fbpx

Saïf Al-Islam Gaddafi mogući spasitelj Libije

Saïf Al-Islam Gaddafi

Da nije žalosno, bilo bi smiješno. Za kanal France24, libijski pukovnik Ajmi Al-Atiri zapovjednik brigade odgovorne za zatvore u Zintanu, poziva bivšeg zarobljenika Saïfa Al-Islama Gaddafija da se uključi u ujedinjavanje Libije.

Više od pet godina nakon okrutnog ubojstva Muammara al-Gaddafija i uhićenja njegovog nasljednika, Libija ne izlazi iz agonije koju je stvorila nelegalna intervencija zapadnih snaga. Formiranje Vlade nacionalnog jedinstva u Tripoliju 30. ožujka 2016. nije rezultiralo poboljšanjem stanja u Libiji. Nostalgija za starim vremenima više nije nazočna samo kod naroda, već i kod nekih političara koji su participirali u svrgavanju Gaddafija.

Zapovjednik koji je držao u zatvoru Saïfa Al-Islama Gaddafija, sada želi bivšem zatočeniku povjeriti ulogu odgovorne osobe za ujedinjene naroda Libije.

Ipak treba reći da zatvorski dani Saïfa Al-Islama Gaddafija nisu bili teški kao ostalim zatvorenicima. Iako je uhićen u studenom 2011. godine u Zintanu od strane koja je svrgla njegovog oca, odnos prema njemu je bio vrlo korektan. Svo vrijeme je proveo u rezidenciji na zapadu zemlje, a u koju su mu dolazili mnogi „gosti“. Gradski dužnosnici su odbijali predati ga vlastima u Tripoliju, koje su smatrali nelegitimnim. Čak i smrtna presuda iz 2015. ništa nije promijenila.

Od prošloga ljeta Saïf Al-Islam Gaddafi je postao slobodan čovjek, a na temelju opće amnestije iz Tobruka koju su izglasali parlamentarci s istoka zemlje koji nisu u dobrim odnosima s Tripolijem. Zbog smrtne kazne, Saïf Al-Islam Gaddafi nije izlazio iz Zintana, kao i zbog potjernice Međunarodnog kaznenog suda.

Kaos koji vlada već više od pet godina u Libiji otvorio je novi put Saïfu Al-Islamu Gadafiju. Ne treba zaboraviti da postoje mnogi koji ga žele vidjeti mrtvog, ali u isto vrijeme sve je više gadafista lojalnih nasljedniku oca Muammara Gaddafija.

Upravo na njih i računa general Khalifa Haftar za formiranje Nacionalne libijske armije.

0 0
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
20 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Ivan
Gost
Ivan
3 godine prije

Ovo ko u nekom filmu, goni ga sve živo, a na njemu su ključevi spasa Libije.

bok123
Gost
bok123
3 godine prije

da su htjeli da bude mrtav bio bi. ak bude pjevao kako drugi sviraju možda dočeka još koju godinu

TomRy
Gost
TomRy
3 godine prije

Je,, obitelj Gadafi je poznata kako pjeva kako drugi sviraju. Zato ih je napao nato na celu sa francuskom, uz avio podrsku usa i 17 drugih drzava lesinara.

bok123
Gost
bok123
3 godine prije

i? mrtvi su.

f46
Gost
f46
3 godine prije

To je onaj sto ima veliku kucetinu u Londonu i sto je dobio doktorat s “prestiznog” londonskog fakulteta.
Obican idiot koji ce raditi za natovce ubuduce.

dalmata
Gost
dalmata
3 godine prije

Ne pada jabuka daleko od stabla.Sasvim normalna reakcija normalnih Libijaca.Znaci Gadafi i daje jase.Ne zaboravite i njegovu kcer,koja je digla glavu i ne fali joj hrabrosti.Naprid samo naprid,Usudujen se postavit pitanje(a nego kome drugom)sjor Babicu,a di je najmladi sin pukovnika Gadafija?!Bilosvjetske zviri se nisu falile da su ga mucki ubile.’

rus
Gost
rus
3 godine prije

zaboravi slobodno kćer, žena u patrijahalnom muslimanskom društvu kao vođa, yea right

Perun
Gost
Perun
3 godine prije

Pa bila je Benazir Bhutto u Pakistanu dvaput premijerka, prva žena na čelu neke muslimanske zemlje, svrgnuta politkičkim podmetanjima. Kad je pokušala treći put ubili su je jer su shvatili da je nikako ne mogu zaustaviti. Znači može se ali je vrlo rizično. Nije baš glavni razlog atentata što je žena ali je svakako bio dodatni motiv egzekutorima.

Andrej
Gost
Andrej
3 godine prije

Zena je mogla proci u Pakistanu, ali nece proci u Libiji. Zena se kupuje, a Libijke su bile vrijednije od Egipcanki. Saif zasigurno moze racunati na pristalice svojega oca, ali sada su u igri i strane obavjestajene sluzbe sa svojim brojnim pulenima. Gaddafi je od svojega stupanja na vlast upravljao cvrstom rukom, upravo zbog prisutnih plemenskih neprijateljstava. Otac mi je jos prije libijskog rata rekao da ga u Misurati (Misratah) nisu bas voljeli, sto se pokazalo tocnim, obzirom da su ga upravo tamo zvjerski likvidirali.
Libijci, gle cuda, takodjer imaju problem sa vlastitim hrvatsko-srpskim odnosima i dok se isti ne rijese, stolovati ce netko drugi.
Zar mislite da bi bila moguca ogromna teritorijalna ekspanzija rimskog carstva, da se nisu obilato koristili motom “podijeli, pa vladaj”?

deplorable
Gost
deplorable
3 godine prije

US-rani su se nadovezali ne tu krilaticu, pokori-ujedini-vodi.

Tedi
Gost
Tedi
3 godine prije

Sto je dozvoljeno Jupiteru nije ostalima.Sto se tice zena,Gadafi je imao gardu od zena i nije ih podcjenjivao,a Ajsa je Dipl.pravnik i vojno obrazovana po cinu je Pukovnik,muski zar ne?

Andrej
Gost
Andrej
3 godine prije

@Tedi
Nije to problem u Gaddafijevom klanu vec kod njihovih oponenata. Pored standardnih plemenskih nesuglasica, ISIL se sada koncentrira u Libiji, a njima je zena potrebna tek toliko da imaju na nesto leci. Gaddafi je bio libijski prosvjetitelj, izvukao ih je iz pijeska, dovukao im vodu iz srca Sahare, poslao ih na fakultete, ali i lupao samare kada je to smatrao potrebnim. Rezim jest bio autoritaran i o nekom stranackom pluralizmu nije bilo rijeci, ali eto, sada imaju USA model demokracije, pa je sve u plamenu i nemaju nista.
Tu bi sjela ona poslovica, bolje imati vrapca u ruci nego goluba na grani, a taj vrabac kojega su imali je bio velik poput krave.
Libijci su zivjeli lagodnim zivotom, za teze poslove su dovlacili radnu snagu iz Pakistana, Egipta. Nisu se Libijci pretegli radeci, stovise oni su se tada smatrali über Arapi.
Imaju oni o cemu sada razmisljati.

Bosanac, El
Gost
Bosanac, El
3 godine prije

Ko zna mozda Saïf uzme i hrvatsku putovnicu. Ipak je pola Hercegovac.

Tedi
Gost
Tedi
3 godine prije

A to znaci pokatoliceni Srbin,uh dobri mu geni.

Perun
Gost
Perun
3 godine prije

Hercegovci su zeznuli stvar što nisu više razmišljali o svom interesu. Srbi nisu računali na njih jer su pokatoličeni i imali su ustašku stigmu. Hrvati su ih iskoristili za svoje interese. Realno bez hercegovačke krvi hrvatske šanse za državu su bile minimalne. To je tradicija petsto godina klanja s Turcima, dokazano najbolji borci. Teško je Hercegovca spriječiti da ne ide u rat. Negdje dolaskom Ante Markovića, Hercegovca ne čelo SIV-a počele su priče o naciji Hercegovac ali je sve ostalo na tome i tako s podvojenim identitetom u vihoru rata ginuli su za Hrvate. Kad najbolja mladost izgine ostaje ološ i šljam što je utjecalo na reputaciju Hercegovaca. Da spomenemo istočne Hercegovce koji su još uvijek pravoslavni i nešto su mirniji a imamo i Hercegovce muslimane koji su opstali jer su dali svoj doprinos borbi protiv Turaka. Inače u Hercegovini nakon oslobođenja od Turaka islamizirane su vraćali na kršćanstvo osim onih koji su gazili Turke, njima je dopušteno da ostanu u novoj vjeri. Ipak je to tragedija Slavena jer ni kršćanstvo ni islam nisu njihova izvorna vjerovanja. U Hercegovini je od staroslavenske tradicije opstao magijski aspekt koji oni zovu Moć ali rijetki se znaju koristiti s tim. Nejasno proročanstvo kaže da će Herceg-majka najboljega sina dati. Oni koji poznaju Moć nerado pričaju o tome ali taj lik bi bio neka verzija Supermana koji je u stanju zgaziti prosječnu banana republiku u roku 24 sata. Pokušavam biti realan u svemu tome i dolazim do zaključka da bi taj Hercegovac morao imati nuklearni arsenal. Dalje zbunjuje što pričaju da može biti rođen samo iz obitelji koja ima krst i križ, znači pokatoličeni. Možda taj vaš novi Tito kojeg zazivate baš dođe iz Hercegovine pa da vidimo tko se ne izjašnjava kao Jugoslaven? Hipotetski možda samo pokatoličeni može natjerati Hrvate i Srbe da mu se pokore a muslimane da se poklone slavenskom Panteonu sve pod istim barjakom. Ostala plemena su manje problematična. Bugare bi trebalo potući radi izlaza na Crno More pa ih regrutirati u legije jer dobri su borci. To bi bio početak kampanje. Možda samo pokatoličeni može dovesti u pitanje autoritet Rimskog Pape i razotkriti mračnu stranu Kurije a čišćenje Vatikanske riznice donijelo bi sredstva za kampanju od Arktika do Antarktika. Zasad je sve u kuloarskim naklapanjima, ne vjerujem u proročanstva, nisam titoist ali taj lik ako dođe Tito će djelovati kao pionir maleni. Tedi je u pravu, pokatoličeni su uber genetika, Srbi su amateri za njih, to su mirni ljudi, zemljoradnici koji silom prilika postadoše vični oružju dok se pokatoličen s Mačem rađa, s Mačem i umire ako je od čiste loze. Čudna je Zemlja Hercegova i zabludjeli sinovi njezini. Nešto se tu kuha a nije Podravka juha.

Bosanac, El
Gost
Bosanac, El
3 godine prije

I tako kicenje tudjim zaslugama i kvalitetima ide dalje. Sve sto nesto vrijedi na svijetu je pokatoliceni/islamizirani/hinduizirani/ Srbin. Ebga zar vas nije sram, pa nije valjda samo skart i toz ostao u vasem narodu a sve sta ima kvliteta pobjeglo u druge narode i vjere?
Zasto se ne dicite necim sto potjece izvorno od vas i vasih krajeva iz Nisa, Kragujevca ili Panceva?

Georgij Žukov
Gost
Georgij Žukov
3 godine prije

S obzirom da je libijski narod koji je zivio kao bubreg u loju za nagradu njegova oca objesio kao zadnje smece ,za ocekivati je od sina da nastavi stopama oca pa nakon sto preporodi Libiju dozivi istu sudbinu kao i njegov otac, cast javnog vjesanja na glavnom trgu u Tripoliju.

Tedi
Gost
Tedi
3 godine prije

P.S. Zna li netko sta je sa avionom punim eura parkiran na aerodromu Sermjetevo u Moskvi,ciji su euri?

bok123
Gost
bok123
3 godine prije

jesi ga vidio?

Red King
Gost
Red King
3 godine prije

Gdje se Saif sada nalazi?

POVEZANE VIJESTI

Izbornik