fbpx

Putin je pokopao Erdoganove velike ambicije

Putin - Erdogan - 2017

Ruski predsjednik Vladimir Putin je siguran da će njegov turski kolega Recep Tayyip Erdogan odustati od svojih velikih ambicija u Siriji, piše Deutsche Wirtschafts Nachrichten. U ovom se planu Kremlj služi ne samo vojnim, nego i političkim i gospodarskim alatima. Ankara sada djeluje u savezu s Moskvom i pomaže u rješavanju krize, ali turski predsjednik često zna dati izjave koje sugeriraju da je Sirija njegova sfera utjecaja.

Tijekom sastanka s turskim kolegom Recepom Tayyipom Erdoganom u Sočiju ruski predsjednik Vladimir Putin je pohvalio je ulogu Ankare u sirijskoj krizi, piše Deutsche Wirtschafts Nachrichten.

Naša suradnja s Turskom i Iranom kao zemljama jamcima u procesu u Astani daje konkretne rezultate. Razina nasilja se svakako smanjuje, stvarajući povoljne uvjete za promicanje međusirijskog dijaloga pod pokroviteljstvom UN-a”, izjavio je Putin.

Na sastanku su Putin i Erdogan raspravljali su o mogućem konačnom ukidanju sankcija koje su Turskoj nametnute nakon obaranja ruskog zrakoplova, kao i ukidanju viznih ograničenja za turske građane. Čelnici dviju zemalja su također razgovarali o provedbi projekta nuklearne elektrane Akkuyu u kojem sudjeluje ruska kompanija Rosatom.

Čelnik Kremlja je naglasio važnost zajedničke rusko-američke deklaracije o Siriji, koja naglašava potrebu potpunog uništenja teroristička “Islamske države” i očuvanja suvereniteta zemlje.

Dokument su Moskva i Washington potpisali su na marginama samita APEC-a, napominje njemački list.

Astana - prekid pregovora

FOTO: Ilustracija Astana

Međutim, uoči sastanka s Putinom je Erdogan kritizirao ovaj sporazum, ali je kasnije morao priznati njegovu važnost.

Turska više ne može igrati neovisnu ulogu u regiji, jer međusobno surađuju Kremlj i Bijela kuća, objašnjava Deutsche Wirtschafts Nachrichten.

Sudjelujući u kampanji u Siriji, Rusija je uspjela zaustaviti akcije Ankare, kao i teritorijalnu ekspanziju Turske, koja je na početku krize tvrdila da polaže pravo na sjeverna područja zemlje. Erdogan je pokušao povezati ovu inicijativu s idejom oživljavanja Osmanskog carstva.

No, rusko uključivanje u sukob je omelo njegove planove. Kako bi spriječili eskalaciju sukoba, uz vojne akcije se Putin i ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov oslanjaju na diplomaciju i gospodarsku suradnju. Na ovaj način su uspjeli odvratiti Tursku od početnog kursa i značajno umanjili ambicije Ankare.

Rusija nikada nije otvoreno podržavala kurdske pobunjenike u Siriji, tvrdeći da se zalaže za teritorijalni integritet zemlje, što je bilo u interesu i Ankare i Damaska. Turske vlasti se boje da bi podjela Sirije mogla dovesti do pojave kurdske države i destabilizirati situaciju na jugu zemlje.

Od početka ruske operacije u Siriji, Turska je počela smanjivati potporu skupinama koje se protive Damasku. U zamjenu je Ankari dopušteno da provede operaciju “Štit Eufrata” na sjeveru Sirije i spriječi stvaranje kurdskog koridora. U ovom aspektu se interesi Sirije i Turske također preklapaju, napominje autor.

S takvim političkim manevrima Rusija je postigla da je Turska napustila svoje velike ambicije. Ankari više ništa ne znači svrgavanje sirijskog čelnika Bashara Al-Assada. Umjesto toga, turske su se vlasti usredotočile na jačanje svojih granica i planiraju kupiti ruske sustave S-400.

s 400 triumf

FOTO: S-400 Triumf

Uključujući Tursku u mirovne pregovore u Astani, Rusija je službeno priznala Ankaru kao regionalnu silu važnu za rješenje sirijskog sukoba. Zauzvrat je Turska preuzela odgovornu zadaću uništenja terorista u pokrajini Idlib. Prema aktualnom planu, turske trupe će napredovati na kopnu, a Rusija će im pružiti podršku iz zraka.

Gospodarski aspekt je također utjecao na promjenu vanjske politike Ankare. Glavnu ulogu je imao ruski embargo na uvoz turske robe. Zbog sankcija su se mnoga poljoprivredna poduzeća u Turskoj suočila s velikim teškoćama, pogotovo ona koja uzgajaju rajčice, jer su izgubila najvećeg kupca.

U tom smislu Erdoganove izjave novinarima treba uzeti s rezervom i treba obratiti pozornost na kombiniranje pritiska i ustupaka na vojnom, diplomatskom i ekonomskom planu. Tek onda možemo stvoriti potpunu sliku o situaciji na Bliskom istoku i zaokretu Ankare u smislu prioriteta u unutarnjoj i vanjskoj politici.

0 0 vote
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
12 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
davor
Gost
davor
3 godine prije

Teško je zamisliti bilo kojeg državnika a k tome i Rusa koji bi u datim okolnostima (obaranje aviona, egzekucija ambasadora) staloženije i pragmatičnije reagirao od sadašnje Putinove administracije te potpuno stabilizirao situaciju i okrenuo je u svoju korist. NATO politika je opće poznata, čeka se pa i najmanji okidač za totalni rat, dok susjedne države ne razmišljaju tako ekspanzionistički i ominozno. To je prava politička odgovornost, a ne ona lažna koju iskazuju kojekakvi Mattisi, Petraeusi i Scaparottiji i ostala križarska poludjela svita.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
3 godine prije
Reply to  davor

Jedan moj prijatelj je znao reći: Što god da napraviš, mrtvi neće uskrsnuti. Ništa na silu i navrat nanos. Sve u svoje vrijeme, pa čak i osvetu.

Danko Nešović
Gost
Danko Nešović
3 godine prije

Ove političke igre su previše za mene.

Alerik
Gost
Alerik
3 godine prije

Fascinantna je zapravo priča između Rusije i Turske. Erdoganova obitelj mlati velike pare preprodajom ISILove nafte, tuku po Kurdima gdje i kad požele, istovremeno im je zemlja premrežena NATO centrima koji postoje kao paralelna vlast. Vjerojatno je iz nekog od tih centara i išla nareda o rušenju ruskog aviona. Odnosi s Rusijom bivaju sve gori, sankcije Rusije. Činilo se da je NATO alijansa otela Erdogana od ruskog utjecaja. U toj samodopadnosti polaze u vojni puč. Putin spašava pravovremenom dojavom Erdogana od smrti. Situacija se mijenja drastično. Putin od Turske, članice NATO-a, stvara svog saveznika u Siriji (ali ne samo u Siriji) i to partnerstvo kulminira najavom ruske prodaje S 400 Turcima. Očito je koliko je Putin drugačiji državnik od drugih i kako s poštovanjem prilazi velikim i malim nacijama. Upravo radi toga i dobiva poštovanje zauzvrat od drugih.
Vjerujem da je Putin najmanje naivan od svih pa da ne vjeruje Erdoganu do kraja. Erdogan nije prestao maštati o uskrsnuću Otomanskog carstva.

nonwo
Gost
nonwo
3 godine prije
Reply to  Alerik

Ne vjeruje Putin Erdoganu ništa jer njemu i nije za vjerovati,ali ga drži “u šaci” nakon što su ga izdali zapadni “saveznici” ..A kako je Putin inteligentan i faca,onda mu svoju nadmoć ne stavlja pod nos..Gubitke (koji su nastali odricanjem od “zapadnih vrijednosti”),će mu podmiriti u dodatnim rubljima.. i to je to….Sve u svemu,savršena “igra”…Respect.

Gervasius Twinkleminkleson
Gost
Gervasius Twinkleminkleson
3 godine prije
Reply to  nonwo

Nemaš ti pojma, bude ti Alerik objasnio… Ipak je on poduzetnik koji sve kuži, za razliku mene i tebe…

Alerik
Gost
Alerik
3 godine prije

Pametni komentiraju tekst,oni drugi komentiraju komentatore sto bi nekako i proslo da su barem pismeni.

Gervasius Twinkleminkleson
Gost
Gervasius Twinkleminkleson
3 godine prije
Reply to  Alerik

Glup i nepismen 🙂
+++++++

Amerikanax
Gost
Amerikanax
3 godine prije
Reply to  Alerik

A je li Putko prestao maštati o uskršnjenju Carske Rusije? Pa nije.

Biće Rusija i Turska američki protektorati, čisto se nadam.

Ivo Lola nije sam
Gost
Ivo Lola nije sam
3 godine prije

“Na sastanku su Putin i Erdogan raspravljali su o mogućem konačnom ukidanju sankcija koje su Turskoj nametnute nakon obaranja ruskog zrakoplova, kao i ukidanju viznih ograničenja za turske građane. Čelnici dviju zemalja su također razgovarali o provedbi projekta nuklearne elektrane Akkuyu u kojem sudjeluje ruska kompanija Rosatom.” I tako oni “razgovaraju o provedbi” već dvije, tri godine, i svaki put kad se satanu “razgovaraju o provedbi”. Meni se čini da od te “provedbe” nema ništa, da neko nekoga zamajava.

Majk Majers
Gost
Majk Majers
3 godine prije

Naplatit ce Erdoganu Putin i to sa kamatama. Sve u svoje vrime, Putin je ozbiljan igrac, Erdogan obicni lutak………

Ivanka Marković
Gost
Ivanka Marković
3 godine prije

Njegovi snovi o osmanlijskom carstvu treba spriječiti. U kojem stoljeću on živi. Žao mi je kurda, pa zar svaki narod nema pravo na državu i opredjeljenje. Sve što je silom oteto nema sreće. Mislim da francuzi i svi kolonizatori imaju zato proble-
me, jer svi ti ljudi žive dje žive ali svoje porijeklo imaju u srcu. Osim toga oni su uvijek gradani francuzi, Englezi i drugi trećeg reda. Sada je to nezadovoljstvo došlo do izražaja. Bogu hvala mi nismo nikada potčinjavali druge i zato usmislu mirne države je kod nas lijepo živjeti. Tako kažu mnogi stranci koji dođu u hrvatsku. Zato nam je i ljeti obala puna.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik