Rusija i Kina uložile su veto na ‘dvosmislen’ prijedlog SAD-a za prekid vatre u Gazi

Ujedinjene nacije UN
3 komentara

Rusija i Kina iskoristile su svoje pravo veta kako bi odbile rezoluciju Vijeća sigurnosti UN-a o prekidu vatre u Gazi koju su pokrenule SAD, uz obrazloženje da je dvosmislena.

Glasovanje u Vijeću sigurnosti postalo je još jedan obračun u koji su uključene svjetske sile koje su zarobljene u napetim sporovima drugdje, pri čemu su Sjedinjene Države podnijele kritike da nisu bile dovoljno oštre prema svom savezniku Izraelu, čiji su neselektivni napadi stvorili strašnu humanitarnu krizu za 2,3 milijuna Palestinaca u Gazi.

Ključno pitanje bio je neobičan jezik koji je rekao da Vijeće sigurnosti “određuje imperativ trenutnog i trajnog prekida vatre.” Izraz nije bio jednostavan “zahtjev” ili “poziv” da se zaustave neprijateljstva.

Rezolucija je odražavala promjenu Sjedinjenih Država, koje su se našle u sukobu s većim dijelom svijeta jer čak i saveznici Izraela traže bezuvjetni prekid borbi.

U prethodnim rezolucijama, SAD je usko isprepleo pozive na prekid vatre sa zahtjevima za oslobađanje izraelskih talaca u Gazi. Ova rezolucija, koristeći formulaciju koja je otvorena za tumačenje, nastavila je povezivati dva pitanja, ali ne tako čvrsto.

Prije glasovanja, ruski veleposlanik pri UN-u Vassily Nebenzia rekao je da Moskva podupire trenutni prekid vatre, ali je kritizirao razvodnjeni jezik, koji je nazvao filozofskom formulacijom koja ne pripada rezoluciji UN-a.

Optužio je američkog državnog tajnika Antonya Blinkena i američku veleposlanicu Lindu Thomas-Greenfield da su “namjerno obmanuli međunarodnu zajednicu”.

“Ovo je bila neka vrsta prazne retoričke vježbe”, rekao je Nebenzia. “Američki proizvod je izrazito ispolitiziran, čija je jedina svrha pomoći da se igra s biračima, da im se baci kost u obliku nekakvog spominjanje prekida vatre u Gazi… i osigurati nekažnjivost Izraela, čiji se zločini u nacrtu čak niti ne procjenjuju.”

Kineski veleposlanik u UN-u, Zhang Jun, rekao je da američki prijedlog postavlja preduvjete i da je daleko ispod očekivanja članova Vijeća i šire međunarodne zajednice.

“Da su SAD bile ozbiljne u vezi s prekidom vatre, ne bi uvijek iznova stavljale veto na višestruke rezolucije Vijeća”, rekao je. “Ne bi krenule takvom stranputicom i igrale se igrom riječi dok su bile dvosmislene i izbjegavajuće o kritičnim pitanjima.”

SAD je uložio veto na tri rezolucije kojima se zahtijeva prekid vatre, posljednju mjeru koju su poduprli Arapi i podržalo 13 članova vijeća uz jedan suzdržan 20. veljače.

Thomas-Greenfield pozvala je vijeće da usvoji rezoluciju kojom se traži trenutni prekid vatre i oslobađanje talaca, kao i da se pozabavi humanitarnom krizom u Gazi i podrži tekuću diplomaciju Sjedinjenih Država, Egipta i Katara.

Glasovanje u 15-članom vijeću bilo je 11 članova za i tri protiv, uključujući Alžir, arapskog predstavnika u vijeću. Jedan je bio suzdržan, iz Gvajane.

Nakon glasovanja, Thomas-Greenfield je optužila Rusiju i Kinu da su glasovale iz “duboko ciničnih razloga”, rekavši da se nisu mogle natjerati da osude Hamasove napade na jugu Izraela 7. listopada, što bi rezolucija učinila po prvi put.

Iako bi najnovija rezolucija bila službeno obvezujuća prema međunarodnom pravu, ona ne bi okončala borbe niti dovela do oslobađanja talaca. Ali to bi dodatno pojačalo pritisak na Izrael usred globalnih zahtjeva za prekidom vatre u vrijeme rastućih napetosti između američke i izraelske vlade.

U međuvremenu, 10 izabranih članova Vijeća sigurnosti dalo je vlastitu rezoluciju u konačni oblik. Zahtijeva se trenutni humanitarni prekid vatre za sveti muslimanski mjesec ramazan koji je započeo 10. ožujka kako bi ga “poštivale sve strane što vodi ka trajnom održivom prekidu vatre”. Palestinski veleposlanik pri UN-u rekao je da će se glasovanje održati u subotu ujutro.

Rezolucija također zahtijeva “trenutačno i bezuvjetno oslobađanje svih talaca” i naglašava hitnu potrebu zaštite civila i dostave humanitarne pomoći diljem pojasa Gaze.

Ruski, kineski i alžirski veleposlanici pozvali su članove vijeća da ga podrže, ali Thomas-Greenfield je rekla da trenutni oblik teksta “ne podupire osjetljivu diplomaciju u regiji. Još gore, to bi zapravo moglo Hamasu dati izgovor da odstupi od sporazuma.”

Vijeće sigurnosti već je donijelo dvije rezolucije o sve goroj humanitarnoj situaciji u Gazi, no nijedna nije pozvala na prekid vatre.

Rusija i Kina su krajem listopada stavile veto na rezoluciju koju su sponzorirale SAD, a kojom se poziva na pauze u borbama za isporuku pomoći, zaštitu civila i obustavu naoružavanja Hamasa. Rekli su da to ne odražava globalne pozive na prekid vatre.

Dan ranije, SAD je pustio u opticaj suparničku rezoluciju, koja je prošla kroz velike izmjene tijekom pregovora prije glasovanja u petak. U početku bi podržavao privremeni prekid vatre povezan s oslobađanjem svih talaca, a prethodni nacrt bi podržavao međunarodne napore za prekid vatre kao dio dogovor o taocima.

Glasovanje je održano dok je Blinken, glavni američki diplomat, bio u svojoj šestoj hitnoj misiji na Bliskom istoku od rata Izraela i Hamasa, raspravljajući o dogovoru o prekidu vatre i oslobađanju talaca, kao io poslijeratnim scenarijima.

Ministarstvo zdravstva u Gazi povećalo je u četvrtak broj umrlih na području Gaze na gotovo 32.000 Palestinaca, uglavnom žena i djece.

Međunarodno tijelo za utvrđivanje ozbiljnosti krize gladi upozorilo je ovaj tjedan da je “glad neizbježna” u sjevernoj Gazi, gdje 70% ljudi doživljava katastrofalnu glad. Izvješće Integrirane inicijative za klasifikaciju faze sigurnosti hrane, ili IPC, upozorilo je da eskalacija rata mogao gurnuti polovicu ukupnog stanovništva Gaze na rub gladi.

Američki nacrt izražava “duboku zabrinutost zbog prijetnje gladi i epidemija izazvanih sukobima”. Naglašena je hitna potreba za proširenjem isporuke pomoći diljem Pojasa Gaze “u velikom obimu”.

Izrael se suočava sa sve većim pritiskom da pojednostavi ulazak pomoći u Pojas Gaze, da otvori više kopnenih prijelaza i da postigne sporazum o prekidu vatre. Ali premijer Benjamin Netanyahu obećao je premjestiti vojnu ofenzivu na južni grad Rafah, gdje je oko 1,3 milijuna raseljenih Palestinaca potražilo sigurnost.

Konačni američki nacrt eliminirao je jezik u početnom nacrtu koji kaže da se izraelska ofenziva na Rafah “ne bi trebala nastaviti pod trenutnim okolnostima”. Umjesto toga, u uvodnom paragrafu, Vijeće je naglasilo svoju zabrinutost da bi kopnena ofenziva na Rafah “rezultirala daljnjim oštećenjem civila i njihovim daljnjim raseljavanjem, potencijalno u susjedne zemlje, te bi imala ozbiljne implikacije na regionalni mir i sigurnost.”

Kineski Zun kritizirao je povlačenje nedvosmislenog protivljenja SAD-a, rekavši da bi to “poslalo krajnje pogrešan signal i dovelo do ozbiljnih posljedica”.

gazaIZRAELkinaPalestinarusijaSADUN
Pretplatiti se
Obavijesti o
3 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
nastran
1 mjesec prije

u subotu na N1 rekli da je Rusija stavila veto, a Kina podržala USA rezoluciju??!!!??? toliko o objektivnom demokratskom izvještavanju!

Max
1 mjesec prije

Očekivano.

FELIX
1 mjesec prije

SIGURNO JE ZA ODLUKU RUSIJE DA PODNESE VETO NA AMERICKI PREDLOG O UBOSTAVI VATRE U GAZI POMOGAO TERRORISTICKI NAPADNIKA PRIPADNIKA MUSLIMANSKIH
OSLOBODILACKIH SNAGA NA POSETIOCE KONCERTA U KAZALISTU. AKO ISRAEL UNISTI HAMAS ZAVLADACE MIR ZA DUZI PERIOD NA TOM PODRUCJU, STO AMERIKANCIMA I DUBOKOJ DRZAVI NE ODGOVARA. MORALI BI VEC DA ZNATE KOME SU U INTERESU RATOV, TAKO CE AMERIKANCI UPTREBITI SVE MOGUCE NACINE DA SPASU HAMAS OD UNISTENJA I DA CE RADITI NA TOME DA SE PROGLASI NEZAVISNA SUVERENA DRZAVA POLESTINA POD VODSTVOM HAMASA ILI KAKVE DRUGE ORGANIZACIJE KOJOJ BI BIO CILJ UNISTENJE ISRAELA. HVALA BOGU DA SU SE BAREM RUSI MALO PROBUDILI IZ DUBOKOG SNA.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI