Saudijski režim optužio Iran za pokušaj napada na njegova naftna polja

Naftna platforma
36 komentara

Situacija na Bliskom istoku eskalira svakodnevno i kao da se bliži trenutak otvorenog sukoba između Saudijske Arabije i Irana.

Naime, Ministarstvo informacija Saudijske Arabije je priopćilo da je mornarica saudijskog režima 16. lipnja osujetila navodni pokušaj terorističkog napada na jedno od glavnih off shore naftnih polja u Perzijskom zaljevu.

Pomorske snage Rijada su presrele jedan brod od tri koja su prilazila polju, navodi se u priopćenju. Navodno su zatočeni pripadnici Iranske Revolucionarne Garde, koji su prema tvrdnjama Rijada iranski specijalci, a na brodu su pronađeni eksploziv i oružje.

Rijad je optužio Iran za planiranje “terorističkog napada u teritorijalnim vodama Saudijske Arabije”.

U Iranu, kažu da su Saudijci u stvari pritvorili iranske ribare, koje je morska struja odnijela u saudijske teritorijalne vode. U Teheranu kažu da su se takvi incidenti i ranije događali.

Osim toga, Iran je priopćio da je saudijska Obalna straža otvorila vatru na ribarske brodice, ubivši jednog od iranskih ribara. Ukupno je bilo dva ribarska broda, a imena pritvorenih ribara su poznata, no Teheran nije mogao predati dokumente Rijadu jer nema diplomatsku misiju u Saudijskoj Arabiji.

Službena saudijska agencija SPA izdaje prilično čudna priopćenja. Naime, tvrdi kako jedan brod blizu bušotina bio pod iranskom zastavom i ignorirao je hitac upozorenja.

Napetosti između Teherana i Rijada neprestano rastu. S druge strane imamo i krizu s Katarom, nedavne napade protiv  Teherana i redovite optužbe iz Irana da Saudijska Arabija financira sunitske islamističke militante, uključujući teroriste “Islamske države”.

Unatoč činjenici da izvješća o “pokušaju terorističkog napada” na saudijske naftne infrastrukture ne izgledaju istinite, vjerojatnost za to postoji. Međutim, tada bi se “Hladni rat” između Teherana i Rijada brzo pretvorio u otvoreni sukob i tu se trebamo pitati kome on odgovara.

Diplomatska kriza povezana s Katarom nije imala veliki utjecaj na protok nafte i plina. Kao što se i očekivalo, žrtve krize je samo Katar, čiji je udio na tržištu nafte relativno mali, a prekid izvoza plina bi bilo čisto samoubojstvo. Dakle, nitko nije bio iznenađen kada je Katar rekao da neće zaustaviti isporuke plina u UAE, iako za to ima velikih razloga.

No, regionalni stručnjaci ističu da sukob ima duboke korijene, tako da će se odluka o njemu donositi nekoliko godina. Produljeni sukob u kojeg su uključeni ne samo Doha i Rijad, nego i Teheran, Ankare i, naravno, Washington, može dovesti do nove eskalacije sukoba.

Što će se dogoditi s opskrbom nafte ili plinom, teško je reći. Katar je najveći izvoznik LNG u svijetu, kao nije beznačajan ni kao proizvođač nafte i ključni član skupine OPEC.

Širi regionalni sukob bi mogao imati ogromne posljedice za cijene nafte, a one mogu biti pozitivne i negativne.

Očito je da bi bilo kakav poremećaj ponude doveo do viših cijena nafte, a slično bi bilo i s plinom, ali u puno većoj mjeri. No, izravan rat između nekoliko zemalja Bliskog istoka bi bio katastrofa.

U intervjuu za Al-Jazeeru Jean-François Seznec iz američkog energetskog centra pri Atlantskom vijeću nije isključio da bi u ovom scenariju cijena nafte mogla skočiti do 150 dolara po barelu.

Međutim, ako se sukob nastaviti razvijati, OPEC se može rasformirati i svatko će proizvoditi onoliko koliko može i želi.

Ipak, teško je zamisliti vojnu intervenciju Saudijske Arabije protiv Katara bez pristanka Washingtona, dok saudijski režim u vojnom smislu protiv Irana nema nikakvih šansi.

Čelnik State Department, Rex Tillerson, dao je prioritet de-eskalaciji, što je pozitivan znak. Možda je to razlog zašto tržišta nafte i dalje gotovo da ne reagiraju na sukob na Bliskom istoku.

No, trenutna cijena nafte se kreće oko 45 dolara po barelu, što ne odgovara gotovo nijednom od ključnih izvoznika. Dakle, moguće provokacije i eskalaciju napetosti treba promatrati kao pokušaj da se cijena nafte vrati na relativno prihvatljivu razinu od 50 do 55 dolara po barelu, ali je pitanje hoće li se saudijski režim i drugi akteri na Bliskom istoku znati “zaustaviti na vrijeme”.

Najnovije optužbe da su iranski ribari pripadnici Iranske Revolucionarne Garde i da su pokušali provesti teroristički napad na naftnu infrastrukturu saudijskog režima bi značilo da su “teroristi” i Rijad bi ih u tom slučaju pogubio. Teheran takav incident sigurno ne bi ostavio bez odgovora i pitanje je kako će se sve završiti.

Off shore platforme Saudijske Arabije
Off shore platforme Saudijske Arabije
optužba
Pretplatiti se
Obavijesti o
36 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Haris
6 godine prije

Otvoren je novi i front i novo tržište oružija sad će Amerika kao na pijaci : Hajmoooo granata mitraljeza tomahawka sve po povoljnim cijenama hajde još malo pa nestalo,a u USA se radi u tri smjene proizvodnja oružija. GLUPI I NAIVNI NARODI

MilanCZ
6 godine prije

Sve to ide po planu,Saudijci su svoje odjebali,Iran u narednom periodu preuzima glavnu ulogu od saudijaca i sve se odvija onako kako su globalisti zamislili,samo mnogi to nerazumiju..

tuf
6 godine prije

Iako mogu biti naivni, nekako mi se ne čini da bi Iran slao brodiće vidljive miljama daleko kada ima podmornice kojima se diverzije mogu učiniti mnogo podmuklije.
Znaju to jako dobro ameri, Rusi i Kinezi koji si međusobno režu i špijuniraju transatlantske optičke kablove.

turbo
6 godine prije

Rex Tillerson je u svom govoru americkom kongresu 14 lipnja pozvao na zbacivanje vlasti u Iranu.
Amerika je ringmaster starog poretka koji cinu:
Nato pakt, EU, IMF, Svjetska Banka, WTO.UN.

Istovremeno se stvara novi svjetski poredak koji nema svoj centar moci:
BRICS, SCO, Chinese Belt and Road Initiative (BRI), The Collective Security Treaty Organization (CTSO), Asian Infrastructure Investment Bank (AIIB), Eurasian Economic Union (EEU)

[ SCO, BRI, CTSO, AIIB, BRICS, EEU ].

Uslijed americke pohlepe da zgazi Rusiju – zapad i Amerika ce izgubiti dominaciju u svijetu.

Igor
6 godine prije

Pa pokusajte napasti Iran kad vec oni vas pokusavaju napasti.

Svjatoslav 969
6 godine prije

Svako poskupljenje nafte je noicna mora za EU i USA, posto se dolar vezao za naftu poskupljenje nafte je gubljenje vrednosti dolara. Malo ga BRIKS malo put svime, malo Sangajski klub gule i on vec je poceo gubiti vrednost. Narocito izmedju Kine i Rusije gde se vec placa u gomacoj valuti..E sad nafta od 100 do 150 dolara bi dala Rusiji krilao ogromna.
Ako je vec pre godinu i gas poskupio 30 % i to dava Rusiji u budjet ono sto su gubili na jeftinj nafti u zadnje godine. Neko ce biti u ovoj igri pukojnik ili pokojnik .Usa-EU ili Rusija-Iran ..

Morski
6 godine prije

Tu vise ne znas tko koga masla. Oni jedni druge ili oni nas ili i jedno i drugo.
Sto vise promatram to sam zbunjeniji.
To da postoji ‘visegodisnji plan’ kojeg bi ja nazvao ‘visegodisnje zelje’ je sigurno, ali toliko je interesa iz razlicitih strana ukljuceno da se ti planovi/zelje mijenjaju iz dana u dan. I onda dodjem do zakljucka da jedna strana rjesava stvari ad hoc u trenutku kad druga potegne u realizaciju svojih zelja. Pa se onda stvari okrenu kad prva nadje mjesta za potezanje svojih zelja. A kako ima mali milijon strana ode sve u honduras, pa sad ti prati..

iberium
6 godine prije

iranci sijeku ruke ženama kad ih vide za volanom. pametnom dosta.

subaru
6 godine prije

Zakotrljali su bobrokovi u čemeriki, okupiranoj Palestini, Londonderiju, Rijadu put u rat odavno. Računaju na to da će ruse i kineze u prvom udaru onesposobiti za uzvratni udar tako da će ovi pod prijetnjom uništenja postati vazali (sad da ne ulazim u to kako su stvoreni za mete). Pouzdajem se jedino u neke ruske a i kojeg kineskog generala koji će to preventivnim udarom spriječiti za sva vremena, postoji mala nada za to.

subaru
6 godine prije

Pogledajte kako ruski Su-27 koji prati Šojgua na putu za Kalinjingrad pokazuje trbuh i rakete F-16

Истребитель Су-27 отгоняет F-16 НАТО от самолета Шойгу: эксклюзивные кадры

stefan
6 godine prije

Milane koja je svrha tvog pisanja kada ti to razumiješ a mi ne .a nećeš da nam kažeš stvarnu istinu. Baš me briga dali izbgjelice šalju globalisti ili elitisti , ništa nije dobro. Mlađi sam od tebe i nikad nisam bio kontraobavještajac . ono što ti pišeš pokušavam zdravim razumom objasniti sam sebi ali nemogu. Mislim da si ti njih dobro imenovo , GLOBALNI ELITISTI

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI