Putin je i hrvatsko prezime

Svako ljudsko biće ima osobno ime i prezime koja mu služi za identifikaciju i legalizaciju u obitelji i društvu. Osobno ime se dobiva nakon rođenja, a prezime se nasljeđuje rođenjem, uglavnom od otca. Godine 1948. u Hrvatskoj je bilo malo više od 92.000 različitih prezimena.

Da nije bilo iseljavanja u prekomorske zemlje na prijelazu iz 19. u 20. stoljeće, dvaju svjetskih ratova, poratnoga boljševičkoga genocida nad Hrvatima, odseljavanja u europske i izvaneuropske kapitalističke zemlje trbuhom za kruhom, domovinskoga rata, odseljenja hrvatskoga pravoslavnoga stanovništva u Srbiju 1995. god.,  novijega iseljavanja zbog lošega upravljanja hrvatskom državom i drugih nedaća broj hrvatskih prezimena bio bi znatno veći.

Nažalost, danas u Hrvatskoj nema ni 70.000 različitih prezimena što su pokazali zadnji popisi stanovništva, a rezultati onoga iz 2001. god. objavljeni su u Zagrebu u trima knjigama 2008. god. Osobna imena i prezimena su blago svakoga jezika, naravno i hrvatskoga. Jedna i druga (imena i prezimena) nastaju u dijalektalnom okružju pa stoga imaju dijalektalna obilježja. Poneka sadrže podatke o jezičnim činjenicama koje više nisu aktualne, ali su vrijedni podatci za izučavanje povijesti hrvatskoga jezika.

Malo manje od polovice hrvatskih prezimena motivirano je osobnim imenom rodočelnika, veći dio njih nastao je sufiksacijom, a manji dio konverzijom imena u prezime. Drugu polovicu čine prezimena motivirana nadimcima koja također mogu biti sufigirana i nesufigirana. Nadimak rodočelnika je motiviran uglavnom nekim njegovim tjelesnim obilježjem, rijetkim u određenoj sredini, obiteljskoj ili seoskoj.

U dalekoj prošlosti Slaveni, kao i drugi narodi, nisu djeci nadijevali imena nakon rođenja nego kad  bi ušli u mladenačko (pubertetsko) doba. Osobna imena su ponekad sadržavala dobru želju roditelja upućenu sinu i kćeri ili su pak bila motivirana nadimcima na osnovi nekoga tjelesnoga obilježja,  nekoga znaka. Nadimačkoga postanja je staro slavensko osobno ime Putislavъ od kojega su u hrvatskim prezimenima kao motivirajuće riječi zabilježena imena Putak, Putan, Putar, Putilo, Putilj, Putin, Putina, Putinja, Putiša, Putiva, Putko, Putna, Putnja, Puto, Putonja i dr.

Sva se ova imena i još neka manje frekventna nalaze u osnovi hrvatskih prezimena kojih je čak dvadesetak različitih. Danas takva imena nitko ne nadijeva djeci, ali su sačuvana u prezimenima, ne samo u hrvatskima nego i u prezimenu ruskoga predsjednika Vladimira Putina koji je zapodjenuo odlučujući boj protiv kralja zla i njegovih ovozemaljskih slugu. U rječniku staroruskih imena zabilježena su sljedeća imena: Put, Putilo, Putimec, Putiša, Putjata, Putka, a u rječniku staroukrajinskih i ova: Putenko, Putila, Putij i Putko. Uz sva navedena imena piše da su nejasne motivacije.

Područje nastanka navedenih hrvatskih imena i od njih tvorenih prezimena uglavnom se veže za dinarski kraj gdje je u prošlosti stočarstvo bilo glavno zanimanje. Pripitomljene domaće životinje su stanovništvu služile kao izvor hrane (meso, mlijeko, sir) i materijal za obuću i odjeću (koža, vuna) ili su im pomagale u brojnim aktivnostima (jahanje, lov, oranje, vuča, čuvanje kuće sl.). Mnoge su domaće životinje imale i svoja imena na osnovi nekoga obilježja. Tako je konj šarene dlake bio šárac, krava je bila šàrulja, a šareni pas je bio šáro (šárko, šàrov). Ili npr., domaće životinje koje su oko gležnja iznad kopita, papka ili šape imale pȕticu (područje u obliku prstena pokriveno dužim sivkastim ili bjelkastim dlakama) na osnovi toga tjelesnoga obilježja bile su identificirane riječima: pȕtālj (konj, vol, jarac), pȕtica (kobila, krava, koza), púto (pas), čak su bile u uporabi i odmilice za neke od njih koje su imale pȕticu oko gležnja, npr. pȕtko za konja i pȕtka za kozu.

Nekim su životinjama, da ne bi činile štetu na njivama, vezali prednje noge konopcem ili kakvom drugom svezicom i to oko gležanja. Za takav konopac kojim su vezali (putili) prednje noge u narodu je postojao izraz pȕta, a pȕtica je bila na istom dijelu nogu pa je zapravo pȕtica umanjenica riječi pȕta i to prenesena značenja. Istoj obitelji riječi pripadaju i glagoli pȕtiti u značenju vezati ruke, često i noge, i svršeni vid toga glagola spȕtiti u značenju svezati noge u životinje, a ruke ili noge u ljudi.

Hrvatska prezimena koja završavaju na -in, -ev i -ov uglavnom su nastajala u Hercegovini i dalmatinskoj Zagori, danas su najbrojnija u šibenskoj županiji. Izvan toga područja brojna su u Vojvodini, Makedoniji, Bugarskoj, Ukrajini, Bjelorusiji  i Rusiji. Nastala su poimeničenjem posvojnoga pridjeva, tvorenoga od imena ili nadimka otca s dodatnim apelativom sîn u identifikacijskoj sintagmi (imenskoj formuli) i onimizacijom poimeničenoga pridjeva, npr. Radoslav (Radivoj, Radmil, Radočaj, Radomir…) > Rade > Radin sin > Radin. Takva je tvorba i u hrvatskoga prezimena Pȕtin koje se u Istri izgovara Putîn. Tvorbeni proces je sljedeći: Putislav > Puto > Putin sin > Putin. Rusko prezime Putin (izgovor: pȕtjin) motivirano je odmilicom Put’a (izgovor: pȕtja) od istoga u tvorbi polazišnoga imena Putislav kojemu je izvorno sveslavensko značenje ‘koji je poznat po nekom tjelesnom znaku’.

Prezime Putica je rasprostranjeno u dubrovačkoj županiji, a nositelji ostalih, koja su tvorbeno vezana za odmilice (hipokoristike) staroga sveslavenskoga imena Putislavъ, žive uglavnom u južnoj i srednjoj Istri. Razlog tomu je u povijesnim činjenicama o kojima ovdje valja ponešto reći i to ukratko. Istra je stoljećima bila u sastavu Mletačke Republike za koju je bila od velike važnosti zbog proizvodnje hrane. Istru su često pogađale epidemije kolere, kuge i drugih zaraznih bolesti koje su u znatnoj mjeri prorijedile i za dvije trećine smanjile izvorno istarsko stanovništvo. Mletačke vlasti su zbog potreba za novim istarskim stanovništvom odgovorile na rat u dolini Neretve protiv Osmanlija sredinom 17. stoljeća (od 1645. – 1648.) i uz pomoć zaostroških fratara organizirale izmještenje oko 5.000 hercegovačkih obitelji iz pograničnoga kraja (Ljubuški, Čapljina, Stolac, Neum) koje su pak brodovljem prevezli u južnu i srednju Istru.

U Istri su ih naselili na opustjela imanja na kojima su te novodošle stanovnike identificirali njihovim prezimenima od kojih su konverzijom nastala imena njihovih naselja. To je razlog zašto u južnoj i srednjoj Istri mnoga seoska naselja imaju imena koja završavaju na -ći kao i u kraju iz kojega su se ti stanovnici doselili prije više od tri stoljeća. Vjerojatno su tim putem u Istru došla i prezimena motivirana odmilicama imena Putislav ili su u svezi s nadimcima vezanima za nazive putastih (putonogih) životinja. Nadalje, početkom 20. stoljeća talijanske fašističke vlasti su nakon 1923. god. zakonskim putem zahtijevale da se sva netalijanska prezimena (hrvatska, slovenska i tirolska) prilagode sustavu talijanskoga jezika.

O promjenama prezimena postojali su zapisi pa su vlasti u Jugoslaviji nakon 1945. god. tražile od stanovnika iz krajeva koji su nekad bili pod talijanskom vlašću da svoja prezimena vrate u prvotni oblik. Tako je u Poreču 1948. god. jedna osoba imala talijanizirano prezime Putini, a u Rovinju 2001. god. isto to prezime u detalijaniziranom obliku Putin. U Istri u kanfanarskom kraju postoji i selo Putini čije je ime motivirano prezimenom Putina, a ne Putin. Tvorba je sljedeća: Putina (prezime) > Putini (ime sela) prema tvorbenomu uzorku Matulja (prezime) > Matulji (ime gradića).

I na kraju zaključno, prezime Putin nije samo rusko nego i hrvatsko prezime.

Prof. dr. sc. Milan Nosić

hrvatskaMilan NosićPutinSlaveni
Pretplatiti se
Obavijesti o
94 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Krampus
11 mjeseci prije

Putin je hrvat, vidi mu se u ocima

Tupko Glupko
11 mjeseci prije

Jučer je turski parlament odobrio ulazak Finske u NATO, a odobrio ga je i mađarski prije četiri dana.
Tim su sve NATO članice odobrile ulazak Finske u NATO.

Finska ima 1.300 kilometara dugu granicu sa Rusijom.

Međutim, zanimljivo je kako su ove nedjelje (2. travnja) parlamentarni izbori u Finskoj.

Socijaldemokratska partija vladajuće finske premijerke Sanne Marin (37) u anketama je iza NCP-a (desni centar), a sa socijaldemokratima je gotovo izjednačena i PS (populistička stranka desne orijentacije).
Sa PS-om druge dvije stranke ne žele u koaliciju, a NCP se nije mogao dogovoriti sa socijaldemokratima o koaliciji prije nekoliko godina, a i protiv su toga da se zrakoplovi šalju Ukrajini, za što jesu trenutno vladajući socijaldemokrati.

Meštar
11 mjeseci prije

I Andrej je rusko ime , a Zoran hrvatsko. Imamo npr. srednjovjekovnog hrvatskog pisca Petra Zoranića.

tihobl
11 mjeseci prije

Pa ovo je prepisano od Deretica.

Zvone
11 mjeseci prije

Kome je interes da se slaveni međusobno ubijamo je vrlo jasno.

Schwarze Hunderte
11 mjeseci prije

Pa dajte čovjeku putovnicu onda 😁 ! Ak je mogao Weinstein-Kasparov , Hrvat 🤣 – Azerbaijanskog podrijetla što je uistinu , puno učinjeo za Hrvatsku – pa zaslužio – time što kako veli Mr. E. Musk ” igra šah tek malo slabije od njegova IPhona ” 🤣👍🍸 po čemu onda Putini to nebu moglo ?!

Jimbo
11 mjeseci prije

budale🤣

Zsphere
11 mjeseci prije

Sa obzirom da je prva hrvatska država nastala 1941 ako ne računamo u hrvatsku državu avarski kaganat iz osmog vijeka jer su njega na prostoru centralne evrope osnovali Avari odnosno Havarati koji nemaju nikakve veze sa današnjim Hrvatima, ovaj članak bi bio isto kao kada bi pronašli kosti dinosaurusa kod Dubrovnika i rekli dinosaurus ima hrvatsko porijeklo.

11 mjeseci prije

a rasputin?
rasputin je mogao skrenuti sa puta a putin ne moze biti putnik ili putar, cestar?
putin je konjska dlaka.

Sardelino
11 mjeseci prije

Plava haljina,
Žuta haljina,
Crvena haljina,
Zdravo Pero.

Izbacite uljeza.

Iseljavanje u prekomorske države,
Odseljavanje u europske i izvaneuropske kapitalističke država,
Odseljavanje hrvatskog prav. stanovništva,
Iseljavanje zbog lošijeg upravljanja državom.
Poratni boljševički genocid nad Hrvatima.

Izbacite uljeza, odnosno kukavičje jaje.

Vibor
11 mjeseci prije

Putin “koji je zapodjenuo odlučujući boj protiv kralja zla i njegovih ovozemaljskih slugu”? Hihi, pazi da ti ne naraste prezime.

nekoime
11 mjeseci prije

I Biden vuče korijenje iz ovih krajeva – Biden-Bidan-Bijedan, u srodstvu sa Bijedićima.

baltik
11 mjeseci prije

postoji riječ razoputiti – značenje: razriješiti (problem, dilemu), doslovno: odvezati.

”Da razoputimo, njiva je Putkova.”

Ringo10
11 mjeseci prije

“Poratni boljsevicki genocid nad Hrvatima”
KO, gdje, kad, kako??????

E stvarno ga I Hrvati mogu kenjat …u slonovskim kolicinama
I to kao Hrvat kazem

Nekonformist
11 mjeseci prije

U slučaju ruskog predsjednika “Putin” je talijansko prezime. Njegov pradjed doselio se iz Italije u 19. stoljeću u Rusiju da bi radio na izgradnji željeznica. Prezime “Putin” može se naći u okolici Pistoie, a znači “dečko, mladić” (umanjenica od puto).

Motorola
11 mjeseci prije

Znao sam da je Putin Hrvat. Sad mi je još draži…… 😁🚀🚀🚀🛩✈✈✈✈NATO🐷🐵🐒

Jugosloven
11 mjeseci prije

Ja nosim gene Srba i Hrvata, plav sam, islamske sam vjeroizpovjedi, oženjen pola Slovenkom pola Hrvaticom koja je katoličke vjere i živim od rođenja u Sloveniji na svom vlasništvu. Prijatelja imam po cjeloj bivšoj Jugoslaviji, a prošli rat smatram največom tragedijom i budalaštinom, što se može zamisliti. U bilo koju bivšu republiku dođem tu sam doma i tu su moji ljudi. Mene USA i EU nisu zatrovale. I još to da kažem. Slovenci su bili večinom protiv ulazka u EU i NATO ali ko njih sluša. Referendumi su bili falsifikovani i to ovde svi znaju.

Jugosloven
11 mjeseci prije

Kad su otomanske horde pristizale na naše balkanske prostore, bile su zapanjene, koliko plavih plemena i naroda je na ovim prostorima. Za 600 godina svoje vladavine i utjecaja, to su jako promjenili sa svojim bliskoistočnim i azijatskim dnk-aom. Pogotovo je tadašnja Srbija imala izuzetno puno plavih ljudi. Mnogi stanovnici Srbije su pred turskom najezdom bježali prema zapadu i naseljavali današnje prostore Mađarske, Slovenije, Panonije, Dalmacije, Istre, itd. Toliko smo ispromješani, da nema smisla glumiti neku krvnu čistoču, jer je več dugo nemamo.

Max
11 mjeseci prije

Ima ih u našim krajevima.

mujica
11 mjeseci prije

prof.zanimljiva teza ali ste u potpunosti pteskočili (?) činjenicu da je popriličan broj prezimena izvedenica od zanata kojima su se bavili pojedinci ili cijele porodice a tako je i u anglo-saxonaca…

Perun
11 mjeseci prije

nikada se neću odreći svojih Slavenskih korijena i roda svoga… nikada …..P.S..Slaven Bijelac Slobodan Strijelac….

Novak
11 mjeseci prije

Putini su Srbi s Kosova, izbjegli pred Turcima, krajem 17-tog vijeka, otud i prezime Putin, po tome što su dugo i daleko putovali!

onaj najglu...Dalton
11 mjeseci prije

Baba, ako je Putin Hrvat, a Vesna Pusić kaže da bi Rusija mogla doć’ na naše granice…
‘Oće li nas i onda NATO branit od Rusa?
Nego šta će!
Ugari Međimurje i Baranju, a Taljanci Polu, Fiume, Zaru i Spalato…

Bosanac
11 mjeseci prije

Yaineresovao me je grb pa reko da pogledam, kad ono umjesto simbola naših predaka (polumjesec i zvijezda danica – označava se simbolički sa 8 krakova) u Vaš grb se neko već ugradio i uzeo Vam 2 kraka provizije. Dalje malo potražih i vidjeh na ovom linku ( ne ulazim u to koliko je vjerodostojno) al većina korijena nastanka ovog grba je ili iz Bosne ili iZ Dubrovnika.
dalmatinskiportal . hr /vijesti/nasa-povijest-znate-li-zasto–najstariji-poznati-grb-hrvatske–sadrzi-zvijezdu-s-mladim-mjesecom-/92497

Lucija, prva
11 mjeseci prije

>>Osim patronima

/patronim: lingv. obiteljsko ime, prezime, izvedeno prema IMENU OCA ili imenu nekog pretka./

>>Postoje i matronimi /Matronim je osobno ime i njegov dio temeljen na imenu majke ili ženskog pretka osobe./

>> Prezimena po mjestu ili vlasništvu
“A toponymic surname or topographic surname is a surname derived from a place name. This can include specific locations, such as the individual’s place of origin, residence, or of lands that they held, or can be more generic, derived from topographic features.”

>>Po profesiji: pogledati pod occupational surnames. Hrpetina.

————
Primjeri patronima

the male patronymic of Patrick was Fitzpatrick (“Patrick’s son”), that of Peter was Peterson or Petersen, that of Donald was MacDonald or McDonald, and that of Hernando was Hernández.

Lucija, prva
11 mjeseci prije

Nešto što smo otkrili tek zadnju godinu dana. U vezi s Ukrajinom.
Bila su dva seljenja Srba u Ukrajinu. Jedno iz Krajine, to su ovi iz Donbasa, zadržali zemlju, vodila dva pukovnika Austrougarska.

E, sad. Pazi ovo. Seljenje iz Vojvodine, na kraju su se pretopili s Kozacima. Uspjeli su se posvadit na putu do tamo. Dakle, sigurno mi.
Kao vođa, zabilježen je…jedan Horvath. No, niš’ čudno.
Ali…bilo je tih Horvath a u priči 4 ili 5.

Pri čemu se… jedan zove Jovan, a drugi Dimitrije.

(ispravite me, ako je nešto krivo. Čitala iz samo po jednog izvora).

Babilon
11 mjeseci prije

Znači, Putin je u biti hercegovački istraživanja istrijan? 😭😂😭

Ја!
11 mjeseci prije

Толстоја, Пушкина и Достојевског сте заборавили?! То у следећем боју, је ли? А Стаљин? Па он би био типичан ваш примерак! И геноциди, и логори…ама све има, прави кроат!

Karma
2 mjeseci prije

Nije valjda ono zlo hazarsko nosato sa zelenom majicom koji mulja miljarde eu plavusa

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI