SAD pokrenule zračne napade u Siriji

F-16
15 komentara

Pentagon je rekao da su ciljane skupine povezane s Iranom, dok lokalni izvori tvrde da je pogođena civilna infrastruktura

Američke snage izvele su osvetničke udare u Siriji kao odgovor na smrtonosni napad bespilotnim letjelicama na bazu koalicije predvođene SAD-om u sjeveroistočnom dijelu zemlje, priopćio je Pentagon.

Jedan američki izvođač je poginuo, dok je pet američkih vojnika i jedan izvođač ranjeno nakon što je “jednosmjerna bespilotna letjelica” udarila u postrojenje za održavanje u blizini grada Hasakah oko podneva u četvrtak, izvijestilo je Ministarstvo obrane. “Obavještajna zajednica procjenjuje da je bespilotna letjelica iranskog porijekla”, dodaje se. U istom priopćenju, šef Pentagona Lloyd Austin rekao je da mu je predsjednik Joe Biden naredio da odobri “precizne zračne napade večeras u istočnoj Siriji protiv objekata koje koriste skupine povezane s iranskim Korpusom čuvara islamske revolucije (IRGC).” Bombardiranja su izvedena “kao odgovor na današnji napad, kao i na niz nedavnih napada na koalicijske snage u Siriji od strane skupina povezanih s IRGC-om”, izjavio je Austin.

“Niti jedna skupina neće nekažnjeno napadati naše trupe”, inzistirao je Austin, dodajući da će SAD “uvijek odgovoriti u vrijeme i na mjestu koje sami odaberemo”.

Američki ministar obrane nije otkrio mjesto napada, ali snimke na društvenim mrežama navodno prikazuju eksplozije u istočnoj sirijskoj pokrajini Deir ez-Zor, koja graniči s Irakom.

Lokalni izvori rekli su iranskoj televiziji Press TV da američke rakete nisu pogodile objekte povezane s iranskim skupinama. Umjesto toga, pogođeni su centar za ruralni razvoj i žitarica, tvrde oni. “Nijedan Iranac nije ubijen u činu agresije”, naveo je emiter. Također je citirao neimenovani vojni izvor koji je obećao da “skupine otpora” planiraju odgovoriti na američke udare. Oko 900 američkih vojnika ostalo je u naftom bogatoj sjeveroistočnoj Siriji nakon što su ondje raspoređeni sredinom 2010-ih pod izlikom borbe protiv militanata Islamske države (IS, bivši ISIS). Damask njihovu prisutnost smatra nezakonitom i više puta se žalio UN-u. Stav sirijske vlade dijele Rusija i Iran, koji su pomogli zemlji u borbi protiv terorizma.

Ranije ovog mjeseca, zakon koji su sponzorirali republikanci, a koji poziva na povlačenje američkih snaga iz Sirije, nije prošao u američkom Kongresu, izgubivši glasovanje sa 103 prema 321.

SADsirijazračni napad
Pretplatiti se
Obavijesti o
15 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Ivan
1 godina prije

Gdje je sad ova svinja Plenkovic da ne skakuce po Siriji i ne pruza pomoc Asadu na ove zlocinacke napade smrdljive Amerike? Gdje je sada onaj usrani haski ICC sud da ne izdaje uhidbene naloge za Bidena?

Гавран
1 godina prije

Da čujemo i druge izvore.
Napad je izvršen u dva talasa da bi probio odbranu.
“Proračuni američkih protivvazdušnih raketnih sistema su bili praktično nemoćni protiv više od 20 iranskih projektila i dronova kamikaza. “

topwar_ru

Hogar Strašni
1 godina prije

Američki teroristi pljačkaju i ubijaju po Siriji. I onda mi netko kaže da se odazove vojnom pozivu HV. I da budem sudionik zločina svih vrsta što iz rade Ameri i NATO

Max
1 godina prije

Ovakav napad neće zaustaviti otpor Sirije Irana on će biti još žešći.

Rudar
1 godina prije

A šta ako im je kriva procjena i “jednosmjerna bespilotna letjelica” je bila ukrajinskog porijekla ?

alexosijek
1 godina prije

Ako se ne varam, Assad je nedavno bio u posjetu Moskvi…ništa nije o tom susretu pisano..lp

goran
1 godina prije

kako ste jaki kad treba bombardirati državu koju ste uništili,ajde američke pičke napadnite rusiju ili kinu pa da vidimo koliko ste jaki američka govna

Hogar
1 godina prije

Genetski otpad leti i bombardira po svijetu. Rusi svoju ogradu ne smiju braniti.

damjan
1 godina prije

stoka američka…

DEDA
1 godina prije

TKO ĆE ODGOVARAT IZ HRVATSKE JER SMO OPET NA KRIVOJ STRANI.TREĆI RAJH JE GOLA KITA ZA OVE ANGLOSAKSONSKE OKUPATORE.OVO JE GOLA ISTINA.ŠTA RADIŠ U TUĐOJ ZEMLJI MATER TI AMERIČANSKU.

Marko
1 godina prije

Cijeli svijet je svjestan kakav kriminal i obmane SAD radi tamo, i nitko im nista ne moze… ne znam na koji nacin se svijet moze izvuci iz tog zla imena – amerika..jer kriminalci vode najmocniju drzavu na svijetu i dirigiraju svima ostalima

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI