Što bi bilo da Rusija rasporedi projektile u Kanadi ili na Kubi?

raketa
41 komentar

Vladimir Putin je ruskoj Saveznoj skupštini predstavio novu generaciju oružja neranjivu na postojeće proturaketne sustave koji se nalaze diljem planete. Je li to bila prijetnja ili proporcionalni odgovor? Kakva će biti reakcija Sjedinjenih Država i NATO pakta u cjelini? Suočavamo li se s novom utrkom u naoružanju? Sve ovo su pitanja o kojima nakon obraćanja Vladimira Putina raspravljaju stručnjaci i diljem svijeta.

Temelj globalne sigurnosti je dobio nekoliko teških udaraca. 1972. godine su Sovjetski Savez i SAD potpisali Ugovor protiv balističkih projektila (ABM), koji je ograničio broj proturaketnih štitova s nuklearnim projektilima, ali se 2002. od tog sporazuma odustalo.

Nakon jednostranog povlačenja Sjedinjenih Država iz sporazuma, Moskva je više puta pokušala nagovoriti Washingtona da sjedne za stol kako bi se održalo povjerenje, ali je ta nada nestala kada su Sjedinjene Države najavile stvaranje globalnog sustava proturaketne obrane, tvrdeći da on nije usmjeren protiv Rusije i da je na europskom kontinentu njegov cilj obrana od Irana. Glupost ravna onoj s epruvetom s bojnim otrovima Sadama Husseina, koju je u Ujedinjenim narodima prije agresije na tu zemlju kao dokaz pokazivao Colin Powell.

Klima nepovjerenja je od Hladnog rata do danas samo rasla, a danas su odnosi između dvije supersile doslovno “ispod nule”.

Naravno, proširenjem NATO pakta u Europi i izbijanjem na ruske granice, te raspoređivanjem američkih projektila u Japanu ili Južnoj Koreji, normalno je da se Rusija osjeća ugroženo.

SS-$ Sandal, R-12 balisticka raketa Kubanska kriza
FOTO: Balisticka raketa R-12 Instalirana na Kubi 1962. godine

Stoga nikoga ne treba iznenaditi što je Putin predstavio nova oružja Rusije. Međutim, to nije ništa. Zamislimo da Rusija rasporedi projektile u Kanadi ili Meksiku, koji bi po ukrajinskom scenariju pali pod njenu sferu utjecaja? Ili na Kubi ili da brodovima naoružanim svim mogućim oružjima dođe blizu Floride, kao što američka flota plovi po Crnom moru? Ne bi li SAD tada odlučile da je potrebno ojačati obranu, te uspostaviti ravnotežu i odvraćanje?

Nakon govora predsjednika Rusije zapadni mediji već govore o prijetnji i da su prekršeno neki međunarodni sporazumi. Oni koji kažu da ih poštuju čine sve što mogu da ih zaobiđu. SAD su to učinile. NATO pakt je to učinio širenjem i SAD postavljanjem proturaketnog štita na ruskim granicama kojeg stručnjaci za najviše tri sata mogu modificirati da postane lansirni sustav za nuklearne projektile. Sada Rusija reagira jer se osjeća okružena i pod prijetnjom.

No, europska javnost će i dalje slušati razne izgovore i tvrdnje kako vertikalni lansirni sustavi služe isključivo za obrambene svrhe, iako su i američki vojni stručnjaci u više navrata rekli kako se zamjenom nekoliko manjih dijelova pretvara u ubojito oružje sposobno lansirati krstareće projektile s nuklearnim punjenjem.

Putin i ruski vojni odgovor: “Nitko nas nije slušao, slušajte sada”

Hladni rat 2NaoružanjeNATO
Pretplatiti se
Obavijesti o
41 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
igi
6 godine prije

…rusima dok atomska od njihovih partnera ne sprži rostov u glavu neće ući da anglosaksonski imperijalizam ne posjeduje empatiju.
….No, europska javnost će i dalje slušati razne izgovore i tvrdnje kako vertikalni lansirni sustavi služe isključivo za obrambene svrhe, iako su i američki vojni stručnjaci u više navrata rekli kako se zamjenom nekoliko manjih dijelova pretvara u ubojito oružje sposobno lansirati krstareće projektile s nuklearnim punjenjem
….nije problem što su zombiji povjerovali u sve to nego što su naivci rusi skoro do nedavno vjerovali u zapadne istine.

davor
6 godine prije

Bilo bi super da Rusi stave par obrambenih komada opreme po dogovoru negdje u Centralnoj Americi. Teokracija na snazi u SAD-u (bogomdani biblijski policajci) bila bi dovedena u pitanje a paralelno s tim i koruptivna mafija koja pljačka tu i brojne svjetske zemlje pod pretpostavkom moralne superiornosti. Mesijansko utočište zapadnog čovjeka bilo bi pod tragičnim moralnim upitnikom te ga iz kaljuže ne bi izvukli ni Superman ni Batman ni Spiderman ni nitijedna druga superherojska imitacija Krista.

Zlatko
6 godine prije

Prema izjavama predsjednika Ruske Federacije gospodina Putina nema potrebe instalirati raketne baze na područje oko SAD-a jer posjeduje novo strateško oružje, koje može ugrožavati bilo koju teritoriju na planeti zemlji istovremeno. Pitanje je sada? hoće li SAD likvidirati svojeg predsjednika jer nije osigurao adekvatnu obranu, kao što je bivši predsjednik SAD-a Kenedi crvenim telefonom zaustavio postavljanje raketne baze na Kubi pa zato bio likvidiran uz još neke izjave porodice Kenedi.

Đuro
6 godine prije

Međunarodna pravda i pravo je isključivo po sistemu-ko jači taj kvači!
Izgleda dok je ljudskog roda stvari neće biti promjenjene.

Goran
6 godine prije

Putin bi uz financijsku potporu Mexiku mogao instalirati 500- njak nuklearki u Baja Californii i Tijuani.

Goran
6 godine prije

O Kubi da i ne govorimo. I još dvije podmornice pokraj New Yorka i na obali Sj. Caroline i Ameri ce Rusima besplatno p….i.

Arkaj
6 godine prije

Stvari su prilično jednostavne: ako se neko osjeća dovoljno moćan da nekažnjeno radi što god poželi onda ga samo vlastiti moralni obzir može spriječiti da ne krši uobičajene norme ili obaveze. S državama su stvari jednake kao i s ljudima. USA i Izrael su pak dokazali da takvog morala nemaju i to sigurno nisu jedinstveni slučajevi u povjesti već naprotiv prije pravilo. Do poštivanja nekog prihvaćenog međunarodnog poretka, u našem slučaju Povelje UN, doći će tek kad USA, Izrael i bivše kolonijalne sile u evropi budu na to poštivanje natjerane sviješću da bi u suprotnom slučaju platike skupu cijenu….

Son of Alerik
6 godine prije

Što bi bilo kad bi bilo…postavljamo li mi obični ovakva pitanja, naći ćemo se u besmislenim zavrzlamama, zapletima jer nikad ne možemo do kraja predvidjeti reakcije ljudi oko nas. Ali, takva pitanja moraju postavljati krojači ljudskih sudbina. Na raspolaganju su im nebrojeni instituti, grane znanosti, od sociologije na dalje. Iako svatko od nas sam za sebe misli da je individualac, naša ponašanja su predvidljiva. Ubaciš ovo u input i sigurno dobivaš to i to kao output. Upravo zato su izlazne ankete na izborima toliko točne. Je, tamo je manje varijabli, ali pokazuje obrazac ljudskih izbora. Kad sve to uzmemo u obzir, onda se moramo upitati i jesu li američki jastrebovi, oni koji žele američku hegemoniju i u ovom stoljeću, sve varijable uzeli u obzir. Jesu li predvidjeli kako će se ponašati Rusi, koji zauzimaju najveći prostor na Zemlji, imaju najviše energenata, resursa, kad ih se počne stiskati sa svih strana?… Čitaj više »

shumadinac
6 godine prije

“Zamislimo da Rusija rasporedi projektile u Kanadi ili Meksiku…”
Šta tu ima da se zamišlja, to bi Putin morao pod hitno da uradi. Kako da ostavi svoje zapadne partnere pod stalnom opasnosti od možda simultanog napada Irana i Severne Koreje. Raspoređivanje projektila bi bio humanitarni čin koji bi omogućio Amerikancima da odahnu – baš kao sada Rusi.

Skampi
6 godine prije

Bankarska aždaja gubi razum. Novac je njima kokain. Krenuti ce oni a rusi onda gase svijetlo.
Ova briga za ukrajinsku sirotinju je shou za retardirane. To I čistaćica u ulazu govori.
Ima li tko razuman da zaustavi ludilo na planeti?

Ive
6 godine prije

Koji tu dilkani sjede u Pentagonu koji sebi zamisljaju da mogu i smiju sve, a da drugi nesmiju nista pa ni braniti se. Inace negdije sam procito da su najbolji amerikenjci stalno stacionirani u ili na Arlingtonu.

Weteran
6 godine prije

Skupo, nepotrebno, sumnjive efikasnosti!?
Mobilni lanseri, u dubini okeana, blizu cilja!
Nevidljivi i neuništivi!
Razvijeni pre više decenija od strane Moskve!
To se zove: Asimetričan odgovor!? Brutalnih moći!

Ganicus Prvi
6 godine prije

Sto se mene tice najvise bih volio da instaliraju rakete u BiH da se malo evropljani ustrave vidio bi kako nam svi tepaju .

antun comb
6 godine prije

u kanadi nema sanse, pa ne prodavaju anglosaxonci vjeru za veceru, oni kad treba svi skoce jedan za drugoga, dokaz su oba rata, koreja vijetnam, jugoslavia, a i danasnja politika prema rusima I siriji. a koliko vidim ni kuba ih bas prvise ne hebe. i oni bi se, po svemu sudeci, slizali sa USA kad bi im ovi ukinuli sankcije.

L judevit Posavski
6 godine prije

I danas bi oni imali na Aljasci sasvim sigurno
100 projektila …ili 101.

rumba
6 godine prije

Bilo bi super da je baba musko al jebiga kad nije

Melandri Kristian
6 godine prije

Mnogo ste smesni vi koji samo kritikujete Rusiju, i onda kada se desi to sto vi tvrdite da se “nikada nece desiti” onda se jednostavno prebacite na sledecu stvar i tako ukrug. Recimo, “Rusija se raspada, ne mogu cecene da poraze”- oni poraze cecene. “Rusija je slaba i nece voditi rat u inostranstvu”. Onda Rusija 2008 udje na 15km od Tbilisija i primora Sakasvilija da podigne belu zastavu. Rusija je zadrzala odbranjene teritorije Osetiju i Abhaziju i priznala ih za “nezavisne drzave”. Onda 2013, pocetak 2014. “Rusija nece ulaziti u Ukrajinu, NATO je na strani Ukrajine”, onda Rusija preko noci izvrsi desant na Krim bez ispaljenog metka i zatim na mirnim izborima krimljani izadju na referendum i izjasne se 92 posto za nezavisnost. Odmah zatim “sada ce da Rusiji uvedu sankcije pa ce ona da propadne”, ali Rusija nije propala. Rusija ubrzo prima u svoje granice Republiku Krim i grad… Čitaj više »

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI