„Samoubojstvo“ američkog zviždača s tajnama o dvije Obamine administracije

Philip Haney

Julian Assange, Chelsea Manning i Edward Snowden, to su imena onih koji su tijekom ere Baracka Obame u raznim epizodama doveli do najozbiljnijeg curenja osjetljivih i povjerljivih podataka u povijesti Sjedinjenih Država. Na popis treba dodati Philipa Haneya, iako je njegova popularnost u Europi niža.

Haney je bio visoki službenik američkog Odjela domovinske sigurnosti (DHS) i jedan od najžešćih kritičara bivšeg predsjednika. Protiv njega je sažeo optužbe potkrijepljene dokazima u knjizi “Vidi nešto, ne  govori ništa – Službenik Domovinske sigurnosti otkriva vladinu podčinjenost džihadu”, objavljenoj 2016. Prema Haneyu, Obama je zbog poraza u protuterorističkim naporima prisiljavao sudionike iz svih područja „borbe protiv teror“ da slijede novi politički korektni kurs, implicitno pomažući ciljeve islamskog terorizma i fundamentalizma, što je omogućilo da se u Americi dogode neki krvavi napadi, od Bostonskog maratona do pokolja u San Bernardinu i

„Samoubica se ubio s leđa“

Nažalost, ovom gorkom ironijom se može opisati službeno izvješće policije o onome što se dogodilo u stanu bivšeg časnika Domovinske sigurnosti i zviždača Philipa Haneya.

U petak je u Plymouthu, u Kaliforniji, pronađeno beživotno tijelo Philipa Haneya (66), a policija tvrdi kako ga je pronašla s „pištoljem s cijevi uperenoj u prsa“. Vijesti o njemu se nisu čule od srijede, ali njegovi poznanici i rodbina nisu bili uznemireni zato što je inače bio miran i povučen, spremao se vjenčati, ali je i radio je na nastavku “Vidi nešto, ne  govori ništa“. Što se tiče ostalog, njegovo ponašanje u nikoga nije izazvalo zabrinutost.

Ukratko, ništa nije sugeriralo da će Haney počiniti samoubojstvo. Stoga nije slučajno što se teza zavjere brzo proširila u satima nakon otkrića njegova beživotnog tijela.

Novinarka Fox Newsa Sara Carter, koja je bila Haneyeva prijateljica, napisala je na Twitteru da je “očito ubijen” i da se moli da policija “otkrije tko ga je ubio”.

Čini se i da je Haney stvorio veliku arhivu, punu kompromitirajućih informacija koje bi mogle inkriminirati čelnike dviju Obaminih administracija, dajući upute da se sva prikupljena dokumentacija otvori u slučaju njegove smrti. Sad je možda došao čas istine. Ako arhive ne bude, to znači da su dokazi „na sigurnom“ i neće biti ugrožen nitko iz dvije Obamine uprave, kao ni bivši predsjednik osobno.

Tko je bio Philip Haney?

Haneya je kao vrhunskog stručnjaka za  bliskoistočnu stvarnost i poznavatelja radikalnog islama odabrao još George Bush mlađi za rad u prvom ešalonu u ratu protiv terorizma. Kad je 2002. godine osnovan Odjel za domovinsku sigurnost (DHS), Haney je u njemu automatski dobio već rezervirano mjestu.

Njegove istrage dovele su do uhićenja više od 300 islamističkih militanata i potencijalnih terorista i omogućile su da se tijekom 13 godina osujete desetci napada na američkom tlu.

Potom se 2. prosinca 2015. dogodila prekretnica. San Bernardino je pretrpio ozbiljan napad islamskih militanata. 14 ljudi je poginulo, a 22 ih su ranjeno. Haney je dao ostavku na službu i godinu dana kasnije i objavio knjigu „See Something,  Say Nothing“,  vrlo oštru optužbu protiv tadašnjeg predsjednika Obame koji je, kako je rekao, kočio važne aktivnosti Odjela za domovinsku sigurnost i tako je stvorio prijetnju nacionalnoj sigurnosti, sve zbog nametanja novog kodeksa ponašanja i djelovanja, oblikovanog da bude politički korektan u postupanju i pri nadzoru radikaliziranih elemenata i militanata, poznatih ili pretpostavljenih.

Kap koja je prelila čašu i natjerala Haneya da podnese ostavku, te da se javno odrekne predsjednika, bio je upravo masakr u San Bernardinu. Naime, napadač je bio poznat službama za antiterorizam i klasificiran je kao „radikalizirani subjekt“, ali je DHS nad njim morao prekinuti nadzorne aktivnosti.

Od 2009. godine je Haneyu i njegovim kolegama naređeno da otkažu ili promijene sadržaj spisa o terorizmu i radikaliziranim osobama koji su bili u  digitalnim arhivima Odjela za domovinsku sigurnost (DHS). Philip Haney je rekao da je to do 2015. učinio više od 800 puta. Svjedočio je i pred Kongresom, potvrđujući u lipnju 2016. ono što je naveo u knjizi.

Prema Haneyevim optužbama, da Obama i njegove uprave nisu prisilile agente na rad s progresivnim i dobronamjernim pristupom, kako je tražila politička korektnost, DHS je mogao spriječiti niz napada, uključujući masakr na Bostonskom maratonu i masakr u Orlandu. Međutim, u mnogim su slučajevima Haney i njegov tim optuženi za provođenje “nepravednih” istraga, koje su pravdali samo njihovim navodnim neprijateljstvom ili čak ofenzivnim stavom prema muslimanima, zbog čega su ih bili prisiljeni zatvoriti.

Sada je Philip Haney mrtav. Službeno je počinio samoubojstvo, neposredno prije vjenčanja, objave nove knjige i nedugo nakon što je poznanicima i suradnicima rekao kako je stvorio ogromnu bazu podataka s dokazima protiv Obame i dvije njegove uprave. Ubio se hicem iz pištolja kojeg je ispalio sebi u prsa. U ovoj slagalici imamo sve elemente scenarija vrhunskog špijunsko-političkog trilera, samo što ne govorimo o Hollywoodu.

FOTO: Knjiga Philipa Haneya “Vidi nešto, ne  govori ništa – Službenik Domovinske sigurnosti otkriva vladinu podčinjenost džihadu”, objavljena 2016., koja je trebala imati nastavak

See- something Say nothing - Philip Haney

obamaPhilip HaneySamoubojstvo
Pretplatiti se
Obavijesti o
22 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
neznanje
4 godine prije

U Kini se dogodi čudo. Nisi postojao a organe ti prodaju.

neznanje
4 godine prije

Zviždanje se ne priznaje kao zvanična muzička tehnika. Zviždaći moraju fučkati kroz neki priznati instrument.

Jack the triper
4 godine prije

Nije se ubio s ledja nego iz zasjede.

nonwo
4 godine prije

Night Vale,remember: “If you see something, Say nothing, and drink to forget”.
Welcome to Night Vale: a weird town where every conspiracy theory is true.

Kgfjč
4 godine prije

Svi onu ubijaju. Kinezi, rusi, ameri. Nitko nije postao i ostao jak od dobrote. Nema svetaca, samo jako puno naivni navijača

Laki Topalović
4 godine prije

66 godina , prilično zdrav i oće da se ženi i ispali si metak u prsa, čekaj, malo neobičan način za samoubijanje, jer ako ne pogodi srce već pluća, nikom ništa.

Laki Topalović
4 godine prije

Evo ih, opet ista priča i relativiziranje: “Svi su isti” Fuj…

ANTINWO.HR
4 godine prije

To crno govno Obamu trebalo je likvidirat!

Max
4 godine prije

Samoubojstvo iz zasjede? Nije prvi put a možda i sam skončam tako.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI