fbpx

Velika ofenziva Libijske narodne armije na Tripoli i zašto je Zapad želi spriječiti?

Tenk T-55 Libija

Zapovjednik Libijske narodne armije, general Khalifa Haftar, dao je naredbu za napad na Tripoli u kojem trenutno vlast obnaša fantomska Vlada nacionalnog jedinstva premijera Fayeza Al-Sarraja, dok su stvarni vladari prijestolnice ostaci islamističkih milicija iz vremena svrgavanja Muammara Gaddafija koje su u vezi, bolje rečeno u stvarnom savezu s islamistima u Misrati.

“Vrijeme je da oslobodimo Tripoli. Grad mora biti slobodan od militanata i terora”, rekao je Haftar u svom obraćanju vojsci.

U isto vrijeme, general je naredio da se jamči sigurnost strancima u Tripoliju i da se ne puca na civile. Zapovjednik je također pozvao stanovnike glavnog grada da “polože oružje i podignu bijelu zastavu”.

Prema libijskom televizijskom kanalu Al Hadath, Libijska narodna armija je prethodno uspješno oslobodila gradove u blizini Tripolija.

U studenome 2018. su sudionici konferencije o libijskoj krizi pozdravili prijedlog posebnog predstavnika UN-a za Libiju Ghassana Salaméa za održavanje izbora u Libiji tijekom ovog proljeća i plan Haftara je očistiti zemlju od političkih stranaka koje raspolažu svojim islamističkim milicijama, poput stranke Al-Watan vođe bivše Libijske islamske borbene skupine, nekada pripadnika Al-Qaede kojeg je zarobila CIA i poslala u Libiju sa zadaćom da okupi islamističke militante u jedinice potrebne za borbe na kopnu protiv Gaddafijeve vojske u vrijeme zračnih udara NATO pakta.

Kako javljaju agencije, vojska generala Haftara je već na rubu Tripolija. O napredovanju njegovih snaga stižu proturječne informacije. Lokalni bloger Moustafa Dannoun piše da je LNA već stigla na pet kilometara od glavnog grada Libije, dok AFP izvještava da je vojska Khalife Haftara udaljena 27 kilometara od prijestolnice.

Jučer je general najavio početak ofenzive protiv islamista i kriminalnih bandi u libijskoj prijestolnici, a do kraja dana je LNA preuzela kontrolu nad gradovima Garyan, Sabrata i Surman, koji se nalaze otprilike 60 kilometara zapadno od glavnog grada. To znači da imaju ili prešutnu potporu militanata iz Zintana ili i oni sudjeluju u kampanji, obzirom da borci Zintana godinama vode sporadične sukobe s islamistima iz Tripolija.

Velika ofenziva Libijske narodne armije na Tripoli i zašto je Zapad želi spriječiti? 1

FOTO: General Haftar Libija

U svom obraćanju je general pozvao svoje postrojbe da “mirno uđu u Tripoli i pucaju samo u osobe koje preferiraju sukobe i bitke”. O pravim borbama još nije bilo izvješća. Sudeći prema fotografijama koje su postavili libijski blogeri, Libijska narodna armija putuje “lagano” na Tripoli i do sada nije naišla na mnogo otpora. Kolone oklopnih vozila i terenskih automobila s teškim mitraljezima i protuzrakoplovnim strojnicama se polako kreću autocestama u smjeru glavnog grada.

Bloger Ahmed El Gasir je objavio fotografije pedesetak zarobljenih i razoružanih militanata. Kako je izvijestio, borci Haftarove armije su ih okružili zapadno od Tripolija i ove su se jedinice predale bez borbe. Nije navedeno kojoj frakciji pripadaju. Drugi blogeri tvrde suprotno i kažu da su na slikama prikazani Haftarovi  borci. AFP je izvijestio su da su jedinice Libijske narodne armije prišle samom Tripoliju, ali su bile prisiljene na povlačenje.

Tripoli Libija

FOTO: Tripoli mapa

Na internetu su se pojavile i fotografije islamističkih milicija iz Misrate, najmoćnije borbene frakcije koja je sudjelovala u svrgavanju Muammara Gadafija i s kojom će se Haftarova vojska morati suočiti, kako drže obrambene linije u blizini Tripolija, odnosno  u Tadjuri. Bloger Ali Özkök čak je objavio video u kojem se vidi kako milicije iz Misrate ulaze u Tripoli.

U međuvremenu su islamističke frakcije, koje vjerojatno zajedno namjeravaju braniti Tripoli, preuzele kontrolu nad svim ulazima u grad. Veliki muftija Libije, Sabik A-Ghariani, pozvao je stanovništvo da izađe na ulice i da se bori protiv vojske generala Haftara, a optužio je i Ujedinjene narode da surađuju sa zapovjednikom LNA, armijom koja nadzire gotovo cijeli teritorij Libije,  sva naftna polja i sve važne terminale od grada Sirte, koji je također u rukama islamista, sve do granice s Egiptom.

VIDEO – Konvoj Libijske narodne armije na putu prema Tripoliju

Zanimljivo je da je u najavi generala Haftara o napadu na Tripoli bio glavni tajnik UN-a António Guterres, koji je u Libiju stigao u pripremi za sljedeće mirovne pregovore kako bi se riješila situaciju u zemlji. Guterres je pozvao sve strane na de-eskalaciju i zrakoplovom UN-a potom iz Tunisa odletio u Tripoli.

Vlasti Francuske, Italije, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Ujedinjenog Kraljevstva i Sjedinjenih Država pozvale su na trenutnu de-eskalaciju napetosti u Libiji.

Glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova je izjavila kako se Moskva nada diplomatskom rješenju sukoba. U isto vrijeme, Ujedinjeno Kraljevstvo zatražilo je hitan sastanak Vijeća sigurnosti UN-a zbog situacije u Libiji.

Međutim, vojna karta i napredovanje Haftarove vojske iz zapadnog smjera prema prijestolnici, te oslobađanje nekoliko gradova su znak velike vojne premoći LNA. Podsjetimo da Libijska narodna armija (LNA) generala Khalife Haftara kontrolira cijeli istok zemlje, a ove godine preuzela je kontrolu nad južnim dijelom Libije, gdje se nalaze naftna polja.

Blef ili konačno čišćenje Libije od islamista?

Tripoli libija

Prema mišljenjima nekoliko “stručnjaka” koji su tvrdili je ovo “blef”, “pokazivanje mišića” i “svatko razumije da Haftar neće nikamo ići”, jedinice LNA, koje kontrolira Haftar, su sinoć bez borbe zauzele nekoliko područja Tripolija, južno i zapadno od grada.

Osim toga, vojska je dobila strogu naredbu da ne puca na civile, a sam Haftar se obratio ključnim milicijama s prijedlogom da polože oružje, izvjese bijelu zastavu i ne pružaju otpor. To se upravo i događa. Kontrolne punktove branitelji napuštaju, a policija je na nekim mjestima samo formalno predala punktove Haftaru i nastavila obnašati službu, ali pod njegovim zapovjedništvom.

Štoviše, LNA je u nekoliko dana zauzela značajno područje oko glavnog grada, također bez borbe, sporazumima s lokalnim starješinama i plemenskim milicijama.

Činjenica da se sve ovo događa bez otpora i bez mnogo krvi govori nam dvije stvari. Prvo, “vlada” u Tripoliju ne uživa podršku ni stanovništva ni vlastitih snaga i operacija je pripremana tjednima, ako ne mjesecima. Drugo, pojavljivanje s Guterresom govori da je Haftar autoritativni i lider koji uspijeva ujediniti Libijce.

A to znači da u Libiju uskoro može doći dugo očekivani mir. Problem su Italija i Francuska koje tamo imaju sukobljene interese i odgovara im stanje beskrajnog tinjajućeg sukoba i kaosa.

Tripoli

FOTO: Tripoli mapa

Kao što ste primijetili, Haftar je također uspio pridobiti podršku izvan Libije. Egipat podržava kampanju, ali i Moskva, iako Zaharova deklarativno izjavljuje kako je diplomatsko rješenje za Libiju najbolji ishod u ovom trenutku.

Na primjer, britanski tabloidi u panici pišu da Rusija opskrbljuje Haftara teškim oružjem, što Kremlj negira, a Le Figaro navodi kako se u na Haftarovoj strani bore vojnici privatne plaćeničke tvrtke Wagner. Neki navode da su raspoređeni čak i padobranci iz Moskve. U panici se tvrdi i kako “Moskva i Peking preuzimaju kontrolu nad cijelom Afrikom i da hitno treba učiniti nešto kako bi se spriječilo njihovo djelovanje”.

Svi se boje da bi Haftar mogao ujediniti Libiju, razoružati islamističke skupine i da će na kraju surađivati s Moskvom, što nije isključeno.

Glavni strahovi Londona, Washingtona i Pariza su da će Rusija moći koristiti libijske luke za svoju flotu, a još gore da bi Haftar za pomoć zauzvrat mogao dati Rusiji da koristiti zrakoplovne baze Libije za svoje zrakoplovstvo, što bi značilo kontrolu cijelog Mediterana, uključujući Gibraltar.

Naravno, tu je i stjecanje jačih pozicija na tržištu nafte. Preko Libije i Sirije ide glavni tok izbjeglica u Europsku uniju i tko kontrolira migracijske rute ima utjecaj na politiku Europske unije, što se jasno vidi u politici Erdogana koji već dugo time ucjenjuje europske političare.

General Kalifa Haftar i ruski viceadmiral Sokolov na nosaču zrakoplova "Admiral Kuznjecov" - zajedno

FOTO: General Kalifa Haftar i ruski viceadmiral Sokolov na nosaču zrakoplova “Admiral Kuznjecov”

Zapadne zemlje, koje će u Vijeću sigurnosti pokušati zaustaviti ofenzivu, trebaju kaos u Libiji, jer će s dolaskom mira zemlja sklapati ugovore za nabavu oružja i hrane, obnovu i održavanje elektrana, te za izgradnju i obnovu infrastrukture, a europske kompanije nemaju kapacitete za obnovu kao Kina, koja u dogovori s Rusijom sve može obnoviti izgraditi uz isplate u nafti sljedećih deset ili više godina. To je jednostavno tako i zato je za zapadne zemlje najbolje da sve ostane kako jest.

Osim toga postoje i sve druge posljedice. Haftar se vrlo brzo može proglasiti legitimnim čelnikom Libije i može pripremiti i održati izbore za nekoliko mjeseci. Onda može, na primjer, tužiti banke, institucije i vlade međunarodnim sudovima, zahtijevajući povratak zamrznutih 150 milijardi dolara libijskog novca, iako neki tvrde da ga je mnogo više.

Općenito, ako pogledate sliku na globalnoj razini, Rusija i Kina protjeruju Amerikance iz Sirije i Libije, s Bliskog istoka i iz Afrike u cjelini, talibani ih tjeraju iz Afganistana, dok je Venezueli pokrenut kazneni postupak prijava protiv američke marionete Juana Guaidóa, koji je ostao bez imuniteta. Kao što je kineski diplomat rekao: “Latinska Amerika nije dvorište Sjedinjenih Država!”, a Marija Zaharova poručila Washingtonu: “Zar mislite da su Rusija i Venezuela američke pokrajine?”.

Libija vjerojatno neće biti jedino mjesto odakle će zapadne sile biti protjerane sljedećih godina. A onda, kada Amerikanci povijenih repova vrate u svoju prekomorsku uzgajivačnicu, Rusi bi mogli otvoriti Veliku knjigu žalbi i naplatiti sve ugrize i lavež koji je zadnjih godina dolazio ispod američkog kišobrana.

Nema sumnje da Moskva i Peking podržavaju ovu kampanju, Egipat također, čime se distancirao od UAE, kojem iz nekog razloga ne odgovara da Haftar uđe u Tripoli i da se održe pravi slobodni izbori bez islamističkih stranaka, što je general obećao da će učiniti.

Osim toga, Haftar je pokrenuo kampanju u kojoj će doći do frontalnog sukoba s tvrdolinijašima iz Misrate uoči Nacionalne konferencije koja je zakazana sredinom ovog mjeseca. Konferencija su u studenome osmislili Ujedinjeni narodi i visoki predstavnik Ghassan Salamé kako bi pacificirali Libiju, ali s vojnom bitkom koja postaje sve očitija je teško zamisliti da će ona postići svoje ciljeve.

Glasnogovornik Haftarove vojske, Ahmed Al-Mismari, rekao je kako su ovo proaktivne antiterorističke mjere i da će se konferencija održati. Naravno, bez skupina koje je Haftar odlučio uništiti kada je 2014. najavio operaciju “Libijska zora”.

“Vjerujemo u ovu konferenciju. Međutim, želimo očistiti čak i zapad Libije od militanata i ekstremista”, rekao je Haftarov glasnogovornik i naglasio kako LNA želi dođi do glavnog grada i provesti posljednji dio plana njegove antiterorističke akcije.

Raskol među milicijama u Tripoliju

Vojne formacije u Libiji

Na teritoriju Tripolija se osjeti napetost i građani većinom čekaju na sigurnom u svojim domovima. Nagli napredak vojske kojom zapovijeda Haftar, koji očito želi biti vođa Tripolija i cijele Libije, ne isključuje dijalog.

Kada je jučer oslobodio Sormanu i Sabratu, Haftar je napravi veliki proboj. Zahvaljujući osvajanju obalnog grada, iz tog sektora snage Haftara uspijevaju ići duboko u Tripoli. Drugi front je onaj južno od glavnog grada, gdje je LNA  jučer bila raspoređena na oko 100 km od periferije. Konkretno, vojska na čelu s Haftarom je bila zauzeta u učvršćivanju svojih položaja u Garianu, strateškom položaju uz cestu prema Zintanu. Na libijskom TV kanalu 218 su se sinoć spominjali sukobi između Haftarovih snaga i milicija lojalnih vladi Al-Sarraja u malom gradu Al Hira, nedaleko od Gariana. U međuvremenu je u svom zapovjednim sjedištu u Benghaziju Haftar pratio razvoj događaja na terenu sa svojim suradnicima.

S druge strane, snage koalicija koja okuplja milicije zadužene za obranu Tripolija su već objavile da odbijaju borbu protiv Haftara. Stoga su islamistički zapovjednici iz Misrate poslali svoje borce u grad i te su snage spremne za operacije protiv Haftara.

Ono što se možda nazire je unutarnji raskol u vojnoj koaliciji Tripolija čije su milicije sve do posljednjih sati bile odane premijeru Al-Sarraju. U ovom trenutku, premijer može računati na skupine Misrate koje su jučer putovale cestom Balbia u smjeru glavnog grada, kako bi se pripremile za moguće bitke protiv Haftara. To su milicije koje su 2016. pokrenule operaciju “Bunian Al-Marsus” i zauzele grad Sirte kojeg je držao ISIL. Međutim, nakon borbi nije bilo nijednog ubijenog terorista “kalifata” ili uobičajenih snimki iz takvih bitaka i vjerojatno je većina bivših pripadnika ISIL-a samo promijenila uniformu.

Međutim, ove snage ne mogu imati snažnu podršku javnosti. I dok su “apeli za mir” možda usporili intenzitet bitke, Haftar se sa svoje strane pokušava još više politički izolirati posljednje skupine koje podržavaju sve slabiju vladu u Tripoliju. Sada je glavni cilj ući u glavni grad i objaviti nekoliko snimaka za potvrdu, iako u Libiji i inozemstvu svi znaju da je samo pitanje vremena. Problem je, kao što smo rekli, kome će se Haftar prikloniti nakon bitke. Egipat će mu sigurno biti saveznik, a ne treba zaboraviti podršku Moskve, gdje je Haftar boravio nekoliko puta i ima sporazum o suradnji i liječenju ranjenika u ruskim bolnicama. Generalu su se pokušali približiti i Francuzi i Talijani, ali se ne zna koliko su uspjeli u svom naumu da u ujedinjenoj i mirnoj Libiji, jednom očišćenoj od islamističkih skupina, imaju presudni utjecaj. U svakom slučaju, sada je najvažnije ostvariti vojnu pobjedu, a ona je na pomolu.

Sviđa vam se portal Logično?
LAJKAJTE NAŠU STRANICU

(samo jednom, ako kliknete drugi put, Facebook će smatrati da nas ne volite)
Pretplati se
Obavijest
guest
Zaštitite svoje ime u komentarima... REGISTRACIJA
63 Komentara
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
2 godine prije

„Libijska narodna vojska je ušla Garyan i uspostavila potpunu kontrolu nad gradom bez ikakvog otpora od strane paravojnih milicija,” – rekao je gradonačelnik. Dio militanata se prije ulaska LNA povukao u Tripoli

Željko
Gost
Željko
2 godine prije

Znači milijuni izbjeglica i migranata dolaze u EU i k tomu kada i “Sultan” pusti cca. 4 milijuna iz Turske biti će vrelo ljeto u EU, nažalost!

Šok
Gost
Šok
2 godine prije

“Moskva i Peking preuzimaju kontrolu nad cijelom Afrikom”

jako dobra vijest

odmah zatvoriti nebo
za nato avione iznad libije

čitalac
Gost
čitalac
2 godine prije

Joj, joj…
Spremate ražanj a zec u šumi….
Što ako zapadne zemlje odluče intervenirati?
Suma od 160 milijardi dolara (možda više) koju bi trebali vratiti je dovoljno velik motiv.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
2 godine prije
Reply to  čitalac

Da, ali za intervenciju treba čizma na terenu. egipat neće dati ulaz sa svoje strane, nijedna zemlja neće dati vojnike, a od islamističkih milicija će ostati samo one tvrdolinijaške iz Misrate, ostale se predaju bez metka i prelaze na stranu Haftara. Mislim , iako možda grešim, a to mu je san, da kao Sisi u Egiptu jednom skine uniformu i postane predsjednik. Čak i sa Saifom kao premijerom ili nečim važnim. Saif neće bit predsjednik dok je optužnica iz Haaga još aktivna. nema smisla da ne može putovati slobodno po svijetu,. U svakom slučaju se ne smije zaustaviti. Iako kad… Pročitaj više »

čitalac
Gost
čitalac
2 godine prije

Ne treba im čizma na terenu, to i ne žele: tukli bi ih iz zraka. Ne bi se mogli obraniti, Rusa nema (još?) tamo.
A njima i ne treba teritorij, njima je potrebit kaos.
Sa svojim zrakoplovstvom ga svakako mogu napraviti.

Alen
Gost
Alen
2 godine prije
Reply to  čitalac

” front ” im je razvucen , saveznistva poljuljana , a nazovi ” ugled” izgubljen , dakle mogu samo sjesti i plakati.. Kakvi napadi…

Željko
Gost
Željko
2 godine prije
Reply to  Alen

@Alen “Neka se samo ne puca” vi i vaš svjetonazor!!

Majk Majers
Gost
Majk Majers
2 godine prije
Reply to  čitalac

Kaos je odavno napravljen, ne triba im više intervenirat.

Fatih
Gost
Fatih
2 godine prije
Reply to  čitalac

U ZBLUDI SI CITALAC…….!

čitalac
Gost
čitalac
2 godine prije
Reply to  Fatih

Pa, nadam se da jesam.

viktor
Gost
viktor
2 godine prije
Reply to  čitalac

Sta ako motiv bude ”kalibar”?

mladen3x
Gost
mladen3x
2 godine prije
Reply to  čitalac

Neda Japan da zapad reagira,vidiš da Toyota odlično zarađuje u Libiji i na bliskom istoku….

Mölltaler
Gost
Mölltaler
2 godine prije

Čim Haftar oslobodi Libiju treba raspisati izbore na kojima bi se trebao kandidirati Saif al Islam Gadafi. Pa onda neka se vidi ko ima podršku naroda.

Ivan
Gost
Ivan
2 godine prije
Reply to  Mölltaler

Ni Gadafi senior nije izborima dosao na vlast pa je Libija bila najbogatija zemlja Afrike sa besplatnim a vrhunskim zdravstvom skolstvom, bez racuna za el.ener.da se ne ponavljamo.Mozda njima i ne odgovara zapadni “demokrstski” sistem vladavine.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
2 godine prije
Reply to  Ivan

Naravno da ne. To je bilo plemensko društvo koje je tek pod Gadaffijem steklo srednju klasu.Prije je bio kralj, zapadni podanik, i nešto dvorske “aristokracije”, ostatak su bila plemena. Imaš Gaddafijevu Zelenu knjigu u PDF formatu na našem jeziku i objašnjava zašto ovakva parlamentarna demokracija sa strankama nije dobra za Libiju

Stjepan
Gost
Stjepan
2 godine prije

Alžir se ne spominje, … zbog sadašnje promjene vlasti ili …?? Kao da se ne želi ništa reči o interesu drugih susjednih zemalja osim Egipta !??

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
2 godine prije
Reply to  Stjepan

Alžir je situaciju pod nadzor preuzeo onaj general, prijatelj Buteflike. Rekao mu je Ajde se ti povuci, a ja ću već srediti tko će od naših bit novi predsjednik. Mladima može reći “Eto, povukao se, nemojte sad pretjerivati, jer ću uvest izvanredno stanje. ” i Sve je sređeno kako treba biti.

Trubadur
Gost
Trubadur
2 godine prije

Evo, baš čitam na Sputnjiku, da je KNA več u predgražu Tripolija i, da če Tripoli pasti u roku 48 sati…. Ali, meni još uvijek nije posve jasno čija sablja je Gen. Haftar… Jest, da dosta surađuje sa Rusima i Sisijem, pa ipak… Djeluje mi veoma mutno…

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
2 godine prije
Reply to  Trubadur

Da, bio je i u Rimu i Parizu, isvukuda, a zašto ne bi bio Libijski igrač. Ok Gaddafi ga je bio utamničio , pa ga je držala CIA 13 godina na jaslama , ali su ga prevarili kad je Gaddafi pao i poterali ko papka s mjesta zapovjednika pobunjeničkih snaga i stavili onog iz Al Qaede, Belhadja. Pa se krajem 2013. vratio iz Amerike, ostavio sve tamo i osnovao vojsku bez američkog dopuštenja i pokrenuo svoj rat. Prevarili su oni njega, prevario je i on njih sad su kvit. Rusi se ipak drže na distanci,. Daju sve što treba, pomažu… Pročitaj više »

Majk Majers
Gost
Majk Majers
2 godine prije
Reply to  Trubadur

Haftar, očito dvolična kuja koja da onom ko više plati. Jadno

Siniša
Gost
Siniša
2 godine prije
Reply to  Majk Majers

Nisu mu platili pa je odlučio da sam naplati!?
Pa, ipak mislim da nije tako.

Zagor
Gost
Zagor
2 godine prije

Evo već je krenuo i koordinirani cvilež lučonoša i moralnih stupova Hrvatskog novinarstva po portalima.

Splitexpress
Gost
Splitexpress
2 godine prije

Očekuje se da ugrožene demokratske snage iz Tripolija zatraže humanitarnu pomoć NATO pakta?

Fatih
Gost
Fatih
2 godine prije
Reply to  Splitexpress

ETO OPET BIJELI KACIGA.U SIRIJI NESTALO POSLA…..?????????????

Siniša
Gost
Siniša
2 godine prije

Sirt, to je šlag na tortu.

maliboro
Gost
maliboro
2 godine prije
Reply to  Siniša

Ne Sirt – Misrata će biti šlag na tortu , neće biti mira dok ne sredi militante iz Misrate, oni su najveći libijski šljam.

Siniša
Gost
Siniša
2 godine prije
Reply to  maliboro

Čini mi se da je Sirt Gadafijev rodni grad.
Meni zanimljiv Bengazi, iz njega krenuli protiv Gadafija, tamo ubiše američkog veleposlanika…iz Bengazija su i sada krenuli.

Ivan
Gost
Ivan
2 godine prije

Samo napred i vise nikad verovati zapadu.Stabilizovati zemlju, pare od nafte za dobrobit gradjana kao sto je i bilo, oruzje od Rusa, ulaganja od Kineza, i obezbediti neku predaju vlasti jer Haftar bas i ne deluje kao da je u cvetu mladosti.

fenix
Gost
fenix
2 godine prije

Halifa Haftar ima izvrsne odnose sa Rusijom jako cesto se sastajao sa Ruskim vonim duznosnicima cak se i lijecio u Moskvi. Mislim da mu je Rusija cak isporucivala i oruzije govori se i o Ruskim vojnicima na terenu. Trebalo bi malo podrobnije istraziti generala Haftara i njegove odnose sa Moskvom.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
2 godine prije
Reply to  fenix

Pa sve si rako što se zna, ima i ovdje ukucaj gore desno u tražilicu Haftar ima starih članaka.

Fatih
Gost
Fatih
2 godine prije

SOJGU:”GENERALE HAFTAR DOBILI STE DOPUSTENJE DA KRENETE NA TRIPOLI.NEK JE SA SRECOM””

Zvrk
Gost
Zvrk
2 godine prije

ovo je psihološki rat. kao da im žele reći: mi smo tu i pobijedit ćemo.

Иосиф Сталин
Gost
Иосиф Сталин
2 godine prije

KOJI SU NAŠI ?

Ivo
Gost
Ivo
2 godine prije

hahah…vidjeti će se, zasad se čini da bi Haftar mogao biti.

Moreno
Gost
Moreno
2 godine prije

Иосиф Сталин
HDZ ☺

Gost
Gost
Gost
2 godine prije

Ne znam otkud novinaru da zapad želi spriječiti LNA. Dapače vjerujem da ima punu podršku Europe u svom naumu a zauzvrat da zaustavi migrante.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
2 godine prije
Reply to  Gost

Bogami nema, Eno kmeče da će ovim zemalja upasti u građanski rat, kao da nije u ratu

palermo
Gost
palermo
2 godine prije
Reply to  Gost

Talijanima je sigurno u interesu da se srede stvari u Libiji kako bi prestala Sorošijada po Mediteranu. Valjda su Rusi dobro procijenili ovaj put, da džihadi šljam i ološ neće imati konkretnu podršku zapadnog šljama i ološa kao i 2011.

Kaktus
Gost
Kaktus
2 godine prije

Da bar Gadafi Saif postane novi predsjednik i potpredsjednik sestra mu Ajša Gadafi!!! Dao Bog da UK Francuze Talijane i Amerikance zadesi “Gadafijeva Kletva”!

palermo
Gost
palermo
2 godine prije
Reply to  Kaktus

Obiteljska dinastija je drugi ekstrem trule demokracije. treba naći neku zlatnu sredinu.

Majk Majers
Gost
Majk Majers
2 godine prije

Bila je to socijalno najuređenija zemlja na svitu. Nikad više, nikad. Sad su ostale vječne plemenske borbe i genocidi dok šverceri oružja trljaju ruke. Čak smo mi u bivšoj Jugi “dobro” i prošli kako je nekima….

palermo
Gost
palermo
2 godine prije
Reply to  Majk Majers

Ali kako se onda skupila kritična masa da svrgnu Gadafija, ako je baš svima bilo dobro u toj Libiji?
Nas je u ex-Yu uništio šovinizam, koji je tinjao još od kraja WW2, a okidač je bila ekonomska kriza ’80-ih.
I onda si je Udba (hrvatska i srpska u prvom redu) lijepo pripremila teren, da se sve promijeni, a da zapravo sve ostane isto.
Nadajmo se da je ova Haftarova ofenziva početak kraja razaranja Libije i dolazak nekog novog doba.

Perun
Gost
Perun
2 godine prije

,,Gadafijeva Kletva ” i suma od 160 milijardi dolara (možda više) motiv i razlog da ratne igre pocnu.

Davor
Gost
Davor
2 godine prije

Već sam pisao komentar o proročanstvu Daniel 11 poglavlje,ono seže od doba Perzijskog Carstva,te Daniel 11 poglavlje opisuje vjekovnu borbu dviju sukobljenih sila u svijetu. Ta sukobljena moćna Carstva, su nazvana imenima Kralj Sjevera i Kralj Juga. Proročanstvo počinje usponom Aleksandra Velikog,njegovo razbijanje Perzije ,uspon njegovih generala Kasandar,Seleuk,Ptolomej,Lizimah… Te sile su se često mjenjale na svjetskoj sceni,pa se Daniel 11:29 počinje ispunjati u doba 1.svjetskog rata,a Daniel 11:40 počinje odnositi na sukob (naguravanje)svjetskih sila zadnjih godina do danas(Kralj Juga(SAD/GB)),i (Kralj Sjevera(Rusija)) Slagalica ide dalje te se ovaj događaj u Libiji te šire na Afričkom kontinentu opisuje u Daniel 11:43. Zanimljivo… Pročitaj više »

Alen
Gost
Alen
2 godine prije
Reply to  Davor

I kod nas je usitnilo ??? .

fudo
Gost
fudo
2 godine prije

e-sad, razloga je puno,no meni je tulum onaj s 140+ hrpetina nula iza

octopus
Gost
octopus
2 godine prije

Haftar, Sadik, Ali….dobar je onaj koji neće propuštati izbjeglice.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
2 godine prije

Sad će se javiti ovi što službene izjave uzimaju za apsolutnu istinu: Moskva: Mi ne stojimo iza generala Haftara. Tako rekoše. Što su trebali reći Mi smo mu rekli kreni u napad, pobij stoku…. Vidjet ćemo ujutro nakon sjednice VS UN-a jel Rusiju i Kinu baš briga za Libiju ili će podržati britansku rezoluciju?

Običan tip
Gost
Običan tip
2 godine prije

Meni se čini da nas je pogodila ona kineska kletva:,,Dabogda živio u uzbudljiva vremena!”

Nato Bato
Gost
Nato Bato
2 godine prije

po sputniku su stali to jes opkolili su ih i zarobili ? misle da će se toyote same borit

likosy
Gost
likosy
2 godine prije

mi,koji smo dugi niz godina radili na lbijskim naftnim poljima i poznajemo društveno-političke prilike,od samog početka znamo,da je akcija USA-francusko-engleske koalicije, usmjerena ISKLJUČIVO NA PLJAČKU(velikih količina vrlo kvalitetne nafte te nevraćanjem 160 mlrd $ duga a vjerojatno i mnogo više)-ukratko-OPĆE POZNATA ŠPRANCA AMERIČKE”DEMOKRACIJE”,POSIJANE DILJEM SVIJETA(naravno,mimo odluka i pokrića UN-a)-PITAMO SE,DOKLE ĆE TRAJATI TAJ USA-TERORIZAM TIH NAJVEĆIH SVJETSKIH TERORISTA I LICEMJERA,jer sve je to pod egidom “borbe protiv terorizma” -SVE ŠTO IM MOŽEMO POŽELJETI JE,ŠTO VIŠE PUTA “11,OCTOBER” -sa punim sažaljenjem za nevinu raju,čije pokajanje možemo prihvatiti nakon ” RENESANSE” po uzoru na njemački narod i njihovu POSTHITLEROVSKU RENESANSU

HEKPCT
Gost
HEKPCT
2 godine prije

Sirija, Venecuela, Libija… Pletu Rusi mrežu oko petrodolara. Kome ovo nije jasno taj samo gubi vrijeme na ovakvim temama.

palermo
Gost
palermo
2 godine prije
Reply to  HEKPCT

Znači nitko od analitičara da se toga sjeti, nego ti. Alal ti vjera! I još si tek obični komentator na ovom portalu.

oddball
Gost
oddball
2 godine prije

najvažnije je da rat i nestabilnost konačno završi, a odavno je jasno da jedino Haftar trenutno to može postići pa prema tome, čim prije tim bolje u Tripoli

Stephen.
Gost
Stephen.
2 godine prije

Stephen Vujec Sasvim je jasno zakaj zapadni lopovi koji su opustošili i opljačkali Libiju pod pojmom “demokratizacije” žele spriječiti pobjedu i osamostaljenje, jer će nova vlast tražiti povratak opljačkanog novca, a nedaj bože da traže naplatu štete

al tanf, malo morgen
Gost
al tanf, malo morgen
2 godine prije

ahahaaaa, zavrsit cei i ovaj ko Gadafi, a sto se tice protjerivanja amerikanaca, sto ih ne protjeraju iz al tanfa i istocno od eufrata.

Petar Pavlić
Gost
Petar Pavlić
2 godine prije

Hm – Kad se malo bolje pogleda – jedino je onaj sifilični ludi Gadafi – mogao među tim šljamom napraviti reda Govorim iz vlastitog iskustva da je taj tip bio pravi Gad – jer je moja firma za za tu zloću i ta zatucana plemena izgradila u pustinji veleban univerzitetski grad – samo biblioteka je bila poput pet nogometnih terena – i sad tu i tamo u među ruševinama prošeću koze ovce deve i nakot tih divljih plemena – ponekad mi se čini da od svih krasnih događaja u svijetu haluciniram – jer je i sam bivši predsjednik št. Mesić… Pročitaj više »

Petar Pavlić
Gost
Petar Pavlić
2 godine prije

Čak su i naši škverovi za tu gamad imali posla – radili smo im torpedne čamce i minolovce
a sad nažalost više nema budala – koji bi za te ratne igračke – davali devize naftu ili novce

Stanko M.
Gost
Stanko M.
2 godine prije

200 000 000 islamista ce uci u Evropu,rece prorok,davno…

maliboro
Gost
maliboro
2 godine prije

Haftar čini veliku grešku što je krenuo na Tripoli a nije očistio Misratu. Trebao je prije riješiti militante u Misrati , tada Tripoli pada bez problema.

Saif
Gost
Saif
2 godine prije
Reply to  maliboro

U Misurati je NATO (ameri, nijemci, talijani….) vojna baza, a isti su prisutni i u drugim djelovima Libye. Militanti ne cine nista bez njihove zapovijedi.

Gost
Gost
Gost
2 godine prije

Ne znam otkud novinaru da zapad želi spriječiti LNA. Dapače vjerujem da ima punu podršku Europe u svom naumu a zauzvrat da zaustavi migrante. Dokaz tomu je medijska tišina, pogledajte medije kako pišu o Siriji i Venezueli pa će vam biti jasnije. Mrzim što sam opet u pravu 😉

POVEZANE VIJESTI

Izbornik