Ruski ratni brodovi na Filipinima

Ruska mornarica
6 komentara

Kroz nekoliko vijesti agencije Sputnik i u jednoj vijesti na CNN-u, saznajemo da su ovaj tjedan na Filipine stigla dva broda ruske ratne mornarice: protupodmornička krstarica Admiral Tributs i brod – tanker Boris Butomato. Prema najavi ruske strane, ratni brodovi će s filipinskim snagama uvježbavati borbu protiv terorizma i piratstva. Prema agenciji Sputnik, čije navode prenosi CNN, radi se o prvom takvom susretu mornarica na zajedničkom zadatku.

U povezanom članku, Sputnik navodi da će Rusija prodavati Filipinima sofisticirano suvremeno oružje, nakon što je vanjska politika Filipina doživjela potpuni zaokret: od potpune suradnje s SAD-om, preko grubih riječi i dobacivanja predsjednika Filipina u smjeru Amerike i predsjednika Obame, do najave vojne i druge suradnje Filipina s Rusijom i Kinom. Takvu je najavu predsjednik Duterte medijima saopćio 20. studenog, rekavši da planira poslati ministre obrane i vanjskih poslova u posjet Rusiji, po pozivu predsjednika Vladimira Putina. Kasnije tokom 2017., u Rusiji se očekuje i posjeta predsjednika Dutertea.

Svojim geostrateškim položajem, Filipini mogu kao država – američka vojna baza, što im je i bila funkcija u prošlosti, ozbiljno zaprijetiti namjeri Kine da osigura pomorske puteve za transport svojih roba u svijet, i da na Južnom Kineskom moru osigura povoljne pozicije za eksploataciju ugljikovodika. Da bi osigurala svoje interese, Kina u tom području gradi umjetne otoke i proširuje kontrolu nad područjem oceana oko kojeg postoje teritorijalne pretenzije i drugih zemalja.

Članak ruskog Sputnika https://sputniknews.com/asia/201701041049239332-state-department-russia-philippines/ navodi i da Sjedinjene Države, prema izjavi glasnogovornika američkog ministarstva vanjskih poslova Johna Kirbyja, ne vide problem zbog zajedničkih vojnih vježbi Filipina i Rusije. U malo širem objašnjenju, Kirby naglašava da bilateralni odnosi država ne isključuju druge države, tj. da nisu “binarni”, pri čemu se misli da nisu potpuno prisutni ili potpuno odsutni.

Zanimljiva je i dodatna vijest agencije Sputnik od 31. prosinca 2016., u kojoj se navodi da će predsjednik Duterte zatražiti zapovjednika filipinske vojske da premjesti lokaciju zajedničkih pomorskih vježbi Sjedinjenih Država i Filipina, s lokacije u spornom Južnom Kineskom moru. Uzevši u obzir navedene vijesti, može se zaključiti da je namjera vodstva Filipina razviti novo strateško partnerstvo s državama koje izravno konkuriraju pacifičkim ekspanzionističkim namjerama Sjedinjenih Država, ali da pri tome ne žele rušiti sve mostove s SAD-om.

Izvori:
CNN
Sputniknews

Admiral TributsBoris ButomatoCNNDuterteJužno Kinesko moreobamaSputnik News
Pretplatiti se
Obavijesti o
6 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
SamoIstina
7 godine prije

Nova pobjeda Putina! Hiber na aparatima i antidepresivima! Hiber nemoj prekoračit dozu!!

jale
7 godine prije

Već dugih 30 godina u svijetu nije bilo ravnoteže. Više nije tako!

Sarka
7 godine prije

Jebo te…ja sam iz naslova pomislio da je u najmanju ruku dosla crnomorska flota…a ono dva broda od kojih je jedan benzinska pumpa.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI