Sirijska vojska pokrenula drugu fazu kampanje u Deir Ez-Zoru

20 komentara

Sirija vojska je nakon deblokade Deir Ez-Zora prvo morala proširiti područje nadzora, kako ne bi ostala u uskom koridoru do grada, a onda je poslala velika pojačanja u grad i područje baze 137. brigade.

U međuvremenu je druga borbena skupina iz pravca Al-Sukhna oslobodila cestu M-20. Nakon što je očistila mjesta Al-Sholah i Kabbajeb, stigla je nadomak zrakoplovne baze istočno od grada, koja je još u okruženju.

Vladine snage se nastavljaju kretati prema gradu i oslobodile su naftno polje Tayyem, južno od strateške planine Tardeh, koju ISIL drži još od zračne podrške američke koalicije, koja je ranije ove godine, uoči napada terorista ‘kalifata”, razorila topnička uporišta vladinih snaga i ubila skoro sto sirijskih vojnika koji su držali položaj s kojeg su branili zrakoplovnu bazu.

Vojni izvori vladinih snaga su potvrdili da je vojska preuzela kontrolu nad naftnim poljem Tayyem i okolnim područjima.

Jučer su vladine snage ISIL protjerale i s brda Alloush i sada iz dva smjera iz istočnog dijela napreduju prema zrakoplovnoj bazi.

Zauzimanjem brda Alloush sirijska vojska pod vatrom drži cijelo područje groblja, a elitne ”Tigar” snage prema zrakplovnoj bazi napreduju nekoliko kilometara južnije, iz smjera područja Panorame.

U borbama sudjeluju i plemenski borci dva najveća sunitska plemena iz istočne Sirije, plemena Al-Shaitat i Baggara. Ovo je posebno važno, jer su takozvane ”Sirijske demokratske snage” prevođene Kurdima navodno pokrenule svoju ofenzivu za ”oslobađanje” Deir Ez-Zora. Ali kako je područje uz rijeku Eufrat najvećim dijelom nastanjeno pripadnicima plemena Al-Shaitat, dok pleme Baggara živi na području istočne Sirije i prekograničnim područjima u Iraku, njihovo sudjelovanje u kampanji oslobađanja pokrajine na strani sirijske vojske može biti od presudne važnosti, jer u pokrajini Deir Ez-Zor Kurdi nikada nisu živjeli i lokalni suniti ne žele živjeti  pod njihovom upravom. Na društvenim mrežama su Kurdi objavili karte kako je granica  ”njihovog” teritorija rijeka Eufrat, iako je vrlo upitno imaju li SDF snage i Kurdi resursa i vojnika da ostvare cilj, ali i da uspiju zadržati ta područja.

Zbog toga je važno naglasiti kako se tijekom borbi za južni dio pokrajine Raqqa elitnim postrojbama ”Tigrova” pridružilo gotovo 5000 boraca plemena Al-Shaitat, a dio ih sada napreduje zajedno s pukovnijom Republikanske garde koja prema zrakoplovnoj bazu napreduje iz pravca mjesta Al-Sholah.

Drugi dio kampanje prati i velika zračna potpora ruskog i sirijskog zrakoplovstva, a na društvenim mrežama su se pojavile snimke i fotografije ruskih teških višecijevnih raketnih sustava BM-30 Smerč i vozila s dijelovima za izgradnju pontonskog mosta i čamcima za prelazak Eufrata.

Podsjetimo da u borbama na strani sirijske vojske sudjeluju brojne druge savezničke milicije, među kojima se ističe i palestinska brigada Liwa Al-Quds, izvorno formirana u području Aleppa od ljudi iz kampa Hanadarat.

Iz stanja na bojištu se može prijetiti da je sirijska vojska sa saveznicima odlučila kako je trenutno prioritet osloboditi cijeli istok zemlje, nakon čega će se vidjeti kako će se razvijati situacija oko kurdskog pitanja, koje je trenutno ostavljeno po strani.

No, čak i među Kurdima ima nekih razmimoilaženja u mišljenjima. Kurdi iz područja Afrin su se ranije ovog tjedna složili da se ruska vojna policija rasporedi na cijelom njihovom teritoriju, a šire područje grada Taal Rifata sjeverno od Aleppa je proglašeno zonom deeskalacije sukoba u kojoj će također biti raspoređene ruske, a prema lokalnim izvorima i sirijske snage.

Stoga se sa sigurnošću može reći dase trenutno ključne operacije vode za deblokadu  zrakoplovne baze i oslobađanje grada i pokrajine Deir Ez-Zor  i samo možemo nagađati buduće pravce djelovanja vladinih snaga, koji će uvelike ovisiti o političkim okolnostima i dogovoru sa saveznicima.

sirijaaa
Foto: Situaciona mapa Deir Ez-Zor
Al-SholahAl-SukhnaHanadaratISILKalifatprelazak EufrataSAASirijske demokratske snageTayyemTigar snage
Pretplatiti se
Obavijesti o
20 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Tadmur Palmirović
6 godine prije

Do deblokade aerodroma ostalo manje od kilometra.A ovi iz Baggara plemena otvoreno zaprijetili kurdima i ovom famoznom SDF-u da nemaju šta tražiti južno od As Šadadija.Ovo ako je istina onda su to sjajne vijesti za SAA a jedna glavobolja više za kurde i njihove sponzore.

Graor
6 godine prije

Mišljenja sam da sad ide utrka za prostor koji ostaje iza isila.Nekad je to sve bilo predviđeno za podobne Američke igrače al sad kad je SAA uleto i za par dana izbio na Eufrat stvari se ubrzavaju.Pitanje je hoće li doći do otvorenog konflikta između Kurda i SAA ?Jel eto prije par dana su upali u deksalacisku zonu sjeverno od Allepa.Al ti su fizički odvojeni od ovih desno i dali je to sve neka njihova igra il kakva prevara smišljena od strane jenkija vrijeme će pokazat.

čitalac
6 godine prije

Правда piše da je aerordrom deblokiran. Jest da su “časopis” ali najprije saznaju informacije sa bojišta. Očito imaju stare, dobre veze u ruskoj vojsci…

17 novembar
6 godine prije

ovo sa isilom sada ide prelagano i prebrzo mislim da amerikanci imaju neki plan koji ce ubrzo morati da pokazu . ako krenu kurdi ruska avijacija nece bombardovati kurde . na mapi po oslobadjanju sve vodi da je podjela vec dogovorena sto bi svima odgovaralo osim basaru ,kad poraze isil svi ce navodno biti zadovoljni

Alen
6 godine prije

Valjda su kurdi dobro odvagali sta im je pametnije….

Chico
6 godine prije

Mišljenja sam da nakon oslobađanja D’Zora,sirijska vojska i saveznici će ići na oslobađanje pokrajine Idlib.Uz pomoć ruskog zrakoplovstva mislim da neće imati nekih većih problema.Pitanje Kurda će biti ostavljeno za kraj.A Kurdi ako budu pametni,ostavite se pitanja otcijepljenja i autonomije.

bbbb
6 godine prije

Eto usliši moju molbu Putko i baci foab-a u Siriji, trebalo mu je dvije godine da me posluša………..

Golob
6 godine prije

Evo, zrakoplovna baza je deblokirana … svaka čast momcima na terenu !!!

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI