fbpx

Rim se sjeća kako je Bundesbanka 1992. pomogla Sorosu da uništi liru

Rim se sjeća kako je Bundesbanka 1992. pomogla Sorosu da uništi liru 1

Tijekom tri desetljeća nakon ponovnog ujedinjenja Njemačke, Berlin je Italiju smatrao nestabilnom i problematičnom zemljom na kojoj će “istovariti” troškove unutarnjih politika, centralizaciju svoje moći u Europi i reforme poželjne za njezin razvoj, tvrdi većina talijanskih analitičara, čime su nastavili retoriku Grčke iz vremena ucjenjivanja Atene oko „mjera pomoći“ Trojke, koje su Grke gurnuli u još veće dužničko ropstvo.

Posljednjih tjedana se ovaj sukob vidi u dvoboju između sjevernih „tvrdolinijaša“ i mediteranskih zemalja oko  euroobveznica o kojima se puno raspravlja kao odgovoru na krizu izazvanu koronavirusom.

To se vidjelo i proteklih godina tijekom krvavih mjera štednje, nametanja „sustavnih reformi“ i rezova javne potrošnje nametnutih zemljama južne Europe, dok su razlike bile sve očitije, posebno u poticajima njemačkom financijskom sustavu. „Najsimpatičniji“ takav slučaj datira iz vremena zore ujedinjene Njemačke do dramatične  1992. godine, koja je bila prekretnica za Italiju.

Možda neki ne znaju za špekulativni napad Georgea Sorosa na liru na “Crnu srijedu” 1992. Godine, kada je mađarsko-američki tajkun napao je talijansku valutu prodajući lire na financijskim tržištima, što mu je donijelo ogromnu zaradu.

Ali nijedan financijski prevarant bez vanjske političke podrške nije mogao baciti na koljena zemlju poput Italije.

Unatoč kontekstu kojeg je tada obilježilo propadanje talijanskog elektroenergetskog sustava, od pravosudnog skandala „Mani pulite“, do napada mafije na srce države i ekonomskih i financijskih posljedica  Ugovora iz Maastrichta, koji je vladu  Giuliana Amata prisilio na povlačenje nacionalnih tekućih računa, ništa nije sugeriralo kolaps lire do dolaska problematičnih vijesti iz Njemačke.

Sam George Soros je to javno priznao na konferenciji u Udinama 2013. godine.

„Špekulativni napad na liru bio je legitimna financijska operacija. Oslonio sam se na izjave Bundesbanke u kojoj mi je rečeno da njemačka banka neće podržati talijansku valutu. Bilo je dovoljno znati to pročitati”, rekao je George Soros.

Nije taško pronaći dokaze da Soros ne laže, jer je njemačka središnja banka u stvari odustala je od obrane režima fiksnog tečaja Europskog monetarnog sustava, što je bilo jasno u trenutku kada je njegov predsjednik Helmut Schlesinger izjavio da europska monetarna unija na temelju europske valutne jedinice nije “homogena monetarna jedinica”, što se posebno odnosilo na slabost lire.

Theo Waigel, njemački ministar financija, nazivajući „besmislenima šanse za obranu talijanskog boravka u Europskom monetarnom sustavu“, bio je povod za napad Sorosa, zbog čega je Rim u mjesec dana „spržio“ 30 tisuća milijardi lira kako bi podržao svoju valutu na tržištu.

Njemačkoj je trebalo da pooštri stope zbog održive politiku monetarne rekonstrukcije „1 u 1“, koja je usvojena kako bi za zapad zemlje mogao apsorbirati valutu bivše Istočne Njemačke, za koju su ekonomisti procijenili da vrijedi samo četvrtinu zapadne marke.

Bio je to početak propasti bivše Demokratske Republike Njemačke, ali i izgradnje “ekonomskog zida” koji do danas dijeli zemlju, što je Berlin natjeralo da unutarnje izazove prevlada tako što će ih preliti na ostatak Europe.

Bundesbanka je pokrenula kreditnu krizu i izvukla novac s tržišta, a Banka Italije se morala prilagoditi stopama, prinos na višegodišnje državne obveznice je naglo porastao, zbog čega se javni dug Italije povećao, a lira oslabila.

Sve ovo Talijanima kroz glavu prolazi kao „déjà vu“ i lekcija im je za sadašnjost. Sada se stvara tabor koji želi spriječiti Berlin da na ostale podijeli svoj energični unutarnji odgovor na koronavirusnu krizu. Francuska podržava Italiju, koja je umorna od “varanja” na europskoj fronti i ne želi plaćati njemačke prohtjeve u obliku državnog fonda za štednju i posljedično buduće štednje, čime bi opet platila skupu cijenu za pokornost u ime „zajedništva i solidarnosti“. Povijest je učiteljica života i poziva na oprez. Ne samo Rim, već sve zemlje Europske unije.

4 4
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
48 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Pedro del negro😎
Gost
Pedro del negro😎
5 mjeseci prije

Ako ima 9 krugova pakla , ja se pitam u koji krug pakla bi Soros trebao ići zbog njega će lucifer morati proširit bar 2-3 kruga😟🙁🙁

nekoime
Gost
nekoime
5 mjeseci prije

Trinaesti?

Splitexpres
Gost
Splitexpres
5 mjeseci prije

On je koristio mogućnosti koje su mu Nijemci posložili,ako tko treba u pakao to su Švabe?

CAN
Gost
CAN
5 mjeseci prije

Deutsche Bank nije švapska odavno,relativiziraš…a ako neko ide u pakao…već je tu…upali tv.

Pi-zdro
Gost
Pi-zdro
5 mjeseci prije

da Pedro, Merkelica je sama i bez lucifera prosirila te dodatne krugove…

MatijaVZHR
Gost
MatijaVZHR
5 mjeseci prije

Šoroš je samo frontman, kao što je to svojedobno bio npr. Luka Dukat Rajić, polupismeni šofer iz Dukata nesposoban da vodi automehaničarsku radionicu ali zato sposoban da vodi jedan veliki Dukat kao “gazda”. U Hrvatskoj postoji veliki broj bivših socijalističkih firmi koje su preuzeli kriminalci sa udba-pedigreom tako što su postavili frontmane na čelo tih firmi koji onda u javnosti figuriraju kao “gazde”.

JumpingJackFlash
Gost
JumpingJackFlash
5 mjeseci prije

MatijaVZVHR
Točno. I David Icke kaže da je Šoroš samo potrčko najjače banksterske familije na svijetu (Rotšild).

politicki nekorektan
Gost
politicki nekorektan
5 mjeseci prije

…nesto gledam OVO na slici, pa se sjetim one price o gmazovima…. jbt. pljunuti on

SamoPitam
Gost
SamoPitam
5 mjeseci prije

@guest_397835
Da, potrčke, haha. Sjetih se jednog takvog doduše direktora jedne velike firme, upoznajemo se i tako kroz priču, kaže: “ja sam morao voziti kedija nekoliko godina u firmi da bi došao na poziciju direktora”. Inače fakultetsku diplomu je stekao pri istovaru robe u Travniku.

nikola
Gost
nikola
5 mjeseci prije

isto i u srbistanu..i kad vide da su pritisnuti onda krenu sa supljom pricom i teorijama zavera ..te siptari ..te soros ..te eu ..te nato itd..samo da bi jos krali..soros je hedge fund operator i nije on jedini ”napao”liru npao je celi wall street i londonska berza..ali to ovaj kreten koji je napisao ove gluosti nezna niit ga briga on je placen da sere kvake..inace soros je isto uradio i sa engleskom funtom

Lurker
Gost
Lurker
5 mjeseci prije

Nije Soros kriv, kada krene takav napad na valutu vlada je ne bi smjela braniti nego pustiti da trziste odradi svoje – a tek nakon toga treba reagirati. Sve dok ovako postupanje ne postane standard biti ce uvijek napada na valutni tecaj bez Sorosa ili s njim.

nessy
Gost
nessy
5 mjeseci prije

Lurker
Glasam za tebe kao Ministra Financija Svijeta. Ti ocito znas nesto, sto najbolji talijanski ekonomisti ne znaju.

Mrčikola
Gost
Mrčikola
5 mjeseci prije

Rusi su postupili slično tom modelu i prošli solidno. Doduše, u Rusiji o valuti brine država a u Italiji mafija.

nessy
Gost
nessy
5 mjeseci prije

Svaki put me odusevi kada Sorosa predstave kao humanitarca! Tip ima bolesnu viziju kako bi svijet trebao izgledati, a zbog mnogih miljardi koje je natalozio sumnjivim financijskim operacijama, puno toga mu, nazalost, polazi za rukom. Svojim djelovanjem, doveo je do ocajanja ogroman broj ‘obicnih ljudi’. Posljedice njegovog ‘aktivizma’, mogle bi se usporediti sa posljedicama nekog lokalnog rata, ako ne i gore.

nessy
Gost
nessy
5 mjeseci prije

Sto se Krugova Pakla tice, on je igrac van konkurencije, ne treba ga mijesati sa amaterima iz 9og kruga.

nekoime
Gost
nekoime
5 mjeseci prije

Krajnje je vrijeme za novu, stabilnu sveeuropsku valutu. Rublju, recimo.

netman
Gost
netman
5 mjeseci prije

Ne, potrebno je priznavanje različitosti i uvazavanje svih manjina, potrebni su razgovori i razgovori da se traže putevi i točke koje su zajedničke svim ljudima i kulturama, ali ne na silu, već samo konstruktivno.

nikola
Gost
nikola
5 mjeseci prije

s rubljom brisi guzicu

R1A1
Gost
R1A1
5 mjeseci prije

Ono što Nemci nisu ostvarili u dva svetska rata ostvarili su putem EU.
Znači, cilj se nije promenio, promenio se samo metod ostvarivanja tog cilja.
Interesantno, u vreme dva rata, Evropa je umrla da se suprotstavi nemačkom cilju dok danas anemična posmatra šta Nemačka radi.

MatijaVZHR
Gost
MatijaVZHR
5 mjeseci prije

Ne radi se o “Nemcima”. Radi se o onima koji trenutno djeluju s teritorija Njemačke, isto kao i sa teritorija Nizozemske,Italije, SAD-a i slično. Tu ne postoje Nemci, Amerikanci, Englezi, Rusi – postoje samo pripadnici globalne orvelovske sekte.

sjdfngiusengnaeurgaigrawgfrawrgf
Gost
sjdfngiusengnaeurgaigrawgfrawrgf
5 mjeseci prije

Matija, ispravak je na mjestu.

CAN
Gost
CAN
5 mjeseci prije

Matija, svaka ti dala na rezonu.

nessy
Gost
nessy
5 mjeseci prije

Tako je, njih ne zanimaju nacije, ni vjera ili boja koze. Postoji samo zajednicki interes.

CAN
Gost
CAN
5 mjeseci prije

Misliš reći,ono što je Neko ostvario preko njemaca i 2.svj.rata…baš onako kako je zamislio(i danas isti šablon).Kad vidiš ko je Iću financiro do 42 bit će ti kao i meni jasnije,po običaju (kao i meni?) kasnije.skroooz kasnije,ovaj put možda nikad.

sjdfngiusengnaeurgaigrawgfrawrgf
Gost
sjdfngiusengnaeurgaigrawgfrawrgf
5 mjeseci prije

Posljedice erste beben rata, cvaj beben rata i sada draj beben rata su naseljavanje, rođenje i čeka se ustoličenje a zemljani su to u krvi platili kao borili se između sebe.

Alex
Gost
Alex
5 mjeseci prije

Lira je tada platila ceh svojoj precjenjenosti. Njemci su Talijane upozoravali da bi moglo doći do kolapsa lire, ali ovi su uporno tupili svoje. No treba znati da se lira brzo oporavila kao i da je zahvaljujući slaboj liri eksplodirao talijanski turizam i izvoz.

Lurker
Gost
Lurker
5 mjeseci prije

da, a u medjuvremenu Soros i ekipa je zaradila masu a Italija popusila… Da su pustili da trziste odradi svoje svi napadaci bi ostali kratkih rukava…

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
5 mjeseci prije

To nije bilo tada kad je 100 dem bilo 75000 lira. Ali čak ni to nije bitno. Italija je umrla kad je pristala na budući euro. Tu je veto ulagao Craxi i njegov PSI. Zato je Di Pietro i pokrenuo Manu pulite i pomeo stare partije a Craxija natjerali da pobjegne u Tunis. Jer nije htio eurozonu

Alex
Gost
Alex
5 mjeseci prije

Operacija “mani pullite” ima korjene kod sudaca istražitelja sa Sicilie…Falcone i Borsellino. Koji su surađivali sa FBI i tako saznali za povezanost talijanske poitike sa Cosa Nostra u tkz appalti, iliti javni radovi. Di Pietro je bio Berlusconiev čkvjek, iza koga je stajala i Lega Nord , Umberto Bossi. Bettino Craxi je bio duboko zaglibio u korupciju i zato nastradao. Inače je sve to skupa skoro dovelo Italiu do bankrota i zato je lira nastradala, kao i činjenica da je zahvaljujući političarima-lopovima Italia bila prezadužena…gotovo kao Grčka i prelazak na € ih je kratkotrajno izvukao iz dreka…

basso
Gost
basso
5 mjeseci prije

Njemacka je sa EU ostvarila ono sto je austrijski kaplar i zelio napraviti od evrope,jednu drzavu sa jednom valutom kojom ce vladati njemacki kancelar.Posto njemacka nikad nece uci u UN, njima najvise treba EU ministranstvo vanjskih poslova,a i Francuska kao stalna clanica UN.Italija vec od ulaska u eurozonu ima velikih problema,dok su imali liru mogli su sami dostampati novac i devalvirati ga.Sad Njemacka odredjuje sve u vezi eura,i to uvijek radi kako njoj odgovara.Italija vise ne moze da podnese EU i euro,i zato ce napustiti tu zajednicu.Nije ni malo slucajno sto u ovo vrijeme corona krize,italijanski ministri zahvaljuju Rusiji i Kini na pomoci,a stalno kritikuju EU.Pomoc se koristi da se Italijanski narod pripremi na izlazak iz EU i da lakse prihvati vrlo moguce italijansko clanstvo u BRI*I*CKS-u i Evro-Azijskoj uniji.Za Italiju bi to bilo najbolje rijesenje,dobili bi ogromno trziste za svoje lijepo dizajnirane produkte.

Mirk
Gost
Mirk
5 mjeseci prije

Vrlo male su sanse da Italija izadje iz EU i eura. Pregovori su u punom jeku a jutros su lansirane dvije vijesti iz Brisela: Jedna da ce se sve zemlje EU finansirati pod vrlo povoljnim kreditnim uslovima a druga da ce nezaposleni u toku “epidemije” biti placeni iz fondova EU sto je vec neka vrsta kompromisa u odnosu na ono sto traze Italijani (prebacivanje novih nacionalnih dugova na teret EU).

basso
Gost
basso
5 mjeseci prije

Italijani su trazili pomoc iz takozvanog hitnog fonda koji je pod upravom ESM (European Stability Mechanism) i jos su trazili da se na tu pomoc (citaj kredit) ne vezu nikakvi uslovi.Evropska centralna banka kao garanciju zeli da kupi Italijanske drzavne obveznice,sto bi u tom slucaju znaciloda bi Italija bila u jos slabijoj poziciji nego Grcka.Ja vidim Italiju izvan EU,i svakako izvan eurozone.Kina ce otkupiti njihove obveznice i kredite po povoljnijim uslovima,oni imaju novca a to je dugorocno najbolje ulaganje.To su uradili i sa Madjarskom,zato se Orban ne boji nikoga iz EU.

sjdfngiusengnaeurgaigrawgfrawrgf
Gost
sjdfngiusengnaeurgaigrawgfrawrgf
5 mjeseci prije

Svi ti krediti će biti svima omča oko vrata koju neće moći nikad skinuti kao i do sada od kad je fiat novca.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
5 mjeseci prije

Kako će izaći kad su vladu sklepali di Malo i PD Salvini izašao

sjdfngiusengnaeurgaigrawgfrawrgf
Gost
sjdfngiusengnaeurgaigrawgfrawrgf
5 mjeseci prije

Teutonija nema nikakove veze sa jeurom.

Duki
Gost
Duki
5 mjeseci prije

Prije 4-5 godina je lajao da je Rusija gotova,za 20-tak dana !ali mu je Vlado začepio klozetaru ,vrlo brzo ,probao je kod Orbana ,sada smo mi na redu .Čekamo € da nas Evropa do kraja baci na leđa,jer na koljenima smo (sa dugom od 40 mlrd € tj 50mlrd $,i strukturom uvoz-izvoz kakva je) odavno !! Korona mu je stigla k’o as na 11!
Kako ulazi ?pa naravno humanitarno😁😁a zatim ,ucjena -izbjeglice?i na kraju stižu lobiji i fondovi koji nude sve lovu,kredite,bonuse ,parice za strančice,i tko je slijep ne vidi (ili neće ) kako mu se ” zlatne lisice “polako sklapaju oko ručica!
Zato je onoliko pomoći -ruske u Italiji !Vlado mu ga je opet “zavukao “.
“Neispravna oprema-pomoć”,”tiha okupacija Italije” ma nemoj !!!💪6💪🖕🖕🖕

MatijaVZHR
Gost
MatijaVZHR
5 mjeseci prije

Bundesbanka je oduvijek bila pod kontrolom bankarskih familija Warburg te Rotschield iz Frankfurta. Interesantno je da se Šoroša oduvijek vezalo uz obitelj Rotschield. Odakle inače tom mađarskom židovu koji je kao puka sirotinja napustio Mađarsku nakon pada Hortija i odjednom izronio kao globalni filantrop milijarder sva ta moć i novac? Ali ako je obični frontman nekog moćnijeg tko čuva svoju privatnost, to je sasvim druga priča.

Bosanac
Gost
Bosanac
5 mjeseci prije

On ti je nesto ko sto je J.P.Morgan bio svojevremeno

sjdfngiusengnaeurgaigrawgfrawrgf
Gost
sjdfngiusengnaeurgaigrawgfrawrgf
5 mjeseci prije

Strelovit uspon ka vrhu je moguć ako si krvi varanske i ako te stvorova djeca torpediraju gore da uriniraš po zemljanima, to je očito kako u slučaju Šorija ili recimo Šikija ili bilo koga tko je “gore”.

Red Dog
Gost
Red Dog
5 mjeseci prije

Read my lips: EU je Velika Nemacka. Ko umislja drugacije se vara/naivan je.
Read my lips: EU je federacija. Ko umislja da moze biti u EU, a nacionalan, se vara/naivan je.
Da bi postali to su trebali unistiti stare entitete; SFRJ brutalno, Italiju diskretnije. „Danke Deutschland“. Ko umislja da svabo cini usluge se vara/naivan je.
Ako ti osnova drzave, novac, dolazi od ECB, nisi Neovistan. Ko umislja to se vara/naivan je.
Ko pokusava da se ku*ci zavrsava kao Cipras; pregazen demonstrativno.

Bosanac
Gost
Bosanac
5 mjeseci prije

Svaka kuca izgradjena na losim temeljima , prije ili kasnije ce se srusit…problem je ako i mi u njoj zivimo u trenutku rusenja

Max
Member
Max
5 mjeseci prije

htiio je on uništiti i funtu ali nije uspio.

Vladimir Marković
Gost
Vladimir Marković
5 mjeseci prije

Pitanje je vremena kada će Soroš i njegovi saradnici i poklonici dobiti po zasluzi a mnogim državama i narodima naneli su zlo! Na žalost Soroš preko svojih ljudi vlada Srbijom!

nije bitno tko
Gost
nije bitno tko
5 mjeseci prije

Prvo treba da narodi evropskih država stave na giljotinu svoje podmitljive političare, pa ovaj sionistički gušter i njemu podobni odmah gube moč.

Lucija
Gost
Lucija
5 mjeseci prije

nije bitno tko

Pa to smo i radili stoljećima: rezali krakove hobotnice.
Zatim, ide se dalje: uspostava mehanizama da krakovi ponovno ne narastu. U tome nismo uspjeli, ali Kina jest.
Naravno, odmah su očite još dvije stvari:
– puknuti hobotnicu u glavu. Ali – to nije dovoljno.
– treba stvoriti uvjete da se nova ne okoti…e, za to postoji samo jedan put. Nekima je poznat. Zato ih se ‘stvorova djeca’ – boje…😁
I nastoje ih diskreditirati litanijama da su svi isti.

Miro
Gost
Miro
5 mjeseci prije

Pljunuti Palpatin, imperator iz Zvjezdanih ratova, Darth Sidious. Putin bi mogo proc ko Yoda. Trebsmo Luku Nebeskog skitnicu
. 😉

nikola
Gost
nikola
5 mjeseci prije

ja ne znam kako to da neko sa pola mozga moze samo tako da napise gomilu gluposti?i jos bude placen za sve to..

Mirko
Gost
Mirko
13 dana prije

A šta je nova?
To ljudsko smeće soroš (pravim imenom Gregory Schwartz) uništava cijeli svijet po nalogu rotschilda.
Eto sad znate tko je kriv za svo zlo na zemlji.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik
48
0
()
x