fbpx

Libija – Islamističke linije obrane pucaju i Haftarove snage napreduju prema Tripoliju

Tenk T-55 Libija

Talijanski mediji javljaju da je 17. travnja na Lampedusi provedena vojna operacija uz sudjelovanje dva amfibijska jurišna broda klase “San Giorgio”, te potporu jednog zrakoplova talijanskog ratnog zrakoplovstva.

Prema riječima jednog svjedoka: “U popodnevnim satima vidjeli smo vojni zrakoplov koji je stigao u zračnu luku, a vojna vozila su iskrcala drvene sanduke iz aviona, koji su tijekom noći na vojnom transportnom brodu prevezeni na mol Cala Pisana. Vojska je kasnije ove sanduke, za koje pretpostavljamo da su oružje ili oprema, prevezla u Libiju, iako to ne možemo sa sigurnošću znati”.

Na bojištu u Libiji je Libijska narodna armija generala Haftara 20. travnja napredovala na osi Wadi Rabiah i području Swani. U Al-Aziziyi je LNA zauzela Al-Hiru i bazu 4. brigade, te oslobodila elektranu.  21. travnja je LNA je odbila napad islamističkih milicija na međunarodnu zračnu luku, koju je u potpunosti preuzela.

Dana 22. travnja je glasnogovornik Glavnog zapovjedništva LNA, general Ahmad Al-Mismari, objavio je da je “zapovjednik zapadne vojne zone, general-major Idris Madi, vodio veliku jedinicu iz Zintana i zapovijedao operacijom oslobađanja Tripolija”.

Nadalje, general Ahmad Al-Mismari je rekao da je, nakon završetka prve faze, Zapadno operativno sjedište započelo drugu fazu “bitke za Tripoli” s pješadijskim snagama. Snage LNA su na zapadu od glavnog grada dopunjene sekundarnim operativnim jedinicama, nakon što su udarne snage osigurale teren i identificirale glavne i sekundarne položaje snaga vlade iz Tripolija, koje su svoje operacije obavljale iz svoje zrakoplovne baze.

23. travnja je Libijska narodna armija oborila borbeni zrakoplov snaga odanih vladi u Tripoliju, Mirage F-1AD, dok je pokušavao bombardirati zračnu bazu Al-Watyta. U mjestu Al-Jufri je zarobljen pilot koji se uspio katapultirati i identificiran je kao ekvadorski državljanin Boris Reyes.

Tripoli

Potom je 25. travnja LNA napredovala prema Tripoliju u pravcu Ain-Zare, Salahudina i Qasr bin Qashira, ana jugoistoku prema Al-Aziziyi i Al-Qasaratu na jugu, Al-Swaniju i Al-Qarimiyi na jugozapadu.

Haftarove snage su napredovale i u Qalat Furjanu, oslobađajući urede sjeverno od kampa Yarmuq. U Al-Aziziyi je LNA je oslobodila Al-Hiru, dok islamističke milicije zadržale Sabiyu. LNA je oslobodila i kružni tok Sayan-Aziziya

26. travnja se general Qayry Al-Tamimi, ravnatelj ureda generala Haftara, sastao se s dužnosnicima u Jordanu.

“General Qayry Al-Tamimi je o trenutnoj situaciji održao nekoliko važnih sastanaka s brojnim dužnosnicima Kraljevine Jordan”, izjavio je ured za informiranje Glavnog zapovjedništva LNA.

Treba napomenuti da je Katar između 2011. i 2017. isplatio 750 milijuna eura islamističkim milicijama takozvanog “premijera” Fayeza Al-Sarraja u Tripoliju, dok je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan izjavio kako će “mobilizirati sve strukture koje će podržati libijsku braću, kao što je činio do danas”, izražavajući punu potporu islamistima takozvane Vlade nacionalnog sporazuma.

Erdoganov govor je uslijedio nakon što je LNA osudila prisutnost plaćenika iz Eritreje, Turska i Ekvadora, koji su poslani u Tripoli kao logistička potpora Ankare i Dohe. LNA je potvrdila da je uhitila turske plaćenike koji su se borili u redovima islamističkih milicija u Tripoliju.

Dana 27. travnja je glasnogovornik Glavnog zapovjedništva LNA, general Ahmad Al-Mismari, izjavio da je među snagama vlade iz Tripolija identificirano desetke stranih terorista, pripadnika skupina Ansar Al-Sharia, Al-Qaide i Al-Nusra fronta, koji su se pridružili islamističkim milicijama Zuare i Misrate.

28. travnja su snage LNA napredovale prema gradu Sirte. Haftarove kopnene snage su uništile skladište streljiva islamista u kampu Yarmuq, zrakoplovima su pogodili operativni centar Al-Qaide u Tripoliju, kao i baze terorističkih milicija Misrate u Qut al-Rumanu, istočno od Tajure.

Matteo Salvini odlučio prihvatiti 147 izbjeglica iz islamističkog uporišta Misrate

Khalifa Haftar

FOTO: Khalifa Haftar

U Italiji, koja najviše strahuje od izbjegličkog vala, ali i gubitka naftnih ugovora koje je Rimu jamčio takozvani “premijer” Fayez Al-Sarraj, 29. travnja je ministar unutarnjih poslova Matteo Salvini rekao da će prihvatiti 147 tražitelja azila iz Misrate, uporišta oružanog islamizma u Libiji.

Skupina islamista bi trebala sletjeti u zračnu bazu Pratici di Mare. Sada Haftarove snage napreduju prema središtu Tripolija, zahvaljujući kolapsu islamističkih milicija koje su branile Al-Sarraja i svoje interese.

Zapravo, u borbama je jedan od najvećih vođa Bataljuna mučenika Misrate, Muhamad Bayu, poznat kao Shar Qan, eliminiran u okrugu Salahudin u Tripoliju. Jutros je objavljena vijest da su Haftarove snage uspjele preuzeti kontolu nad cijelim tim područjem. LNA je povratila kontrolu nad kampom Yarmuq, dok su se islamisti Vlade nacionalnog sporazuma povukli iz zgrade Uprave za putovnice i Vojne škole u Salahudinu.

Zrakoplovne snage LNA su pojačale zračne napade na islamistički bataljun Nuasi  u četvrti Abu Salim, sedam kilometara od središta Tripolija.

Wing Loong II

FOTO: Wing Loong II

U sklopu operacije LNA su zrakoplovi iz Bengazija izvršili noćne zračne udare da snage Vlade nacionalnog sporazuma koristeći zrakoplovne protutenkovske projektile LJ-7 protiv islamista u okrugu Wadi Rabia, južno od Tripolija. Iste su napade proveli 17. travnja na Al-Hiru i Al-Aziziyu, a 20. i 21. travnja na Ain-Zaru.

Kineski projektili LJ-7 naoružavaju dronove “Wing Loong 2” zrakoplovnih snaga Ujedinjenih Arapskih Emirata, koji su djelomično raspoređeni u zračnoj bazi Al-Qadim u istočnoj Libiji, te zrakoplovne snage Egipta.

U Al-Qadimu, istočnoj libijskoj pokrajini Al-Marj, raspoređeni su turbopropelerski zrakoplovi IOMAX AT-802 “Air Tractor” i bespilotne letjelice “Wing Loong 2” UAE, smješteni u desetak oklopnih hangara u zračnoj bazi. Ti su zrakoplovi podupirali trupe Libijske narodne armije koje su se borili protiv islamističkih skupina Shura vijeća revolucionara Bengazija, Al-Qaide i ISIL-a. Zrakoplovna baza, potpuno obnovljena i proširena između rujna 2016. i veljače 2017., sada može primiti borbene zrakoplove poput F-16 ili Mirage 2000.

Islamisti obustavili trgovinu ljudima i stao je migrantski val

Tripoli 30.04.2019.

FOTO: situaciona mapa Tripoli 30.04.2019.

U kontekstu izbjegličke krize je posebno važna izjava predstavnika Ujedinjenih naroda za izbjegličku krizu u središnjem Mediteranu.

“Važno je napomenuti da zbog rata u Tripoliju brodovi s migrantima i izbjeglicama više ne odlaze. Milicije za koje se zna da su umiješane u trgovinu ljudima su previše zauzete borbom za opstanak. Tko ih je ostavio da ranije slobodno djeluju potpuno nekažnjeno?”, na svom Twitteru je napisao Vincent Cochetel, posebni predstavnik Ujedinjenih naroda za izbjegličku krizu u središnjem Mediteranu.

Rim ima svoje interese u Libiji i zbog naftnih ugovora podržava islamističku vladu u Tripoliju, zbog čega je u otvorenom sukobu s Parizom, koji neslužbeno podržava Haftara. Međutim, kako su islamističke milicije trenutno previše zauzete borbom za opstanak, odjednom se “ugasila” izbjeglička ruta do Lampeduse i južnih talijanskih obala. Odluka Mattea Salvinija da primi 147 izbjeglica iz Misrate zvuči nevjerojatno. Naime, borbe za Misratu se još ne vode i tamo de facto nema izbjeglica.

Skupina od 147 izbjeglica spašenih iz libijskog grada Misrate je prebačena u ponedjeljak u talijansku vojnu zračnu luku u blizini Rima. Talijansko ministarstvo unutarnjih poslova priopćilo je kako je u skupini bilo 68 maloljetnika, a mediji su prenijeli da su se mališani mogli vidjeti među onima koji su se iskrcali iz zrakoplova u vojnoj zračnoj luci Pratica di Mare kasno poslijepodne 29. travnja.

“Ova evakuacija je od životne važnosti za ljude koji su se suočili s ozbiljnim prijetnjama i opasnostima u Libiji”, rekao je Filippo Grandi, visoki povjerenik UN-a za izbjeglice.

Matteo Salvini, iz vladajuće stranke Liga, izjavio je kako su izbjeglice koje su došle pobjegle od rata.

“Talijanske luke su uglavnom otvorene za žene i djecu, za mlade ljude koji stvarno bježe od rata”, rekao je Salvini, ali lokalni mediji ne otkrivaju identitet pridošlica i dodaje se kako je evakuacija u ponedjeljak provedena u suradnji s libijskim ministarstvom unutarnjih poslova iz Tripolija.

Vincent Cochetel, posebni predstavnik UNHCR-a za izbjegličku krizu u središnjem Mediteranu se ne slaže s talijanskim kolegom Filippom Grandijem i ministrom Matteom Salvinijem i islamističke milicije smatra za glavne krivce za trgovinu ljudima i izbjeglički val kojeg bi samo pobjeda Haftarovih snaga mogla okončati.

0 0
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
24 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Trubadur
Gost
Trubadur
1 godina prije

Mali off….. Izgleda da polako počinje “Idlib”… U Hamu upičene jedinice : Tigar ( Taha, Tarmeeh ), 4. motorizirana divizija, 11. tenkovska divizija, Palestinska Liva al Quds brigada, delovi 5. korpusa, Rebublikanska garda ( 104.ta i 105.ta) i jedinice SSNP…… Sve same prekaljene i udarne jedinice…

Zvrk
Gost
Zvrk
1 godina prije

krivo. bit će manja operacija koja neće uključivati idlip sam po sebi nego tamo par mjesta oko autoputa hama-alep. riječ je o nekim od najjačih pobunjeničkih bastiona.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije

Pa to je onda sve Ako se oslobodi M5 što ostaje polja Al-Ghaab. Vidim da je sve fokusirano na jug Idliba i zapad Aleppa

Kile
Gost
Kile
1 godina prije

Daj bože da ih porokaju, živjela Sirija i Venezuela isto, sretan im 1. maj

idem u siriju i kubu, evo samo sto nisam
Gost
idem u siriju i kubu, evo samo sto nisam
1 godina prije

I Kile, kad se selis tamo.

Max
Gost
Max
1 godina prije

Trubadur svaka čast pa ti najavio ofenzivu i danas piše o tome.

Zvrk
Gost
Zvrk
1 godina prije

Borbe se namjerno vode izvan urbanih sredina tako da se što manje ih poštedi razaranja.
Ono što je indikativno jest sve veći broj tripolitanskih političara i vojnih lica iz GNA koji prebježe na LNA. Sve više mislim da Haftarovi imaju jaku ćeliju spavača ili pak više njih unutar samog Tripolija.

PS: Volio bih komentar korisnika Miki Maus. Smatra li još uvijek da su Libijci gori čak i od Sauda?!

maliboro
Gost
maliboro
1 godina prije

Libijci su jako blizu sauda ali nisu gori od njih osim onih iz misrate, ti su stvarno gamad.

Miki maus
Gost
Miki maus
1 godina prije

U najmanju ruku su isti, po mnogo cemu, ali za vojsku i rat nisu definitivno. Sobzirom da znam sta su imali dok je Pukovnik bio ziv, a to su razjebali trajno, sta bi trebai misliti o njima?! I oni i Saudi nisu naucili raditi, stranci sve rade, oni su samo vlast, samo to hoce raditi, a poznato je da visak novaca i vremena, nije dobra kombinacija, svakakve gluposti im padaju napamet. Inace, nacionalni osjecaj u evropskom smislu, kako mi to dozivljavamo, imaju samo Sirijci, Jemenci i djelimicno Egipcani. Nista cudno, prije 60-70 godina su im nacrtali na karti granice drzave, dali ime i rekli im, vi ste Libijci! Previse suprostavljenih plemena da bi mogli biti zajedno bez cvrste ruke, tj prisile. Osobno mislim da Libija nece dugo biti mirna, lakse je drzati drzavu pod nadzorom kad je u neprestalnom sukobu izmedju sebe. U osnovi, ovo je sukob Francuske i Italije za kontrolu nafte i plina Libije, preko proxy vojske, jasno. Mozes misliti koliko je ijednom vodji u Libiji stalo do iste i do libijskog naroda! Manje cak i od balkanskih vodja za svoje narode. Kontrola nafte-ogroman novac-ogromna moc, a Libijci se mogu samo sa tugom sjecati Pukovnika i kako su zivjeli pod njegovom vladavinom. Zapad opcenito ima problem da cijeli svijet gleda kroz svoj sustav vrijednostii( pogotovo US), nemoze shvatiti da postoje i drugi sustavi vrijednosti. Nije rijec ko je bolji ili gori, to nepostoji, jednostavno postoje razliciti sustavi vrijednosti.

Zvrk
Gost
Zvrk
1 godina prije

Njihov početak kraja je bio tamo negdje 2003. kad je Pukovnik zarad ukidanja sankcija poništio čitav nuklearni program kao i zalihe uranija. Tada je došlo do većeg upljeva zapadnjačkog kapitala, a bogme je i on počeo naveliko ulagati po zapadnoj europi ponajviše. To da nisu naučili raditi mi više stoji kao relativiziranje. Pa još prije nekih desetak godina su u škver dolazili u kooperaciji radi izrade brodskih motora. A poznato je i da su libijske vojne osobe dosta boravile po jugoslavenskim bazama i sovjetskim školama, kao primjerice Haftar. Ne bih se složio da su vojno istog ranga, pa Saudi su svojedobno od stvaranja zemlje do Jemena imali što točno: težak poraz od tada već izmrcvarenih Iračana 91e i kada su francuski specijalci uspjeli razbiti opsadu džamije u Meki. Libijci su imali manji obračun s Egiptom zbog granice, onaj kratki zračni napad od SAD-a i borbu za nalazišta urana u Čadu gdje su ih zapravo pobijedile združene američko-francuske proksi postrojbe(vrlo vjerojatno među njima i budući neprijatelji u zadnjem balkanskom ratu).
Ovo što si napisao, da svakakve gluposti padaju napamet kad se ne radi je zapravo točno…napisat ću malu digresiju. Čitao sam intervju sa Sinišom Pavićem (dostupan online) koji je govorio kada se tamo negdje pred rat vratio u svoj zavičaj, u Sinj. Tada je bio iznenađen koliko ima mnogo mladih radno sposobnih ljudi koji baš ništa ne rade osim što sjede u lokalima. Kao takvi su podložni brojnim manipulacijama jer ne znaju baš ništa. Ostatak je svima poznat.
Vjerujem da je slično bilo s brojnom djecom, naročito kod libijske srednje klase.
Složio bih se i s tim o plemenskoj pripadnosti. Sam termin Libija potječe još iz antike. To je uglavnom dio kojeg su naseljavali nomadi u pustinji dok su malo jače zajednice tamo imali kolonije, ispostave, provincije i sl. Tako nekako je i sklopljena država od više razjedinjenih plemena. Ipak, dok je bilo blagostanja pod pukovnikom i to čak pod sankcijama, nije bilo većih nemira. Jer je on iskoristio blagodati pustinje i od zaostale plemenske postkolonijalne tvorevine je stvorio ekonomskog giganta barem za afrički kontinent. Kada je stalo s blagodatima, pobune su započele…Inače nije ti posve točna tvrdnja, nacionalni osjećaj imaju također Marokanci (diče se 12 stoljeća državotvornosti) kao i Omanci (valjda jedina arapska zemlja koja je imala kolonije).

Miki maus
Gost
Miki maus
1 godina prije

Pukovnik i nije imao nekog izbora, nakon sta je vidio sta je US uradila Iraku i Sadamu, Rusija je jos bila slaba, Kine nije ni bilo. Gresku je napravio sto je zanemario vojsku, toliko bogatstvo, a vojska ocaj. Avioni-MIG-21, Galeb-2(?!), PZO prakticno nista. Trebao se malo ugledati u susjedni Alzir, precjenio je moc novca, kao i EU zadnjih godina. Sta ti vrijedi bogatstvo ako ga nemozes zastititi, otece ti ga jaci, naoruzaniji, spremniji( to ceka i EU). U Cadu su dobili po usima od Legion Entranger, uglavnom( Legija je tada bila jos uvjek jaka), a na strani vojske Libije je bilo jako puno kadra iz JNA( pitaj Legionare sa ovih prostora). Nikad nisam vidio ocajno naoruzani vojsku kao libijsku, stari krs sve.

Zvrk
Gost
Zvrk
1 godina prije

Ma dulje vrijeme su se otopljavali odnosi. Čak je bila opcija da ih se uništi ekonomskim sankcijama kao Iraku, a već tada su oni imali svoje sankcije još od vremena Reagana. Mislim da su se još spominjali mutni poslovi u vezi krvavih dijamanata u Liberiji jer je on bio u dobrim s Taylorom. Zapadu je trebala libijska nafta, dok bi libijski kapital bio prividno libijski jer bi ga europski mešetari uzimali. Ulaganje u vojsku i osobito kadrove je dosta stalo baš radi sankcija pa je dosta dobara otišlo upravo u izgradnju moderne infrastrukture. On sam je imao vlastite plaćenićke postrojbe pa se iz tog izmislila priča da ima svoje amazonke koje pružaju usluge u haremu negdje u pustinjskum šatoru. Možda je to razlika između libijske i venezuelanske priče. U Libiji je patila vojska naspram općeg standarda dok je u Venezueli bilo suprotno. Bajdvej, libijska vojska gledajuć stanje kasnih godina bi lako skršila tu pobunu, pa oni su čak i ulazili u Bingazi pa je onda uletila reakcija tkz saveznika i povijest je poznata. Bila je tu itekako velika uloga plaćenika na terenu, mahom alkaidaša, pokojeg legionara, blackwatera, kartelskih sicarija itd.

Miki maus
Gost
Miki maus
1 godina prije

Tko zeli kupiti dobro oruzje-kupice ga, ovako ili onako. Vojska nije patila zbog odrzavanja dobrog standarda, stotine milijardi $ je Gadafi ulozio u Zapad, isto toliko mu je Zapad duzan, bice prije da je Pukovnik povjerovao F. Fukyami o kraju povijesti( njegova da). Placenci? U kojem ratu ih nema? Sta mislis tko su udarne jedinice Haftara? Libijci? Mos misliti! I na drugoj strani su placenici, Turska, Ekvador ( avion koji je srusila LNA, neki stari Mirage ili Jaguar, nebitno, pilotirao je Ekvadorac). Uostalom, bolje ti je imati 20-ak ljudi sa velikim ratnim iskustvom( presudna stvar), nego 200 bez, ma kako bili obuceni. I inace, jako puno Latinosa je u placenickim postrojbama, npr Kolumbijci u Jemenu, na strani KSA.

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije

Kad imaš takvu situaciju u vojsci, a zemlja je bogata i ima i obrazovanih vojnika, to znači: a. netko, vjerojatno više njih je potplaćeno, b. netko drpa, c. a+b
A i liči mi na još jednu vojsku…

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije

Jako dobro, Zvrkiću.
Ipak meni je puno zagonetnije kako su plemena uspjela zagospodariti i jednom europskom državom, koja je ipak, u nekim djelovima imala pismenost od 18. st., a u nekima od početka 19. st., i pripadajuće kulturne tradicije, neki od K & K monarhije…da li problem ipak premali udio obrazovanog i urbanog stanovništva koji, usprkos radu, nikad nije mogao stvoriti dovoljan kapital…računajte sve one propasti Jugoslavija kad su se gubile ušteđevine…ili prevelik udio onih, koji su se u zadnjoj Jugoslaviji koristili svim mogućim benefitima ( a ne mislim samo na ‘vladajuće’, naprotiv, na sirotinju koja ne bi nikada nigdje drugdje opstala), zdravstvom i školstvom, a istovremeno mislila kako će svima drugima sve pooduzimat…pod bilo kojim izgovorom…??

Tom
Gost
Tom
1 godina prije

Talijani izvlace svoje agente i njhove familije

Max
Gost
Max
1 godina prije

Samo da Maršalica Mila Khalifa ne digne ustanak u Libiji. 🙂 🙂

Kažun
Gost
Kažun
1 godina prije

@Max,nema Mia vremena,redovito dolazi na utakmice West Hama i žestoka je navijačica.
Npr; Mia K.

@miakhalifa
FUCKING PUSSY @MatteoGuendouzi, IVE SEEN YOU GO DOWN MORE IN THIS MATCH THAN I DID IN 2014 #COYI ⚒ ?.

Kažun
Gost
Kažun
1 godina prije

@Max,ona žestoka navijačica West Hama?”Je**na pi***ce, Mattéo Guendouzi, pao si više puta na ovoj utakmici nego ja u cijeloj 2014. godini!”. OBJAVLJENO: 12.01.2019. u 17:20 Jutarnji list

Max
Gost
Max
1 godina prije

Hvala razumio sam. Prezime tipa kojeg je spomenula zvuči kao da se bave istim poslom: 🙂 🙂

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije

Pa valjda ima na svijetu još onih koji ne čekaju tuđa odobrenja…?

Miki maus
Gost
Miki maus
1 godina prije

Otprilike tako nekako je i bilo.

Hezbollah
Gost
Hezbollah
1 godina prije

Sve mi se čini da bi ovaj Vincent Cochetel mogao uskoro tražiti novi posao…

Max
Gost
Max
1 godina prije

Još da se i Makaron znaš na koga mislim uhvat drugog posla Francima bi bilo bolje.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik
24
0
()
x