja na neistomišljenike.
Nisi nigdje ničim dokazao i argumentirao sve to da se prije nije bolje živjelo(osim što si vrijeđao) i da su nijemci čak slali doktore(znači juga je sponzorirala odlaske ljudi van da mogu ovcama vladat) da naprave lječnički po hrvatskoj da mogu ići van.
Reci mi zašto su toliko masovno bježali van kad se tako lijepo i prekrasno živjeli u jugi????

Georgij Žukov
Gost
Georgij Žukov
3 godine prije

ma ... ne pada mi na pamet sa tobom gubit vrijeme .

zlatan
Gost
zlatan
3 godine prije

DR, a odakle podaci da je Tito kriv za pola milijuna mrtvih? Koliko je mrtvih stvorio jedan Pavelić, dajte nam objasnite.
To o kršetnju skrivečki, pričajte nekome drugome, a ne nama koji smo živjeli u ta vremena i koji znamo da je to laž. Besramna laž.

dr Savo Besarović
Gost
dr Savo Besarović
3 godine prije
Reply to  zlatan

Uzmi lopatu u ruke i kreni po Zagrebu lupiti(zadnje imaš na tuškancu službeno iskapanje) skoro pa bilo gdje je vrište kosti gdje god lupiš.To jest kreni od Bleiburga pa sve do Makedonije.AL eto ti sam jedna poveznica http://www.dailymail.co.uk/home/moslive/article-2091670/Hitler-Stalin-The-murderous-regimes-world.html
Još sad reci i da nije ni Stepinca dao smaknuti i čist sumnjam da si ti ikad vidio rata jer bi mogao priznati istinu i situaciju kakva jest a ne kak se predstavlja kroz medije.
tak da mi se čini da ti sam trolaš i to sinkronizirano(po svim tvojim komentarima)
uopće nije se potrebno na tebe osvrtat

Arch
Gost
Arch
3 godine prije
Reply to  Son of Alerik

Ovako to izgleda kad se o ekonomiji govori plošno i izvan konteksta, dajući prednost malograđanskim mitovima nad ekonomskim činjenicama. Kad ti nafta (vitalni energent) u nekoliko godina skoči sa 35USD po barelu na 150USD, naravno da ćeš biti kratak USD i jedino kratkoročno riješenje su – zajmovi u dolarima. Isto tako, naravno da će ti vrijednost uvoza naglo skočiti. Manjak “osnovnih životnih potrepština” (kava, benzin?) izazvan je manjkom USD za njihovu kupnju. Isto tako, manjak šećera, ulja, cementa, čelika i sl. nije izazvan nesposobnošću ekonomije da ih proizvede, nego njihovim izvozom u bescijenje, e da bi se dobili prijeko potrebni USD za kupnju nafte (što je zbog “fire sale” cijene oborilo i vrijednost izvoza). Evo i Hrvatska se ovih dana hvali kako joj vrjednost izvoza raste brže od vrijednosti uvoza, što je isključivo posljedica pada barela sa 144 USD na <60 USD. Dakle, svi koji laprdaju o tom razdoblju u obzir bi trebali uzeti tzv. "dva naftna šoka" (proguglati!), koja su btw namjerno izazvana, upravo sa svrhom da potaracaju ekonomije zemalja u razvoju (jedan za uvoznike, drugi za izvoznike nafte). Ali, kao što obično biva, mač ima dvije oštrice – to je u konačnici potaracalo i ekonomije razvijenih zemalja (USA… Pročitaj više »

Željko
Gost
Željko
3 godine prije
Reply to  Arch

@ Arch “U sridu” ste pogodili, ja to objašnjavam Rvatinama svaki dan i uzalud!!

Citac
Gost
Citac
3 godine prije
Reply to  Son of Alerik

20.000.000 $ je mala cifra za to sto ti opisujes. I to je A.Markovic smanjio na cca 11.000.000 $ 1989.g. a to previse malo za rusvaj koji su zapadne de(m)onkracije napravile u exYu. I ne zavaravaj se da ‘tehnicki bankrot’ uzrok ‘svenarodnom idiotizmu’ koji je uslijedio.

Posmatrač+
Gost
Posmatrač+
3 godine prije
Reply to  Son of Alerik

Dao sam plus zbog interesantnog razmišljanja (u početku pogotovo). A ne slažem se sa time, da smo bili gladni, bez osnovnih …. itd.
Zajednica, koja se razvija i svake godine živi bolje, to iskazuje i time da: producira sve više kulturnih događaja, pjesme su u večini vesele i pozitivne, sve više je visokoobrazovanih ljudi, gradi se škole, tvornice, trgovine… Zanimljivo bi bilo napraviti neki pregled života na prostorima bivše Jugoslavije u godinama 1940 , 1990 i 2015: – prosečni životni vijek
– prosečno obrazovanje
– vlastništvo kuća i stanova
– optimizam i sreča
– ………..
Intuitivno osečam, da je bio najveći “poriv” napred (većini ), ka boljem životu bio u vreme bivše Jugoslavije (i sa svim
negativnostima, koje su pratile taj proces); ali to treba dokazati brojkama.
Moje mišljenje je,da moramo, ako želimo u bodučnosti što bolje živjeti, pozitivna iskustva upotrebljavati, a iz svih negativnih naučiti, kako jih ne ponavljati; na taj način dat ćemo poklon i priznanje i generacijama, koje su živjele
ispred nas.

Arkaj
Gost
Arkaj
3 godine prije
Reply to  Posmatrač+

To je dokazao profesor Tica s zagrebačkog ekonomskog fakulteta, u radu koji je objavio u časopisu Banka. Po njemu prosječna hrvatska plaća 1978 je po kupovnoj moći bila 27% veća nego u 2016. Jasno da to mladima nije jasno ali tu ima još puno parametara koji ukupnu sliku još pogoršavaju. Naprimjer tada je srednju prosječnu plaču uistinu primao najveći broj radnika jer između najmanje i najveće plaće nije bilo toliko razlike kao danas. Posljedica je da danas najveći broj radnika prima plaću koja je manja od izračunatog prosjeka…

Rijecanin
Gost
Rijecanin
3 godine prije
Reply to  Arkaj

Ovdje je jedan palac gore dao Rijecanin unatoč govoru mržnje malo gore.

Bondone
Gost
Bondone
3 godine prije
Reply to  Rijecanin

Rijecanin, ne precjenjuj se!

Rijecanin
Gost
Rijecanin
3 godine prije
Reply to  Bondone

Može li malo konkretnije?
Bez pojašnjenja zvuči kao prijetnja.

onaj najgl.....veći Dalton
Gost
onaj najgl.....veći Dalton
3 godine prije
Reply to  Arkaj

Profesor Tica je dokazao i da Hrvatska ekonomski danas još nije dostigla Hrvatsku iz 1988/89. g.

tipidipi
Gost
tipidipi
3 godine prije

pa kak će stići kad je bila u ratu razrušena i opljačakna i onda još privatizirana i plaća dugove onih “zlatnih vremena” bivšeg sistema???
kak to možeš uopće uspoređivati???

zlatan
Gost
zlatan
3 godine prije
Reply to  tipidipi

TIPIDIPI, a je li? Osim Vukovara i nekih sela po “Krajini”, šta je to u Hrvatskoj bilo toliko srušeno, daj budimo iskreni? Dalje, kretanje stanovništva od 1945, odnosno od prvog popisa 1948 pa do 1991, te nakon 1991 do sada tj.2018, jasno ukazuje da smo nakon osamostaljenja otišli dolje.
U WW2 i Hrvatska kao i cijela Yu, bila je daleko više razrušena, pa ipak je do 1968 rast standarda bio više nego očit. Naime od 1945 do 1968 prošlo je 23 godine, jednako kao od 1995 do 2018. Isto 23 godine.
Nisam siguran da otplaćujemo taj silni dug iz vremena socijalizma, ali sam siguran u dvije stvari. Da još uvijek jedemo supstancu stvorenu od 1945 do 1990, te smo se zadužili mnogostruko više. Iako vidim neko svjetlo, jer dug zadnjih godina opada , ali smo još uvijek znatno više dužni nego pri kraju socijalizma. Nažalost.
P.S. Zadnji put avionom sam se vozio 1990, a vlakom 1989, toliko o napretku …..

tipidipi
Gost
tipidipi
3 godine prije
Reply to  zlatan

Bez uvrede al ti bi kod doktora trebal ići na pregled malo!!! malo neka sela i Vukovar????????krenimo od istoka Osijek i okolica rezrušeni cijelo gospodatstvo da ne nabrajam manja sela,Slavonski Brod(idi malo pa pogledaj ne ma poratalima pogdledaj uživo)u stalnoj opsadi i razrušen,Petrinja,Pakrac, Karlovac koji je s okolicom razrušen i okupiran Otčac Ogulin (jel trebam dalje?????) Pa Zadar,Šibenik koji su bili toliko kolikonisu u II.svj ratu uništavani, idi malo pogledaj i na kraju Dubrovnik i cijela južna dalamacija uopće neću ulaziti u “manja mjesta ) Stvarrno bi se trebalo ustati od računala i p(r)ogledat to malo uživo pa da se progleda svojim očima i povjeruje tu nije navedeno toliko mjesta jer nema ni vremena ni smisla! TI to onda nazivaš malo sela po zločinačkoj tvorevini?!?!?Koju to supstancu jedemo 45-90?? Pa gore ti ljudi navode podatke koliko se juga zaduživala i da više nije mogla da joj nisu svjetske banke i ostgali davali da vrate dugi onda o čemu ti pričaš?? Vidiš moj djed i baka se nisu u tom “zlatnom vremenu” nikad vozili zrakoplovom a i vlakom rijetko, a u zadnjih 20 godina su posjetili zrakoplovom i neke kontinente i rodbinu raseljenu po svijetu i kakve to sada ima veze???… Pročitaj više »

zlatan
Gost
zlatan
3 godine prije
Reply to  tipidipi

TIPIDIPI, ej kako su se tvoji babe i djedovi naputovali u ovo novo doba? Hm, ja nisam previše putovao, ali samo dovoljno putovao. Bio sam u mladim danima na klasičnim turističkim putovanjima, ali zaista sve to u to tamno doba, po tebi. Nakon 1990 zasjalo je Sunce, pa ne vidim puta ispred sebe. Valjda zato manje putujem? I danas pamtim svoj prvi let avionom, 1978 godine…..
Pišeš za dug? SR Hrvatska pri kraju socijalizma naslijedila je nekih tri milijarde dolara ili tu negdje, a samostalna RH ,sada je dužna ukupno oko 60 milijarda Eura (u dolarima je to i znatno više). Ok, ima napretka, opći dug zadnjih godina opada, ali smo i dalje daleko zaduženiji prema vani nego u ono tamno doba.
Hrvatska od 1945 do 1991 narasla je za preko milijun ljudi, a od 1991 do 2018 opala je za preko pola milijuna. Detalje ćemo znati pri idućem popisu 2021, ali bojim se da ćemo se neugodno iznenaditi.

zlatan
Gost
zlatan
3 godine prije
Reply to  tipidipi

TIPIDIPI; pa to sa putovanjima avionom ili vlakom, jest mjerilo. Jer ja sam cijeli život radio u istome poduzeću, na različitim radnim mjestima doduše, u jednoj moćnoj firmi. Znači uvijek sam imao pristojnu plaću, zato i jesam poneki put, sebi priuštio putovanje. Tada avionom ili vlakom, sada autom. Uostalom, a kakve su nam postale željeznice? Provozaj se prugom od ZG do ST, užas jedan. Ja nisam bio u vlaku od 1989.
U avionu zadnji put 1990, i to jer sam zbog posla morao. Tolike detalje pamtim.

tipidipi
Gost
tipidipi
3 godine prije
Reply to  tipidipi

Čisto sumnjam iz tvojih komentara da si ti sudjelovao u ikakvom ratu,jako je zanimljivo kako se sinkronizirano javljaju ovakvi koji su sve bili i činil 3-4 dana nakon što je tema već na portalu!?!? hm Daj mi molim te pokaži koja to zemlja ima u europi ne brojimo dolje aziju i afriku da ima povećanje broja svog stanovništva??? Njemačaka???koja ima tolike gubitke u stanovništvu da ona baba poziva da bu otvorila sve granice da joj dođe par 100 tisuća ljudi hm zanimljivo. ili Francuska ili Italija;Britanija Španjolska koje su unatoč tolikom priljevu imgranata i dalje u minusu pa čak je i kina odlučila ukinuti politku jednog djeteta jer im se počelo događat da se sve manje djece rađa zbog BIJELE KUGE po čitavom svijetu( to je neka druga tema al kioja je suko vezana uz sve kaj se događa u svijetu) Da nema muslimana iz što bivših kolonija što imgranata nebi ni imali škola za popunjavat i zato i imaju geta i probleme(isto druga tema). I to su gosopodarski moćnici koji imaju standard i BDP i kak to da se tam ne rađa više djece ??????? Sad ćeš još tvrditi i da hrvatski vojnik nije ni ratovao tamo već je… Pročitaj više »

ubuduće
Gost
ubuduće
3 godine prije
Reply to  tipidipi

Drveni
ak si i bil u ratu čini mi se a i to se vidi iz tvog pravopisa da si ti bil na “onoj” gubitničkoj strani tak da ne s….@
Ak ti je tak ljepo bilo za vrijeme onog diktatora i u onoj patvorini od “države” pa kak to da si se išel boriti protiv nje??
ajd kog ti farbaš ti si sam provokator
Da si bil u ratu vidjel bi kakva su razaranja bila(ja sam od početka rata prošao sva ratišta i bil ranjavan više puta)i onda bi i sam postavil pitanje ratne odštete , pa zbog čega onda se uopće traži kad nije nikaj uništeno??
ajd vjerujem da si ti jedan od onih koji su plakali kad je SAO pala i dan danas ti se vidi ta gorčina
Želim ugodan ostatak dana svima.

Ivan
Gost
Ivan
3 godine prije
Reply to  Son of Alerik

Dragi prijatelju kada u određeni prostor kontinuirano donosiš rat i razaranje nikakvi ga krediti i ratne reparacije nemogu staviti u ravnopravan položaj onog prostora koji rata nije vidio !

Mikojan
Gost
Mikojan
3 godine prije
Reply to  Son of Alerik

Pazi njega, da citiram “Nije pomogao ni ‘izvoz’ od preko milijun radnika u inozemstvo”, SOA, kratica ti kaže da bi mora biti dobro informiran ali očito nisi. Taj milijon koji je otišao, zarađene novce je ulagao/trošio u Jugoslaviji, gradile se kuće, kupovala zemlja, pokretala poljoprivreda (bez poticaja i sa porezom na zemlju koji se plačao državi) dovoljno ti je da odeš u npr. Međimurje, to je izgradila Austrija i Njemačka. A sad ti meni, nama reci od ovih što danas odlaze koliko će ih ulagati u Hrvatsku, graditi kuće, vikendice, kupovati zemlju, pokretati poljoprivredu (uz državne poticaje, bez poreza), jedan, dva ili više povratnika?
Koliko se bogatih Hrvata vratilo u Hrvatsku poslje osamostaljenja, osim onog izumitelja iz Kanade?
Ne vjerujem da će itko vratiti se u to što ti propagiraš a što sustavno propada samo zbog sitnih osobnih interesa ljudi kojima su budale omogućile da dođu do vlasti. Demokracija u najboljem svijetlu !!

Ivo
Gost
Ivo
3 godine prije
Reply to  Son of Alerik

son of alerik, prozirna ti je ta shema da pokušavaš objasniti propast Jugoslavije nekim tobožnjim bankrotom i još tobožnijim ‘gubitkom suvereniteta’. To su bajke za malu djecu. Koliko znam Libija je bila do nedavno u debelom plusu, izvozila 10 puta više nego je uvozila, i nagomilala 50 -tak tona zlatnih rezervi. Po tvojoj uvrnutoj logici trebalo bi da je danas visoko suverena zemlja, ali nekako mi se čini da nije, odnosno da čak više ni ne postoji kao država. I nekako mi se čak čini da njena propast ima neke veze sa stranom agresijom i domaćim izdajnicima.

E pa vidiš, u tom pravcu treba da tražiš prave uzroke propasti Jugoslavije. Mani se ekonomije i tih novčarskih teza, to ti debelo ne ide.

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
3 godine prije
Reply to  Ivo

Ivo
Svatko tko je posegao za tuđim novcem od trenutka zaduženja više nije suveren. Bilo da se radi o meni, o tebi ili državi. Naravno da se sve može nacrtati i brojkama. One i jesu dovele do nezaposlenosti, iseljavanja, hiperinflacije i hiperpljačke Jugoslavije (u koju su bili uključeni apsolutno svi građani). Nije Jugoslavija napadnuta izvana poput Libije tako da je usporedba besmislena. Jugoslaviju su uništili njeni narodi sami. Pomoć izvana u tom uništavanju je došla kasnije. Nije joj uzrok..

igi
Gost
igi
3 godine prije
Reply to  Ivo

…da s ti nacionalni megalomani 1990 prihvatili kompromis i ponuđene bezpovratne pare od EEZ i hitno učlanjenje u tu zajednicu danas bi bilo 200 000 živih,. djeca ne bi odlazila u nedođiju i puno bi se bolje živjelo jer bi prvi došli do vreće s blagom od europskih fondova,ali hajde ti budali reci…

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
3 godine prije
Reply to  igi

To znači da je cijeli svijet zapravo htio opstanak Jugoslavije i da nije završila u ratu voljom Zapada, nego voljom naroda u njoj?

lima
Gost
lima
3 godine prije
Reply to  Son of Alerik

Osnovni razlog raspada Jugoslavije je taj: da je tada u Jugoslaviji bilo svih drugih više nego Jugoslavena. Kako mi se čini sada Jugoslavena ima više, ali još uvijek neznatno. Jugoslaveni su ljudi bez države kao Palestinci i Kurdi.Dok se Palestinci i Kurdi mogu
nadati da će jednoga dana imati svoju državu. Jugoslaveni nemaju nikakvog izgleda..

tipidipi
Gost
tipidipi
3 godine prije
Reply to  lima

Hm s to ti je isto ko da kažeš da su sovjeti(SSSR) čehoslovaci(ili si čeh ili slovak) narod ili europounijci(francuz njemac,poljak) narod!!!!
Kakve si ti gluposti namljeo pa jugoslaveni nisu narodi(ili si slovenac, hrvat srbin …)
kakve to veze ima s raspadom????

lima
Gost
lima
3 godine prije
Reply to  tipidipi

Evo na primjer u Srbiji, po zadnjem popisu ima 1% Jugoslavena.Ako oni sebe smatraju
Jugoslavenima, mi im to ne možemo osporavati.

tipidipi
Gost
tipidipi
3 godine prije
Reply to  lima

pa da tak isto ima i jedi vitezova i još kligonaca i onda dođe i rodna ideologija i tak to ide.
Al samo prozivanja ja sam BABA aka sam DEDA ne znači da ti imaš dvije sise koje su odhranile tvoje sinove ili ak veliš da si kligonac ne znači da okolo čačkaš po onim kvrgama na čelu i sl.
Pa tak ni ak se izjašnjavaš kao nekaj kaj nisi ne znači da to jesi.

lima
Gost
lima
3 godine prije
Reply to  lima

Žao mi je tih Jugoslavena. nije mi bila namjera ih uvrijediti.

ubuduće
Gost
ubuduće
3 godine prije
Reply to  Son of Alerik

Pa kaj ti pričaš???
Hrvati su htjeli??????
Zato kaj je jedna akademija bila u Hrvatskoj???
Da zato su i išli u stvaranje NDH i bili proganjani i bacani u jame da bi s cvijećem u rukama tračli prema koljačima i vikali dajte nas dajte.
Zato kaj je bilo izdajnika kao što ih je bilo i među židovima u Auscwitzu (pa možemo reći da su oni htjeli pomor??? po toj tvojoj ideji)koji su dobili neke “povlaštenije položaje to je od vijeka i bit će tako.
Najnaprednija ideja po kome???
ta tvorevina je bila ko i danas zamišljena od “velikih” , jer nebi ko ni danas mogli “mali” raditi kaj rade.
pa nebi srbija mogla takve ratove raditi i popušiti da bi nakraju širila svoj teritorij, nebi Sjeverna koreja, kuba Iran ili bilo tko drugi mogli to raditi da nemaju neko zaleđe zbog nečijih interesa i onda ti pričaš o najnaprednijoj ideji.
juga je živjela na kredu koju i dan danas otplaćujemo,

Ivex
Gost
Ivex
3 godine prije
Reply to  Son of Alerik

Dobre namjere su popločane putem u pakao , ideja je bila dobra ali realnost je nešto drugo jednostavno dva najveća naroda iako govorimo istim jezikom nisu imala kapacitet da ostvare tako zahtjevan zadatak , Hrvati su je zamišljali na svoj način da će naša kultura i gospodarska premoć biti ključna(isto Sllovenci) dok su Srbi mislili da će svojom vojnom i demografskom moći prevladati u nitko nije gledao realne stvari koje bi povezale tu državu u nešto realno i opipljivo komunjarska vezija je šljakala dok je voljeni vođa bio živ

lima
Gost
lima
3 godine prije
Reply to  Ivex

Sve u svemu Jugoslavija da je valjala ne bi se raspala.

U BOJ U BOJ
Gost
U BOJ U BOJ
3 godine prije
Reply to  Son of Alerik

admin recite mi kako ste mene izbrisali(volio bi da mi pokažete zbog čega točno je izbrisan moj komentar ) a dopuštate ovakve s ovakvim imenima poput ovo ovdje ali još nekih drugih poput
Koča Popović koji je napravio ustinu velika zla u ime partizanskog režima

budite doljedni pa onda brišite sve ovakve ne pristrani pa oni koji se vama ne sviđaju niti vam odgovaraju.
Isto tako mogli bi staviti razne zločince i njihova imena ovdje poput hitlera staljina tita miloševića i pol pota i ostalih koji nisu nikad osuđeni al eto

pa molim da mi to malo objasnite
Hvala!!!!

zlatan
Gost
zlatan
3 godine prije
Reply to  Son of Alerik

Gospon SON OF ALERIK (zašto baš taj, nehrvatski, neslavenski naziv?), ja sam rođen sredinom pedesetih godina, i ne pamtim da sam ikada u životu bio gladan. Vidim da pišete da smo u doba SFRJ bili gladni. Kada smo to bili gladni? Kako Vas nije sramota tako lagati?
Ovo pročitajte ako se vratite na ovaj tekst.
O samim Poljacima ne bi, puno sam o tome pisao, ali ipak o Poljskj mislim kao i Čerčil, kada je 1938 rekao da je Poljska evropska hijena. Mislim na sudjelovanje u podmuklom komadanju suverene Čehoslovačke od strane njemačkog noacizma, na čelu sa Hitlerom.

Weteran
Gost
Weteran
3 godine prije
Reply to  Koča Popović

Dug SFRJ pred raspad iznosio je 25 % ,BDP!
Država je proglašena visoko-zaduženom i nije bila u mogućnosti dobijati dalje kredite?!
Proverite današnje procente zaduženosti !

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
3 godine prije
Reply to  Weteran

Bila je zadužena u dolarima, a proizvodila robu koju je prodavala u dinarima ili izvozila u zemlje Istočnog bloka koju je naplaćivala kompenzacijama. Nije imala robu dovoljne kvalitete da bi je mogla prodavati na Zapadu i zarađivati dolare s kojima bi vraćala dug. Što je tu nejasno?

Rijecanin
Gost
Rijecanin
3 godine prije
Reply to  Koča Popović

A pokolj u Katinskoj šumi izvršili su nacisti. 🙂

onaj najgl.....veći Dalton
Gost
onaj najgl.....veći Dalton
3 godine prije
Reply to  Rijecanin

Povjest poljsko – ruskih ili obratno, sukoba i ratova je puno duži. Tako da izuzimanje nekog događaja iz šireg konteksta ne može pokazati objektivno stanje stvari. Povjest nije samoposluga pa da svatko uzme samo ono što mu se sviđa.

igi
Gost
igi
3 godine prije

…tako je daltone…gdje mogu naći podatke o sudbini zarobljenih vojnika crvene armije podno varšave 1920 a bilo ih je na tisuće ….možda bih trebao pitati poljake oficire ali ih je nažalost stigao gensekov osvetnički NKDV metak.

Rijecanin
Gost
Rijecanin
3 godine prije

Kao univerzalno načelo. Jako mi se sviđa, Ako se odnosi samo na ratove Poljaka i Rusa onda palac dolje.

DLM
Gost
DLM
3 godine prije

U Poljskoj uostalom kao i u ciloj EUropskoj vrsi se krecanje-farbanje proslosti!
Putem kontrole (falsificiranja) proslosti vrsi se kontrola buducnosti. Ako slucajno razgovarate s nekim mladje generacije uvericete se i sami, to su ljudi ispranog mozga – zombi iz nekog horor filma!
Ujedno zelim uputiti poziv citateljima ovog portala za potpis peticije od strane prof. dr. Igora Janeva za resenje problema Makedonije putem Rezolucije u UN,
Solution to the Name problem of the Republic of Macedonia in the UN
https://www.change.org/p/united-nations-solution-to-the-name-problem-of-the-republic-of-macedonia-in-the-un?recruiter=542967713&utm_source=share_petition&utm_medium=copylink&utm_campaign=share_petition&utm_term=share_petition

Xyz
Gost
Xyz
3 godine prije

Poljska pod Dudom rusi rekorde u gospodarskom rastu, investicijama, potrošnji i bogatstvu pojedinca. Jedini koji marsirate ka prošlosti ste vi koji pokušavate prekrojiti povijest namjerno negirajući zločine crvene armije. Inače ste super portal, ne vidim čemu potreba za sramoćenjem ovakvim člancima.

Petar Veliki
Gost
Petar Veliki
3 godine prije
Reply to  Xyz

Zadnje što je Stalin hteo videt u Rusiji je Poljske oficire koji u spregi sa Njemcima osvajaju Moskvu. Poljska je bila podpisnica sporazuma sa Njemcima pa sad očete vi to priznat ili ne. Nema dvojbi da su Rusi napravili što su napravili ali bijo je konkretni razlog za to. Posve drugo pitanje koji nikako da dođe na dan je zašto je Velika Britanija potpisala isti sporazum sa Njemcima pa o tome niko ništa ne govori. I na kraju Truman je posle rata izbacijo Polsku delegaciju kad su se ti došli bunit zbog Rusije baš zbog te fašističke veleizdaje. Anglosasi su dobili Poljake naivne a kao što znaš posle je***nja nema kajanja.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
3 godine prije
Reply to  Xyz

Polako sa statistikama. Kao kad mi pokaže da ja u odnosu na BDP godišnje “imam” , ne znam, 25 000 dolara.Tako je i s Poljacima. Plaće su manje nego u nas, ali sa zlotom malo rekuperiraju. Treba biti oprezan s makroekonomskim pokazateljima. To nije odraz blagostanja širokih masa, kao npr s brodogradilištem u Gdanjsku, koje je, ako se ne varam, zatvoreno.Ili je bilo pred stečajem, pa je Wallesa rekao da se nije za to borio. ne , on se upravo za to borio , ali nije znao.

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
3 godine prije

Plaće manje nego li kod nas? Znači li to da mi živimo bolje nego Poljaci? Jer BDP tobože ne govori ni o čemu? Ma da!?! A što govori onda, ako ne BDP?

Fidel
Gost
Fidel
3 godine prije
Reply to  Son of Alerik

Nije bitan BDP, nego paritet kupovne moći, nauči jednom da BDP nema vaze sa kvalitetom života u nekoj državi..

Weteran
Gost
Weteran
3 godine prije
Reply to  Fidel

Da. BDP je svašta i ništa?
Danas je dostupno i jeftino bela tehnika, odeća, auto, …
Esencijalne stvari poskupljuju, to veoma: zdravstvo, školstvo, stanovanje!
BDP Holandije i Rusije je sličan. Ruska podmornica od tri milijarde pretvara Holandiju u Atlantidu?
Kupovna moć je ključ !

Arch
Gost
Arch
3 godine prije
Reply to  Weteran

BDP jeste svašta i ništa, pogotovu otkako je ’80-ih promijenjena metodologija izračuna (prema američkoj, naravno), tako da u BDP neke države ulaze i milijarde tuđeg novca (duga)! Nazdravlje!

lima
Gost
lima
3 godine prije
Reply to  Weteran

Weteran, proveri pre nego šta ćeš da napišeš. BDP Holandije 52 111 USD, Rusije 11 093 po stanovniku. Podmornica je druga priča.

Weteran
Gost
Weteran
3 godine prije
Reply to  lima

Drugar
Proveri šta sam napisao?
Van Gog i Andrej Rubljov !?
Ili:
Holandija i Rusija !
BDP bez naglaska “po glavi stanovnika” uvek se odnosi na državu.
Ti si u moj komentar ubacio “po stanovniku”?

ekonomist
Gost
ekonomist
3 godine prije
Reply to  Fidel

nije BDP jedino mjerilo ekonomije

lima
Gost
lima
3 godine prije
Reply to  ekonomist

A što misliš da je ? ekonomist ?

milan
Gost
milan
3 godine prije
Reply to  Xyz

Xyz, ne nema sramocenja sve je danas revizionizam i odtuda oakav clanak koji govori o na pr. 600 000 zrtava koje su pale ne za oslobodjenje Poljske, samo, vec za unistavanje nacifasizma. Negiranje je u osnovi kontraproduktivno, jer se moze postaviti pitanje sta je SSSR-u trebalo da oslobadja i unistava nacifasizam nek zive Poljaci u tom sustavu drustvenih vrijednosti misleci da im je to bolje! Kako se na sve to gleda zavisno je od osjecaja, gdje se vidi svijetlo, svijetlije i to nas vodi na tzv point of view! Inace ako bi pokusali, ali samo pokusali napraviti analizu ratova, ovih savremenih, dosli bi do stravicnih zakljucaka. Bolje ne ulaziti u to jer se mnogima tada rusi svijet, saznaju da su totalno u nekom drugom paralelnom svijetu i percepciji ,ostali su s onu stranu morala s onim na sto su poducavani! Gledam ZOI u J.Koreji i razmisljam kome je trebalo taj predivni narod unistavati, zasto kada je njih nemoguce unistiti. Imaju ono nesto u sebi, valjda jer je indoktrinacija katolicizmom niske razine, rekao bih niskozemska. Toj rijeci me poducila kcer, pokatolicena od majke svoje. Hoce li uspijeti sacuvati taj svoj duh i promijeniti nas na bolje, trebaju generacije iza nas da… Pročitaj više »

Weteran
Gost
Weteran
3 godine prije

Poljski narod nije toliko antiruski raspoložen kao zvanična Varšava.
Jesu Poljaci malo iskompleksirani u odnosu na Moskvu, ali ne u patološkoj meri.
Istočni deo Poljske, koji su zauzeli Sovjeti 1941, jeste deo Ruske Imperije koji su Poljaci zauzeli u vreme Boljševičke revolucije. Sovjeti su hteli samo svoje?!
A 1934 Poljska i Nacisti sklapaju sporazum o bliskoj saradnji!?
Maršal Plusudski je gajio ideju o zajedničkom napadu Nemaca i Poljaka na SSSR!
Poljacima nije smetalo da sa Nacistima 1938, raskomadaju Češkoslovačku?!
Treba reći i da su Poljaci veliki Slovenofili i gaje simpatije prema svim Slovenskim narodima 🙂
A politika i korumpirani političari, ……
Sve je nama jasno!?

igi
Gost
igi
3 godine prije
Reply to  Weteran

…ne gaje prema slavenskim muslimanima.

Ivan
Gost
Ivan
3 godine prije
Reply to  igi

To je diverzija sa zapada !

Ivan
Gost
Ivan
3 godine prije

Ima tu i malo neistine ! Naime istočna Pruska nije povijesno Njemački teritorij ! Taj je prostor germaniziran, a povijest zapravo između Labe i Odre bilježi kraljevstvo Ljutića i Bodrića, slavenske zemlje, a Constantin Porfirogenet tu smiješta i Bijelu Hrvatsku. Zbog toga do danas Nijemci nikad nisu preveli na njemački stozerno djelo srednjeg vijeka koje je napisao Constantin, a preveli su egipatske hjeroglife! Itd itd

zlatan
Gost
zlatan
3 godine prije
Reply to  Ivan

IVANE, točno. Povijesno gledano, istok Pruske bio je Poljska do kraja 18-tog stoljeća, tj. do 1797 godine i zadnje podjele Poljske između moćnih susjeda: Kraljevine Pruske, Habsburške Monarhije i Ruske Imperije. Uz dodatak, u prethodnim stoljećima, Poljaci su tlačili njih tj.sve živo oko sebe.
Obnovljena Poljska 1918, zauzela je zapad Bjelorusije i Ukrajine, jug Litve, ali je neznatno povratila nekadašnje pruske teritorije. Zanimljivo, Poljaci su opstali u Ruskoj Carevini i Austro-Ugarskoj, a gdje su nestali Poljaci sa teritorija Pruske iliti kasnije Njemačke?
Usput, međuratna Poljska imala je samo 68% etničkih Poljaka, ali 32% manjina: Ukrajinci, Židovi, Bjelorusi, Litvanci, Nijemci…

Georgij Žukov
Gost
Georgij Žukov
3 godine prije

Amerikanci , odnosno svjetska banka , odnosno mmf , odnosno federalne rezerve , odnosno Rothschild 1989 godine su odbile prijedlog Ante Markovica o stabilizaciji, odnosno nisu htjeli posuditi niti jedan dolar Jugoslaviji . Nakon sto se jugoslavija godinu dana nakon toga pocela raspadati , odnosno vec tijekom raspada pocele su stizati prve transe kredita novopecenim nacionalistickim poglavicama . Danas su ti zajmovi presli 200 milijardi eura i jos uvijek nitko ne postavlja pitanje prezaduzenosti , hm ?

Tobia Quantrill
Gost
Tobia Quantrill
3 godine prije
Reply to  Georgij Žukov

citam postove,misljenja…al ovo sto je ‘general’ napisa je tocka na i,i nepobitna cinjenica.
meni je simptomaticno da se ’41. tj ’45. jedino na drzavnoj razini jos uvik bave ex-yu republike/drzave,ukrajina i poljska.
nemojmo se zavaravat, francuzi,norvezani su imali grdih 5. kolonasa,al su odma’ (vjerojatno ne bas i najpravednije po strassburg-u) odma rascistili,al kad stvari guras pod tapet i tabuiziras,kad/tad dodje na naplatu.
ove price da se yuga prezaduzivala i bila osudjena na propast su da prostite pizdarije.
nisam veliki ljubitelj teorija zavjere,als vrimenom sam cak vise misljenja da je ‘raspad’ yuge bio pokusni poligon za rastavljanje vecih.
a narod ko narod, neki zakrve,neki se dogovorno razidju.
nekidan gledah ingemar bergmanov interview i kaze ingemar ‘u svedskoj od pamtivijeka imamo bipolarno drustvo, kapitaliste i socijaliste koji se organski smislit ne mogu,ali ta kultura izdogovaranja i postivanja konzenzusa je toliko dosadna…sve mi je objasnio, i ’18., i ’41. i ’91. a objasnjava mi i 2018.

onaj najgl.....veći Dalton
Gost
onaj najgl.....veći Dalton
3 godine prije

Švedska je BILA izuzetno socijalna država. Više nije, a u budućnosti će biti još manje.

Ime kardinala
Gost
Ime kardinala
3 godine prije

Komunisti su mi ocu I didi uzeli didovinu u Splitu. Kad dosla demokracija 1991 dobili smo nekoliko tisuca kuna svaki clan sire obitelji odstete za oduzetu nekretninu u gradu.. agonija od odsete.
A opet ljudi onda u nedemokratskim vremenima dobivali stanove od firmi, zimnice, K15, mukte parking u gradu, mukte zdrastveno, skole, fakulteti. Tvornicke eskurzije, stres nije postojao.
Danas kopanje po kontejnerima, skupljanje boca I ambalaze. Penzici bez ponosa bauljaju po gradu polugladni.

lima
Gost
lima
3 godine prije
Reply to  Ime kardinala

Tebi komunisti nisu ništa uzeli.

krivQ
Gost
krivQ
3 godine prije

….poljska…,” ma moze dat ruku ukrajini”..! U oocetku su se nadali, kao i ameri krimu za svoje bazu, takoi oni preko nekog izmisljenog poligona preko raskomadane ukrajine izlasku na crno more. Ali..svaka cigareta koja se zapali…ili se ispusi ili sagoru sama od sebe! Necu o povijesti od prije par stotina godina i tko je “penetrirao” u tudju zemlju! …IQ…

Prolaznik
Gost
Prolaznik
3 godine prije

Pogrom nad Židovima u Kielcu – to je zadnji pogrom Židova u Evropi – 1946. Da, 1946.

Georgij Žukov
Gost
Georgij Žukov
3 godine prije

Hvala vam , upravo zbog ove promptne reakcije smatram da ste jedan od najboljih portala na prostoru bivse SFRJ,da imate iskrene namjere i da ste svoji .Samo na ovaj nacin mozete odrzati nivo komunikacije na portalu logicno.com . Budite i dalje svoji , spajajate ljude sa prostora SFRJ , do sada ste pokazali i dokazali da je to i te kako moguce , jer na ovom portalu ima divnih ljudi i komentatora kojima je upravo ovaj portal jedna od mogucnosti da zaborave ludilo nacionalizma koje ih okruzuje .

Pozdrav !

Anarho
Famed Member
Anarho
3 godine prije
Reply to  Georgij Žukov

🙂 da, neki su bas zapeli u proslosti … 🙂
Svim silama se trude uljepsati i izmjeniti proslost kao Poljaci u ovom tekstu. Zato su nasi vjerni trolovi i zagrizli ko veliki …
A bice bolje i na novom sajtu 😉

Rijecanin
Gost
Rijecanin
3 godine prije

Što se tiče obrisanih postova povodom ovog članka, prihvaćam odluku admina. Mogu samo reći da smo vidjeli sa kakvim emocijama imamo posla. To se vidi čak i iz neizbrisanih postova. U svakom je slučaju bolje da se takve emocije izliju na forumu nago na nekom mjestu na kojem bi donjele više štete. Ovo samo ukazuje da bi o takovim emocijama trebalo voditi računa. Ukoliko vode katarzi i smanjivanju tenzija onda OK. Valjda smo svi svjesni da postoji opasnost da suočavanje sa emocijama odvede i na crnu stranu.
Osim toga danas je u Rijeci karneval a on je u između ostalog prastari magijski obred suočavanja sa negativnim emocijama. Tako da i tu vidim vezu sa današnjim komentarima.
Za kraj želim samo nešto poručiti:
“Za dogovor je potrebno dvoje” ali želimo li dogovor?

Anarho
Famed Member
Anarho
3 godine prije
Reply to  Rijecanin

Da, ja sam bas danas bio na jednom takvom magijskom obredu u Ptuju (najstariji grad u Sloveniji) … pored kurenta, najbrojniji su bili cigani (cak iz Zagreba mos mislit) … mora da je nesto na tome … https://www.youtube.com/watch?v=d04IZR3fwbc

Sto se tice poruke na kraju imam i ja jednu za vas:
“Ko sa djavlom tikve sadi, o glavu mu se obijaju.” … tako da nista od tog dogovora. Imate masu drugih portala, gdje cete brzo naci sugovornike na teme koje su vam potrebne da dozivite toliko potrebnu katarzu i ne zastranite u cudna stanja u kojima bi mogli stvoriti i vise stete nego sto je stvarate po portalima.

Rijecanin
Gost
Rijecanin
3 godine prije
Reply to  Anarho

Sapienti sat.

Ivex
Gost
Ivex
3 godine prije

Smiješno je kako se povijest ponavlja prije drugoga svijetskoga rata Poljska i Češka su dale dupe Velikoj Britaniji a ovi nisu mrdnuli kada ih je Njemačka i SSSR napali na kraju su ih takoder prepustili komunjarama lagano bez trunka premišljanja, izgleda da Poljaci kao i narodi s ovih prostora slabo uče iz svojih greška kroz povijest

Papa I
Gost
Papa I
3 godine prije

Kako napisati članak o svađi dvojice a ne spomenuti uzrok svađe? Jednostavno, uvališ u priču Trumpa i ekipu i skreneš pažnju s glavih aktera svađe: Mržnje poljske katoličke crkve prema ruskoj pravoslavnoj crkvi. Poljsko vodstvo koje je katolička crkva dovela na vlast, koja to vodstvo održava na vlasti, koja vlada poljskom preko tih političara, to poljsko vodstvo se po nalogu katoličke crkve mrzi i svađa s pravoslavljem u svom 1000godišnjem ratu do istrebljenja. Nema poljska katolička crkva ništa protiv njemačkog nacizma, sami su surađivali s nacistima tokom II svj. rata a protiv “komunista”, i poljskih i ruskih. Svađaju se s sekularizmom u njemačkoj – protivnicima nacizma. Svađaju se s ruskom pravoslavnom crkvom protivnicima katoličanstva. Ništa drugo nego vjerski ratovi. Trump i USA su tu korisne budale, koje mogu malo pomoći dok su tu.

ubuduće
Gost
ubuduće
3 godine prije
Reply to  Papa I

administrator
molim vas da brišete ovakve provokacije!
Samo ime govori dosta toga a tek još potkrijepljeno objašnjenima
molim vas da reagirate ili će krenuti puno još takvih odgovora da ne krene lavina

tipidipi
Gost
tipidipi
3 godine prije
Reply to  Papa I

da molim vas ovo ime i sami komentari da to maknete ovo je čista provokacija

Hvala

Mitropolit
Gost
Mitropolit
3 godine prije
Reply to  Papa I

Dobrica Ćosić, „otac srpske nacije“ rekao je slijedeće o svojem srpskom narodu:
-„Mi lažemo da bismo obmanuli sebe, da utešimo drugoga; lažemo iz samilosti, lažemo iz stida, da ohrabrimo, da sakrijemo svoju bedu, lažemo zbog poštenja. Lažemo zbog slobode. Laž je vid srpskog patriotizma i potvrda naše urođene inteligencije. Lažemo stvaralački, maštovito, inventivno.“

-„Laž je srpski državni interes.“

-„Laž je u samom biću Srbina“.

-„U ovoj zemlji svaka laž na kraju postaje istina.“

-„Srbe je toliko puta u istoriji spašavala laž…“

POVEZANE VIJESTI

Izbornik