Rusko plovilo započinje s polaganjem cijevi za dovršavanje cjevovoda Sjeverni tok 2 u danskim vodama

Akademik Cherskiy
8 komentara

Danska pomorska uprava potkraj prošle godine dala je zeleno svjetlo Fortuni za početak radova na projektu Sjeverni tok 2 u ekskluzivnoj danskoj ekonomskoj zoni.

Ruski brod Akademik Čerskij započeo je polaganje cijevi za projekt plinovoda Sjeverni tok 2 u danskim vodama, gdje Fortuna radi od početka veljače, prema riječima operatora projekta Nord Stream 2 AG.

“Nakon uspješnog morskog ispitivanja, brod Akademik Čerskij započeo je danas postavljanje cjevovoda u ekskluzivnoj ekonomskoj zoni Danske. Teglenica Fortuna nastavlja polagati cijev”, priopćila je tvrtka u utorak.

Izjava je uslijedila nakon najave Nord Stream 2 AG prošlog mjeseca da će se nakon testiranja u kalinjingradskoj regiji Akademik Čerskij pridružiti polaganju cijevi za Sjeverni tok 2 u danskim vodama.

Ruski brod Fortuna već radi na postavljanju cjevovoda i završava izgradnju drugog kraka plinovoda (linija B) u Danskoj. Akademik Cherskiy bavit će se postavljanjem cjevovoda prvog kraka Sjevernog toka 2 (linija A).

Svrha novog plinovoda jest distribucija ruskog prirodnog plina u Njemačku preko Baltičkog mora. Plinovod se sastoji od dvije linije od 1.230 kilometara. Plinovod bi godišnje trebao prenijeti ukupno 55 milijardi kubičnih metara plina. Operater projekta procijenio je ranije ove godine da još treba završiti samo 148 kilometara.

Projekt financiraju ruski energetski div Gazprom, njemačke energetske tvrtke Uniper i Wintershall, kao i austrijski OMV, francuski Engie i anglo-nizozemski naftni koncern Shell.

SAD nastoje spriječiti dovršavanje plinovoda

Washington i neki od njegovih europskih saveznika u više su navrata pokušali spriječiti završavanje projekta. Američki su zakonodavci već nametnuli dva slijeda sankcija čelnicima projekta Sjeverni tok 2, što je natjeralo nekoliko europskih dobavljača, osiguravatelja i certifikacijskih tvrtki na odustajanje.

Rusija se obvezala na upotrebu vlastitih resursa za dovršavanje plinovoda, odnosno preostalih 5 posto. Moskva Sjeverni tok 2 opisuje kao u potpunosti ekonomski projekt. Kremlj američke sankcije protiv Sjevernog toka 2 vidi kao primjer nelojalne konkurencije namijenjene jačanju američkog izvoza ukapljenog prirodnog plina (LNG) u Europu.

Stajalište ponavljaju njemački dužnosnici koji su dosljedno branili Sjeverni tok 2 kao potpuno ekonomski pothvat usprkos američkom pritisku u obliku sankcija.

Prošlog tjedna kancelarka Angela Merkel ponovno je istupila u obranu Sjevernog toka 2 i opskrbe ruskim plinom općenito, rekavši kako je savršeno svjesna da je sukob oko naftovoda dio šire “političke borbe.” 2020. godine obećala je da će projekt biti dovršen usprkos prijetnji američkim sankcijama.

Ranije ove godine bivši kancelar Gerhard Schroeder naglasio je da SAD ne bi trebali biti u stanju “diktirati” njemačku energetsku politiku i sugerirao je da je interes Washingtona prodaja “skupog i lošijeg” LNG-a.

PlinovodSjeverni tok 2
Pretplatiti se
Obavijesti o
8 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
0p9
3 godine prije

Istrazuj , subaru, hiber, Burt…i slicni na aparatima.
Oni su nosioci NATO medalje i izraelske Righteous Among the Nations

3 godine prije zadnji put uredio 0p9
tuf
3 godine prije

Ništa od Sjevernog toka 2, žali Bože novca i truda svih uključenih kompanija. Pogledajte agresivne akcije EU po narudžbi iz SAD-a; to je realizacija one Bidenove prijetnje da će ruske vlasti osjetiti posljedice ‘malicioznih radnji’ protiv zapada. Sve će biti stopirano, ako ne putem ukrajinskih provokacija a onda posredstvom ‘Zelenih’ koje će uskoro instalirati na vlast u Njemačkoj. Nema šanse da će plin proteći tim plinovodom. Amerikanci su suviše agresivni, a Europa previše submisivna i pokorna.

mosha
3 godine prije

neka to rade u tajnosti….zašto uopče pišete od toga sad će uvest sankcije za zaštitit bakalare ko i uvijek kad se hvali radom koji nije gotov

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI