Staljin je Hitlera mogao poraziti i bez pomoći saveznika?

Hitlerove snage
195 komentara

Iako je danas među stanovništvom zapadne Europe i Sjedinjenih Država rasprostranjeno mišljenje da su nacifašističke i kolaboracionističke snage u Drugom svjetskom ratu porazili Amerikanci i Britanci, dok ih samo oko 20% smatra da je za pobjedu zaslužna Crvena armija, nakon rata je vladalo drugačije uvjerenje.

Naime, Francuski institut za istraživanje javnog mnijenja (IFOP) u Francuskoj je u godinama 1945., 1994. i 2004. Proveo ankete koje otkrivaju kako je javnost evoluirala tijekom vremena i promijenila mišljenje o tome koja je zemlja najzaslužnija za poraz nacističke Njemačke u Drugom svjetskom ratu.

Ova studija koju je proveo francuski institut IFOP pokazuje koliko se tijekom navedenog vremena razlikovala percepcija ispitanika.

U svibnju 1945. je 57% francuskog stanovništva odgovorilo da je SSSR najzaslužniji za poraz njemačkog nacizma. Međutim, taj se odnos preokrenuo nakon ankete u svibnju 1994. godine, kada su SAD zauzele mjesto Sovjetskog Saveza, a 2004. je više od pola ispitanika Amerikance smatralo za osloboditelje, Veliku Britaniju 16%, a Crvenu Armiju je prije desetak godina samo 20% Francuza smatralo za najzaslužniju silu koja je dovela do sloma Hitlerove Njemačke.


FOTO – Promjena percepcije o pobjednicima u Drugom svjetskom ratu u Francuskoj od 1945. do 2004.

Percepcija građana u Francuskoj


Staljin je Hitlera je mogao pobijediti i bez pomoći saveznika?

Sovjetski Savez je mogao pobijediti nacističku Njemačku i bez pomoći saveznika, izvijestio britanski list The Times, koji navodi kako u to vjeruje 63% Rusa. Osim toga, The Times navodi kako veliki dio stanovništva u Rusiji vjeruje da je glavni uzrok monstruoznih gubitaka među Sovjetima iznenadni napad Njemačke, a ne njena vojna i tehnološka superiornost.

Sovjeti su se mogli nositi s nacističkom Njemačkom i bez pomoći saveznika, piše The Times, koji je intervjuirao stručnjake ruskog sociološkog Levada Centra.

Dvije trećine ispitanika pozitivno ocjenjuje vodstvo Staljina tijekom Drugog svjetskog rata, unatoč velikim gubicima koje je pretrpio Sovjetski Savez. 36% Rusa je reklo kako su gubici na sovjetskoj strani veći nego njemački zato što se Hitler odlučio na “iznenadni napad “, a 24% drži da je razlog bila ” vojne i tehnička nadmoć Njemačke “.

Samo 12% je reklo da je smrt 27 milijuna sovjetskih građana krivo “staljinističko vodstvo, koje je djelovalo bez obzira na žrtve”. Zanimljivo je da je 1997. godine kao odgovor na isto pitanje ovu opciju odabralo 34% ispitanika.

Britanski povjesničar Antony Beevor je za rekao je za The Times rekao “kako je propaganda Kremlja odgovorna za uveličavanje Staljinove ulogu u ratu”. Prema britanskom povjesničaru, Sovjetski Savez ne bi pobijedio u ratu bez pomoći saveznika.

“Saveznička bombardiranja Njemačke i velika američka pomoć Sovjetskom Savezu su bili potrebni Moskvi za pobjedu”, dodao je Antony Beevor.

Međutim, prema drugom britanskom povjesničaru, Maxu Hastingsu, koji je napisao niz knjiga o Drugom svjetskom ratu, tako visok broj stradalih u Sovjetskom Savezu je posljedica činjenice “što su od 1941. do 1944. godine zapadni saveznici cinično ostavili SSSR da se sam bori protiv Nijemaca”.

Max Hastings smatra “kako je Sovjetski Savez mogao dobili rat i bez pomoći saveznika, jer je njemačko gospodarstvo bilo mnogo slabije nego što se mislilo, ali bi za pobjedu trebalo puno više vremena, a gubici među Sovjetima bi bili još veći”.

Hitlera i naciste su financirali FED i Bank of England

Hitlerjosif staljin
Pretplatiti se
Obavijesti o
195 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
šuplja priča
6 godine prije

da su njemci napali samo ruse, a ne gotovo cijeli svijet, rusa danas nebi ni bilo. amerika, australija, kanada … svi preko bare a ipak došli ratovati protiv njemaca. da li bi rusi došli da su bili geografski /zemljopisno smješteni na njihovom mjestu. rusi su se uključili u rat samo zato što su i sami bili vojno ugroženi od njemaca, a staljin je priča za sebe, taj je potamanio više rusa od samih njemaca.

Weteran
6 godine prije

Osnovno:
Hitler je u svoja kola prvo upregao kompletnu Evropsku industriju i resurse! Tada je krenuo na SSSR?!
Slično kao i Napoleon!??
I naravno da bi i takva sila doživela poraz bez pomoći “saveznika”!?
Moram ovo da napišem:
“Saveznici” su uredno Rajhu prodavali naftu, samo su papiri štimovani preko neutralne Španije!
Nedavno je bio članak kako su “saveznici” podigli i pretvorili Nemačku u monstruma?!

Brane
6 godine prije

Švabe su imale neke mršave šanse da pobjede Rusiju do zime 1941, nakon toga više ni teoretski. Do tog momenta wermacht je već izgubio više vojnika nego što će ih tijekom rata izgubiti na svim ostalim frontovima kombinirano. Ameri su se umiješali, po običaju, kad je sukob bio već odlučen, i to ponajprije kako bi spriječili Ruse da izađu na obale atlantika, odnosno na kanal La manche. U tom slučaju rat bi se produžio za nekih godinu dana, uz nepromijenjeni ishod-Rusi bi pregazili njemačku. U konačnici je bolje za Ruse da je tako bilo, jer bi se oni tako i tako povukli sa osvojenih područja koja im ne pripadaju, a poginulo bi ih još cca 500.000 – 1.000.000 više. To su činjenice. Vojna pomoć saveznika, prvenstveno usa, je takođe pomogla donekle, ali ni ona nije bila presudna. ono najbitnije, tenove i avione, proizvodili su sami, i uglavnom jednakokvalitetno ili nbolje… Čitaj više »

žrec
6 godine prije

Kalkulirati povijesne događaje metodom “što bi bilo kad bi bilo” uvijek je vrlo nezahvalno. Npr. što bi bilo da Staljin nije radio čistke u Crvenoj armiji praktički pred sam rat, da nije bilo britanskog puča u Jugoslaviji koji je odgodio akciju Barbarosa taman da Hitlerovi tenkovi zaglibe u močvari i snijegu, da sovjetski časnički kadar nije bio opterećen komunističkom ideologijom više nego vojničkim znanjem…itd..itd. Sovjeti su primali pomoć od Amera tokom rata, i to nije sporno, samo od te pomoći nisu Nijemci padali sami od sebe na bojnom polju.

Double D
6 godine prije

Cinjenica je da se Hico i njegov pandan po zlu sa druge strane Staljin nisu mjesali u poso svojih generala bi svako za sebe bio daleko uspjesniji.

Onden
6 godine prije

Trtebate znati
da su njemacki gubitci u ljudstvu i materijalu na zapadu prije SSSR bili desetorostruko Hitleru i Njemackoj vraceni.
Tako da ne da nije bilo gubitaka nego je bila debela zarada prije napadaja na SSSR.
Nijemac je ojacao.

Klaić
6 godine prije

June 1941 – zapadne trupe na tlu SSSRa
3,050,000 Germans,
67,000 Norway
500,000 Finns,
150,000 Romanians
62,000 Italians

3,829,000 (80% of the German Army in the east)

Klaić
6 godine prije

June 1942
2,600,000 Germans,
90,000 Norway
430,000 Finns,
600,000 Rumanians, Hungarians, and Italians

Total: 3,720,000 (80% of the German Army in the east)

Klaić
6 godine prije

Za Operaciju Barbarosa Hitler je bilo mobilizirano 3 700 000 samo Nijemaca
800 000 ostalih zapadnjaka.
Ukupno 4.5 milona vojnika
3,300,000 troops of the Heer, Nijemci
150,000 of the Waffen-SS and approximately
250,000 personnel of the Luftwaffe

David
6 godine prije

šuplja priča = šuplja glava = Travis = Nosonja

anarho
6 godine prije

A sta bi s enigme i turinga? Jesu li “saveznici” dijelili dobivene informacije od razbijene enigme sa rusima? Nekako mi se cini da nisu … a zasto nisu ako su bili saveznici?

fenix
6 godine prije

Nije samo Njemacka napala SSSR vec cijela ujedinjena Europa ali nije bitno evo nekih cinjenica: SSSR je 1941 imao samo 19 godina odnosno gradjanski rat je prestao prije toliko vremena sto je jako malo za izgraditi drzavu. Hitler je to znao i Anglosaxsonci su to znali zato je Njemacka napala prije nego sto je S.savez industrijski i vojno jacao treba vidjeti Sovjetske ofenzive poslije Kurska kada je industrija izgradjena i vojna doktrina promjenjena to je bilo strasno satiranje Wehrmachta i to ogromnom brzinom u strasne Njemacke gubitka Nijemci se nisu branili kada su Rusi usli na teritoriju Njemacke kao sto su Rusi kada su oni usli na teritoriju Rusije(jer su ih Ukrajinci docekali cvijecem sto je jedan od uslova Njemackog naprerka). Takodjer netreba zaboraviti Augustovsku oluju kada je CA razgromila cijelu Japansku Kvantusku armiju( 80 000 ubijenih i 700 000 zarobljenih Japanaca).

subaru
6 godine prije

Kako se na prikazu vidi mijenjanje svijesti stoke sitnog zuba da ti je muka. A da su se rusi tukli sa švabama kao u Siriji, dakle bez totalnog rata, onda bi ciokaubojgusari čekali sa danD 6 godina da rusi i švabe iskrvare.

Osoba C
6 godine prije

Šta bi bilo kad bi bilo?
Ako zanemarimo očitu činjenicu da se nastoji umanjiti uloga i doprinos SSSR-a u WW II, što kako vidimo ima prođu, moglo bi se dosta zanimljivo kalkulirati, za početak, kako bi se stvari odvijale da je netko onoga puta prepoznao Hitlerov slikarski talent. Da li bi njegovi uradci visili na zidovima nekih ustanova, a on se nalazio u nekim umjetničkim a ne povijesnim knjigama.

tabula
6 godine prije

Od bitke za Staljingrad, jedne od najkrvavijih bitaka u povjesti čovječanstva, koja je završila potpunim porazom i predajom njemačkih snaga, počinje prekretnica u odnosu snaga u ratu u Europi. Od tog poraza u veljači 1943, Nijemci su u stalnoj defanzivi te se smatra da bitka kod Staljingrada predstavlja, u stvari, prekretnicu u drugom svjetskom ratu. Kada su se pojavili zapadni saveznici kao vojna sila u Europi? Pa tek u travnju 1944. Bilo kakva priča, koja umanjuje ogroman i odlučujući uticaj Crvene armije u pobjedi nad fašizmom i nacizmom, ne samo da je neozbiljna, nego je čisti falsifikat.

elijah magnier
6 godine prije

Čista sranja,Zbog Staljinovih greški,Rusi su imali ogromne gubitke.Nakon što su slomili kralježnicu
nacistima i kad se vidjelo da Rusi pobjeđuju,onda se uključuju Zapadni saveznici,ali ne toliko da
poraze naciste nego više da Rusi ne prodiru na “njihov teritorij”.Sve ostalo je prodaja magle,Rusi bi
sami počistili bagru kao i slavnu NDH armiju-nadam se da mi neće zamijeriti Davor Šuker.

hiber
6 godine prije

Zastarjeli podaci.
Za Staljina službeno 8.000.000 poginulih sovjeta, za Hrušćeva 20.000.000, za Brežnjeva podignuto na rečenih 27.000.000. Danas se već službeno zna da je broj oko 42.000.000 poginulih sovjeta.

hiber
6 godine prije

Inače ključnu ulogu za sovjete 1941 nisu imali saveznici. Nego Japan, odnosno njegovo neuključenje u rat protiv SSSRa. Dakle car Hirohito istinski heroj Sovjetskog saveza. Drugi uzrok poraza za Hitlera je bio Balkan.

celinc
6 godine prije

sigurno da ga je mogao poraziti i to uverljivo bez pomoci zapadnih imperijalista da nije napravio kardinalne greske,prva sto je razbucao Crvenu Armiju cistkama oficirskog kadra,druga sto je potpuno zanemario obavest o pocetku napada koju mu je iz tokia poslao njegov najbolji obavestajac RIHARD ZORGE jos 15 juna,te je naveo ne samo datum invazije nego i CAS,zatim sto NIJE hteo da izvrsi pregrupisanje trupa, te povlcenja avijacije na aerodrome u dubinu teritorija gde bi bila van dometa nacisticke avijacije sto su mu savetovali Zukov i Timosenko,no on je tvrdoglavo verovao budoniju i vorosilovu cije ce trupe biti totalno razbijene u prvih par nedelja invazije,zatim sto je SLEPO verovao hitleru radi sklopljenog pakta o nenapadanju,22 juna su nacisticke divizije krenule u napad a u isto vreme su sovetske zeljeznicke kompozicije prelazile granicu u suprotnom smeru vozeci naftu,rudu i zito za nemacku,mesao se u rad generalstaba i svojim megalomanskim planovima kvario operacije… Čitaj više »

Zvrk
6 godine prije

Ako je netko gledao starije filmove ili serije s lokacijom ratne europe, sigurno se zapamtilo da je najveća prijetnja vojnicima Osovine slanje na rusku frontu. Ili u prijevodu sigurna smrt. Tako da je njima bilo draže umrijeti u zapadnoeuropskom blatu.

Zvrk
6 godine prije

Uvijek se s vremenom spominje mit da je sssr ili rusija nepobjediva, ali ne radi vojne moći domicilnog stanovništva, nego radi te famozne majčice prirode koja čuva svoju zemlju. Da, aludiram na te zime na koje nikakav okupator nema odgovora i na te neprohodne blatnjave ili zaleđene putove gdje mobilno oružje teško prolazi. Po meni ništa drugo nego podcjenjivanje.

Har Megiddo
6 godine prije

Staljin je mogao poraziti Hitlera bez pomoći saveznika… Hitleru.

most
6 godine prije

Sovjeti su najviše pridonijeli jer su nacisti krenuli na njih s najvećim snagama, a do tada su bili u talu s Hitlerom. Dan nakon što su sa Japancima potpisali mirovni sporazum u rujnu 1939. odmah su krenuli u komadanje Poljske. Hitler da je htio mogao je osvojiti i Švicarsku i Veliju Britaniju, kako je već rečeno da u Dunkerqueu nije poštedio Anglo-saksonce i Žabare. A što bi bilo da su i Japanci simulano simultano iz Mandžurije krenuli na Sibir u lipnju 1941.?

Bobi
6 godine prije

Prvi dio teksta o promjeni javnog mijenja u vezi WW2 je vec bio, ako ne ovdje onda na amsi. Pamti li tko

max
6 godine prije

Rusi/sovjeti bi uspjeli samo poraziti nijemce i ostale narode iz zapadne i istočne EU koji su pripomagali u invaziji uključujući i moju braću Hrvate.
Tko ima malo zdravog razuma i zdravu logiku jednostavno će zaključiti da je hitler trebao provesti u djelo plana zapadnih bankara a to je zauzamanje SSSR-a. Sve drugo je bio show program koliko god bruatalan bio.
Ono što su rusi pogriješili (ili mi nije poznato) je što nisu kaznili nalogodavce, švabe su u priči bile samo korisne budale prvog reda.

subaru
6 godine prije

Sve što lažna povjest tame piše o Staljinu u negativnom kontekstu je čista laž, zato ne pucajte si u mozak minhauzen zrnom stvora.

zlatan
6 godine prije

Za mene, tadašnji SSSR i ako ćemo pravo, i sam Staljin, spasitelji su evropske, pa i svjetske civilizacije. Zašto? Zato jer su pobijedili najveće zlo našeg doba, Hitlera i nacifašistički stroj smrti. Sve drugo su obične i jeftine laži. Laži sa velikim slovom “L” -::)) !!! Zašto je uopće Hitler poveo rat? Zbog zabave? Hahaaa. Jasno, isključivo zbog osvajanja prvenstveno slavenskih zemalja, i fizičkog istrijebljenja Slavena i naseljavanja Nijemaca i širenja nove rase gospodara na evropskom kontinentu. Istina je, to nije bila originalno Hitlerova ideja, postojala je ta ideja još duboko u 19-to stoljeće, još prije vremena nego je Njemačka postojala. Među desnom njemačkom političkom elitom, već tada je postojala ideja da Nijemci imaju pravo na slavenski istok kontinenta i da imaju pravo zauzeti ta područja za sebe! Kao što znamo Njemačka nastaje tek 1871. I šta smo imali? Dva rata izazvana od te središnje evropske sile. Jasno, kapitalistička privreda… Čitaj više »

Mercury
6 godine prije

To je sporno samo needuciranima… Rusi su razvalili Njemce, a Saveznici čekali dok Rusi obave posao i pritom ih gurnuti u predivne dugove. Sve ostalo je odradila propaganda. Naravno, zasluge idu Staljinu jer je bio psihopata i htio uzeti što je veći kolač moguće.

Bosanac, El
6 godine prije

Iako cu mozda povrijediti mnoge rusofilske duse. Ali cini mi se da sve sto nije kroz povjest do kraja definirano, naknadno za rusofile ispada da bi Rusi i Staljin sve ama bas sve komotno pomeli sa scene. I to samo jednim prdekom. Staljin je nekima skoro uz bok Isusu Kristu, Mohamedu i Budi, a zlatanu mozd i vise.
Da Rusi kojim slucajem nemaju nogometnu momcad oni bi za neke ovdje bili potencijalni deseterostruki svjetski prvaci, samo eto ne zele da osnuju momcad.
Sad ti definisi tamo amo, ali Njemci su ratovali od Atlantika preko Afrike, protiv skoro cijele Evrope i protiv CCCPa i nazalost su imali velike uspjehe.
A sada da nije bilo ovo i ono onda bi Rusi njih u prvih deset dana sredili… Rusi su davali pola milijuna vojnika za odbranu Ceske…, ma nemoj, prije bi reko da netko naknadno dotjerava proslost.

Georgij Žukov
6 godine prije

Kad covjek danas 2017 godine sagleda odnos EU drzava pogotovo poljske, ukrajine,madjarske , srbije , hrvatske spram antifasisticke borbe pozeli da se kotac povjesti moze promjeniti i to na ovaj nacin . Ruska Crvena Armija slama paulusovu nacisticku bandu kod Staljingrada i krece u kontra ofanzivu , ali tada odbacuje naciste i fasite samo do danasnjih granica Ruske Federacije i tu se utvrdjuje . Staljin naredi prekid kontraofanzive i kaze gospodo iz EU i istocne europe izvolite se sami obracunati sa nazi fasizmom .To bi bilo iz danasnje perspektive po meni sasvim ok . P.S. Drug Zlatan je emocionalno odreagirao u komentarima ali ja ga u potpunosti razumijem, ovo sto danas pisu pseudo povjesnicari (neoustaski i neocetnicki ) ne moze ni pas s maslom polizati , ti ljudi ako ih tako mogu nazvati takmice se tko ce vecu laz napisati ili ispricati , neofasisti na sve nacine zele od poraza… Čitaj više »

antun comb
6 godine prije

Rusija je doslovno sama pobijedila naciste i njihove saveznike! Zapad je igrao mali dio u Drugom svjetskom ratu!Na istočnom frontu Njemačka i njezini saveznici (Finska, Mađarska, Rumunjska) imali su oko 228 divizija, u usporedbi s 58 divizija na Zapadu, od kojih je samo 15 u početnoj fazi na normandijskom iskrcavanju i samoj bitci. Bilo je deset puta više Rusa koji su se borili u Bagrationu nego sto je bilo Anglo Američke / kanadskih trupa koje su se iskrcale na plažama Normandija, bilo je tri puta više Nijemaca koji su se borili u pokušaju da zadrže Ruski napredak nego što je branilo “Atlantic Wall “.Istočna fronta je istrosila 80% njemačkih ratnih resursa i trupa u WW II.

Georgij Žukov
6 godine prije

Kad smo vec zagazili u totalitaristicke vode , sada ce vama stari zukov opisati naseg totalitaristu TITA i sve njegove grijehe kao covjeka i drzavnika . Diktator TITO je sa svojih sezdeset godina starosti mogao za sebe da kaze slijedece , posto on to nije naglasavao ja cu : Borio sam se na crti svog moralnog uvjerenja cetrdeset punih godina, vidio sam mnoge zemlje i gradove, vojske ,ratove i civilizacije, drustvene sisteme i revolucije, prozivio sam zivot zaradjujuci hljeb svojim vlastitim rukama, bio sam strojoibravar radnik, robijas i ratnik, politicar i organizator velikog masovnog pokreta za oslobodjenje proleterijata, digao sam ustanak protiv slijepe stihije zla , ocistio sam zemlju od tudjinaca i kvislinga u teskom i krvavom ratu, vratio sam svojoj domovini oteto more, njene otoke i njene gradove, oslobodio sam svoj narod od klasnog izrabljivanja, polozio sam temelje socijalizmu i danas dizem zemlju iz njene zaostalosti u red civiliziranih… Čitaj više »

Bepo
6 godine prije

Ovo je ništa prema Hrvatskoj u kojoj će za 10 godina 80% ispitanih tvrditi da su ustaše bile antifašisti…

Nadobudan
6 godine prije

Njemci su u početku imali uspjeha jer je SSSR bija totalno
nespreman za rat.Staljin je ima dogovor sa Njemcima o nenapadanju
i to je Hitler iskoristija u početku.Međutim kada je krenula ratna
mašinerija SSSRa sve je bilo jasno.Bilo je samo pitanje vremena
kada će Hitler kleknuti.
Živila majka Rusija.

Miki
6 godine prije

Ova je slično onoj “našoj” da nije partizana u jugi bi pričali nemačkim. Nebi jer su se nemci povlačili iz cele Europe za Berlin jer je bio rajh u raspadu, a za njima su išli partizani. Rusi bi prošetali celom Jugoslavijom da nije bilo partizana dok je Tito dogovorno s Moskvom održavai komunistički režim i ako bi pričali nekim drugim jezikom to bi mogao biti samo Ruski.

Cudna Istina
5 godine prije

Zanimljivo je da je 1946. Staljin kazao da je poginulo više od sedam miliona ljudi. Kasnije je Nikita Hruščov tu cifru podigao gotovo tri puta. On je kazao da je stradalo 20 miliona ljudi, a Mihail Gorbačov je pronašao da je čak 29 miliona sovjetskih građana poginulo. Sovjetski Savez je imao oko 140 miliona ljudi pre ww2

Ivi ivić
5 godine prije

poštovani komentatori,znajte jedno,u dijelu mozga se nalazi dio koji luči hormon zla,taj hormon se više izlučuje kod ljudi sklonih nasilju,rasizmu,šovinizmu,lupešćinama,ma općenito ljudima koji nisu umno nadmočni pa na takav zločinački način žele opstat,e u svijetu sada taj hormon prevladava kod tzv amerikanaca,no ne treba zaboraviti da amerikanci nisu jedna nacija,zna se ko su,kako su nastali i od kud su i nažalost 7 milijardi je ipak previše za ovu sve manje plavičastu lopticu u svemiru,zar ne ?

Mocan
5 godine prije

Kakvi rusi njemci ih zdrobili

dinaricus vulgaris
5 godine prije

Molim diskutere da kad pričaju o drugu Staljinu sa stoje u stavu pozor odnosno mirno….,osetijac …koje je to pleme nema ih 50 000 a dali su preko trideset generala a te njegove” propagandne” žrtve nisu točne jer da jesu rusija bi odavno ostala bez stanovništva …

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI