Poljski premijer šalje zahtjev NATO zbog sukoba sa Bjelorusijom

Mateusz Morawiecki
14 komentara

Riječi nisu dovoljne da se riješi izbjeglička kriza na granici Poljske i Bjelorusije, rekao je premijer Mateuš Moravjecki, zahtijevajući da NATO preduzme „konkretne korake“ da se pozabavi tim pitanjem.

„Nema sumnje da su stvari otišle predaleko“, rekao je Moravjecki za poljsku novinsku agenciju PAP u nedjelju, dodajući da „samo riječi nisu dovoljne da zaustave“ Minsk, koji Varšava optužuje da je orkestrirao graničnu krizu.

Premijer je takođe otkrio da on i lideri Letonije i Litvanije razmatraju pozivanje na član 4. Ugovora o NATO kako bi ohrabrili alijansu da preduzme neke mjere u vezi sa situacijom na istočnoj granici Poljske sa Bjelorusijom.

Član 4 kaže da strane u ugovoru treba da održe konsultacije „kad god, po mišljenju bilo koje od njih, budu ugroženi teritorijalni integritet, politička nezavisnost ili bezbjednost bilo koje od strana“.

Nije dovoljno samo „javno izraziti našu zabrinutost“, rekao je Moravjecki i dodao da su potrebni „posvećenost“ i „konkretni koraci“ svih članica NATO. Rekao je da je u stalnom kontaktu sa drugim evropskim liderima i nedavno je razgovarao sa predsjednikom Evropskog savjeta Šarlom Mišelom i šeficom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen. On je rekao da je američki predsjednik Joe Biden svjestan onoga što je Moravjecki opisao kao „provokativne akcije Minska“.

Šef poljske vlade je takođe rekao da su nove sankcije protiv Bjelorusije na stolu i da će biti razmotrene na sljedećem hitnom samitu Evropskog savjeta koji je zatražila Poljska. „Svakako ćemo razgovarati o daljim sankcijama, uključujući potpuno zatvaranje granice“, rekao je on.

Moravjecki je optužio Minsk – i Moskvu – da vode kampanju „dezinformacija“ protiv Poljske kako bi je okrivili za krizu. On je takođe pozvao zapadne medije da ne nasjedaju na „manipulacije“ bjeloruskog predsjednika Aleksandra Lukašenka u zamjenu za pristup izbjegličkim kampovima, dodajući da su ga zgrozili neki nedavni članci u SAD. Takođe je ohrabrio medije da se oslone na „pouzdane potvrđene informacije“ koje je pružila Poljska preko posebno kreiranog državnog portala.

Hiljade tražilaca azila, uglavnom sa Bliskog istoka, kampuju na bjeloruskoj granici. EU optužuje Bjelorusiju da je orkestrirala krizu. Minsk je to više puta demantovao, objašnjavajući da jednostavno ne može sebi da priušti povećanu bezbjednost granica zbog ranijih sankcija iz Brisela. Bjelorusija je takođe optužila EU da vodi sopstveni „hibridni rat“ protiv Minska podržavajući bjelorusku opoziciju.

BjelorusijaMateusz MorawieckiMigrantiNATOPoljska
Pretplatiti se
Obavijesti o
14 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
MilanCZ
2 godine prije

Poljaci imaju zadatak sada preko tih migranata razvaliti EU a sve to ide u prilog Rusiji i Bjelorusiji i drzavama koje zele biti samostalne i van utjecaja EU diktature..Jasno kao dan, otvoreni scenarij raspada EU..

preseren3
2 godine prije

Interesantno. Izbjeglica, nenaoružanih toliko, koliko je Poljskih vojnika na bliskom istoku. No, neki su pobegli iz Afganistana… Poljska ima na granici sa Belorusijom 12.000 vojnika i ne može se nositi sa njima? Traži potporu alijanse? A ti ljudi čaki ne žele ostati na Poljskom… Oni hoče u Njemačku… A Frontex su odbili. Znači, šta traže? Rat?

Jery
2 godine prije

Dobit če poljaci pomoc od zapada kao i 1939!

tihobl
2 godine prije

Zasto ne zatraze od Tihanovske da zaustavi izbjeglice?

2714079967035174466
2 godine prije

Citam kako Batja trola, kaze da ce poslati avionima Belavie migrante u Munchen, nakon sto su se gradske vlasti izjasnile da ce grad rado primiti migrante. Medjutim time bi se prekrsile tekuce sankcije bjeloruskim avioprijevoznicima, one ne smiju u EU.

Jaja
2 godine prije

Koja je veza između Poljske koja se protivi nekim EU razmišljanjima (kao i Mađarska ) sa ovim poslanim ljudima na njihov teritorij . Skretanje pažnje i energije od stvarnih današnjih problema ?

Max
2 godine prije

Oni hoće rat i to je to Fajzer nije dosta

Komunist
2 godine prije

Ne zaboravimo da su poljaci napali Irak 2003.

Reminder that Poland invaded Iraq alongside USA in 2003, self admittedly, for oil

In July 2003, Polish foreign minister, Wlodzimierz Cimoszewicz, said “We have never hidden our desire for Polish oil companies to finally have access to sources of commodities.” This remark came after a group of Polish firms had signed a deal with Kellogg, Brown and Root, a subsidiary of Halliburton. Cimoszewicz stated that access to Iraq’s oilfields “is our ultimate objective”.

Scorpiorex
2 godine prije

Odose bjelorusija i pola ukrajine u CCCP,druga polovica,Njemcima naravno.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI