”Sirijski, džihadistički lovci djeluju u Nagorno-Karabahu”, izjavljuje Macron, citirajući povjerljive izvore

Džihadisti
36 komentara

Militanti iz ekstremističkih skupina prethodno aktivnih u Siriji stigli su u spornu regiju Nagorno-Karabah, usred vojnog sukoba između Armenije i Azerbejdžana, rekao je francuski predsjednik Emmanuel Macron.

“Sad imamo vjerodostojne informacije koje ukazuju na to da su sirijski borci iz nekih džihadističkih skupina preko Gaziantepa stigli do bojnog polja Nagorno-Karabaha”, rekao je Macron novinarima dok je dolazio na summit EU, koji se treba održati u Bruxellesu, spominjući grad na jugu Turske, kojeg su militanti navodno prošli na putu do sporne regije.

Francuski čelnik prestao je optuživati Ankaru za umiješanost u navodno raspoređivanje snaga, ali rekao je da je “ovo vrlo ozbiljna nova činjenica koja mijenja situaciju” na terenu.

Izjava dolazi nekoliko sati nakon što su Macron, ruski predsjednik Vladimir Putin i američki predsjednik Donald Trump izdali zajedničku izjavu u kojoj traže hitan prekid vatre između Erevana i Bakua, osuđujući pritom nedavnu eskalaciju nasilja.

Stoljetni sukob dva susjeda planuo je prošlog vikenda, nakon razmjene vatre između azerbejdžanskih i armenskih snaga u spornoj regiji. Nagorno-Karabah međunarodno je priznat kao dio Azerbajdžana, ali de facto ga kontrolira njegovo etničko armensko stanovništvo od kraja rata, koji je izbio tijekom raspada Sovjetskog Saveza. Baku i Erevan imaju snažne pretenzije prema tom dijelu teritorija.

Iako je Rusija javno ostala neutralna, pozivajući obje strane da prestanu s nasiljem i nudeći posredovanje u razgovorima, Turska je obećala podršku Azerbajdžanu, nudeći vojnu i diplomatsku pomoć iodbijajući onoga što je nazvala “armenskom agresijom”. Ankara je u međuvremenu više puta poricala da su njene snage na bilo koji način bile uključene u sukob, unatoč tome što je Armenija optužila Tursku za koordinaciju azerbajdžanskih zračnih napada i rušenje armenskih vojnih zrakoplova.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan odbacio je poziv trojice predsjednika za prekid vatre kao neprihvatljiv, rekavši pritom da je došlo “vrijeme za djelovanje”.

Nagorno-KarabahTayyip Recap Erdogan
Pretplatiti se
Obavijesti o
36 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Spacevoodoo
3 godine prije

A protiv koga to tamo glavosječe djeluju?

3 godine prije zadnji put uredio Spacevoodoo
Ante
3 godine prije

Koji haos u N.K. podsjeca me na Siriju.
Isti akteri na sukobljenim stranama.
Iranci kazu da ce izbrisati Azerbejđan sa karte, to im je izgleda obicaj u retorici- hoce i Izrael izbrisati sa karte.

reg
3 godine prije

Kad su Rusi slali svoje “placenike” u Libiju onda se cak javio i americki Sheff za africki nato.
Tisuce zapadnih novina je diglo galamu.
Na svakom koraku je pisalo
Ruski placenici u Libiji.
Sad kad Turska dovodi svoje placenike u Azerbaijan – a dovodila ih je i jos uvijek dovodi u Libiju – onda ta zapadna medija tu i tamo tek napisu tu vijest.

tihobl
3 godine prije

Pa ne smijes se braniti, zar nisi znao.

pera lozac
3 godine prije

„Nije Jugoslavija napala Hrvatsku, nego je Hrvatska napala Jugoslaviju“.
Josip Boljkovac, prvi ministar hrvatske policije.
Toliko o “obrambenom ratu”

tihobl
3 godine prije

Ajde ne pretjeruj, mosad ovaj put nije kriv. Azerima jesu prodali nesto oruzja, ali nisu ih nagovorili da krenu u rat. Ta prica ti je kao ona o Bikovicu koji predvodi srpski bataljon u vagnerovcima.

Bosanac
3 godine prije

Eeeee, na ovoj naslovnoj fotki se krije tajna zasto ‘ovi’ slabo oboljevaju od Covida 🙂

Max
3 godine prije

Točno ekstremisti su u Gorskom Karabahu a govori se da su borci kurdskog PKK na strani Armenije.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI