fbpx

Rasistički govor o manjinama kojeg Putin nikada nije izgovorio

Vladimir Putin

Na društvenim mrežama, ranije na You Tube-u, se pojavio navodni govor ruskog predsjednika Vladimir Putina o manjinama u kojem se poseban naglasak daje na muslimane u Ruskoj Federaciji. Kasnije su sadržaj navodnog govora objavili brojni portali, među kojima i, blago rečeno, ”konzervativni” portal Dnevno.hr. Prije nego objavimo pojašnjenje, pogledajmo što piše u članku ”Neumoljivi Putin: Posebna prava nacionalnim manjinama? Ne dolazi u obzir!”

”Rusija ne treba manjine. Manjine trebaju Rusiju, a mi im nećemo dati posebne povlastice, ili pokušati promijeniti naše zakone kako bi odgovarali njihovim željama, bez obzira kako glasno viču ”diskriminacija”, navodno je rekao Vladimir Putin u svom govoru pred Državnom Dumom 04. veljače 2013.

”I dok se u Hrvatskoj lome koplja oko toga treba li se održati referendum o nacionalnim manjinama, ruski lider Vladimir Putin svoj je stav o manjinama u Rusiji davno riješio. Evo njegovog govora o nacionalnim manjinama održanog u Dumi 04. 02. 2013. nakon kojeg se prolomio dugotrajan pljesak”, piše hrvatska novinarka, ne provjeravajući postoji li ikakav pisani trag ili video zapis ovog govora.

Govor kojeg Putin nikada nije održao

”U Rusiji žive Rusi. Bilo koje manjine, u bilo kojem mjestu, ako žele živjeti u Rusiji, raditi i jesti u Rusiji, trebaju govoriti ruski, i trebaju poštivati ruske zakone. Ako oni vole šerijatsko pravo, onda ćemo ih savjetovati da idu na ona mjesta gdje je to državni zakon. Rusija ne treba manjine. Manjine trebaju Rusiju, a mi im nećemo dati posebne povlastice, ili pokušati promijeniti naše zakone kako bi odgovarale njihovim željama, bez obzira kako glasno viču ”diskriminacija”.
Na nama je da se naučimo, gledajući samouništenje u Americi, Engleskoj, Nizozemskoj i Francuskoj, ako želimo preživjeti kao nacija. Ruski običaji i tradicija nisu kompatibilni s izostankom kulture ili primitivnih načina života u većine manjina. Kada časno zakonodavno tijelo razmišlja o usvajanju novih zakona, mora prvenstveno imati na umu nacionalni interes obzirom da manjine nisu Rusi”, ovo su riječi Putina koje on nikada nije izgovorio.

Nakon ovog govora, ovacije ruskih političara trajale su gotovo pet minuta, piše dalje novinarka hrvatskog portala, ali je pljesak bio upućen zbog posve drugih stvari, ne zbog ove sramotne krivotvorine.

Da je kojim slučajem ruski predsjednik ili bilo koji viši ruski dužnosnik izgovorio ove riječi, navukao bi na sebe bijes od oko 170 etničkih skupina u Ruskoj Federaciji, od kojih su brojne priznate kao nacionalne manjine. U Rusiji je službeno priznato 35 od 100 postojećih jezika manjina, a muslimani, kojih ima najmanje 6%, u svojim republikama imaju lokalna zakonodavstva u kojima ima i šerijatskih zakona, zbog čega se često mora oglasiti Ustavni sud i odlučiti jesu li ti zakoni u skladu s temeljnim zakonom Ruske Federacije. Ovih se zakona ne moraju pridržavati svi stanovnici Čečenije, Ingušetije ili Dagestana, jer se oni uglavnom tiču obiteljskog običajnog prava.

kavkaz

FOTO: Položaj Čečenije, Ingušetije i Dagestana (Sjeverni Kavkaz)

No, da se vratimo na ovu očiglednu krivotvorinu.

Ovaj govor nikada nije održan, a na snimci koju je netko postavio na You Tube, koja je naknadno uklonjena, vidi se obraćanje Vladimira Putina Državnoj Dumi, uz prijevod na engleskom jeziku s gore navedenim sadržajem. Poznavatelji ruskog su odmah prepoznali da u je tom je dijelu Putin govorio o posve drugim stvarima, a izgleda da se radi o snimci tijekom obraćanja ruskog predsjednika nakon pripojenja Krima, kada su u velikoj dvorani u Kremlju bili prisutni svi državni dužnosnici i osobe iz javnog života Rusije.

Nigdje nema dokaza da je predsjednik Putin dao takav govor, kao ni dio ovog govora. Nema ga ni u transkriptima objavljenim na službenoj stranici predsjednika Ruske Federacije.

S duge strane, ove su riječi varijanta priopćenja kojeg su američki zrakoplovni veterani napisali nedugo nakon napada 11. rujna 2001. Ova se verzija kasnije lažno pripisivala raznim svjetskim vođama, među prvima premijerima Australije i Velike Britanije.

Postoji jedna snimka Putina i njegovog uvodnog obraćanja na sastanku Federalne službe za migracije u siječnju 2012. godine, kada se rekao da se imigranti moraju držati ruskih zakona, ali s puno blažom retorikom i bez obraćanja  manjinama koje su oduvijek do ruskog društva.

Ovo u riječi Vladimira Putina u kojima govori o radnicima imigrantima, a ne ruskim manjinama:

”U cjelini, prilagodba gostujućih radnika je zasebno i sveobuhvatno pitanje. Moramo stvoriti uvjete za imigrante da se normalno integriraju u naše društvo, uče ruski i, naravno, poštuju našu kulturu i tradiciju i pridržavaju se ruskog zakona. U tom pogledu, vjerujem da je odluka da učenje ruskog jezika bude obavezna i da se provedu ispiti dobro utemeljena. Da bismo to učinili morat ćemo provesti velike organizacijske poslove i uvesti odgovarajuće zakonodavne izmjene. Želio bih zatražiti od Federalne službe za migracije i drugih odjela da dostave konkretne prijedloge vladi. Ove prijedloge treba otvoreno raspravljati s etničkim manjinama, kao i javnim i vjerskim organizacijama. Ovo bi trebalo biti obavezno za sve radnike bez obzira na buduće zaposlenje.”

Ovo je sve što je Putin tom prilikom rekao na temu radnika imigranata, nijednom riječju ne spominjući ruske manjine i njihova ustavom zajamčena prava.

Postoji intervju za kuću RT iz lipnja 2013. godine, ali se i tamo isključivo govori o radnicima imigrantima i načinu njihove integracije u rusko društvo, ali se ni ovdje ne spominju manjine.

Intervju za RT iz lipnja 2013. u kojem Putin govori o radnicima imigrantima:

Transkripti svih govora ruskog predsjednika: Kremlin –President Transcripts Speeches

Manjine u Rusiji: Etničke grupe u Rusiji

Sviđa vam se portal Logično?
LAJKAJTE NAŠU STRANICU

(samo jednom, ako kliknete drugi put, Facebook će smatrati da nas ne volite)
Pretplati se
Obavijest
guest
Zaštitite svoje ime u komentarima... REGISTRACIJA
25 Komentara
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
žrec
Gost
žrec
3 godine prije

Nikad nije izgovorio ni ono “da je na Bogu da oprosti teroristima, a na njemu da je da ih pošalje pred Boga”. Mislim da još postoji slavnih Putinovih izreka koje on nije izgovorio. Poanta teksta trebala je biti da Putin uopće ne rabi težak i konfliktan rječnik, nego je vrlo blag, diplomatičan, gotovo pa i dosadan. A što se tiče mogućeg novog referenduma u Hr, činjenica je da je izborni zakon nakaradan i da ga treba promijeniti, samo po običaju politička elita ne mari za to.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
3 godine prije
Reply to  žrec

Žrec, ajde se kani relativiziranja. Imaš govor pa slušaj, Radi se o imigranitma, koji samo trebaju poštovati ruske zakone i znati jezik, ne o manjinama. Nikada nigdje ovo nije rečeno, a da će teroriste poslati pred Boga, to je, ali miješati teroriste i manjine, daj molim te…..

žrec
Gost
žrec
3 godine prije

Ti nisi ni pročitao što sam napisao. Poanta je bila u falsificiranju govora, i ja sam naveo još jedan primjer kojeg sam se eto prvo sjetio. Uopće ne izjednačavam manjine i teroriste, to samo ti vidiš.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
3 godine prije
Reply to  žrec

Izborni zakon uopće ne želim ni komentirati, jer ima na desetine stvari za mijenjati, ne samo manjine ili nemanjine. Ovdje se toliko neprofesionalno pripisuje nikada rečen govor i veže za situaciju u RH. Rusija ima , koliko vele, 170 etničkih skupina , 35 službenih jezika uz ruski, Čečenija ima zakon s dijelovima šerijata, Moskva nema, pa šta…

Tarzan
Gost
Tarzan
3 godine prije

..i ima vise muslimana nego cijela Evropa.

Savio
Gost
Savio
3 godine prije
Reply to  Tarzan

Zapravo nema vise, nego manje. Evropa ima par desetina miliona muslimana. Rusija ima izmedju 10-15 miliona muslimana.

Har Megiddo
Gost
Har Megiddo
3 godine prije
Reply to  žrec

Upravo to. Nepoznato je porijeklo te izjave, ali se prigodno izvlači iz naftalina kad je potrebno, pa je navodno to isto rekao neki američki general nakon rušenja WTC tornjeva, a ponegdje se može naći da je to rekao još i Al Capone. Uglavnom, nitko neće odgovarati za fake news.

Ana
Gost
Ana
3 godine prije
Reply to  žrec

Mozda je Putin “vrlo blag, diplomatican, gotovo pa i dosadan” ali je itekako efikasan.

Georgij Žukov
Gost
Georgij Žukov
3 godine prije

Hrvatska nacionalisticka banda na vlasti ne postuje ni vlasitit narod odnosno hrvate , pa ce kao fol manjine ha ha , mos mislit ,usporedbe putinovih govora sa klerofasistickim banditima u hrvatskoj moze samo polusvijet odnosno ^naci klerofasisticke jajare poput ovih sa dnevno (govno)hr, koje se apropo na dnevnoj bazi dobrano iskrkaju maloumnoj i neskolovanoj stoki sitnog zuba u usta , sa ili bez manjina svejdeno.

žrec
Gost
žrec
3 godine prije
Reply to  Georgij Žukov

je, je svugdje sami klerofašisti…evo baš su se i u Cedeviti otkrili 😀

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
3 godine prije
Reply to  Georgij Žukov

Najljepše u svemu je što je Dnevno ( sitim logom) projekt za RH, Srbiju (Dnevno.rs) i BiH Dnevno.ba, koji okuplja ukupno ne znam, samo u Hrvatskoj na FB 110 000 ljudi. Plus srpski ogranak i bošnjački. Neko je pametan uzeo pare, kao , npr, Thompson. Glazba odlična, aranžmani tipa pastirski rock, kao Bregović davno, pa onda malo ”ujkastog” sadržaja u tekstovima i eto para ko u priči.Tako i ”koncern” Dnevno.

Pitalac
Gost
Pitalac
3 godine prije

Davno, jednom otvorio, procitao dvije – tri gluposti i od tada , nikada vise ne otvaram niti jedan od tih ‘bisera ljudske gluposti’ .

Busola
Gost
Busola
3 godine prije
Reply to  Georgij Žukov

Nažalost Georgij Hrvatsku i susjedne zemlje je odavno obuzela bolest nacionalizma kojom se mažu svi ostali problemi i dobro služi gospodarima na Zapadu … Najviše mi je krivo što je brdo ljudi tome podlijegalo iz osobnih interesa ili jednostavno zaostalosti.

Kada god bi se borio protiv toga nailazio bi na zid šutnje i neodobravanja , a jako sam se znao sukobljavati jer sam pripadnik navijačke skupine Ultras iz Vinkovaca…

Isto je bilo i na poslu i svugdje drugdje…

Kada je nacionalizam i kriminal uništio Vinkovce i Slavoniju onda ljudi mnogi danas koji su me ogovarali dolaze i pružaju ruku ili izvana pametuju gdje su zamisli ošli (a sve ovo podržavali…)

Nama treba novi NOB i tu više nema priče , jer ovo što se dešava na Balkanu vodi uništenju svih naroda Balkana.

Zbog svega ovoga cilj mi je napisati realnu knjigu o ljepoti nogometa, navijanja i zlu huliganstva i povezanosti sa politikom , novcem i kapitalom na ovim prostorima. Knjiga bi bila puna humora , ali i tužnih priča… , a za sada završava da je 30% Slavonije već van Slavonije ili 50% mladih koji žive u Slavoniji nisu tu…

IVE iz pecalbe
Gost
IVE iz pecalbe
1 godina prije
Reply to  Georgij Žukov

Eto ja volim citati izborne prognoze i rezultate, jer mi naprimjer pokazuju koliko je u Hrvatskoj neobrazovanih, nepismenih i priglupih koji su najvecim djelom HDZ izborno tijelo. Naravno ima i iznimaka ali ti su taj dio klerofasista o kojima govoris, koji mogu biti obrazovani, ali su zadojeni klerofasizmm. Mene ni repetiranom puskom nebi ubijedili da glasam za HDZ mafiju.

mars
Gost
mars
3 godine prije

Odavno me život naučio da ne gledam šta se govori, nego ko to “nešto” govori. Da li bi iko normalan povjerovao Hitleru (kada bi i danas bio živ) da se o Jevrejima izjasni najljepšim riječima i u najpozitivnijem svijetlu? Ili da za Gandija izjave kako se zalagao za nasilje u politici? Ili da za Majku Terezu kažu kako je njen humanitarni rad potaknut nekim njenim koristoljubivim ambicijama? S obzirom da su to osobe koje su u potpunosti posvetile svoj život onome što su radile, tj njihova djela su njihovi životi, to je ono što ih određuje pred cijelim svijetom i što je još važnije pred samima sobom, ja u to ne bih mogao povjerovati. Čovjekova konkretna djela, principijelnost i dosljednost u provođenju istih su ono što mu daje vjerodostojnost, a ne njegov blagoglagoljivi jezik, ili šuplje priče neupućenih ili čak zlonamjernih jezika kojih je uvijek bilo i bit će.

Piretis
Gost
Piretis
3 godine prije
Reply to  mars

@mars- Upitan je baš takav altruizam Majke Tereze. Još 1995 god. Christopher Hitchens napisao knjigu “The Missionary Position: Mother Teresa in Theory and Practice”

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
3 godine prije
Reply to  mars

Ovdje imamo problem 🙂 jer se onda njemačka PEGIDA i kojekakvi zombiji, pa čak i poklonici Dnevno, kako ga zove Pilsel NDHR , koji nemaju veze s patriotizmom ili zdravim nacionalizmom, ljubavi i predanosti svom etnosu, uz poštovanje ostalih, jer nema ”čistih” nacija, pozivaju na Putina i kažu: Vidi, kako je on pametan, a ne ovi naši! Ako i jest, a jest, pametan je zbog drugih stvari, a ne ovakvih baljezganja.

žrec
Gost
žrec
3 godine prije

Laki, a što onda s onim ljevičarima koji mrze Crkvu i religiju a slave Putina koji je vjernik i kojemu je jasna uloga Crkve u društvu? Već sam odavno napisao: primjetno je kako svako uzima bilo od neke osobe bilo od ideologije samo ono što mu se sviđa. Usput, najluđi poklonik dnevnog normalniji je od Zvonimira Carlosa Pilsela. Taj se još 91. vratio u Hrvatsku dobro oštećen.

stefan
Gost
stefan
3 godine prije

mars, sačuvaj nas bože tih ljudi i njihovih dobročiniteljski djela koja si ti naveo kao primjer, bez uvrede mislim ozbiljno

fenix
Gost
fenix
3 godine prije

Putin je u pravo sto se tice kako to Rusi kazu “gostujucih radnika” netreba dozvoliti masovno naseljavanje stranaca jer to nigdje nije vodilo u dobro. Treba da rade na onim poslovima koje se nemogu naci u Rusiji i kada urade posao treba da budu placeni i da idu mada su Rusi uveli prije par godina dobre migracijske kontrole i zakone koje su dali rezultate broj migranata je dobrim dijelom smanjen. Takodjer neznam zasto se stalno potencira etnicke grupe u RF kao da je Rusija Indija u RF se postuju sve manjine ali Rusi cine 81% stanovnistva dakle apsolutnu vecinu Slavensko stanovnistvo dostize cak i 90% najveca manjina su Tatari kojih ima oko 3.8% a svi Kavkazci cine oko 4% u Moskvi je mozda oko 1.5 miliona Muslimana ali ljudi zaboravljaju da su oni uglavnom migranti dakle privremeni stanovnici sto je gradonacelnik Moskve i rekao mada je broj migranata u Moskvi poprilicno smanjen.

Bear
Gost
Bear
3 godine prije
Reply to  fenix

Imas broj,koliko je migranata iz Kine i Sjeverne Koreje?

fenix
Gost
fenix
3 godine prije
Reply to  Bear

Pa prema nekim podatcima iz S. Koreje oko dvadeset pet do trideset tisuca a iz Kine ne vise od 200 000. Uglavnom iz Kine nedolazi mnogi imigranata najvise ih je iz Tadzikistana oko 1100 000 i Uzbekistana oko 2500 000 mada je broj Uzbeka pao za 24% doduse medju tim migrantima ima i Etnickih Rusa koji su dosli u Rusiju jer prema Ruskoj migracijskoj sluzbi nepise se nacionalnost vec drzavljanstvo kuju migrant posjeduje. Naravno najvise migranata dolazi iz Ukrajine oko 2800 000 bar zvanicno mada je broj sigurno dosta veci.

Nik
Gost
Nik
3 godine prije

Ma sada lupajte mi minuse koliko ocete ali iskreno mi je zao ako putin nije odrzao taj govor za manjine…

Ena
Gost
Ena
3 godine prije

Ih koliko ih je samo na zapadu povjerovalo u ovo, a i kod nas! Cini mi se da s “demokracijom” gubimo zdrav razum

Lisac
Gost
Lisac
3 godine prije

“Ove prijedloge treba otvoreno raspravljati s etničkim manjinama, kao i javnim i vjerskim organizacijama. Ovo bi trebalo biti obavezno za sve radnike bez obzira na buduće zaposlenje.” – kako tumačite ovaj Babićev citat navodnog Putinovog govora?

POVEZANE VIJESTI

Izbornik