fbpx

SAD spremaju nove „paklene sankcije“ protiv Rusije, ali i EU

SAD uvodi strašne sankcije

Jučer ujutro je udarna vijest bila nametanje sankcija američkog ministarstva financija protiv ruskih plinovoda Sjeverni tok 2 i Turski tok. Švicarska kompanija Allseas je odmah obustavila radove na polaganju cijevi, prestravljena prijetnjama američkih senatora o zamrzavanju imovine i drugim kaznama protiv imovine, ali i menadžmenta kompanije. No, već tijekom dana se saznalo da je od listopada u njemačkoj luci „Mukran“ u Sassnitzu brod „Fortuna“ ruske kompanije Mežregiontruboprovodstroj, koji je ranije izgradio rusku dionicu i spreman je za dovršetak radova u Baltičkom moru.

„Paklene sankcije“ se  vraćaju, ali isključivo u američki informacijski prostor, iako su predstavljene u obliku zakona o obrambenom proračunu.

„Pod udarima senatora i kongresmena su ruska valuta, državne obveznice Rusije, naftne kompanije i plinovodi. Kao “bonus” u Sjedinjenim Državama mogu službeno objaviti da je Rusija “zemlja pokrovitelj terorizma”, sa svim sankcijama koje slijede, pa što onda?

Zbog činjenice da se nekoliko inicijativa za sankcije protiv Rusije u različitim fazama razmatraju u američkom parlamentu, ponekad je teško pratiti koji segmenti ruskog gospodarstva i financijskog sektora mogu biti pod pritiskom. Ako cjelokupni krajolik sankcija pogledate iz ptičje perspektive, možete razlikovati tri paketa antiruskih mjera. Prvi takav paket uključuje neizravne sankcije protiv Sjevernog toka 2, a uvršten je u američki vojni proračun za 2020. Nakon žurnih sjednica oba doma američkog Kongresa i Trumpovog potpisa u petak poslijepodne on je stupio na snagu. Američki zakonodavci se ipak ustručavaju uvesti sankcije protiv kupaca ruskog plina, ili konkretno protiv Gazproma, tako su odlučili udariti na europske tvrtke čiji su posebni brodovi za postavljanje cijevi polagali Sjeverni tok 2 uz obalu Danske. Izračun se temelji na činjenici da će ih prijetnja blokiranjem njihovih dolarskih transakcija i mogućnost suradnje sa Sjedinjenim Državama ili američkim kompanijama prisiliti ih da napuste projekt, čime će Gazprom prisiliti da u potpunosti sačuva tranzit plina kroz Ukrajinu, ali po uvjetima povoljnim za Ukrajinu“, za RIA Novosti piše Ivan Danilov.

Međutim, The Wall Street Journal javlja: “Glasnogovornik Gazproma rekao je da ako Allseas, švicarski izvođač polaganja cijevi, bude prisiljen napustiti projekt, tada će Gazprom dovršiti posao prilagodbom vlastitih plovila i brodova u vlasništvu ruskih izvođača.”

Drugi paket sankcija cilja kupce ruskog plina u EU

„Drugi paket sankcija je također udarac Sjevernom toku 2, ali na izravniji način. Ako ovaj prijedlog zakona prođe glasovanje u Kongresu i Senatu, a onda ga potpiše Trump, sankcionirat će se takozvani sponzori ruskog plinovoda, odnosno europske tvrtke koje financiraju njegovu izgradnju. Međutim, sumnje u učinkovitost ovih mjera su velike zbog proste činjenice da je plinovod gotovo dovršen i prikupljena su sva potrebna sredstva za njegovo financiranje“, nastavlja Danilov.

Osim toga, kada je sličan projekt američki Senat razmatrao 2017. godine, službeni Berlin ne samo da ga je osudio, već je i prijetio “mjerama odmazde”. Novinska agencija Reuters je izvijestila: „Njemačka je zaprijetila da će se osvetiti SAD-u, ako nove sankcije protiv Rusije, predložene od strane američkog Senata, budu dovele do kažnjavanja njemačkih kompanija.“

Ministrica gospodarstva Njemačke Brigitte Zypries je tada rekla „kako će Berlin biti prisiljen razmišljati o protumjerama, ako Trump podrži plan”. Nema razloga vjerovati da se stav njemačkih vlasti promijenio.

Treći paket: „Paklene sankcije“

Treći paket sankcija su upravo “paklene sankcije” o kojima voli razgovarati većina rusofobnih predstavnika američke Republikanske stranke. Službeni naslov prijedloga zakona je “Zaštita američke sigurnosti od agresije Kremlja” (DASKA), a o njemu bi se moglo razmišljati već u narednim tjednima. Reuters izvještava o ciljevima prijedloga zakona.

“Predložene sankcije ciljaju ruske banke koje podržavaju napore za intervenciju na izborima u inozemstvu, ruski kibernetički sektor, novi javni dug, pojedince za koje se vjeruje da izravno ili neizravno doprinose nezakonitim i koruptivnim aktivnostima u ime ruskog predsjednika Vladimira Putina. Nacrtom se također predviđa niz strogih mjera protiv ruskog sektora nafte i plina koji čini oko 40 posto prihoda ruske riznice, uključujući sankcije protiv osoba koje pružaju robu, usluge ili financiraju razvoj naftne industrije zemlje”, citirajući predloženi zakon o „paklenim sankcijama“ piše Reuters.

Rusija prijeti NATO paktu, jer sve više približava svoj teritorij njegovim bazama

Treba napomenuti da su s gledišta američkih zakonodavaca sve gore navedene mjere, kako se čini, samoobrana od Rusije. Parafrazirajući poznatu šalu “Rusija prijeti NATO paktu i sve više i više približava svoj teritorij njegovim bazama”, možemo reći da kongresmeni i senatori iskreno doživljavaju svako naftno polje koje ne pripada Sjedinjenim Državama kao osobnu uvredu, kršenje univerzalne pravde i prijetnju nacionalnoj sigurnosti.

Upotreba istih metoda protiv Rusije koje SAD koriste za rješavanje “naftnih problema” u drugim zemljama, na primjer u Siriji, nemoguća je zbog ruske vojske, mornarice i nuklearne trijade. Dakle, senatori i kongresmeni moraju tražiti zaobilazno rješenje u obliku sankcija.

Međutim, najoštrije emocije američkih političara i stručne zajednice izazivaju sankcije ne protiv ruskog naftnog sektora, već protiv ruskog javnog duga.

Fantazije o miniranju ruske valute

Pristalice ovih “paklenih sankcija” nadaju se da će zabrana poslovanja s ruskim državnim obveznicama izazvati pad potražnje za rubljama na deviznom tržištu, te da će posljedice tog pritiska na deviznom tržištu oslabiti tečaj ruske valute.

Panika na financijskim tržištima i poteškoće s tečajem vjerojatno su oruđe za koje autori sankcija očekuju da će slomiti rusku ekonomiju i društvo. Ali postoji nekoliko problema s ovom teorijom. Glavni „problem“ je što Rusija, a to je američkim kongresmenima teško razumjeti, od kojih se neki slabo orijentiraju na zemljopisnoj karti planete, a da ne spominjemo povijest i gospodarstvo drugih zemalja, nije tipična “zemlja trećeg svijeta” za koju je isključenje vanjskog financiranja blokadom investicija u državnim obveznicama ravno katastrofi.

Podsjetimo, Rusija je preživjela većinu problema povezanih s blokiranjem vanjskog financiranja privatnog sektora na međunarodnim tržištima u razdoblju od 2014. do 2016., ali je Rusija problem ovisnosti države o vanjskom zaduživanju riješila još 2000-ih.

Prekid svih veza u smislu uzimanja kredita od Međunarodnog monetarnog fonda se dogodio 2000., a isplata svih dugovanja, prije roka, 2005. Godine. Od tada je tablica transakcija MMF-Rusija  puna praznih polja. S druge strane, rezerve Rusije, ne računajući zasebni „Suvereni fond“, sada vrijede 542 milijarde dolara, od čega 105 milijardi u zlatu i gotovo ništa u američkoj valuti.

„Budimo iskreni. Sve to ne znači da “paklene sankcije” neće imati utjecaja na rusko financijsko i devizno tržište. Učinka će biti, ali očekivanja Amerikanaca da će Rusiju gurnuti u ekonomski pakao očito se ne ostvaruju. Osim toga, ideja “paklenih sankcija” je nije nova i jako se sviđa određenoj kategoriji senatora i kongresmena, posebno rusofoba koji o financijama ne razumiju ništa“, podsjeća Ivan Danilov.

Američki ministar financija Stephen Mnuchin nije jedan od takvih. Ni on ne voli Rusiju, ali je financijski stručnjak koji već dvije godine ne koristi svoje sankcijsko pravo i aktivno sprečava parlamentarce da donose zakone koji bi takve sankcije mogli nametnuti silom. Vrijedi podsjetiti da je Mnuchin kao odgovor na jedan od prošlih pokušaja uvođenja “paklenih sankcija” kongresmenima i senatorima napisao pismo u kojem je obrazložio svoje stajalište.

Njegovi će argumenti zvučati vrlo neugodno za one koji još uvijek vjeruju da države mogu postupati nekažnjeno i da je izostanak financijskih sankcija protiv Rusije isključivo pitanje mitske „američke milosti“. U stvari, izbjegavanje sankcioniranja Rusije je posljedica zalaganja nekih službenika Trumpove administracije koji posjeduju stvarno znanje i instinkt za samoočuvanje.

“Zbog činjenice da ruska ekonomija ima široke veze stvarnog i financijskog sektora s globalnim poslovanjem i investitorima, posljedice sankcija neće biti ograničene na ruske vlasti i poslovanje. Prije svega, širenje sankcija može spriječiti konkurentnost velikih američkih fondova i banaka, njihovih menadžera i imovine i potencijalno može imati negativne nuspojave na svjetska financijska tržišta i za financijska poduzeća, iako se narušavanje konkurencije može djelomično ublažiti ako i EU uvede slične sankcije. Proširenje američkih sankcija na ugovore s novim ruskim državnim dugom bez primjerenih mjera EU i drugih američkih partnera moglo bi potkopati napore u održavanju jedinstva postojećih sankcija Rusiji. S obzirom na razmjere ruske ekonomije, njezinu međusobnu povezanost i prevalenciju na svjetskim tržištima imovine, kao i vjerojatnu pretjeranu usklađenost američkih tvrtki s globalnim sankcijama, opseg i veličina učinaka širenja sankcija na državni dug i derivate nisu jasni, a učinci mogu biti opasni i za Rusku Federaciju i za američke investitore i kompanije“, napisao je američki ministar financija Stephen Mnuchin u pismu kojeg je ranije uputio svim američkim senatorima i kongresmenima.

Ukratko, zabrinutost američkog ministarstva financija je da ako Europska unija također ne uvede iste vrste sankcija, a Europska unija je rekla da ne želi učiniti nešto slično, tada će se Washington suočiti ne samo s odmazdom Rusije, nego i investitora, to jest krajnjih stranih kupaca ruskih obveznica, koji će jednostavno napustiti američke banke i investicijske fondove i otići europskim, japanskim, kineskim ili offshore financijskim institucijama kako bi i dalje imali pristup ruskoj imovini.

Štoviše, ruska imovina je međunarodnim investitorima sada još privlačnija nego što je bila 2018., jer samo na tržištima u nastajanju, a posebno u Rusiji, europski ulagači mogu i dalje računati na pozitivan i visok povrat ulaganja u državne obveznice.

Dakle, “paklene sankcije” će se vjerojatno pretvoriti u kratkoročnu nelagodu za Rusiju, ali će na kraju američki financijski sektor račun platiti gubitkom novca i klijenata.

„Možda će se doista uvesti „paklene sankcije“ i čitav niz mjera protiv Sjevernog toka 2. Međutim, čak i američki dužnosnici s pravom sumnjaju u njihovu učinkovitost. Nije uzalud da su posljednjih pet godina ovakvi najopakiji prijedlozi redovito zaglavili na marginama Kongresa i Senata ili leže pod tepihom u predsjedničkoj upravi. Ali ako se američki zakonodavci ipak odluče naštetiti američkom financijskom sektoru i time daju dodatni zamah procesu oslobađanja Europske unije od prekomjernog američkog utjecaja u sektoru financija i energetike, onda se za to očito ne vrijedi brinuti“, zaključuje ruski politolog Ivan Danilov.

RIA Novosti

VAŽNA PORUKA ZA LOGIČARE

Vrijeme uvjeravanja prolazi. One koji ne shvaćaju što se događa, treba ignorirati i ne gubiti vrijeme na njih. Poštene, empatične i logične osobe se trebaju okupiti, bez obzira na osobna uvjerenja i svjetonazore. Osim raskrinkavanja, dolazi vrijeme djelovanja brojnim i legalnim sredstvima u gospodarstvu, zdravlju, autonomiji… U protivnom, sve će nas porobiti.

Pitate se što učiniti nakon čitanja ovog teksta? Jednostavno, šaljite i dijelite tekst poštenim, empatičnim i logičnim osobama. Informirajte bližnje o postojanju portala Logično. Priključite nam se na našem Telegram kanalu tako što ćete kliknuti na Vijesti.  Od danas možete komunicirati i pisati nam u Telegram grupi Zajednica. Budimo složni, mudri i jaki.


Posjetite naš novi video kanal na platformi Odysee i obvezno se registrirajte, kao i najveću arhivu alternativnih video snimaka Jubitu.

Svidio vam se članak i
pitate se što možete napraviti?
PODIJELITE ga s PRIJATELJIMA

*Stavovi izneseni u kolumnama su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala Logicno.com

Pretplati se
Obavijest
guest
Zaštitite svoje ime u komentarima... REGISTRACIJA
33 Komentara
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
m.ivanisevic
Gost
m.ivanisevic
2 godine prije

“nafte i plina koji čini oko 40 posto prihoda ruske riznice”.

Nafta i plin ne čine 40% prihoda ruske riznice, već oko 40% prihoda od izvoza. Ovu mantru, ustvari glupost uporno ponavljaju neki da bi stvorili dojam da Rusija ne proizvodi ništa osim nafte i plina.

m.ivanisevic
Gost
m.ivanisevic
2 godine prije

Ne piši gluposti. Ako je nešto bilo pozitivno za Rusiju to su bile zapadne sankcije. Ukrajinske su bile još pozitivnije.

zgvaca
Gost
zgvaca
2 godine prije

Ja sam citao Komentare u Spiegelu i Zeitu. Skoro 99% Komentara je ljuto na USA. Jedan US Gradjanin koji zivi u Njemackoj je isto ljut. Komentatori koji su za Ukrajinu i mrze Putina su ljuti na USA. Traze reakciju Merkelove. Klima se mjenja. Za par godina ce se pojavit snage… Pročitaj više »

eu kolonija
Gost
eu kolonija
2 godine prije

ako uvedu sankcije na imaoce ruskih obveznica samo će cijena obveznica potonuti I onda će ih rusija moći pokupovati po manjoj cijeni sredstvima iz rezervi. do tada će investitori doći do rješenja kako da kupuju nove ruske obveznice što se tiče plina ako uvedu sankcije na “sjeverni tok 2” samo… Pročitaj više »

Trubadur
Gost
Trubadur
2 godine prije

Što se tiče plinskih tokova NS II i Turskog, su sankcije mnogo prekasne….. Dok Trump podpiše a onda još rok od 30 odnosno 60 dana. oba plinovoda, če biti gotova…. Mslim, da Erdogan i VVP, otvaraju Turski tok, več sledečeg tjedna a i NS II, če biti završen, do 15.… Pročitaj više »

Sankcije protiv EU
Gost
Sankcije protiv EU
2 godine prije

bice fatalne i vidjet cemo dexit grexit oexit croexit frexit … konac unije

kgfjč
Gost
kgfjč
2 godine prije

EU nema snage i hrabrosti da se odmakne od američkog utjecaja. Američke sankcije bi tu pomogle. Željno ih isčekujem.

U prolazu
Gost
U prolazu
2 godine prije

Tako to biva kad jedan globalni monopolist počne uvoditi disciplinu. I stari lav riče i upozorava pridošlice, ali drugi lavovi ipak dolaze i ugrožavaju mu vodeću mjesto u čoporu.

RoPe
Gost
RoPe
2 godine prije

Zasto izostaje clanak kako je Gazprom ipak platio Ukrajini 2.9 milijarde €. I tako popustio Rotscildima i Bidenu koji su preuzeli Ukrajinski tranzit.

Ja vidim da je Deepstate uspio prisilit Putina da mu oni preprodaju plin u EU.

Niti NS2 niti Turski tok nisu gotovi.

Tbilisi
Gost
Tbilisi
2 godine prije

Nijemci gledaju svoj interes (a najmanje naš). Naprijed SAD, dovedite pomoljave glave u red.

Ante
Gost
Ante
2 godine prije

Nekada su postojale kolonije kojim se vladalo pomoću sile. Danas nema kolonija, ali ima sankcija kojima se radi isto što su nekada radili. svijet je posto američka kolonija. Određen dio građana podržava takvu politiku na uštrb vlastite države i građana koje oni smatraju nižim od sebe. Jer budimo realni, dio… Pročitaj više »

Davor
Gost
Davor
2 godine prije

To su potezi očajnika..AngloAmerička sila puca po šavovima,ostale sile ih ne doživljavaju….Američka ekonomija je ugrožena,u tijeku je dedolarizacija, Amerika očajnički pokušava zaustaviti taj proces,ali neće uspjeti…ali svi će oni na kraju sjesti za stol…prenijeti ovlasti UNu…imati svoje udjele u zajedničkoj Svjetskoj Vladi…prije konačnog pada svih zajedno(Danijel 2:44)

Gost
Gost
Gost
2 godine prije

Malo po malo fama o Americi kao zemlji izuzetnih blijedi i nestaje. Definitivno su u silaznoj putanji a ovi potezi su ocajnicki u pokusaju da se zadrzi status quo. Gotovo je Azija postaje mjesto gdje je buducnost. Pitanje je samo da li ce se imperij urusiti mirnim putem ili ce… Pročitaj više »

KUga
Gost
KUga
2 godine prije

Kao odgovor na te sankcije, Njemacka treba donjeti naredbu da svi USA okupatorski vojnici napuste teritorij Njemacke u roku od 48 sati.
A zatim to trebaju slijediti i ostale drzave EU pa i Hrvatska koja treba protijerati 1000 sUSA spijuna iz Zagreba.

Adriana
Gost
Adriana
2 godine prije

US su na ovaj način pritiskali Japan pred 2.svjetski rat. No, Japan je i onda i sada bio industrijska zemlja lišena odgovarajućih sirovina i energije. Rusija Japan nije. US su onda bile industrijska supersila. Danas to nisu. Mnoge industrije preseljene su poradi većeg profita u zemlje 3. svijeta i Kinu.… Pročitaj više »

Mali Mujo
Gost
Mali Mujo
2 godine prije

Sve ce to rijesiti dva lava klimavih zubi Trump i Boris Johnosn kada se poslije Nove Godina nadju i dogovore sankcije jedni prema drugima i za to okrive Rusiju.

octopus
Member
octopus
2 godine prije

Svaka akcija obavezno izaziva reakciju, jedino je ona kod Putina mala, loša, a kod babe Anđe skoro pa nikakva. Zato Donald može pričati koliko želi, prijetiti, potpisivati….

Mozart
Gost
Mozart
2 godine prije

Amerika puca na mozak. Kad ce shvariti da ne mogu vise zivjeti od kamatarenja i reketa. Orbane izdrzi i kloniraj se u sve eu drzave. Dosadili su i Bogu i vragu vise.

kremit
Gost
kremit
2 godine prije

Nije mi zaista jasno da im rusi prodaju svemirske raketne motore. Zasto im prodaju svoju visoku tehniku?

Milancz
Gost
Milancz
2 godine prije

Bravo Trump samo sto vise sankcija,Ali sto vecina ili nítko od komentátora nije napisao protiv koga,kojí cilj imaju té sankcije to je drugá prica,jer vecina o svému tome pojma nemáte..

Slovenac
Gost
Slovenac
2 godine prije

Ŕusi ce prezivjet ali eu nece imaju oni celu aziju a eu mozda dodje pameti nisu amerikanci nikakvi savezniki nego okupatori

davor
Gost
davor
2 godine prije

The name of the game

Max
Member
Max
2 godine prije

Ja ne znam kamo to vodi pa nitko ne može proglasiti sankcije cijelom svijetu. S kim će oni trgovati Nikaragvon i Gvatemalom?!

Ivi.tz
Gost
Ivi.tz
2 godine prije

Psihopate preko bare su smiješni,samo vi uvodite,a Rusija i Kina svakim danom jače u svakom smislu.a vi tonete u svakom smislu.što se vidi svakim danom sve više…

Perun
Gost
Perun
2 godine prije

USA je postala neprofitabilna drzava ….dokaz za to je vojni proracun …Toliko love za pucaljke a opet nisu sigurni …..P.S. USA postaje po staroj doktrini i izrazu koji su oni upotrebljavali za druge ,,koristan idiot” za jednokratnu upotrebu….Zalosno ali zahtjevi koje postavlja moderna svjetska politicka scena za amere su nerjesiv… Pročitaj više »

POVEZANE VIJESTI

Izbornik