RAT NA VIDIKU? – Kremlj je reagirao na planove Turske za pokretanje vojne operacije u Idlibu

Ruski Glavni stožer

Moguća turska vojna operacija u Siriji bit će najgori scenarij, izjavio je glasnogovornik ruskog predsjednika Dmitrij Peskov.

“Nemojmo još uzimati u obzir najgore slučajeve”, bio je odgovor Peskova na pitanje kako će Rusija reagirati na moguću tursku vojnu operaciju u Siriji.

Prema njegovim riječima, ako govorimo o operaciji protiv terorističkih skupina u Idlibu, onda će “to biti akcije u skladu sa sporazumima iz Sočija”, budući da je za neutraliziranje terorističkih skupina “odgovornost turske strane”, prenose RIA Novosti.

“Ako govorimo o operacijama protiv legitimnih vlasti Sirijske Arapske Republike i njezinih oružanih snaga, onda je to najgori slučaj”, dodao je Peskov.

Predstavnik Kremlja naglasio je da se u budućnosti planira koristiti radni kontakt s turskom stranom, “kako se ne bi omogućilo da se situacija u Idlibu dalje razvija na putu daljnje eskalacije”.

“Bili smo zadovoljni sporazumima koji su prije više od godinu dana postignuti u Sočiju, i to je bilo obostrano zadovoljstvo. Apsolutno smo prestali biti zadovoljni nakon što su ofenzivne akcije militanata i terorističkih skupina protiv sirijskih oružanih snaga i objekata ruske vojske počele s teritorija Idliba. Tu je završilo naše zadovoljstvo”, dodao je Peskov.

Prema Peskovu, ne postoji planirani telefonski razgovor između Putina i Erdogana, ali “predsjednici su u bliskom kontaktu, pa ako je potrebno, razgovor se može dogovoriti doslovno u satima”.

Ranije je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan rekao je da Turska nije zadovoljna rezultatima pregovora s Rusijom o Siriji, te da je nova turska vojna operacija u regiji samo pitanje vremena.

Prethodno su iz ruskog ministarstva vanjskih poslova rekli da su tijekom rusko-turskih konzultacija o Siriji u Moskvi predstavnici dviju zemalja potvrdili svoju opredijeljenost prema postojećim sporazumima o primirju u Siriji, što se odnosi na sve dogovor koje su Erdogan i Putin potpisali u Sočiju.

Podsjetimo, situacija u Idlibu nedavno je eskalirala, a turske i sirijske snage su već nekoliko puta ulazile u sukobe u kojima je bilo mrtvih i razmjenjivale su napade.Turska poziva Siriju da okonča operaciju u Idlibu protiv militanata, na što je Assad odgovorio kako ga ne zanimaju prijetnje koje dolaze sa sjevera.

Ratsirijaturska
Pretplatiti se
Obavijesti o
208 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Šule
4 godine prije

Rat je spreman jer to želi ISLAMISTA Erdogan švercer nafte i đihadistički princ tame kako ga zovu islamisti.Asade da si pametan sve što pređe granicu da uništavaš dok ti nije kasno oni vrlo puno tenkova i tehnike dovlače.Rat je spreman za vikend pa čemo vidjet saveznika Ruse kako će zaštititi Siriju od ovog Islamističkog vehabije Erdogana.RUSI DANAS VEĆ TREBAJU DA SPRŽE SVE ŠTO STIŽE U IDLIB OD TEHNIKE A NE DA ČEKAJU VIKEND DA SE UKOPAJU I KRENU SUZBIJAT SIRIJCE PREMA DAMASKU.Nikakav dogovor nije moguć-zato pod hitno udaraj zrakoplovstvom do vikenda kad ISLAMISTA ima namjeru udarit

Emiliano Zapata
4 godine prije

Mos mislit sto bi bio rat na vidiku da svoju djecu salju u njega. Ovako dok je tupana, glupana, ovaca i robova samo neka ginu za bogatase, zao mi ih ali sto mogu? : “prirodna selekcija”…

Ringo10
4 godine prije

JA sam odavno znao da ce do rata sa Erdoganom doci prije ili kasnije.

On rat hoce pod svaku cijenu jer misli da samo tako moze ponovo vratiti OSmansko Carstvo.

Ako krene u rat onda bi bio red da zestoko plati za svoje ludjastvo.

Ali sve ovisi o Rusima. I dokle su oni spremni da idu. JA se nadam da su i Sirijski i Ruski i Iranski stratezi ovo predvidjeli kao mogucnost i da su se pripremili za to.

A mozda je i vrijeme za povratak Konstantinopola.

Mlata
4 godine prije

Samo još Rusi i ameri da se dogovore dokle će se ići, šta će se ostvariti i akcija kreće….”dogovor kuću gradi”, stara izreka

Barban
4 godine prije

Vrlo loš scenario koji odgovara najviše kome ? Nije teško pogoditi zar ne ? Nadam se da Turci ipak nisu toliko glupi da idu ginuti za američke interese.

Ivo
4 godine prije

Kakav rat s Rusijom i Iranom, erdo se pred par godina precijenio i na kraju došao u nezgodnu situaciju. Sad mora vaditi kestenje iz vatre i rješavati se svojih pulena u Idlibu, plus se izvinuti bibiju što mu neće moći pomoći kako je i obećao.
Na snazi je primirje, iako se o tome ne govori, nakon 3-5 sedmica krenuti će druga faza duž M4 prema Jisr al Shuguru, pa do ljeta i ostatak Idliba. Trenutno je i SAA iscrpljena od stalnih borbi, treba popraviti M5, utvrditi osvojeno, dovući zalihe i pojačanja.
Situaciju bi eventualno mogla preokrenuti samo epidemija Corona virusa, ovaj put modeliranog za Rusiju, ništa drugo.

burt
4 godine prije

ruska strana je na zadnjem sastanku ponudila turskoj strani omjer podjele Idliba proturski dio-proassadovski dio 40%-60% na liniji sjeverno od prometnica M4 i M5 što bi većinski bilo u granicama prije dogovorene demarkacijske linije iako se ne precizira što bi bilo sa gradovima Idlibom, Jisr ash Shugurom i Arihom koji bi svakako trebali ući u protursku zonu dok u isto vrijeme Assad najavljuje oslobođenje cijelog teritorija i nastavak novog unitarizma a to podržavaju i iransko-irački zapovjednici koji su također grupirani u Idlibu a Assad i nema izbora jer zna da uspostava demarkacijske linije znači uvod u političku podjelu i federalizam, bilo je naivno pisanje u člancima da turska vojska zadnjih 15 dana ulazi u Idlib i vozika se amo tamo i da to sve čine samo radi nekakvih blefova a radilo se u stvari o pripremama za vojnu operaciju zauzimanja teritorija jer je to vrijeme potrebno za mobilizaciju trupa, dovođenje… Čitaj više »

shumadinac
4 godine prije

Ponavljam (po milioniti put): uloga Turske je da uvuče Rusiju u rat. Danas eskalacija na istoku Ukrajine (bez obzira na sve priče o nezainteresovanosti Vašingtona za krizu u Ukrajini). Visibabe procvetale.
Slučajnost?

Alex
4 godine prije

Zaratit će I protiv Irana I protiv Kineza,koji imaju interese u Idlibu…Bit će batina…A onda će Rusi ,preko Egipta,naoružati Haftara u Libiji,pa će i ovaj razvalit po Turcima.Kako izgleda,Erdogan je malo prolupao…

Pero
4 godine prije

Nema nista od toga osim ako Erdo nije normalan, sto nije iskljuceno.
Haftar mu pogodio brod u Libiji i smije mu se.
Asad mu se isto smije.
Rusi se cude budali.
Osmanlijskih konvoja vec ima sprzenih u Siriji.
Meni je samo zao sirotinje sto gine zbog idiota.
Vjeruje li erđo u Alaha?

Dopizdilomi
4 godine prije

Sada je puno njih na malo mjesta. Jedna mala taktička nuklearna kao slučajno teroristima ispala iz kamiona i riješen problem.

Ante
4 godine prije

South Front pište da je Turska Siriji dala do kraja ovog mjeseca da se povuče iz djelova Idbila koji su zauzeli. Osim toga prenijeli su video gdje se vidi velike kolone vojnih vozila iz Truske. Turska se priprema za nešto u Siriji, neću reći što, to možete sami pretpostavljati isto kao što bi ja pretpostavljao. Možda ih Rusi odgovore od akcije, tko zna. Bilo bi dobro da se taj rat već jednom završi.

xxx
4 godine prije

ajde, neka je i to napokn doslo. sad cemo valjda vidjet te s-300 i slicne hvalospjeve na logicnom o ruskom oruzju. valjda ce sirijci moci gadjati turske avione I helikoptere, nije valjda da ce biti ko i sa drugim ruskim “partnerom” izraelcima.

wordly wiseman
4 godine prije

Rusija nije sposobna za rat u blizini turske granice . Turci kontroliraju bospor a briti gibraltar ; nema načina da riješe logistiku

Abe 04
4 godine prije

Of topić. Izašao je drugi nastavak ostavljenog muža od valdeca.
Javlja žena nigdje čovjeka u Pekingu.
20 000 000 Pekinezera se igra skrivača.
Restorani zatvoreni ili prazni, u onim otvorenima meniji pastirski.

listovača
4 godine prije

Kakav rat? Previše je opcija u igri. Prvenstveno mislim na Amere i Ruse, nadalje tu je i Iran i Izrael. Nije Erdogan taj koji bi samostalno poveo rat u principu protiv Rusije. Njega huškaju Ameri i lako je moguće da ga ostave na cijedilu a mislim da on to zna.

LNT_Iluvatar
4 godine prije

Problem je s Rusima kad se nešto potpiše oni to uzimaju ozbiljno. Na tu minu su nagazili Porošenko i Erdo. Erdo se je bio obavezao otvoriti M4 i M5 , demilitarizirana zona 15 km, razdvojiti umjerene i neumjerene i sve to za mjesec dana. Po isteku roka molio je produženje roka i to mu je uvaženo. Međutim godinu i pol nije napravio ništa i očekivao je da igra može ići u nedogled dalje. Napisao sam više puta da mu ne vjerujem i da smatram da je loš za krizne situacije. Tada donosi ishitrene emocionalne odluke. Ovo što sada izjavljuje je ispod svake razine. Dopremio je i MANPAD-e u Siriju. Ne vjerujem da će Rusi pustiti SAA niz vodu. Ovim neodmjerenim izjavama i prijetnjama Erdo se je malo zakopao. Koliko vidim Rusi ne inzistiraju na bezuvjetnoj deekalaciji. Uostalom turski zahtjevi za povratak na početne linije su suludi. Situacija ima potencijal da… Čitaj više »

aierwbgfawefzuwbefqwuefuqwefuqef
4 godine prije

Ovaj u sredini u prvom redu je najzajebaniji. Eđi sluša stvora i samo sije kaos koji donmeh sije još od selđuka.

fbslo
4 godine prije

Pa i ja, obični seljak, znam, da je sve ovo samo PR ERdogana..

Nema on nikakvog prava, da je uopšte u Siriji, nema unutrašnje podrške, veže ga Soči, …
Premda turska armija nije naša Teritorialna obrana (Slo) i ima strašnu avijaciju i snažne oklopne jedinice,
neče oni tako lako protiv sirijske uvježbane i puno motiviranije vojske, da o Rusima i ne pričamo..

Blef Erdogana…

irenaas
4 godine prije

o cemu vi lajete mudrovi

Zoran
4 godine prije

Russian warplanes are targeting with vacuum missiles Basinqul and the village of Qaminas, southeast of Idlib.

Komentator
4 godine prije

Meni Turska i njen predsjednik Erdogan nije baš pri srcu, ali ovaj put ga razumijem. Sirija i Rusija hoće osvojiti i očistiti još i zadnje ostatke Sirije, tj. Idlib i Alep i to znači, da će Turska posljedično dobiti još oko 2.5 milijuna izbjeglica uz ona 3 milijuna koje je već dobila i za što su opet bili krivi Asadovci i njihovi saveznici tu naravno ubrajam i Ruse. I što bi sad Erdogan trebao učiniti, pustiti da ovi dovrše posao u Idlibu i poslije trošiti milijarde dolara na izdržavanje tih skoro 6 milijuna izbjeglica. I ja bih na njegovom mjestu učinio sve, baš sve, da se taj scenarij ne ostvari pa makar po cijenu rata sa Rusijom, jer Turska je vojno snažna država sa brojnom dobro opremljenom vojskom od preko pola milijuna pripadnika sa modernom i brojnom avijacijom i velikim brojem tenkova i samohodnih topova sa jakom mornaricom a isto… Čitaj više »

Tom i dzery
4 godine prije

Ja navijam za turce.

farre
4 godine prije

Turska i jeste poslata od strane NATO, Trumpa, u Siriju da i dalje “zabavlja” Ruse, a za uzvrat su dobili pravo intervencije protiv Kurda, garanciju protiv terorizma (od strane CiA), ali i “dozvolu” da smanje kamate centralne banke i dozvole odredjenu inflaciju naspram $. Za ovo posljednje, moraju ispuniti “obaveze” odrzavanja “vatre” u Ibdilu i ne dozvoljavanja da se Rusi iz Latikije krecu slobodno prema Alepu u Hami (okupacija puteva je tu odlucujuca).

Ukratko, Turci se moraju “udvaraati” i Rusima i Amerima, ako hoce da opstanu. Nimalo jednostavan zadatak

Yuxel
4 godine prije

Salje vojsku u tudu zemlju i srema se za rat, sa jedne strane , a sa druge hapsi stotine , hiljade , desetine hiljada vojno sposobnih sunarodnjaka. Tu nesto smrdi . Ili covjek ima tumor na mozgu ili je vrhunski igrac. Ako je ovo prvu , nadati se njegovoj brzoj hospitalizaciji , a ako je ono drugo onda nam slijedi otvorena agresija ( osim ako ga neka pametna i hrabra glava ( ruka ) ne zaustavi ).

Alen
4 godine prije

Sva priča završena :

Russia’s envoy to the United Nations: We will not stop our support for the legitimate Syrian government facing terrorism inside its territory

U meduvremenu erdogan proglasio opću mobilizaciju dobrih terorista sjevera sirije.. Neća valjda turke slati.. Obećao im je i podršku turske avijacije..
Dakle svi na hrpu..

Živa istina
4 godine prije

Dok god se Rusija i Turska dogovaraju kako u Siriji treba voditi rat i kako sirijski narod treba živjeti, sirijski narod je “pušiona”!

Max
4 godine prije

Mislim da bi to bio salto mortale Turske strane. Oni bi izazvali rat u kojem ne bi pobijedili a rat bi se proširio i možda postao svjetski.

imalijosnade
4 godine prije

Ruje dođu kao ratni i rasni Spartanci! Nije nikad antička demokratska Atena mogla s njima.
Hladni kao led, al opet emotivni i pravedni.

STEPKE
4 godine prije

Definitivno, Erdogan je selfcentered autokrata opcinjen vlascu i vizijom obnavljanja Otomanskog carstva za zivota, preko snazne vojne pripremljenosti, NATO savezom kao i velikom rezervom imigranata koju moze da posalje u Evropu.
Pitanje njegovog mentalnog stanja je problematicno obzirom da boluje od leukemije i pod snaznim lekovima vec duze vreme koji mu zamagljuju viziju, vidik i realno stanje u kome je Turska. Slicna situacija je i u Srbiji bar kada je bolest nedozrelog predsenika idiota u pitanju koji drogiran od lekova protiv kancera”rasudjuje” i tera Srbiju u ponor kao Sorosev i USA lapdog.

goran trojkovic
4 godine prije

turci jedu govna odavno i to van svojih granica

hrvoje
4 godine prije

Ako turci krenu u rat, na kraju bi mogli da dobiju i Republiku Kurdistan.—- haha——————-

FATIH
4 godine prije

SRETNO SIRIJCI,RUSI,IRANCI,PALESTINCI.
PRZITE HAZARSKU I AMEROKENJSKU VOJSKU.
SMRT FASIZMU I NACIZMU!
ALLAH VAM DAO SVAKO DOBRO U BORBI PROTIV SEJTANA!!

Muppet show
4 godine prije

Taman popuniti balkanske rajske drzavice sa novim gradjanima kad domaci odlaze na sjever sta dalje od jadnih placa.

Tony
4 godine prije

Koji su ovdje bolesnici , idite lijecite se …

Ringo10
4 godine prije

Sad treba napasti … udariti svim silama … dati do znanja Osmanlijama i njihovom sultancicu da ga ne jebu ni za suhu sljivu…tako se to radi

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI