Libija – Islamističke linije obrane pucaju i Haftarove snage napreduju prema Tripoliju

Tenk T-55 Libija
24 komentara

Talijanski mediji javljaju da je 17. travnja na Lampedusi provedena vojna operacija uz sudjelovanje dva amfibijska jurišna broda klase “San Giorgio”, te potporu jednog zrakoplova talijanskog ratnog zrakoplovstva.

Prema riječima jednog svjedoka: “U popodnevnim satima vidjeli smo vojni zrakoplov koji je stigao u zračnu luku, a vojna vozila su iskrcala drvene sanduke iz aviona, koji su tijekom noći na vojnom transportnom brodu prevezeni na mol Cala Pisana. Vojska je kasnije ove sanduke, za koje pretpostavljamo da su oružje ili oprema, prevezla u Libiju, iako to ne možemo sa sigurnošću znati”.

Na bojištu u Libiji je Libijska narodna armija generala Haftara 20. travnja napredovala na osi Wadi Rabiah i području Swani. U Al-Aziziyi je LNA zauzela Al-Hiru i bazu 4. brigade, te oslobodila elektranu.  21. travnja je LNA je odbila napad islamističkih milicija na međunarodnu zračnu luku, koju je u potpunosti preuzela.

Dana 22. travnja je glasnogovornik Glavnog zapovjedništva LNA, general Ahmad Al-Mismari, objavio je da je “zapovjednik zapadne vojne zone, general-major Idris Madi, vodio veliku jedinicu iz Zintana i zapovijedao operacijom oslobađanja Tripolija”.

Nadalje, general Ahmad Al-Mismari je rekao da je, nakon završetka prve faze, Zapadno operativno sjedište započelo drugu fazu “bitke za Tripoli” s pješadijskim snagama. Snage LNA su na zapadu od glavnog grada dopunjene sekundarnim operativnim jedinicama, nakon što su udarne snage osigurale teren i identificirale glavne i sekundarne položaje snaga vlade iz Tripolija, koje su svoje operacije obavljale iz svoje zrakoplovne baze.

23. travnja je Libijska narodna armija oborila borbeni zrakoplov snaga odanih vladi u Tripoliju, Mirage F-1AD, dok je pokušavao bombardirati zračnu bazu Al-Watyta. U mjestu Al-Jufri je zarobljen pilot koji se uspio katapultirati i identificiran je kao ekvadorski državljanin Boris Reyes.

Tripoli

Potom je 25. travnja LNA napredovala prema Tripoliju u pravcu Ain-Zare, Salahudina i Qasr bin Qashira, ana jugoistoku prema Al-Aziziyi i Al-Qasaratu na jugu, Al-Swaniju i Al-Qarimiyi na jugozapadu.

Haftarove snage su napredovale i u Qalat Furjanu, oslobađajući urede sjeverno od kampa Yarmuq. U Al-Aziziyi je LNA je oslobodila Al-Hiru, dok islamističke milicije zadržale Sabiyu. LNA je oslobodila i kružni tok Sayan-Aziziya

26. travnja se general Qayry Al-Tamimi, ravnatelj ureda generala Haftara, sastao se s dužnosnicima u Jordanu.

“General Qayry Al-Tamimi je o trenutnoj situaciji održao nekoliko važnih sastanaka s brojnim dužnosnicima Kraljevine Jordan”, izjavio je ured za informiranje Glavnog zapovjedništva LNA.

Treba napomenuti da je Katar između 2011. i 2017. isplatio 750 milijuna eura islamističkim milicijama takozvanog “premijera” Fayeza Al-Sarraja u Tripoliju, dok je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan izjavio kako će “mobilizirati sve strukture koje će podržati libijsku braću, kao što je činio do danas”, izražavajući punu potporu islamistima takozvane Vlade nacionalnog sporazuma.

Erdoganov govor je uslijedio nakon što je LNA osudila prisutnost plaćenika iz Eritreje, Turska i Ekvadora, koji su poslani u Tripoli kao logistička potpora Ankare i Dohe. LNA je potvrdila da je uhitila turske plaćenike koji su se borili u redovima islamističkih milicija u Tripoliju.

Dana 27. travnja je glasnogovornik Glavnog zapovjedništva LNA, general Ahmad Al-Mismari, izjavio da je među snagama vlade iz Tripolija identificirano desetke stranih terorista, pripadnika skupina Ansar Al-Sharia, Al-Qaide i Al-Nusra fronta, koji su se pridružili islamističkim milicijama Zuare i Misrate.

28. travnja su snage LNA napredovale prema gradu Sirte. Haftarove kopnene snage su uništile skladište streljiva islamista u kampu Yarmuq, zrakoplovima su pogodili operativni centar Al-Qaide u Tripoliju, kao i baze terorističkih milicija Misrate u Qut al-Rumanu, istočno od Tajure.

Matteo Salvini odlučio prihvatiti 147 izbjeglica iz islamističkog uporišta Misrate

Khalifa Haftar
FOTO: Khalifa Haftar

U Italiji, koja najviše strahuje od izbjegličkog vala, ali i gubitka naftnih ugovora koje je Rimu jamčio takozvani “premijer” Fayez Al-Sarraj, 29. travnja je ministar unutarnjih poslova Matteo Salvini rekao da će prihvatiti 147 tražitelja azila iz Misrate, uporišta oružanog islamizma u Libiji.

Skupina islamista bi trebala sletjeti u zračnu bazu Pratici di Mare. Sada Haftarove snage napreduju prema središtu Tripolija, zahvaljujući kolapsu islamističkih milicija koje su branile Al-Sarraja i svoje interese.

Zapravo, u borbama je jedan od najvećih vođa Bataljuna mučenika Misrate, Muhamad Bayu, poznat kao Shar Qan, eliminiran u okrugu Salahudin u Tripoliju. Jutros je objavljena vijest da su Haftarove snage uspjele preuzeti kontolu nad cijelim tim područjem. LNA je povratila kontrolu nad kampom Yarmuq, dok su se islamisti Vlade nacionalnog sporazuma povukli iz zgrade Uprave za putovnice i Vojne škole u Salahudinu.

Zrakoplovne snage LNA su pojačale zračne napade na islamistički bataljun Nuasi  u četvrti Abu Salim, sedam kilometara od središta Tripolija.

Wing Loong II
FOTO: Wing Loong II

U sklopu operacije LNA su zrakoplovi iz Bengazija izvršili noćne zračne udare da snage Vlade nacionalnog sporazuma koristeći zrakoplovne protutenkovske projektile LJ-7 protiv islamista u okrugu Wadi Rabia, južno od Tripolija. Iste su napade proveli 17. travnja na Al-Hiru i Al-Aziziyu, a 20. i 21. travnja na Ain-Zaru.

Kineski projektili LJ-7 naoružavaju dronove “Wing Loong 2” zrakoplovnih snaga Ujedinjenih Arapskih Emirata, koji su djelomično raspoređeni u zračnoj bazi Al-Qadim u istočnoj Libiji, te zrakoplovne snage Egipta.

U Al-Qadimu, istočnoj libijskoj pokrajini Al-Marj, raspoređeni su turbopropelerski zrakoplovi IOMAX AT-802 “Air Tractor” i bespilotne letjelice “Wing Loong 2” UAE, smješteni u desetak oklopnih hangara u zračnoj bazi. Ti su zrakoplovi podupirali trupe Libijske narodne armije koje su se borili protiv islamističkih skupina Shura vijeća revolucionara Bengazija, Al-Qaide i ISIL-a. Zrakoplovna baza, potpuno obnovljena i proširena između rujna 2016. i veljače 2017., sada može primiti borbene zrakoplove poput F-16 ili Mirage 2000.

Islamisti obustavili trgovinu ljudima i stao je migrantski val

Tripoli 30.04.2019.
FOTO: situaciona mapa Tripoli 30.04.2019.

U kontekstu izbjegličke krize je posebno važna izjava predstavnika Ujedinjenih naroda za izbjegličku krizu u središnjem Mediteranu.

“Važno je napomenuti da zbog rata u Tripoliju brodovi s migrantima i izbjeglicama više ne odlaze. Milicije za koje se zna da su umiješane u trgovinu ljudima su previše zauzete borbom za opstanak. Tko ih je ostavio da ranije slobodno djeluju potpuno nekažnjeno?”, na svom Twitteru je napisao Vincent Cochetel, posebni predstavnik Ujedinjenih naroda za izbjegličku krizu u središnjem Mediteranu.

Rim ima svoje interese u Libiji i zbog naftnih ugovora podržava islamističku vladu u Tripoliju, zbog čega je u otvorenom sukobu s Parizom, koji neslužbeno podržava Haftara. Međutim, kako su islamističke milicije trenutno previše zauzete borbom za opstanak, odjednom se “ugasila” izbjeglička ruta do Lampeduse i južnih talijanskih obala. Odluka Mattea Salvinija da primi 147 izbjeglica iz Misrate zvuči nevjerojatno. Naime, borbe za Misratu se još ne vode i tamo de facto nema izbjeglica.

Skupina od 147 izbjeglica spašenih iz libijskog grada Misrate je prebačena u ponedjeljak u talijansku vojnu zračnu luku u blizini Rima. Talijansko ministarstvo unutarnjih poslova priopćilo je kako je u skupini bilo 68 maloljetnika, a mediji su prenijeli da su se mališani mogli vidjeti među onima koji su se iskrcali iz zrakoplova u vojnoj zračnoj luci Pratica di Mare kasno poslijepodne 29. travnja.

“Ova evakuacija je od životne važnosti za ljude koji su se suočili s ozbiljnim prijetnjama i opasnostima u Libiji”, rekao je Filippo Grandi, visoki povjerenik UN-a za izbjeglice.

Matteo Salvini, iz vladajuće stranke Liga, izjavio je kako su izbjeglice koje su došle pobjegle od rata.

“Talijanske luke su uglavnom otvorene za žene i djecu, za mlade ljude koji stvarno bježe od rata”, rekao je Salvini, ali lokalni mediji ne otkrivaju identitet pridošlica i dodaje se kako je evakuacija u ponedjeljak provedena u suradnji s libijskim ministarstvom unutarnjih poslova iz Tripolija.

Vincent Cochetel, posebni predstavnik UNHCR-a za izbjegličku krizu u središnjem Mediteranu se ne slaže s talijanskim kolegom Filippom Grandijem i ministrom Matteom Salvinijem i islamističke milicije smatra za glavne krivce za trgovinu ljudima i izbjeglički val kojeg bi samo pobjeda Haftarovih snaga mogla okončati.

Fayez Al-SarrajKhalifa HaftarLNAMatteo Salvini
Pretplatiti se
Obavijesti o
24 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Trubadur
4 godine prije

Mali off….. Izgleda da polako počinje “Idlib”… U Hamu upičene jedinice : Tigar ( Taha, Tarmeeh ), 4. motorizirana divizija, 11. tenkovska divizija, Palestinska Liva al Quds brigada, delovi 5. korpusa, Rebublikanska garda ( 104.ta i 105.ta) i jedinice SSNP…… Sve same prekaljene i udarne jedinice…

Zvrk
4 godine prije

Borbe se namjerno vode izvan urbanih sredina tako da se što manje ih poštedi razaranja.
Ono što je indikativno jest sve veći broj tripolitanskih političara i vojnih lica iz GNA koji prebježe na LNA. Sve više mislim da Haftarovi imaju jaku ćeliju spavača ili pak više njih unutar samog Tripolija.

PS: Volio bih komentar korisnika Miki Maus. Smatra li još uvijek da su Libijci gori čak i od Sauda?!

Tom
4 godine prije

Talijani izvlace svoje agente i njhove familije

Max
4 godine prije

Samo da Maršalica Mila Khalifa ne digne ustanak u Libiji. 🙂 🙂

Lucija
4 godine prije

Pa valjda ima na svijetu još onih koji ne čekaju tuđa odobrenja…?

Miki maus
4 godine prije

Otprilike tako nekako je i bilo.

Hezbollah
4 godine prije

Sve mi se čini da bi ovaj Vincent Cochetel mogao uskoro tražiti novi posao…

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI