Prema Bidenu, idući čelnik NATO-a mogao bi biti Britanac

Joe Biden
14 komentara

Vojni savez predvođen SAD-om imenovat će novog šefa nakon što u listopadu istekne mandat Jensa Stoltenberga

Ministar obrane Ujedinjenog Kraljevstva Ben Wallace bio bi “vrlo kvalificiran” čelnik NATO-a ako se kandidira za mjesto glavnog tajnika vojnog bloka predvođenog SAD-om, rekao je američki predsjednik Joe Biden u četvrtak. Govoreći nakon sastanka na vrhu s premijerom Ujedinjenog Kraljevstva Rishijem Sunakom u Bijeloj kući u četvrtak, Biden je rekao da bi Wallace – koji je izrazio interes za nastavak čelne uloge u NATO-u kasnije ove godine – bio prikladan kandidat. Međutim, Biden nije službeno podržao Wallacea, rekavši da se prvo mora formirati “konsenzus unutar NATO-a”.

„Velika Britanija ima kandidata koji je vrlo kvalificirana osoba”, rekao je Biden novinarima u Washingtonu. “Imamo mnogo rasprava među nama u NATO-u, kako bismo odredili kakav će biti ishod toga”.

Iako Biden nije spomenuo Wallacea imenom, činilo se da se njegovi komentari odnose na izjave koje je ministar obrane dao u svibnju u kojima je rekao da je uloga u NATO-u “posao koji bih volio”. Wallace je opisao poziciju kao “fantastičan posao” i rekao da je “NATO nevjerojatno važan dio svih naših vrijednosnih papira”. Ali nije na meni da odlučujem. To je na ostalim saveznicima.“

Britanski premijer Sunak glasno je podržavao Wallaceovu kandidaturu za NATO. Na summitu G7 u Hirošimi u Japanu prošlog mjeseca, Sunak je rekao da je bivši pripadnik britanske vojske bio “široko poštovan”, ali da je Wallaceov fokus trenutno na “podupiranju Ukrajine”.

Wallace je bio glasni kritičar ofenzive Moskve u Ukrajini, sukoba u kojem su Ujedinjeno Kraljevstvo i Sjedinjene Države bile među vodećim sudionicima vojne potpore Kijevu. NATO je opisao Rusiju kao “najznačajniju i najizravniju prijetnju” sigurnosti NATO saveznika.

Rusija je u međuvremenu izrazila protivljenje NATO-ovom post-hladnoratovskom širenju na istok i signalima da blok nastoji dodati Ukrajinu kao članicu, smatrajući oboje izravnom prijetnjom nacionalnoj sigurnosti. NATO je udvostručio svoje snage u istočnoj Europi od 2021. Ranije ove godine Moskva je također kritizirala britanske planove za slanje tenkovskog streljiva koje sadrži osiromašeni uran u Ukrajinu, rekavši da će ruske snage “odgovarati u skladu s tim”.

Jens Stoltenberg šef je NATO-a od 2014. Glasnogovornik bloka potvrdio je u veljači da će norveški državljanin napustiti svoju dužnost kada mandat istekne početkom listopada te je demantirao novinska izvješća da se raspravlja o produženju.

BidenNATORishi SunakVelika Britanija
Pretplatiti se
Obavijesti o
14 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Adriana
10 mjeseci prije

Zašto Britanac (Britanka, xa,xa,xa, zna se koja).Zašto ne odmah Amerikanac? Maskirovka je više nepotrebna.

alexosijek
10 mjeseci prije

Pa eurozona je ušla u recesiju, dug SAD-a 34000 milijardi dolara, Britanija isprodavala sve zlato koje je pokrala po svijetu i funta nikada nije vrijedila manje – neće biti za gorivo i plin, a kamoli kakav NATO (koji vode činovnici, a ne vojnici)…Neka se takve organizacije (tu ide i EP i EK) samofinanciraju od svojih primanja, a naše prihode i ono što ćemo trošiti neka ostave na miru…lp

Perun
10 mjeseci prije

NATO( propala firma u agoniji) je perspektivni vojni otpad sad vec dokazano ,fijasko u Afganistanu,Siriji,Sudanu, Somaliji, i na BALKANU etc,etc…slanjem zastarjele vojne opreme i forsiranjem neokolonijalne vojne taktike i strategije dokazuju da su potkapcitirana i malounma ,,organizacija ” na raspadu …Britanski bolesni umovi i UsA Bigfooti bili su i ostali među vodećim kreatorima i sudionicima katastrofalnog stanja ne samo na euRopskom tlu nego i u ostalim dijelovima planete …tzv..zapadna p..imperija je na koljenima i pitanje je vremena kada ce dozivjeti totalni kolaps ….nATO majmuni su izravna prijetnja sigurnosti planete ZEMLJE i LJUDSKOG RODA…..SFSN…

Prazni džepovi
10 mjeseci prije

Bidni , zašto ne postaviš ” hrvata ” , njegova wind jacket se vrti kako vitar puše ?

Ivan
10 mjeseci prije

Britanac na krdu divljih svinja 🙂

Evica
10 mjeseci prije

Sa manjeg zla kreću sa većim zlom. Englezi su bili i ostali zlo za čovečanstvo.

Objektivno
10 mjeseci prije

Kad god vi mene raz*e**t* Biden doda gas vise i novi celnik nato-a je Lizz Truss.

ime
10 mjeseci prije

kokošlinda u šoku

Max
10 mjeseci prije

Bit će tupavac bio Amer ili Britanac.

gogo
10 mjeseci prije

nato je svinarija koja prisiljava sirotinju poput hrvatske da kupuje oružje i bori se za interese američke oligarhije

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI