Rusija i Kuba počinju saradnju u oblasti nuklearne energije

Vladimir Putin Raul Castro
21 komentar

Rusija je spremna postati strateški partner Kube u proizvodnji nuklearne energije ako vlasti te zemlje preispitaju svoj stav u vezi s izgradnjom nuklearnih elektrana, rekao je novinarima prvi zamjenik šefa Ureda ruske vlade Sergej Prihodko.

“Kako su nas obavijestili naši kubanski prijatelji, oni nemaju planove za stvaranje industrije nuklearne proizvodnje energije u zemlji. Ako se ta odluka preispita, onda će, naravno, Rusija biti spremna da postane strateški partner Kube u ovom pravcu”, rekao je Prihodko.

Općenito, Rusija i Kuba imaju okvirni međuvladin sporazum o saradnji u korištenju nuklearne energije u miroljubive svrhe. Ovaj sporazum daje stranama šansu da razgovaraju o svim pitanjima od obostranog interesa. “Trenutno razgovaramo o širokom spektru takozvane neenergetske upotrebe mirnog atoma. Tačnije, razgovaramo o upotrebi nuklearnih tehnologija u medicini i poljoprivredi”, rekao je Prihodko.

Toplotna energija

Prema ruskom vladinom zvaničniku, oko 600-700 miliona evra pozajmljenog kapitala može biti uloženo u projekat glavnog remonta deset elektrana za proizvodnju električne energije u tri termoelektrane na Kubi.

“Kako bismo realizovali ovaj projekat, planiramo da privučemo pozajmljeni kapital”, rekao je zvaničnik. “Preliminarno ulaganje u projekat procenjuje se na 600-700 miliona evra.” Ruska Inter RAO – Izvozna i kubanska državna kompanija za proizvodnju električne energije „Energoimport“ ranije su usvojila mapu projekta za remont 10 agregata snage 100 100 KM u tri kubanske termoelektrane.

Ugovor će biti potpisan u martu 2020. godine. Ranije je generalni direktor Inter-RAO-a Makim Sergeiev rekao da kompanija, nakon potpisivanja ugovora, planira da remontuje dve jedinice za proizvodnju električne energije godišnje, počev od 2021. godine.

Izvoz nafte

Izvoz ruskih naftnih proizvoda na Kubu porastao je gotovo četiri puta u prvoj polovini 2019. godine, rekao je Prihodko.

“Što se tiče isporuka nafte na Kubu, izvoz se u prvoj polovini 2019. godine uvećao za 3,7 puta, na godišnjem nivou” rekao je Prihodko.

Zvaničnik je rekao da Rusija i Kuba tradicionalno blisko sarađuju u energetskom sektoru. Između ostalog, ministarstva energetike dveju država potpisala su mapu puta za efikasno učešće ruskih kompanija u programu razvoja energetskog sektora Kube i povećanja energetske sigurnosti zemlje.

“Glavni cilj programa je smanjiti zavisnost Kube od uvoza energetskih resursa i povećati energetsku sigurnost zemlje”, rekao je Prihodko. Pored toga, kubanska strana je zainteresovana za saradnju u razvoju prirodnih ležišta na Kubi. “Rad na ovim i drugim obećavajućim oblastima saradnje u energetskom sektoru biće nastavljen”, rekao je zvaničnik.

Nuklearna energijanuklearna medicina
Pretplatiti se
Obavijesti o
21 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
CPGS
4 godine prije

Idemo opet…

Rusija trazi prijatelje sirom svijeta. Izgleda da mora, jer oni koji su na njenim granicama malkice zaziru.

Bjelorusija protjerala ruskog vojnog atasea? Bjeloruska delegacija s Lukasenkom napustili skup u Erevanu?

Bjelorusija nema teritorijalnih nesuglasica pa je idealni kandidat za NATO clanstvo. 😉

tuf
4 godine prije

Još onako pored nuklearke napraviti “par” podzemnih silosa dvostruke namjene…pa kad Ameri pitaju “a što vam je to” , ovi kažu “ništa, ništa… to je za bacati nuklearni otpad… i slično”…

Nije bitno tko
4 godine prije

Neče Amerikanci da odu iz ruskog dvorišta (Poljska, Bugarska , Rumunija), pa Rusi odlučili, da ponovo zaposjednu američko dvorišče. Ovaj put če ruske rakete trajno ostati na Kubi a nove biti instalirane u Venezueli.. Sa Vladetom nema zahebancije.

Brainstorm
4 godine prije

je cim ce im kubanci platiti?
ludi rusi. otpisali im 33 mld. dolara duga pa bi im opet davali kredite. kuba je zemlja uhljeba koji su za socijalizam samo zato jer im taj birokratski sistem daje najbolje sanse da dozivotno ostanu uhljebi. kuba ako nema cime platiti neka posalje milijun gastarbajtera u rusiju ili druga opcija je da proda zemlju. nista dzabe, rusi!
ludi rusi, ludi venezuelci, ludi svi koji im daju kredit. kroz koju godinu ce kuba puknuti pa u nato pa lupiti sankcije rusiji jer su kao zli, dok zapravo nemoralan izgovor da ne vrate lovu.

ieoiugnqeugrqeuwrguqerge
4 godine prije

Bolje da postave nuks rakete tamo ko ciokauboji njima u jewropi.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI