Slab izborni rezultat za Pirate s Islanda

Island izbori - Piratska stranka
0

Islandska Partija nezavisnosti će najvjerovatnije dobiti mandat za formiranje nove vlade, nakon što su joj građani iskazali povjerenje na subotnjim izborima. Piratska partija je ostvarila rezultat ispod očekivanja.

Piratska partija, osnovana prije 4 godine od strane grupe aktivista, anarhista i bivših hakera, utrostručila je svoj procenat glasača sa osvojenih 14,5 % glasova i zajedno sa tri ljevičarske stranke osvojila je ukupno 27 mjesta u parlamentu Islanda, što je za 5 mjesta manje nego što čini većinu u ovom predstavničkom tijelu koje broji 63 mjesta. To je čini trećom najjačom strankom na ovim izborima.

Partija nezavisnosti je osvojila skoro 30 % glasova i ukupno 29 mjesta u parlamentu, zajedno sa koalicionim partnerom u posljednje tri godine, Naprednom partijom, koja je bila na udaru skandala s panamskim papirima ranije ove godine i izgubila više nego polovinu svojih zastupničkih mjesta.

Izgled buduće vlade je teško pretpostaviti, jer su moguće razne koalicije, a još uvijek nije sigurno da će Partija nezavisnosti dobiti mandat da otpočne pregovore, iako je imala najviše glasova. Jedno je sigurno – Partija nezavisnosti i Piratska partija ne žele sarađivati, što je više puta najavljeno i u predizbornoj kampanji. U narednim danima ćemo saznati ko će formirati vladu ove male, ali zanimljive ostrvske zemlje.

Izbori 2016
Pretplatiti se
Obavijesti o
0 Komentari
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI