Putin bi mogao posjetiti Francusku 2024. godine

Putin i Macron
49 komentara

Ruski bi predsjednik mogao biti pozvan na godišnjicu iskrcavanja u Normandiji

Francuski predsjednik Emmanuel Macron nije odbacio mogućnost da pozove ruskog predsjednika Vladimira Putina na 80. obljetnicu iskrcavanja u Normandiji idućeg lipnja, “ako se situacija promijeni” u Ukrajini.

Macron je navodno dao komentar u srijedu u jednosatnom intervjuu državnoj televiziji France 5.

Na pitanje o nadolazećoj proslavi obljetnice i hoće li se ruski čelnik možda pojaviti, Macron je rekao da je to mogućnost, “ako održi mirovne pregovore i promijeni situaciju” s ukrajinskim predsjednikom Vladimirom Zelenskim.

Na prošlotjednoj tiskovnoj konferenciji, Macron je rekao novinarima da je sukob u Ukrajini učinio odnose s Rusijom “gotovo nemogućima”, ali da bi se rado odazvao pozivu Putina ako pristane na mir “koji poštuje međunarodno pravo, a time i ukrajinske interese i suverenitet .”

“Nisam promijenio svoj broj”, rekao je tada francuski čelnik.

Macronovi komentari došli su kao odgovor na Putinove izjave tijekom njegovog teletona na kraju godine prošlog četvrtka. Ruski predsjednik je istaknuo da je njegova zemlja imala “prilično dobre radne odnose” s Francuskom, ali da ih je Macron prekinuo. Upitan je li Moskva zainteresirana za obnovu odnosa s Parizom, Putin je odgovorio potvrdno “ako postoji interes”.

“Ako ne, snaći ćemo se. Imamo druge stvari koje moramo učiniti”, dodao je ruski čelnik.

Putin je posljednji put bio na svečanostima u Normandiji 2014. godine. Elizejska palača nije mu poslala pozivnicu za 75. obljetnicu 2019. godine, bez objašnjenja. Upitan o tome tada, ruski predsjednik je odgovorio da je zauzet.

“Ali ako zamišljamo teorije zavjere, možda su zapadni čelnici željeli imati vlastito čavrljanje prije nego što stupe u kontakt s nama”, rekao je Putin tada novinarima. “To zapravo nije važno. Važna je istina o povijesti i o ovoj strašnoj tragediji koja se dogodila čovječanstvu tijekom Drugog svjetskog rata.”

Prezir je uslijedio usred niza incidenata u kojima su zapadne vlade zanemarile ulogu koju je Sovjetski Savez odigrao u savezničkoj pobjedi, što je izazvalo pritužbe iz Moskve zbog povijesnog revizionizma.

Amfibijsko iskrcavanje američkih, britanskih, kanadskih i drugih savezničkih trupa 6. lipnja 1944. označilo je početak kampanje za oslobađanje Francuske od nacističke okupacije. Dva tjedna kasnije, Sovjetski Savez će pokrenuti operaciju Bagration na istočnoj bojišnici, nanijevši odlučujući poraz njemačkoj grupi armija Centar.

francuskamacronPutinrusija
Pretplatiti se
Obavijesti o
49 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tihobl
4 mjeseci prije

Dodji u Normandiju, ona je blizu Haga.

Nekoime
4 mjeseci prije

Neka prvo pošalje Crvenu Armiju radi čišćenja terena.

Max
4 mjeseci prije

Antifašistička koalicija.

eks
4 mjeseci prije

Neće biti ni poziva, niti će Putin otići u Pariz ako bude poziva. Poziv je lažan. To je opipavanje i provera koliko je Putin principijelan , ili je još uvek naivan i veruje zapadnim lažovima i pokvarenjacima. Politika je prepuna laži i podlosti, a Rusi su uvek nasedali zapadnjacima i plaćali cenu. Verujem da je Putin “raskrstio” sa zapadnim podlacima i da će ubuduće drugačije postupati . U naredna 3 – 4 meseca mogu se dogoditi značajne promene na frontu, a to će odredjivati i političke poteze .

4 mjeseci prije

Da kažemo da Putin dobije poziv (što me ne bi čudilo), da poveruje da će Mikron da mu obezbedi zaštitu i da ode – zar Makaron nije zakonski obavezan da ga uhapsi i pošalje u Hag?

Ali da i nema te zakonske obaveze, Putin bi svojim odlaskom rizikovao da izvrše atentat na njega što bi uvuklo Rusiju u WW3 bez ikakve dileme – misli li neko da je Putin spreman na takav rizik? Danas Putin ne izlazi iz Rusije dok ne dobije garancije da njegova zaštita ima viša ovlašćenja od lokalnih vojno-policijskih struktura. Makar se radilo i o Kini!

Grdi
4 mjeseci prije

Patka ….

gargamel
4 mjeseci prije

Sjedinjene Države su finansirale Nacističku partiju kako bi Adolf Hitler došao na vlast 1933. Sirijski predsjednik Bashar Assad rekao je to ranije ove sedmice u govoru koji je preveo Bliskoistočni institut za istraživanje medija (MEMRI). “Većina nas ne zna da je uspon nacizma između dva svjetska rata bio posljedica američke podrške”, rekao je Assad. “Pitanje koje svi razmišljaju je: kako su se nacisti podigli i izgradili vojsku uprkos slomu Njemačke i europskim ograničenjima? To bi se moglo dogoditi zahvaljujući američkoj podršci; novac, zajmovi i investicije.” Predsjednik je kao primjer naveo Forda i istakao da su Amerikanci nastavili da investiraju i tokom rata. Poznato je da je najmanje jedna američka banka, Union Banking Corporation, finansirala Nemce povezane sa Hitlerom. Direktor te banke bio je Prescott Bush, djed Georgea W. Busha. List Guardian je 2004. godine o tome napisao članak pod naslovom ‘Kako je Bushov djed pomogao Hitleru da dođe na vlast’.… Čitaj više »

Grdi
4 mjeseci prije

Ako ste slusali putinov veliki nedavni govor cut ce te da vjeruje zapadu – francuzima, britancima i amerima koliko moze daleko pljunuti …… iducih min 30 godina rusi nemaju o cemu vise sa zapadom razgovarati a kamoli vjerovati i potpisati bilo kakvi papir snjima ….

Antiglobalist
4 mjeseci prije

Da,samo tada ga neće dočekati Macron,nego netko drugi,normalniji !!

abc
4 mjeseci prije

Nema ništa od toga, sve dok zapadni seratori ne posjete vojnu paradu u Moskvi, koja je posvečena pobjedi nad zapadnim neonacizmom i ruskom oslobođenju Europe.
Kakva Normandija, kakvi bakrači, bolan….. USA su okupirale zapadnu Europu a ne oslobađale.
75 % svih njemačkih vojnih snaga i tehnike su potaračili Rusi odnosno Krasnaja Armia…
Da nije bilo toga, Amerikanci nebi ni poškilili u Europu.

abc
4 mjeseci prije

Opet če USA razoriti Europu jer nažalost se Europljani iz istorije nisu ništa naučili i bit če opet perfidno uvučeni u rat. Europska omladina ionako nema pojma o realnosti. Svi živie u mjehuriču američkih fantazija i američke seksualno-drogirane nekulture.

abc
4 mjeseci prije

U Slovačkoj nisu isključili da će se Ukrajina pridružiti Rusiji Moskva nikada neće dopustiti da i mali dio Ukrajine završi u Sjevernoatlantskom savezu, rekao je slovački predsjednički kandidat Stefan Garabin u tekstu za portal Hlavný dennik. Dodao je da je nakon završetka neprijateljstava moguće da će se održati referendum o pridruživanju Ukrajine Rusiji

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI