Uz “blagoslov Johna Boltona” Haftar je pokrenuo napad na Tripoli, tvrdi New York Times

John Bolton
14 komentara

“Ako želite napasti, učinite to brzo”, bio je odgovor bivšeg američkog državnog tajnika za nacionalnu sigurnost na zahtjev libijskog generala Khalifa Haftara za napad na Tripoli, tvrde zapadni diplomati za New York Times.

U travnju 2019. general Haftar, zapovjednik libijske Nacionalne vojske (ANL), započeo je napad na glavni grad Tripoli uz blagoslov bivšeg američkog državnog tajnika za nacionalnu sigurnost Johna Boltona, otkriva New York Times (NYT) u članku pod naslovom: “Bijela kuća je blagoslovila rat u Libiji, ali Rusija je pobijedila.”

Dakle, NYT piše da je uoči konferencije organizirane pod pokroviteljstvom Ujedinjenih naroda, a koja je trebala dovesti do mira i organiziranja kongresa koji bi okupio sve libijske stranke 14. travnja 2019. u Libiji, general Haftar razgovarao je telefonom s Johnom Boltonom.

Tijekom razgovora Khalifa Haftar izražava svoje odbijanje sudjelovanja u mirovnom procesu, piše NYT, tvrdeći da je želio “blagoslov Bijele kuće da izvede munjevit napad protiv libijske prijestolnice i ‘zauzme ga prije početka mirovnih pregovora’.

Boltonovo zeleno svjetlo?

Njujorški dnevnik objašnjava da je Haftar, prije razgovora s Boltonom, svoje snage smjestio na strateški grad južno od Tripolija i pripremao se za iznenadni napad.

Bivši visoki američki vladin dužnosnik pod uvjetom anonimnosti rekao je NYT-u da je Haftaru, kada je tražio odobrenje Washingtona za njegov napad, John Bolton dao “narančasto, a ne zeleno ili crveno svjetlo”.

U međuvremenu, tri zapadna diplomatska izvora, upoznata s telefonskim intervjuom libijskog vojnog vođe i visokog američkog dužnosnika, rekla su NYT-u da je Bolton odgovorio Haftaru: “Ako želite napasti, učinite to brzo.” Prema njihovim riječima, Haftar je u izjavi vidio izričito odobrenje Washingtona da pokrene napad na Tripoli.

Glede dolaska turskog oružja i stručnjaka u Tripoli, Mustafa Abofanas rekao je da je “turska intervencija u Libiji uslijedila devet mjeseci nakon početka napada Haftarovih trupa na libijsku prijestolnicu”. “Turska intervenira u okviru poznatog i javnog sporazuma potpisanog s Vladom nacionalnog jedinstva koje su priznali UN i međunarodna zajednica”.

No, sugovornik tvrdi da “oni koji podržavaju Khalifu Haftara, u ovom slučaju Egipat, Ujedinjeni Arapski Emirati, Saudijska Arabija i Francuska, to rade tajno i u okviru sporazuma čije detalje ne poznajemo…ove zemlje, poput Haftara, negiraju postojanje te potpore u oružju i plaćenicima“.

Posljednjih dana vladine snage si uz potporu turskih bespilotnih letjelica odbacile Haftarove snage. Čak su uspjeli zauzeti dva strateška grada u zapadnoj Libiji.

John BoltonKhalifa Haftarlibija
Pretplatiti se
Obavijesti o
14 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Umpah Pah
4 godine prije

foto :
Ne vide se konopčići
koji pokreću marionetu (anonimnu)
pa zbog količine odvratnosti
moglo bi se govoriti o Haftaru ili Boltonu ?

basso
4 godine prije

Haftar je za napad samo od Putina trazio dozvolu.

Blu trabant
4 godine prije

Roki jel nadimak po retardiranom boksacu iz filma i jel imate jos kakvih slicnosti?

David
4 godine prije

Ma ovi “novinari” ionako ne postoje. Sve članke pišu rusi

pantagana
4 godine prije

Odkad sam ja to odje pisao da je haftar americki covjek i dobivo 100 minusa od bolesnika. Da nije, prosao bi i on ko i Gadafi.
Kad je poceo haftar napadati Tripoli amerikanci se jos povukli da mu naprave mjesto sam bolesnici u logicnom su svrsavali na haftara.

pantagana
4 godine prije

Odkad sam ja to odje pisao da je haftar americki covjek i dobivo 100 minusa od bolesnika. Da nije, prosao bi i on ko i Gadafi.
Kad je Haftar poceo vojne akcije i napadati Tripoli amerikanci se jos povukli da mu naprave mjesto. Haftar leti avionima a Amerikanci nisu ni zabranu leta uveli u Libiji .
Samo bolesnici u logicnom su svrsavali na Haftara.

Max
4 godine prije

Haftar otprije ima kontakte s Amerikancima to se zna.

Bosanac
4 godine prije

Vidi mu prstena 🙂

Mikojan
4 godine prije

Pitanje za Amerikance, zar u Amarici nema nitko mlađi da se bavi politikom ?
Prestanite snimati i gledati glupe filmove i serije o advokatima, policajcima, “hrabrim” vojnicima koji se ne bore u Americi već šire glupost ovakvih starkelja po zemljama 3. svijeta, postoje i normalni radnici, farmeri, okrenite se malo prema njima.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI