Rusija i Mađarska dogovaraju uvjete opskrbe ruskim plinom na vrijeme od15 od godina

Gas
11 komentara

Mađarska i Rusija postigle su novi dugoročni sporazum o opskrbi ruskim plinom, koji će stupiti na snagu 01. listopada ove godine, objavio je u ponedjeljak mađarski ministar vanjskih poslova.

“Novi sporazum s [ruskim državnim proizvođačem plina] Gazpromom predviđen je za 15 godina, s mogućnošću promjene opsega kupnje plina za 10 godina. Gazprom će Mađarskoj godišnje isporučivati 4,5 milijardi kubnih metara prirodnog plina”, rekao je Peter Szijjarto na svojoj stranici na Facebooku, napominjući da će se 3,5 milijarde isporučivati kroz Srbiju, a milijardu kroz Austriju.

Szijjarto je to objavio nakon radnog sastanka sa šefom Gazproma Aleksejem Millerom u ruskom Sankt Peterburgu.

Ministar je naglasio da će Mađarska, zbog pojedinosti o novom sporazumu, kupiti plin “po mnogo povoljnijoj cijeni nego prema ugovoru koji ističe”, koji je potpisan 2020. i završava u rujnu. Također, novi sporazum povećava opskrbu Mađarske za gotovo 7 % u odnosu na prošlogodišnjih 4,2 milijarde kubičnih metara.

U međuvremenu, ranije ovog mjeseca, ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov rekao je da osim sporazuma o plinu, dvije zemlje rade i na ugovoru o izgradnji nuklearne elektrane Paks 2 (NPP) u Mađarskoj.

Ruska državna nuklearna građevinska tvrtka Rosatom izgradit će novu mađarsku nuklearnu elektranu na središnjem mađarskom mjestu Paks. Mađarska uprava za atomsku energiju mora do rujna odobriti zahtjev za licencu Paks 2 Zrt, mađarske državne tvrtke koja razvija tvornicu, a očekuje se da će Rosatom moći početi graditi sljedeće godine.

gasrusija
Pretplatiti se
Obavijesti o
11 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Sparkling
2 godine prije

Ma lako je Mađarima kad nemaju more. Oni mogu svojim građanima prodavati jeftini plin za razliku od HR koja uvozi “izuzetni” plin putem Omišlja.
A sjećate li se kako su prije izgradnje terminala lagali kako će cijena plina za kućanstva ostati ista. Hoštapleri od “lobiranih” političara nikad ne govore istinu.
Još se samo nadam da ću doživjeti dan da Mađarska izađe iz tvorevine zvane EU.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI