Šaraj malo brate!

Juncker - šaraj malo brate
16 komentara

Čitam ovih dana kako je Jean-Claude Juncker upozorio Trumpa: „Ne pokušavajte razbiti EU, ako se ona raspadne, imat ćete novi rat na zapadnom Balkanu!“

Jedna rečenica, a iz nje se toliko toga vidi. Pojednostavljeno rečeno: „Mujo, ne provociraj Husu, inače će Suljo dobiti batine!“ Svađaju se Amerika i EU, a ceh bi trebali platiti oni koji nisu niti u EU, niti u Americi. Po kojoj to logici? Zašto?

Ali pogledajmo bolje drugi dio rečenice: „…imat ĆETE novi rat…“ Dakle, Amerikanci će imati rat, a ne Balkanci. Jer Balkanci gotovo nikada i nisu vodili svoje ratove, uvijek tuđe. To ih i sad čeka. Oni i ne znaju da će biti rata, pojma nemaju o tome. Kad bude vrijeme, saznat će, čemu radoznalost?! Njihovo je da, na dati znak, stanu čvrsto na neku od strana (Nipošto svi na istu, nego približno pola na jednu, pola na drugu!) i da ginu, jer bar to im ide od ruke. Navikli su. Oni i žive samo za to da bi za nekoga poginuli. Ne baš za onoga za koga misle da ginu, ali to nije važno. To je čak najmanje važno, jer koga još zanima za koga gine neki Balkanac, bez obzira koji, da li to bio onaj koji se ponosi time što je Balkanac, ili onaj koji se toga stidi?! Pa to je samo „stoka sitnog zuba“!

Ipak, mene sve to ne čudi, jer mi smo već navikli da je sve tako. Kad velikima postane dosadno, kad im zatreba igara, oni dođu u arenu na Balkan, uvedu gladijatore i zabava počinje. Mene čudi kako su tako bezidejni, gdje su im inovacije, gdje im je kreativni duh? Ako već ne mogu smisliti drugu igru, zar ne požele malo promijeniti teren, ambijent? Gladijatore? „Šaraj malo, brate!“, savjetovao bi im jedan naš političar. (E, sad, je li taj političar Balkanac ili „Balkanac“, đavo bi ga znao!?) Nemojte stalno kod nas, dajte se malo zaigrajte i u Americi, ili u EU. Nisu ni Olimpijske igre uvijek u istoj zemlji. Ni Pjesma Eurovizije. I cirkusi stalno mijenjaju mjesta gostovanja.

A najvažnije je u svemu da mi na Balkanu ništa ne naučimo iz ovoga, kao i do sada. Jer ako naučimo, ako kojim slučajem ne htjednemo ući u arenu; ako pola gladijatora ne stane na jednu, a pola na drugu stranu, šta će jadne EU i Amerika? U tom bi slučaju morale tražiti nove arene, nove gladijatore i gubiti vrijeme i energiju na takve gluposti, a to bi poremetilo njihov mir. Možda i uznemirilo njihov ego, a zar ima većeg zla od toga?

balkanJean-Cloude JunckerPrijetnjaRatšaraj malo brate
Pretplatiti se
Obavijesti o
16 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Mensur
6 godine prije

Toooo care Ivo svaka čast…

Georgij Žukov
6 godine prije

Slazem se druze Ivo ,” potukli “smo se samo jednom u povijesti za pravu stvar , prolili more krvi a onda samo 45 g kasnije zaboravili i pljunuli na SLOBODU koju su nam poklonili partizani.

Osoba C
6 godine prije

Gospodine Ivo, iz Vaših usta u Božje uši.

Alerik
6 godine prije

Možda je Juncker imao na umu američki teritorij na Kosovu poznatiji kao Bondsteel, blizinu Makedonije i izbjegličku agresiju na EU upravljanu iz SAD-a?
Polazna teza teksta ‘veliki se igraju s nama’ i jest, i nije točna. Nikomu ne pada na pamet igrati se s onima koji znaju što hoće, sa samosvjesnim ljudima i samosvjesnim narodima. Uvijek su za igru oni drugi, koji nisu sposobni iz samih sebe iznjedriti vlastitu elitu. S državama na Balkanu upravljaju umrežene korupcijske klike kojima je svejedno izvlače li profit za sebe i svoje iz mira ili rata.
Jednom kad odrastemo, nikakve ‘velike sile’ se neće htjeti s nama igrati..

xbe
6 godine prije

četvrti rajh licitira sa našim životima. monstrumi i čudovišta

H\'ghar
6 godine prije

Nažalost prevladavajući način preživljavanja na ovim prostorima je ‘ne talasaj i kleče plaženje’… Ne bi bilo ni toliko partizana hiti bi komunisti postigli išta više nego su postigli koministi u zapadnim okupiranim državama u to vrijeme da nije bilo NDH politike i terora. Bilo bi kao u okupiranoj Srbiji ‘mir’ i čekanje da se veliki razkusure… Jednako je upitno bi li se SSSR održao da nije bilo genocidno istrebljivačke nacističke.politike.

Augustin
6 godine prije

Nekada se, a valjda i danas, za ponajbolje sinjske alkare govorilo: “Pravo u sridu”. S iskrenim i dubokim naklonom autoru, M.

Jugo
6 godine prije

Sta drugo reci, nego samo ponoviti : ”Cuvajmo bratstvo i jedinstvo kao zjenicu oka svoga” Nazalost, vidjeli smo devedesetih da ‘tudja ruka svrab ne cese’ i da je stara rimska divid et impera – zavadi pa vladaj jos uvijek vrlo aktuelna. Kako mi Donald ili Jean – Claude ili Cavusoglu, mogu biti veci prijatelji od mog Dusana, Ive ili Sulje, koji moj jezik razumiju, s kojima dijelim ‘ ono malo duse’ vise od milenijuma. Trebamo se otarasiti ovih njihovih poltrona i gamadi koji su rat pokrenuli i jos uvijek sjede na tronu: trio la campanella, a pola miliona nezaposlenih, jadnih i ponizenih koji u ovim njihovim partijokracijama i zalosnim obrazovanjima jos nisu do daha poslije one tragedije devedetih seb dosli. Posto pripadam Suljinom i Mujinom etnicitetu, dajem sebi za pravo da kazem: Bakire, govedo sitnog zuba, mars u Tursku, idi kod onog svog idiota Erdogana i nemoj me vise braniti!!!!!… Čitaj više »

Fury
6 godine prije

Odlicno konstantirano!
Moje pitanje: Ako gladijatori ne trebaju stati na jednu i drugu stranu, na kojoj bi se trebali sakupiti? Juznoj ili Sjevernoj?
Glavno pitanje:
STA PRIDONOSI OVAJ PORTAL ZAJEDNISTVU I RAZUMJEVANJU OVIH GLADIJATORA?
Postoji li uravnotezena konstruktivna kritika prema svima koji cine gluposti? Ili je Hrvatska jedini gladijator koji cini greske kako se ovdje bezsramno propagira.

Weteran
6 godine prije

U pravu je Junker !?
Nisam siguran koliko je metafora “Gladijator” upotrebljiva i smislena za ideju teksta?
Gladijator!
Gladijator se trenira za arenu. On svesno, čak i radosno, ulazi u arenu. U situaciji kada gladijator ipak odbije da uđe u arenu, njega prosto BACE u arenu!!
Gladijatoru je arena suđena i on ne može da je izbegne?!
Ili je sublimisana poruka teksta:
– Glupi stanovnici Balkana znaju samo da se čakijaju! Kada brice ne rade, rade tocila koja oštre handžare.
Trenutno, tocila se vrte, a iskre vrcaju na sve strane.
Na žalost 🙁

subaru
6 godine prije

Junker i braća mu vedre i oblače što se tiče svega pa i ratova u kojima najviše uživaju jer prinose žrtve stvoru koji vlada planetom, stoga on zna što priča!!! Na izvoru je…..

Igor
6 godine prije

Nakon prvog svjetsko rata kada smo stali svi jedni uz druge… Potrudili su se da opet dodje do svjetskog rata ali taj put je zavrsio vise manje kako su planirali.

H\'ghar
6 godine prije

Nažalost prevladavajući način preživljavanja na ovim prostorima je ‘ne talasaj i kleče plaženje’… Ne bi bilo ni toliko partizana hiti bi komunisti postigli išta više nego su postigli koministi u zapadnim okupiranim državama u to vrijeme da nije bilo NDH politike i terora. Bilo bi kao u okupiranoj Srbiji ‘mir’ i čekanje da se veliki razkusure… Jednako je upitno bi li se SSSR održao da nije bilo genocidno istrebljivačke nacističke.politike.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI