SAD će rasporediti nuklearne bombardere u Australiju

Bombarder B-52H Stratofortress
14 komentara

Američka vojska osmislila je plan kojim bi se strateški bombarderi B-52 sa nuklearnim oružjem rasporedili u Australiju na dugoročne rotacijske misije i pretvorio sjevernu teritoriju zemlje u ključno vojno središte u sukobu Washingtona s Pekingom, izvještavaju nacionalna televizijska kuća ABC i Reuters u ponedjeljak.

Pentagon navodno nastoji izgraditi “objekat za operacije eskadrile”, koji bi uključivao centar za održavanje i dovoljno parking prostora za šest B-52 u vojnoj zračnoj bazi Tindal Kraljevskog australskog ratnog zrakoplovstva, prema ABC-jevom istraživačkom programu Four Corners.

Proširenje zračne baze moglo bi koštati do 100 miliona dolara i očekuje se da će biti završeno krajem 2026. Novi objekti su „potrebni da podrže strateške operacije i da izvode više 15-dnevnih vježbi obuke tokom sušne sezone na sjevernoj teritoriji za raspoređeni B-52 eskadrile”, navodi se u izvještaju, citirajući američka dokumenta.

Na prošlogodišnjim ministarskim sastancima AUSMIN-a razgovaralo se o “pojačanoj zračnoj saradnji” između Australije i SAD-a, a strane su se dogovorile o “rotacionom raspoređivanju američkih aviona svih tipova”.

“Sposobnost da rasporedimo bombardere američkog ratnog zrakoplovstva u Australiju šalje snažnu poruku protivnicima o našoj sposobnosti da projektiramo smrtonosnu zračnu snagu”, navodno su američke zračne snage rekli za ABC.

Iako nije bilo zvanične potvrde o bilo kakvim aranžmanima za raspoređivanje B-52 u Tindalu, izvor koji je odbio da bude identifikovan rekao je Reutersu u ponedjeljak da je plan za uspostavljanje „namjenskih objekata za bombardere“ zaista u toku.

Washingtonovo povećanje vojne imovine nije ograničeno na Tindal. SAD trenutno grade masivno skladište mlaznog goriva vrijednog 270 miliona dolara na periferiji Darwina, oko 200 milja od zračne baze. U isto vrijeme, zajednička američko-australska špijunska baza Pine Gap u blizini Alice Springsa navodno prolazi kroz “veliku nadogradnju”.

SAD, Australija i Velika Britanija su još 2021. godine najavile stvaranje novog sigurnosnog pakta AUKUS, koji predviđa da Canberra dobije konvencionalno naoružane i podmornice na nuklearni pogon, čime će značajno povećati njene pomorske sposobnosti.

Dok članice AUKUS-a tvrde da je pakt samo usmjeren na zaštitu međunarodnog sistema koji poštuje ljudska prava i vladavinu zakona, Kina je oštro kritikovala alijansu, tvrdeći da njeni projekti predstavljaju ozbiljan rizik za nuklearnu sigurnost.

Ovaj stav je donekle ponovila i Rusija. U avgustu je ministar odbrane Sergej Šojgu upozorio da bi AUKUS mogao “detonirati” čitav azijsko-pacifički region, budući da pakt ima predznake da postane “vojno-politički savez”. Američki ministar odbrane Lloyd Austin je, međutim, odbacio tu ideju, rekavši da Vašington ne želi da uspostavi “azijski NATO“.

australijaNuklearne BombeSAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
14 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
dona
1 godina prije

ode Australija u 3 p.m.

Max
1 godina prije

Odskočna daska prema Kini čini Australiju metom.

Darko
1 godina prije

U svijetu će nastati mir i red kada nuklearne bombe poćnu padati po Americi. Što prije to bolje..

Nekoime
1 godina prije

Amerikancima je isključivo obrana na pameti.

Ivan
1 godina prije

Amerikanci bukvalno gaze djonom sve svoje saveznike. Svaki taj bombarder moze biti 10x oboren pre nego doleti do Kine ili Indije, ali zato Australiji crta metu za Kineske rakete sa nuklearekama.
Koliko su glupi i poslusni u vladi Australije kad tako nesto rade svojoj zemlji, neverovatno.

tihobl
1 godina prije

Opkoljavaju Rusiju. Uskoro ce Putin biti opkoljen sa svih strana.

Nekoime
1 godina prije

Ponestalo Ukrajinaca, na redu su Australci i Novozelanđani. Oni su nahrdali i u prošlom velikom ratu.

Гавран
1 godina prije

NEPOKOLEBLJIVA SNAGA U AKCIJI! Kad ono međutim! Nije ono što kažu nego suprotno.
Jednostavno rečeno bekstvo. Evo teksta iz militarywatchmagazine_com.
_
“Postrojenja bliža ciljevima u regiji kao što su Okinawa i Guam postala sve ranjivija na kineske i sjevernokorejske balističke projektile – koji uključuju projektile koji nose nova hipersonična klizna vozila koja su razvile obje zemlje. Potvrda značajnog raspoređivanja B-52 dolazi nakon što su američke zračne snage potvrdile da će se povući svoju stalnu borbenu jedinicu F-15C/D iz zračne baze Kadena na Okinawi, jednog od njezinih objekata najbližih kineskom teritoriju, nakon gotovo 44 godine. Ekstremna ranjivost objekta je razlog o kojem se naširoko nagađa.”

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI