SAD će iskoristiti svaki alat za sprječavanje Kine i Rusije da prodaju oružje Iranu

Iran - Amerika igra
35 komentara

Vašington je ranije pokušao da pokrene mehanizam za povrat sankcija pokušavajući da spriječi ukidanje embarga na prodaju oružja Iranu, koji ističe ove jeseni. Međutim, toj ponudi su se suprotstavile evropske zemlje, Rusija, Kina i Iran, koje insistiraju na tome da su SAD izgubile pravo na pokretanje mehanizma 2018. godine.

Američki državni sekretar Mike Pompeo obećao je u intervjuu za Fox News da će Vašington upotrijebiti svaki raspoloživi alat kako bi spriječio Kinu i Rusiju da “krše” sankcije uvedene na prodaju oružja Iranu.

Pompeo je dalje izrazio razočaranje postupcima svojih saveznika u Savjetu bezbjednosti UN, koji ne podržavaju namjeru SAD da pokrenu mehanizam „vraćanja sankcija“ protiv Irana. Vrhovni diplomata prethodno je zaprijetio da će uvesti sankcije bilo kojoj zemlji koja se protivi ovom cilju.

“Svijet će biti sigurnije mjesto. Iranci neće imati šanse da dobiju rusku protivvazdušnu odbranu, neke kineske tenkove – sve stvari koje predstavljaju rizik i nestabilnost na Bliskom Istoku. Zaljevske države su sve uznemirene zbog toga. Izrael je uznemiren zbog toga”, izjavio je Pompeo.

SAD žele vratiti sve sankcije Iranu

Mehanizam „snapback“ (povrat) bio je dio iranskog nuklearnog sporazuma, poznatog i pod nazivom Zajednički sveobuhvatni plan djelovanja (JCPOA), koji je 2015. potpisala grupa evropskih država, SAD, Rusija i Kina, a trebalo je da bude pokrenut ukoliko Teheran prestane da izvršava svoje obaveze iz sporazuma. SAD su apelovale na Savjet bezbjednosti UN da obnovi sve ukinute sankcije mehanizmom “snapback”, pozivajući se na odluku Irana da pređe ograničenja nuklearnog obogaćivanja koja je postavio JCPOA.

Ovoj inicijativi se protivi većina članica Savjeta bezbjednosti. Iran, Rusija i Kina tvrde da je Vašington izgubio pravo da pokrene “snapback” sankcija kada se u maju 2018. povukao iz JCPOA i uveo jednostrane sankcije Teheranu, što je zapravo nagnalo zemlju da se odluči na odustajanje od obaveza.

Dok je taj potez razočarao preostale potpisnice, iranske vlasti su objasnile da nisu primorane da slijede ograničenja jer je ta država izgubila jedinu korist koju je dobila od potpisivanja nuklearnog sporazuma.

Američke sankcije Iranuirankinarusija
Pretplatiti se
Obavijesti o
35 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
nekoime
3 godine prije

Svijet će biti sigurnije mjesto kada će se USA dijeliti na ruski i kineski dio.

mislim
3 godine prije

Svijet će biti sigurnije mjesto. Iranci neće imati šanse da dobiju rusku protivvazdušnu odbranu
pa to je obrambeno oruđe, valjda ionako ne ulazi u sankcije kao napadačko.
kad radiš obranu onda si valjda sigurniji, a kad napadaš, onda onaj koga napadaš i nije tako siguran.
aaa da, izrel i amerika imaju onu da je napad najbolja obrana.
blickrig je najbolja obrana.

Stjepan Vujec
3 godine prije

Jadni Ameri svim silama se trude da okruže Rusiju, ali ima jedna narodna “TKO POD DRUGIM JAMU KOPA …. ….. “

....
3 godine prije

Naglasak na “Izrael je zabrinut” ….

Jozo
3 godine prije

Tkoji alat.. Oni nemaju ništa sve uvoze iz Kine

davor
3 godine prije

3 su razloga zašto SAD pritišću Iran na sve moguće načine:
1. Izrael
2. Izrael
3. Izrael

LZN
3 godine prije

Pompeo angry with Russia & EU over UN rebuke
https://www.youtube.com/watch?v=2L4b42WtKyw

Ovi SADisti su nadmašili same sebe………………..u gluposti.

Zvrk
3 godine prije

Dobro je ognjištarac. Sad se najedi seke.

zagorye
3 godine prije

Amerikanci i Turci rado idu u vojnike.

Ive
3 godine prije

Svijet će sigurno biti sigurniji i bolje mjesto za život nakon budućeg dvadest godišnjeg gradjanskog rata u USA i nove erupcije Yellowstone vulkana.

Mali Mujo
3 godine prije

Slaveni svih zemalja ujedinite se!!!

fićo
3 godine prije

“Totalitarni režimi” Kako se to primi u nižim slojevima kad se često ponavlja s televizije.To je neki “naputak”,dresura za političare,kad ih neko pita za fašiste,oni izdresirani odma krenu sa naučenim odgovorom:Osuđujemo sve “totalitarne režime,bla,bla”i ne zaborave da tu obavezno uvrste i socijalizam za koji ih niko nije pitao,inače ovaj diznilend je raj na zemlji i nije uopšte totalitaran.

Kora
3 godine prije

@guest_468496

O ovoj temi izvrstan osvrt dao je iranski premijer Javad Zariff, ukazujući na činjenicu da tzv. “Trumpova administracija” više ne zna ni što priča, ni što radi, ni koje su joj mogućnosti i ovlasti. Ukratko, nakon podsjećanja na prethodne izjave Donalda Trumpa i Mikea Pompea, Zarif poentira sljedećim citatom: “Brian Hook, the U.S. special envoy for Iran who quit earlier this month, says, ‘On snapback, we are no longer in the deal, and so, the parties that are still in the deal will have to make their decisions.'”

Cijeli osvrt možete pročitati na portalu Tehran Times u članku “Zarif shows U.S. officials accidentally telling the truth on snapback mechanism”.

Max
3 godine prije

“Moramo” “spriječiti da oni dobiju Pzo sredstva i tenkove jer je Izrael ” zabrinut zbog toga. Eto u kom grmu leži zec oni žele spriječiti da se Iran ima čime braniti jer to treba Izraelu ali bezuspješno jer će se Iran opremiti a proizvodi i vlastita sredstva koja ionako služe samo za obranu.. Iran Nikoga ne može napasti PZOm

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI