“Stvaramo neku vrstu novog moralnog zdravstvenog poretka na štetu svih naših vrijednosti”

Macron-Zdravstvena propusnica
35 komentara

Emmanuel Macron i Jean Castex priznali su skori dolazak “zdravstvene propusnice”. Iako će ovaj dokument u početku biti namjenjen putovanjima, neki strahuju da će se kasnije proširiti i na svakodnevni život. Odvjetnik Thibault Mercier kritizira “nedemokratsku” strategiju koju je usvojila vlada.

Sve se ubrzava. Tijekom videokonferencije s gradonačelnicima, ovog utorka, 27. travnja, Emmanuel Macron priznao je da vlada planira stvoriti “zdravstvenu propusnicu”, koja se neće koristiti “za svakodnevni život, već za velike događaje”. Ako šef države ukaže da je uz cijepljenje moguća i “negativna kontrola”, odvjetnik Thibault Mercier nema iluzija o planu koji predviđa izvršna vlast.

“Vlada je na nedemokratski način odlučila da će jedini izlaz iz krize biti cjepivo”, tvrdi Mercier.

U teoriji, država bi mogla nametnuti cijepljenje svim građanima ako bi se prihvatile osnove “javnog zdravlja”. “Slobode su javne, a ne samo pojedinačne: moraju se uzeti u njihovoj kolektivnoj dimenziji”, podsjeća Thibault Mercier. Međutim, za našeg sugovornika, činjenica da “nije postignut znanstveni konsenzus” o obveznom cijepljenja za sve “trebala bi pozivati na krajnju opreznost. „Državno vijeće odlučilo je u svibnju 2019. da cijepljenje može biti obvezno ako se postigne kolektivni imunitet. Međutim, s obzirom na trenutne znanstvene rasprave, nije poznato hoće li ova cjepiva protiv Covida-19 postići ovaj kolektivni imunitet. Pravno, obveza cijepljenja stoga se čini prilično ograničena i mogla bi joj nedostajati proporcionalnost”, precizira odvjetnik.

Zelena putovnica dok čekate zdravstvenu propusnicu?

U svakom slučaju, izvršna vlast poduzela je novi korak prema razvoju zdravstvene putovnice, opremivši se pravnim alatima ključnim za njezinu provedbu. Ove srijede 28. travnja vlada je tako predstavila zakon “koji se odnosi na upravljanje izlaskom iz zdravstvene krize”. U središtu teksta je uvođenje zelene putovnice. Naravno, taj se izraz ne koristi eksplicitno. Ali to dopušta premijeru da od svake osobe koja želi putovati “u ili iz” Francuske podnese potvrdu o cijepljenju, negativni test ili dokument koji potvrđuje kontaminaciju prije Covidom-19. Na kraju Vijeća ministara, Jean Castex predstavio je ovaj dokument kao “novi alat kojem ćemo dati zakonodavnu osnovu i koji je dio europske inicijative”. “Cilj su putovanja za povratak ili odlazak s nacionalnog teritorija: njegov sadržaj mogu biti testovi, cijepljenje ili bilo koji dokaz da netko nije nosilac virusa”, dodao je.

Naravno, formalno se ne postavlja pitanje zdravstvene propusnice. Što bi se primjenjivalo na teritoriju kako bi se omogućio pristup određenim trgovinama, barovima ili restoranima, na primjer. Međutim, čini se da takva mogućnost daleko je od isključenja. Premijer ju je polovično priznao za vrijeme njegove konferencije za tisak. “Hoće li biti drugih namjena? O tome moramo razgovarati kao o dijelu ponovnog otvaranja strategije koju će predsjednik Republike predstaviti, na primjer za pristup glavnim sportskim ili kulturnim događajima. Parlament će imati zadnju riječ o tim pitanjima. To je element sigurnosti koji utječe na naše temeljne slobode, pa je normalno da ga zakonodavac prihvati”, rekao je.

“Iznad svega, trebala bi postojati demokratska rasprava”

Odatle se može zamisliti da će biti potrebno testirati se prije kave na terasi? “S obzirom na godinu koja je upravo prošla, nemam puno nade u buduće poštovanje prava Francuza od strane vlade”, upozorava Thibault Mercier. “S obzirom na krivnju i strah koji su korišteni u ovoj krizi, moguće je da će ovo novo ograničenje naših sloboda biti uvedeno bez pobune građana.”

“Svaka mjera nužno šteti našim slobodama od trenutka kada su ograničene. Važno je razumjeti zašto su iste ograničene. U godinu dana stvorena je neka vrsta novog moralnog zdravstvenog poretka što znači da je zdravlje najstarijih postalo cilj koji se želi postići, bez obzira na cijenu, na štetu svih vrijednosti koje čine naše društvo”, kritizira odvjetnik.

Na europskoj razini o pitanju putovnice cjepiva u svakom slučaju nije ništa zamišljeno budući da je Europska komisija formalizirala stvaranje “digitalne zelene potvrde” namijenjene uvjetovanju putovanja unutar EU-a. Dokument bi trebao biti operativan od sljedećeg lipnja. Ostaje za vidjeti hoće li svaka država članica također moći odlučiti o svojoj upotrebi unutar svojih granica, na primjer za pristup određenim mjestima. “Francuska još uvijek ima suverenitet da sama odlučuje što će se dogoditi na njezinu teritoriju s obzirom na ovu zdravstvenu propusnicu”, odgovorio je Thibault Mercier. “Treba nam zakon. Ali, iznad svega, trebala bi postojati demokratska rasprava! To traže Francuzi”, dodaje naš sugovornik.

Nitko ne zna konačno mišljenje Francuza o stvaranju zdravstvene propusnice. Jedno je sigurno, predsjednička većina je i sama fragmentirana o toj temi: unutarnje savjetovanje provedeno prošlog tjedna s članovima LREM-a otkriva da je samo 50 % “šetača” za stvaranje zdravstvene propusnice za odrasle. Još gore, samo 30 % njih odobrava njezinu upotrebu u svakodnevnom životu.

CovidfrancuskamacronZdravstvena propusnica
Pretplatiti se
Obavijesti o
35 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
2 godine prije

“… Odvjetnik Thibault Mercier kritizira “nedemokratsku” strategiju koju je usvojila vlada….”

Tzv “vlada” nista nije “usvojila”…
Izvrsila ne R+R+”Corut jew” naredjenje – koje je stiglo ili iz njihove tzv “centralne banke” ili iz cionisticke zlocinacke “humanitarne organizacije” poput CRIF.
U Francuskoj je to vjerovatno CRIF – koji prenosi naredjenja ovom pajacu zvanom “predsjednik“…

Mislim da je krajnje vrijeme – da se stvari pocnu nazivati – PRVIM imenom
Niti jedna tzv “vlada” – NE VLADA.
Nad tim tzv “vladama” – vladaju oni isti kamatarski zlocinci – koji stoje iza ove Kurtone, ali i svih ratova i revolucija u zadnjih 400 godina.

2 godine prije

Svašta se događa, fokus na “katastrofu” u Indiji je imao i ima skretanje fokusa. Već ima izvještaja kako je broj i umrlih i teško oboljelih sve veči, te kako službeni izvještaji u najmanju ruku skrivaju tragediju oko cijepljenja.Analiziraju intenzivno VAERS i zapažaju kako ili brišu prethodne slučajeve smrti i reakcija, ili umanjuju na 1-2% od stvarnih slučajeva: Del Bigtree je poludio od gnjušanja zbog laži koje se plasiraju te će pokrenuti tužbe (nije jedini). https://thehighwire.com/videos/concealing-casualties/ Društvene mreže uvode cenzuru maksimalnog stupnja, luduju i zabranjuju sve, izvještaja sve više ( i ne samo Covid19 “dezinformacije”. U Kanadi vojska na ulice? (njihov premjer je bulaznio o tome). Znanstvenici, protivnici ovog ludila sve više reagiraju. Dokaza (npr biogela) u testnim kitovima sve više (evo link firme koja ih proizvodi i hvali se time: https://profusa.com/injectable-body-sensors-take-personal-chemistry-to-a-cell-phone-closer-to-reality/ (na stranici imate i link za dokument ). Mnoštvo se stvari naglo i skupljeno događa, ili možda griješim? PS… Čitaj više »

2 godine prije zadnji put uredio Picajzl
Ninđa
2 godine prije

Samo i dalje mi svi skupa lijepo čitajmo, tipkajmo, plačimo, i grijmo guzice.

ddgfnj3346763hzzuo
2 godine prije

“rešili” još jednog…andrew brooks tvorac brzog slinavog testa…srce

Max
2 godine prije

Čovjek je u pravu.

pera lozac
2 godine prije

AUSVAJS BITTE.
Zvuci poznato.

Okoooooo
2 godine prije

👎

Davor drugi
2 godine prije

Najgori mogući scenario proturanja agende Covid-XX je pokretanje i uvlačenje u nekakve opće, javne isl. diskusije, polemike i razglabanja na temu pLandemije i njene putovnice. To me sve uveliko podsjeća na “našeg” velikog egzibicionista (zaboravio sam ime), gdje bi se onakav debel, odvratan, ljigav i star skinuo i naguzio da ga se slika i promatra live, te time kako veli, pokretao javne diskusije. Podrazumijeva se da bi se tijekom te “polemike” izgubio onaj početak, povod i tema polemike, a to je njegov javnosti izloženi šu*ak. Samim učešćem i sa svakom ovakvom ciljanom i od MSM nametnutom diskusijom o Covid putovnici, mi smo sve bliže i bliže njenom ostvarrenju iz jednog jednostavnog razloga što se odmicanjem diskusije i polemike odmičemo i od pravog razloga zbog kojeg je polemika i pokrenuta. Zbog duljine polemiike sve je manje uočljiv početak i njen pravi razlog pokretanja, tako da se uopće više ne primjećuje da… Čitaj više »

2 godine prije zadnji put uredio Davor drugi
Bosanac
2 godine prije

Kad i ako (a nadam se da nece) dodje taj ‘zdravstveni pasos’ tad pocinje doba odlaska politicara sa scene, dal ce ic 2 metra ispod il negdje drugo to ne znam.

Kalle balle
2 godine prije

1941. god se na kupanje ciklonom B po zakonu islo.
EU je zlo. Covid je gripa. Ovo nije cjepivo nego imonoloska manipulacija mRNA izmetom.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI