„Potpuna izmišljotina!“ Je li Izrael ponovno uhvaćen u špijuniranju Bijele kuće?

Benjamin Netanyahu
13 komentara

U posljednje dvije godine izraelski su špijuni možda postavili uređaje za prisluškivanje mobitela u blizini Bijele kuće i drugih “osjetljivih lokacija” oko Washingtona, navodi se u nedavnom eksplozivnom izvješću. Izraelski premijer to, naravno, negira.

Uređaje – uobičajeno poznate kao „StingRays“ – Ministarstvo unutarnje sigurnosti prvi je put otkrilo 2018. godine, javlja Politico. Mogu zavarati odašiljače mobitela u otkrivanju podataka o lokaciji i drugih identifikacijskih podataka, kao i o sadržaju telefonskih poziva.

Vjerojatno su ih postavili kako bi slušali komunikacije predsjednika Donalda Trumpa i njegovih najbližih pomoćnika, izjavio je bivši dužnosnik Politicu.

Iako nije jasno je li operacija prisluškivanja bila uspješna, jedan bivši visoki obavještajni dužnosnik rekao je da je “prilično jasno da su Izraelci odgovorni.”

Nije prvi put da se otkrivaju slučajevi špijunaže: izraelske operacije špijuniranja koje ciljaju Sjedinjene Države već su desetljećima stalna smetnja američkim obavještajnim agencijama, pri čemu je Washington čak imenovao zemlju kao najvišu špijunsku prijetnju, prema dokumentima koji su otkrili zviždači Edwarda Snowden.

Možda je najomraženiji američko-izraelski špijunski skandal onaj Jonathana Pollarda, američkog obavještajnog analitičara, osuđenog prema Zakonu o špijunaži 1987. zbog prenošenja povjerljivog materijala izraelskoj vladi i osuđenog na doživotni zatvor. Zbog saveznih smjernica koje su postojale u vrijeme izvršavanja kazne, Pollard je pušten na uvjetni dopust nakon što je proveo gotovo 30 godina iza rešetaka, ali njegov slučaj je jedan od rijetkih u kojem je izraelsko prisluškivanje kažnjeno.

Krajem 1990-ih, prema britansko-izraelskom autoru Ahronu Bregmanu, Izraelci su također slušali osjetljive diplomatske razgovore između američkog predsjednika Billa Clintona i sirijskog lidera Hafeza Assada. Bregman je dobivao transkripte povjerljivih razgovora.

U jednoj komičnoj, ako ne i nepristojnoj epizodi za vrijeme Clintonove vladavine – prepričao je Newsweek-ov Jeff Stein – agent tajne službe o provjeravao je sigurnosne detalje tadašnjeg potpredsjednika Al Gore-a, rekao je da je tijekom pregleda hotelske sobe potpresjednika sa stropa sobe čuo “zvuk metalnog struganja” . Na njegov šok, muškarac je ubrzo izišao iz ventilacijskog otvora u hotelsku sobu, ispostavilo se da je riječ bila o izraelskom špijunu.

“Nekako se nakašljao i momak se vratio u ventilacijske otvore”, rekao je agent Stein dodajući da, iako je mislio da je incident “prešao liniju” zbog ponašanja koje ne priliči saveznicima, Izraelci nisu snosili nikakve posljedice.

U novije vrijeme izraelski agenti usredotočili su se na pregovore o iranskim ugovorima koji su se vodili iza zatvorenih vrata administracije Baracka Obame, navodi se u izvješću iz 2015. godine objavljenom u Wall Street Journalu, pomažući tako izraelskom premijeru Benjaminu Netanyahuu da postigne uvjete sporazuma prije nego što su javno objavljeni.

Kao i gotovo svako prethodno špijunsko otkrivenje, Netanyahu je u četvrtak nedvosmisleno negirao izvještaj Politico-a, sugerirajući da je to “lažna vijest”, u toliko mnogo riječi.

“Imamo direktivu, imam direktivu: U Sjedinjenim Državama nema obavještajnih poslova, nema špijuna”, rekao je gomili novinara u Rusiji. “I intenzivno se provodi, bez ikakvih izuzetaka. [Izvještaj] je potpuna izmišljotina, potpuna izmišljotina.”

Glasnogovornik izraelske ambasade u SAD-u, Elad Strohmayer, također je negirao bilo kakvu umiješanost, nazvavši izvještaj “glupošću”.

Špijunažašpijuniranje
Pretplatiti se
Obavijesti o
13 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Avatar
4 godine prije

Ako su mogli preći preko izraelskog potopljavanja USS Liberty-ja, mogu vala i preko ovog…

Dopizdilomi
4 godine prije

Protumjere slijede odmah. Građani SAD-a plaćati će više obranu Izraela.

4 godine prije

Mislim da je demantiranje izraelskog premijera ipak u redu i da je čovjek u pravu. Zašto bi Židovi špijunirali američkog predsjednika, kad ga lijepo mogu nazvati i dati mu upute što i kako da uradi ili kaže u javnosti…

Boris KGB
4 godine prije

Zlovacki Zlovani

Drazen
4 godine prije

Antisemitizam!!! Poricanje Holokausta!! *g*

Suze Roni
4 godine prije

Mossad je prva zidovska sigurnosno informativna agencija. Dalje slijede CIA, MI6 itd.

puki
4 godine prije

zašto bi gazda špijunirao svog kmeta? kada gazda ionako vlada sa svojim kmetom i kmet ga mora slušati.
Ako bi kmet bio neposlušan, pa ne mora Izrael slati špijune u Bijelu kuću. Zato postoji Trumpov zet, Jared Kushner,- židovski ultracionist i prisni prijatelj obitelji Netanjahu. Koji Trumpa ionako drži na uzdi.
U SAD-u ima stotine i stotine etničkih skupina. Ali kako to da se i Trumpova kći, i Clintonova kći, udaju baša za židove? Zašto ne naprimjer za meksikance, kubance,.. ili poljake, ruse, armence, kineze, arape…ili za srbe, ili za hrvate.. ? brojni pripadnici navedenih i mnogih drugih etničkih skupina žive u SAD-u. Dakle zašto baš židovi? Čik pogodi. Iz istog razloga, iz ,kojega su se prije 100-injak i više godina, na ovim prostorima, djevojke većinom udavale za bogate gazde i gospodare.

Max
4 godine prije

pa izrael već ima svoju ljude u washingtonu oni se zovu američka vlada.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI